ΆΡΘΡΟ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»

 

Περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη

Συμπληρώνονται  60 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης με την οποία δημιουργήθηκε η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) , που στη συνέχεια μετεξελίχθηκε στη σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών μελών.

Σε μια κρίσιμη καμπή της ιστορίας, όπου η ΕΕ αντιμετωπίζει σήμερα νέες μεγάλες προκλήσεις, πολλαπλές κρίσεις, και σημαντικά προβλήματα, χρειάζεται να  ξαναδούμε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το μέλλον της Ευρώπης. Οφείλουμε να αναλάβουμε, ως κράτη μέλη και ως ευρωπαϊκές προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, τις αναγκαίες πρωτοβουλίες ώστε να εξασφαλιστεί η ευρωπαϊκή συνοχή και η συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Χρειαζόμαστε ένα νέο τολμηρό ξεκίνημα για  μια άλλη, «περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη». Μια  Ευρώπη, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της συνοχής, της ανάπτυξης της απασχόλησης και της αλληλεγγύης. Την Ευρώπη των πολιτών και της κοινωνίας. και όχι των διαιρέσεων και των αποκλεισμών. Την Ευρώπη των αξιών και  των θεσμών, της δημοκρατίας και της ισότητας, της σύγκλισης και της προόδου, της ενότητας, της αλληλεγγύης και όχι μια Ευρώπη της διαρκούς λιτότητας.

Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Ευρώπη ως δημοκρατική Πολιτική Ένωση,  με κεντρικούς υπερεθνικούς  θεσμούς, δημοκρατικά νομιμοποιημένους, ικανή να παίρνει και να υλοποιεί αποφάσεις, να λύνει προβλήματα, να διαχειρίζεται κρίσεις και να αποτελεί μια υπολογίσιμη περιφερειακή δύναμη στο διεθνές σύστημα. Μια Ευρώπη που θα εξελίσσεται πολιτικά και θεσμικά  με απώτερο στόχο τη   «δημοκρατική ομοσπονδία εθνικών κρατών» όπως την είχε ορίσει ο Ζ. Ντελόρ.

Θέλουμε μια Ευρώπη με την Ελλάδα στον κεντρικό της πυρήνα, ως πλήρες, ισχυρό,  ενεργό και ισότιμο μέλος. Αυτό προϋποθέτει μια Ελλάδα ισχυρή που θα έχει αφήσει πίσω της την πολυετή οικονομική κρίση, θα έχει μπει στον δρόμο της ανάπτυξης και της εθνικής ανασυγκρότησης. Αλλά μια  ισχυρή Ελλάδα μπορεί να υπάρξει μόνο μέσα σε μια ισχυρή Ευρώπη.

Λέμε όχι σε μια Ευρώπη των πολλών ταχυτήτων και των πολλών επιλογών. Λέμε ναι σε μια Ευρώπη που εφαρμόζει τις Συνθήκες με  τα μέσα ευελιξίας που αυτές προβλέπουν.  Αυτή την Ευρώπη, μόνο οι προοδευτικές δημοκρατικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη μπορούν να διασφαλίσουν.

Σε αυτή την Ευρώπη εμείς πιστεύουμε και γι’ αυτή αγωνιζόμαστε!