Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ» και στους δημοσιογράφους Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Οικονόμου.

Για τις επιθέσεις που δέχεται το ΠΑΣΟΚ
• Είναι απαράδεκτο, χυδαίο, το έχω διαψεύσει κατηγορηματικά να μας κατηγορούν για πολιτική συναλλαγή. Η παράταξή μας, δέχεται λυσσαλέο χτύπημα αυτή τη στιγμή επειδή είναι αποφασισμένη να μην κάνει πίσω στη λογική της αυτόνομης πορείας. Όσες πιέσεις και εάν δεχτήκαμε, δεν γίναμε συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ και όσες επιθέσεις και εάν δεχόμαστε δεν πρόκειται να γίνουμε συμπλήρωμα της Ν.Δ.

• Μένω στα πολιτικά ζητήματα. Με γνωρίζει ο κόσμος. Δεν κινούμαι έτσι. Τα δε κουτσομπολιά τα οποία γράφονται, χαρακτηρίζουν αυτούς που τα γράφουν, γιατί το πόσο θέλει κανείς να αυτοεξευτελιστεί, είναι δικό του θέμα και προσωπική του επιλογή

Υ.Γ. Αυτό αποτελεί και απάντηση στο συνεχιζόμενο bulling αυτών που νομίζουν ότι θα μας υποχρεώσουν να γίνουμε συμπλήρωμα της Δεξιάς. Γραμμή δεν θα αλλάξουμε. Ας το πάρουν απόφαση. Με τα ψέματα τους απλά εκτίθενται

Για την επίσκεψη Ομπάμα: Να μη περιμένουμε από κάπου ένα μάγο με δώρα, ένα μαγικό χέρι, ένα σωτήρα
Τρεις παρατηρήσεις. Το πρώτο είναι ότι μια επίσκεψη Αμερικανού Προέδρου στη χώρα είναι μια σοβαρή επίσκεψη και κανείς δεν πρέπει να την υποτιμά.
Δεύτερο σημείο. Είναι απερχόμενος πια ο κ. Ομπάμα. Το ότι δεν έχει υπάρξει αυτή η συγκεκριμένη αλλαγή, ότι δεν έχει εκλεγεί η κυρία Κλίντον, αλλά ο κ. Τραμπ, δημιουργεί θέματα σε σχέση με τις προσδοκίες που είχαν αναπτυχθεί από την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου. Σίγουρα δεν πρέπει να είναι πάρα πολύ μεγάλες οι προσδοκίες.
Το τρίτο όμως και σημαντικότερο, για μένα, ζήτημα είναι ότι θα πρέπει επιτέλους στη χώρα να ξεφύγουμε από τη λογική ότι περιμένουμε από κάπου ένα μάγο με δώρα, ένα μαγικό χέρι, ένα σωτήρα που θα λύσει ως δια μαγείας όλα μας τα προβλήματα. Θα πρέπει να βάλουμε ως προτεραιότητα να συνεννοηθεί το πολιτικό σύστημα και να υπάρξει η κοινωνική συναίνεση.
Να καταστρώσουμε ένα δικό μας σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας και με ενωμένο το πολιτικό σύστημα και με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, να διεκδικήσουμε και την ουσιαστική αλλαγή αυτής της τόσο βαριάς συμφωνίας και κυρίως τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους .Όχι με επικοινωνιακά τρυκ, αλλά με πραγματικές ρυθμίσεις.

Αυτόνομη πορεία, διαμόρφωση εθνικής γραμμής και επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης.
Η κεντρική γραμμή του κόμματος της παράταξης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έτσι όπως επικυρώθηκε ομοφώνως από την κοινή συνεδρίαση των κεντρικών μας επιλογών, είναι η αυτόνομη πορεία, η διαμόρφωση της εθνικής γραμμής, που έχει ανάγκη η χώρα και η επιδίωξη της εθνικής συνεννόησης, προκειμένου να υλοποιηθεί αυτή η γραμμή.
Θα σας πω το εξής απλό: η χώρα οδηγήθηκε τέσσερις φορές σε εκλογές τα τελευταία χρόνια με ευθύνη της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι διεκδικούσαν την εξουσία και υπόσχονταν ότι υπάρχει ένας άλλος εναλλακτικός δρόμος πότε στα Ζάππεια και πότε στη Θεσσαλονίκη.
Αν με ρωτάτε εάν πρέπει να ηττηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ σας απαντώ, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη ηττηθεί.
Βεβαίως έχει ηττηθεί στρατηγικά, διότι έχει υπογράψει ένα αχρείαστο σκληρότατο μνημόνιο και ετοιμάζεται να υπογράψει και τέταρτο, ή 3 plus. Δεν ξέρω πώς θα το ονομάσουν. Στα βαφτίσια και στην προπαγάνδα είναι άριστοι. Αποδείχτηκε ότι αυτό είναι κάτι που ξέρουν να το κάνουν πάρα πολύ καλά.
Αλλά είναι βέβαιο ότι έχουν δεσμεύσει τη χώρα, έχουν δεσμεύσει τον εθνικό πλούτο για 100 χρόνια, το ζητούσαν επί χρόνια οι δανειστές αυτό και καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν τόλμησε να υποθηκεύσει το δημόσιο πλούτο έναντι του χρέους για 100 χρόνια, να το βάλει ενέχυρο.

Για το ενδεχόμενο εκλογών
Εάν με ρωτάτε πότε έπρεπε να φύγει αυτή η κυβέρνηση, σας λέω χθες. Είμαι η πρώτη που ζήτησα την παραίτηση της κυβέρνησης από τον Απρίλιο, εάν δεν κάνω λάθος, του 2016, τότε που φαινόταν πώς θα κλείσει την αξιολόγηση και έλεγα ότι πρέπει μια άλλη κυβέρνηση να ολοκληρώσει αυτή την διαπραγμάτευση.
Μπορούν οι εκλογές να είναι λύση αυτή τη στιγμή για τη χώρα; Πάντα οι εκλογές είναι μια δημοκρατική διαδικασία που οδηγεί στην επιθυμία, στην διατύπωση της επιθυμίας και της ετυμηγορίας του ελληνικού λαού.
Το ερώτημα που για μένα έχει μεγάλη σημασία να απαντηθεί από όλους είναι το εξής: μετά από τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις και τη λογική φύγε εσύ, έλα εσύ για να γίνω εγώ Πρωθυπουργός, η επόμενη μέρα των εκλογών θα σημαίνει πάλι ένα κόμμα με ένα συμπλήρωμα; Και αυτό θα είναι λύση για τη χώρα;
Θα κατανοήσουμε επιτέλους ότι θα πρέπει να υπάρξει συνεννόηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων για να αλλάξουν τα πράγματα;
Αυτό που ζητάω για να είναι εφικτό αυτό που θεωρώ ότι είναι απαραίτητο για τη χώρα και τον ελληνικό λαό, είναι η αλλαγή των συσχετισμών

Για το θέμα των τηλεοπτικών αδειών
Με ομόφωνες αποφάσεις προχωρήσαμε και την Κυριακή και σας το επισημαίνω αυτό. Έχει δέσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα και τα αποτελέσματα της δουλειάς της είναι ολοφάνερα. Έχουμε σύρει το ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. σε μεγάλη αναδίπλωση στο ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών.
Και εκεί φάνηκε ακριβώς η αξία του να υπάρχει ένας αυτόνομος πόλος και μια αυτόνομη στρατηγική, στη βάση αρχών ανυποχώρητη και πώς αυτός ο αυτόνομος πόλος μπορεί τελικά να αναγκάσει και τους άλλους δυο στο να συνεννοηθούν και να βάλουν νερό στο κρασί τους.

Η ΝΔ αναδιπλώθηκε πλήρως στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών
Δεν άκουσα μια κριτική για τη Νέα Δημοκρατία που ενώ δεν ψήφισε τις αρμοδιότητες που επέστρεψαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης όπως ζητούσαμε όλοι από την αρχή, ψήφισε τη σύνθεση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης γιατί αποδέχθηκαν όλοι, Πρόεδρος να γίνει ο προτεινόμενος από τη Νέα Δημοκρατία.
Αυτό πώς λέγεται; Ο προτεινόμενος από τη Νέα Δημοκρατία συγκέντρωσε την έγκριση, την αποδοχή απ’ όλους διότι είναι η προσωπικότητα που είναι και όχι γιατί υποδείχθηκε από τη Νέα Δημοκρατία.
Και η φασαρία που γίνεται αυτή τη στιγμή για το ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, στην πραγματικότητα προσπαθεί να δημιουργήσει σκόνη και να μη φανεί η ήττα της Νέας Δημοκρατίας και η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στην προκειμένη περίπτωση. Γιατί επιχειρείται από συγκεκριμένους κύκλους, η δημιουργία ενός τεχνητού διπόλου που δεν δίνει λύσεις για τη χώρα…

Ο ΣΥΡΙΖΑ εκλέχτηκε με ψέματα, η ΝΔ πολιτικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ ιστορικά.
Θα είμαστε φυσικά αυτόνομοι ως Δημοκρατική Συμπαράταξη στις εκλογές που θα έρθουν. Ο κόσμος ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο. Επιστρέφουν στο σπίτι τους, συνδιαμορφώνουμε μαζί με τους εκπροσώπους της κοινωνίας και τους παραγωγικούς φορείς το πρόγραμμα που πρέπει να εφαρμοστεί και την εθνική γραμμή και επειδή μιλάτε για ίσες αποστάσεις, εγώ θέλω να ξεκαθαρίσω τα εξής: Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή είναι κυβέρνηση. Εκλέχτηκε με ψέματα, με εξαπάτηση του ελληνικού λαού και σήμερα ως κυβέρνηση αποδεικνύεται όχι μόνο ότι είπε ψέματα, αλλά ότι έχει και πλήρη ανικανότητα και αναποτελεσματικότητα να κυβερνήσει και να υλοποιήσει έστω και αυτή τη σκληρή συμφωνία που έφερε.
Από την άλλη μεριά η Ν.Δ. είναι ο πολιτικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, ιστορικά και θα συνεχίσει να είναι.

Η πολιτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ
Απευθύνομαι στην ελληνική κοινωνία. Η πρότασή μας για συνεννόηση, υλοποιείται μ’ έναν τρόπο: Με τη στήριξη την εκλογική της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και τη μείωση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ. Διότι μόνο εάν μειωθούν τα ποσοστά και του ενός και του άλλου που θέλουν να κάνουν αυτό το τεχνητό δίπολο και οδηγούν ξανά σε πόλωση τη χώρα, μπορεί να υποχρεωθούν όλοι να συνεννοηθούν. Γι’ αυτό λοιπόν εμείς παλεύουμε σήμερα για την αλλαγή των συσχετισμών.
Γι’ αυτό εμείς έχουμε ξεκινήσει αυτό το οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα, γι’ αυτό διαμορφώνουμε μια προγραμματική βάση στην οποία θα στηριχθούμε για την επόμενη μέρα, την εθνική γραμμή που έχει ανάγκη ο τόπος.
Θέλουμε προοδευτικές λύσεις, θέλουμε συγκεκριμένο πρόγραμμα να υλοποιηθεί, το οποίο αυτή τη στιγμή έχουμε αρχίσει και διαμορφώνουμε και στη βάση αυτού του προγράμματος θα συζητήσουμε την επόμενη μέρα των εκλογών.

Ο τόπος χρειάζεται εθνική γραμμή.
Διεκδικώντας την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση γιατί πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να δοθεί λύση για τη χώρα. Συγκεκριμένη εθνική γραμμή χρειάζεται ο τόπος. Και αυτή η εθνική γραμμή περιλαμβάνει τα εξής: Προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και στην οικονομία γιατί ακόμα κι αν μας δώσουν το χρέος, αν οι αλλαγές δε γίνουν θα βρεθούμε πολύ γρήγορα στον ίδιο παρανομαστή. Συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους το γρηγορότερο δυνατό και όχι μετά το ’18 και αλλαγή των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα, που συνδέεται με την υπόθεση του χρέους.
Αυτή τη γραμμή την παρουσιάσαμε από την άνοιξη του ’16. Χαίρομαι που έχουν ακολουθήσει και οι άλλοι. Κι εγώ αναρωτιέμαι αν συμφωνούν ότι αυτά πρέπει να διεκδικηθούν, γιατί όλοι αντιστέκονται με τέτοιο πάθος στο να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και γιατί ψάχνουν να βρουν διαχωριστικές γραμμές αυτή την ώρα.
Γιατί τελικά φαίνεται ότι ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία μετά απ’ όσα έχει υποστεί η χώρα, ως προτεραιότητα βάζουν το μικροκομματικό τους συμφέρον

Για την ενότητα της Κεντροαριστεράς
Τώρα είναι η ώρα της μάχης. Εμείς λοιπόν είπαμε το εξής: Τέρμα οι Επιτροπές, τα φόρουμ, η εσωστρέφεια και οι ομφαλοσκοπήσεις. Εμείς προχωράμε με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, έχουμε θέσει το πλαίσιο της αυτόνομης πορείας, της εθνικής γραμμής και της εθνικής συνεννόησης.
Κι έχουμε πει ότι όποιος λέει ότι βρίσκεται στο χώρο της Κεντροαριστεράς και αποδέχεται αυτό το πλαίσιο, είναι καλοδεχούμενος. Εννέα μήνες συζητούσαμε και δεν καταλήξαμε πουθενά.
Το ΚΙΔΗΣΟ επί εννέα μήνες δεν έχει απαντήσει, δεν έχει προσχωρήσει. Ό,τι λοιπόν σας είπα ισχύει και γι’ αυτό. Αλλά θέλω να κάνω εδώ μια επισήμανση: Όσοι δήλωσαν ή δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Νέα Δημοκρατία, δε μπορεί να κάνουν συναντήσεις και να κόπτονται για το τί θα γίνει στην Κεντροαριστερά. Είναι προφανώς ότι δεν τους αφορά.
Και από την άλλη πλευρά, άνθρωποι και στελέχη που στηρίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και τιμήθηκαν από το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη και πιστεύουν ότι ακόμη ανήκουν στο χώρο της Κεντροαριστεράς, το ηθικό γι’ αυτούς είναι να συμπορευθούν με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη.