ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ «ΡΑΔΙΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

ΣΤΕΦΑΝΟ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟ

 

 

Σημαία μας η ανάπτυξη

Έχουμε κάνει σημαία μας την ανάπτυξη, ανάπτυξη που θα στηριχθεί όχι μόνο στις μεγάλες επενδύσεις που προφανώς είναι απαραίτητες, αλλά και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ήταν πάντα η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Και αυτή η ανάπτυξη απαιτεί βελτίωση των όρων συμφωνίας. Χρειάζεται ταυτόχρονα στήριξη της καθημερινότητας της ελληνικής οικογένειας και πραγματική κοινωνική αλληλεγγύη για τους αδύναμους. Όλο αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς πολιτική σταθερότητα και εθνική συνεννόηση.

Επιτέλους όποιος δεν καταλαβαίνει ότι χρειαζόμαστε συνεννόηση για να βγούμε από την κρίση, δεν έχει καταλάβει τίποτα από την οδύσσεια που περάσαμε, ή έχει άλλες προτεραιότητες και όχι τη χώρα.

 

Για την Κεντροαριστερά

Εμείς έχουμε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο πολιτικό. Έχουμε ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό στίγμα. Ανήκουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς. Εκφράζουμε την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία.

Συζητούμε και έχουμε ένα οργανωμένο διάλογο με όσους ασπάζονται αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Από τη στιγμή που δεν υπάρχει από την ηγεσία του Ποταμιού συμφωνία σε αυτό, ή τουλάχιστον έτσι εμφανίστηκε ξαφνικά μετά από τόσους μήνες συζήτησης, δεν μπορεί να συνεχιστεί η συζήτηση μαζί τους. Είναι απλό.

Η ηγεσία του Ποταμιού έκλεισε το θέμα και τη συζήτηση δείχνοντας ότι υπήρχε σκοπιμότητα και η σκοπιμότητα ήταν πώς οι σκέψεις τους είναι ότι χρειάζεται μια συμπληρωματική δύναμη της Ν.Δ. Εμείς δεν είμαστε, ούτε θα γίνουμε συμπληρωματική δύναμη κανενός. Ούτε της Ν.Δ., ούτε του ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως. Τα έχουμε ξεκαθαρίσει, είναι πολύ καθαρή η θέση μας από την πρώτη στιγμή. Πιστεύουμε ότι η κεντροαριστερά πρέπει να δυναμώσει και αυτό αποτελεί εθνική ανάγκη. Δεν έχει να κάνει με προσωπικές φιλοδοξίες του καθενός.

Προσωπικά έβαλα τη θέση μου στην κρίση του κόσμου, της βάσης της παράταξης από την πρώτη στιγμή που πήρα αυτή την πρωτοβουλία. Ζήτησα ο επικεφαλής να εκλεγεί με ανοιχτές διαδικασίες από τη βάση. Ούτε στημένα συνέδρια, ούτε συμφωνίες κορυφής πίσω από τις πόρτες, ούτε αλισβερίσια.  Αυτή η πρωτοβουλία έχει βρει έδαφος στη βάση της παράταξης, προχωράει και θα προχωρήσει με αυτούς που θέλουν και με αυτούς που πιστεύουν στους ίδιους στόχους με εμάς.

Εμείς δεν σταματάμε την προσπάθεια να δυναμώσει η κεντροαριστερά. Υπάρχει ήδη το όχημα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, το οποίο προχώρησε και στις τελευταίες εκλογές και μέσα στη Βουλή με πολύ δυναμική παρουσία. Νομίζω ότι κάνουμε την πιο σοβαρή, τεκμηριωμένη, προγραμματική αντιπολίτευση και σκληρή αντιπολίτευση.

Πολλές φορές έχουμε εμείς το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης μέσα στη Βουλή, καθώς η Ν.Δ. περιμένει ως ώριμο φρούτο να της έρθει στα χέρια η εξουσία και προχωράμε. Είναι τόσο απλό.

Εμείς και εγώ προσωπικά, αισθανόμαστε την ευθύνη και την υποχρέωση να δώσουμε διέξοδο και προοπτική και εναλλακτική πρόταση σε όλους αυτούς τους Έλληνες και τις Ελληνίδες που στήριξαν ελπίδες στα όσα ψέματα είπε το προηγούμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτή τη στιγμή ψάχνουν κάπου να ακουμπήσουν. Ψάχνουν να δούνε εάν υπάρχει μια εναλλακτική πρόταση για τον τόπο και αυτή η πρόταση υπάρχει.

Η χώρα μας δεν είναι καταδικασμένη επειδή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και προσωπικά ο Πρωθυπουργός δεν μπορούν να τα καταφέρουν, δεν μπορούν να υλοποιήσουν όλα αυτά που έλεγαν γιατί έταζαν τα πάντα στους πάντες. Μια λευκή επιταγή ήταν, χωρίς αντίκρισμα όλα αυτά που έλεγαν.

 

Σχετικά με τις αναφορές Τσίπρα  στο ΠΑΣΟΚ και την Kεντροαριστερά

Αυτή η αλαζονεία προδίδει αδυναμία.

Αυτή η αδυναμία μαζί με τον πανικό δεν θα τον βοηθήσουν να πάει πολύ μακριά. Και θα το δείτε αυτό.

 

Για τις τηλεοπτικές άδειες

Καμία διαπλοκή δεν χτύπησε η κυβέρνηση, κανένα κριτήριο ποιότητας δεν υπήρχε σε αυτό το διαγωνισμό. Απλά όποιος είχε λεφτά ανεξαρτήτως προέλευσης έπαιρνε και μια άδεια.. Είναι προφανές ότι το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πώς θα αποκτήσουν γρήγορα ένα κανάλι και τον έλεγχο της κατάστασης.

Και από την άλλη μεριά το θύμα σε όλη την υπόθεση είναι η δημοκρατία, η πολυφωνία και χιλιάδες εργαζόμενοι. Και βεβαίως είναι αστειότητα και αυτό που λέγεται για τα χρήματα, διότι ούτε 240 εκατομμύρια θα εισπράξει. Το ποσό αυτό προβλέπεται ότι θα το εισπράξει, εάν το πάρει, σε βάθος 3ετίας.

Τα πρώτα 80 εκατομμύρια εάν τα πάρει, γιατί εκκρεμούν και οι αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας γιατί βιάστηκε και δεν τους περίμενε. Είναι δεσμευμένα από το μνημόνιο για δημοσιονομικούς τόπους, άρα για να μπορέσει να δώσει οτιδήποτε ο κ. Τσίπρας, θα πρέπει να φτάσει σε πρωτογενή πλεονάσματα και τα πρωτογενή πλεονάσματα να μοιράσει για κοινωνικούς σκοπούς.

Όλα αυτά δε που λέει για τα νοσοκομεία, για τις 10.000 προσλήψεις, έχουμε ακούσει τον τελευταίο 1,5 χρόνο τουλάχιστον τρεις φορές, ότι έκανε προσλήψεις 4.000 νοσηλευτών. Και αυτή τη στιγμή οι μόνοι νοσηλευτές που προσλαμβάνονται είναι από το διαγωνισμό που είχε κάνει η προ-προηγούμενη κυβέρνηση και κατάφερε μόνο να φτάσουν στα νοσοκομεία περίπου 400 άνθρωποι και τα νοσοκομεία αυτή τη στιγμή καταρρέουν.

Όσο δε για τα συσσίτια στα σχολεία και αυτά που λέει για τη στήριξη των βρεφονηπιακών σταθμών μακάρι να μπορέσει να τα κάνει, μακάρι να βρει χρήματα να τα κάνει, αλλά πριν απ’ όλα θα πρέπει να μας πει πώς αξιοποίησε τους πόρους του ΕΣΠΑ που προβλέπονταν ακριβώς γι’ αυτούς τους σκοπούς και γιατί έμειναν 40.000 παιδιά οικογενειών που προφανώς δεν είναι οι πιο προνομιούχοι Έλληνες, εκτός των παιδικών σταθμών, ενώ τα προηγούμενα χρόνια 100.000 παιδιά μπήκαν όλα στους παιδικούς σταθμούς χωρίς κανένα πρόβλημα;

Πρώτο το 2003 το ΠΑΣΟΚ προκήρυξε διαγωνισμό για τα Μέσα. Ο διαγωνισμός ακυρώθηκε από την κυβέρνηση της Ν.Δ. που ακολούθησε.

Δεν έχουμε ευθύνη για το ότι δεν συγκροτήθηκε το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και ο Υπουργός δεν κατέληξε να πάρει τις ευθύνες του επειδή δεν υπήρχε Συμβούλιο. Τα πράγματα έγιναν ανάποδα. Ο Υπουργός επέλεξε να πάρει τις αρμοδιότητες στα χέρια του, γιατί το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν πώς θα χτίσουν τη δήθεν αριστερή διαπλοκή, το δήθεν πάει μόνο στο αριστερή και πήρε τις αρμοδιότητες από το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο, το οποίο δεν είχε κανένα λόγο μετά να συγκροτηθεί για να είναι μαριονέτα.

Αυτό που ζητούσαμε επισταμένως ήταν να επιστρέψουν οι αρμοδιότητες στο Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο και η διαδικασία να γίνει με νομιμότητα και διαφάνεια έτσι όπως έπρεπε να γίνει εάν πράγματι μας ενδιέφερε όλους η πολυφωνία και η δημοκρατία και η νομιμότητα σε αυτό τον τόπο. Εμάς αυτά μας ενδιαφέρουν.

 

6 δις χάρισμα Τσίπρα στους τραπεζίτες

Την ίδια στιγμή που χάρισε βέβαια 6 δις ο κ. Τσίπρας στους τραπεζίτες.

Εννοώ ότι με το να μη κλείσει η προηγούμενη συμφωνία, χάρισε 6 δις, απάντησε ο κ. Μοσχοβισί στον κ. Χουντή σε σχετική ερώτηση που υποβλήθηκε και δεν πήρε πίσω τα κέρδη που είχαν οι τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα, ποσό ύψους 6 δις.

Και τώρα έρχεται και κάνει περικοπές στις κύριες και στις επικουρικές συντάξεις, λέει ψέματα ότι δεν έχει κάνει περικοπές στις κύριες συντάξεις. Και στις επικουρικές έχει χτυπήσει περισσότερο από όλους τους ανάπηρους, τους ανθρώπους με βαριά αναπηρία και όλους όσους έδιναν εισφορές πολλά και για πολλά χρόνια. Δηλαδή αυτή τη στιγμή έχει κάνει ένα ασφαλιστικό που λειτουργεί ως αντικίνητρο για να ασφαλιστεί κανείς.

Και αυτά όλα θα φανούν πάρα πολύ γρήγορα ως επιπτώσεις στα έσοδα των ταμείων. Δεν το λέγαμε τυχαία όταν συζητιόταν στη Βουλή το ασφαλιστικό, ότι είναι άλλο ένα φορολογικό στην πραγματικότητα νομοσχέδιο που θα οδηγήσει σε εισφοροδιαφυγή μεγάλη για τα ταμεία.