Σημεία συνέντευξης

Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

στην τηλεόραση του «ΣΚΑΙ»,

στην εκπομπή «Αταίριαστοι»

με τους δημοσιογράφους

Γιάννη Ντσούνο και Χρήστο Κούτρα.

 

Το προσφυγικό είναι ένα εθνικό ζήτημα.

Υπάρχουν σοβαροί κίνδυνοι που πρέπει να μελετηθούν, να εκτιμηθούν και θα πρέπει να προετοιμαστούμε. Από ότι είδατε μεταφέρετε η συζήτηση για το προσφυγικό στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Μάρτιο. Αυτό σημαίνει ότι εμείς έχουμε  χρόνο μέχρι το Μάρτιο ως χώρα να οργανωθούμε, να αποκτήσουμε επιτέλους μια ενιαία στρατηγική, να μην γίνουν άλλα λάθη, να μην υπάρξουν άλλες καθυστερήσεις και ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε ότι στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα έχουμε συμμάχους.

Πρωτοβουλίες

Ήδη παρατηρήσατε ότι υπήρχαν δηλώσεις υπέρ της Ελλάδας και από τον Γκάμπριελ και από τον Στάινμαγερ και έχει μεγάλη σημασία γιατί δεν είναι απλά σοσιαλδημοκράτες, αλλά μετέχουν και στην κυβέρνηση, οπότε έχουν ένα λόγο παραπάνω και έχει μεγάλη αξία να στηρίζουμε τις προσπάθειές μας.

Τους έχω στείλει επιστολή. Είμαι σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους και νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτές τις προσπάθειες, να μη χαθεί άλλος χρόνος μέχρι το Μάρτιο.

Η πρώτη κίνηση που εκτιμώ ότι πρέπει να γίνει, είναι να συναντήσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να συζητήσω μαζί του τι πρωτοβουλίες πρέπει να πάρουμε σε εθνικό επίπεδο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ίσως και σε διεθνές κάποια στιγμή για το ζήτημα του προσφυγικού που δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα.

Δεν είναι ένα ελληνικό πρόβλημα και κανένας δεν έχει δικαίωμα να το φορτώσει στην πλάτη των Ελλήνων.

Όσα λάθη κι αν έχει κάνει η κυβέρνηση, η καθυστέρηση, η ολιγωρία όλο αυτό το διάστημα, δεν έχουν δικαίωμα οι Ευρωπαίοι να κρύβονται πίσω από την Ελλάδα. Και τελικά να φορτώνουν στην πλάτη των Ελλήνων, ενώ έχει ο ελληνικός λαός αντιμετωπίσει επί 6 χρόνια αυτή τη σκληρότατη οικονομική κρίση και το προσφυγικό.

Σχετικά με την κυβέρνηση και την αποτελεσματικότητά της.

Έχω πει πάρα πολλές φορές, κυβερνήστε. Εγώ σέβομαι την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Σέβομαι ότι πριν από λίγους μήνες είχαμε μια κυβέρνηση εκλεγμένη από τον ελληνικό λαό. Έχει 153 βουλευτές, έχει την πλειοψηφία.  Αν θεωρεί ότι οι πολιτικές που παρουσιάζει, τα σχέδια νόμου δίνουν απάντηση στα προβλήματα για παράδειγμα του ασφαλιστικού, εξασφαλίζουν βιωσιμότητα στο σύστημα και μπορεί με αυτό να προχωρήσει την αξιολόγηση, ιδού πεδίο δόξης λαμπρό, ας έρθει στη Βουλή να το ψηφίσει.

Αν όμως δεν μπορεί, δεν μπορεί να σπαταλά άλλο το χρόνο της χώρας. Κάθε μέρα που περνάει και δεν υπάρχει αποτέλεσμα, φέρνει πιο πίσω τις δυνατότητες της χώρας. Μεγαλώνει το δημοσιονομικό κενό, χθες μάθαμε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν αυξηθεί τόσοι φόροι αυτό το διάστημα, αυτό τον τελευταίο χρόνο, έχουν μειωθεί τα έσοδα.

Την τελευταία φορά που ο κ. Τσίπρας επιδίωξε πολιτική λύση, βρεθήκαμε με τις τράπεζες κλειστές, με capital controls και ένα τρίτο πολύ σκληρό μνημόνιο.

Κάθε φορά που ακούω  ότι θα υπάρξει πολιτική λύση και η κυβέρνηση δεν δουλεύει επί της ουσίας, αλλά κάθεται και πηγαινοέρχεται χωρίς χαρτιά και περιμένει την πολιτική λύση, η εμπειρία μου λέει ότι ο ελληνικός λαός χάνει.

Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει

Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη. Πιστεύω ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει. Αλλά το θέμα δεν είναι τι λέω εγώ. Το θέμα είναι τι κάνει η κυβέρνηση.

Αν λοιπόν δεν μπορεί να κυβερνήσει, θα πρέπει να μας το πει και να αναλάβει την ευθύνη της η σημερινή Βουλή. Διότι από την άλλη μεριά, ακούω και τη Ν.Δ. να λέει ότι ή προχωράς μόνος σου και πετυχαίνεις, ή πάμε σε εκλογές.

Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; Μου θυμίζει το σκηνικό του 2012, για να μην σας πω του 2010. Δηλαδή έχουν περάσει έξι χρόνια στη χώρα και δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει ότι οι πολιτικές δυνάμεις θα πρέπει επιτέλους να συνεννοηθούν, να καταστρώσουν ένα σχέδιο πέρα από τα μνημόνια που μας επιβάλλονται, για να μπορέσει η χώρα να βγει από την κρίση.

Η τακτική του ώριμου φρούτου δοκιμάστηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια και ήταν εις βάρος της χώρας.

Για το ενδεχόμενο εκλογών

Πιστεύω ότι οι εκλογές δεν είναι λύση σε μια χώρα που σκοινοβατεί. Γιατί σημαίνει στασιμότητα, καθυστέρηση, αβεβαιότητα και το δοκιμάσαμε δυο φορές μέσα στο 2015, κάναμε και δημοψήφισμα στην ουσία τρεις εκλογικές διαδικασίες και πού βρισκόμαστε σήμερα; Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο;

Και το ερώτημα είναι: μετά τις εκλογές δεν θα βρεθούμε ξανά μπροστά στο δίλημμα πώς θα αναπαραχθεί το ίδιο σκηνικό. Ένα κόμμα μόνο του μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση; Απαντάει ο ελληνικός λαός. Έχει χρόνια τώρα που δεν δίνει αυτοδυναμία σε κανένα κόμμα, γιατί οι Έλληνες έχουν κατανοήσει ότι ένα κόμμα μόνο του δεν μπορεί να αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση.

Και από την άλλη μεριά, ένα κόμμα ισχυρό με μια ουρά δίπλα, επίσης δεν μπορεί να λειτουργήσει έχοντας όλες τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις απέναντι και στην ουσία όχι μόνο τις πολιτικές δυνάμεις, αλλά την ίδια την ελληνική κοινωνία.

Χρειάζεται οπωσδήποτε για μια σταθερή κυβέρνηση να είναι μέσα και να συμμετέχουν τα δυο πρώτα κόμματα. Να σταματήσει επιτέλους το δεύτερο κόμμα να κάθεται, όπως είπα, στη Βουλή, στην όχθη του ποταμιού και να πετροβολά. Χρειαζόμαστε εθνική στρατηγική.

Χρειαζόμαστε νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Χρειάζονται κοινωνικές συναινέσεις. Οι κοινωνικές συναινέσεις δεν μπορούν να δημιουργηθούν και να εξασφαλιστούν εάν το δεύτερο κόμμα είναι συνεχώς απέναντι σε ό,τι κάνει ο πρώτος.

Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρνηθεί ποτέ να συμβάλει με οποιοδήποτε τρόπο στην αντιμετώπιση της κρίσης. Είμαστε η μόνη δύναμη που δεν κρύφτηκε, που δεν είπε ψέματα. Σας θυμίζω ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος στο χειρισμό της κρίσης. Σήκωσαν πρώτοι τη σημαία αντιμνημόνιο, μετά συνετίστηκε η Ν.Δ. Ζήτησε όμως εκλογές. Μας πήγε σε δυο εκλογές γιατί διεκδικούσε την αυτοδυναμία.

Σε περίπτωση που θα μπορούσε να υπάρξει ένα σχέδιο, μια προγραμματική συμφωνία των δυο πρώτων, εμείς δεν θα είχαμε αντίρρηση στο πλαίσιο μιας προγραμματικής συμφωνίας, ενός παράλληλου σχεδίου, αλλά πραγματικού, ρεαλιστικού να συνεισφέρουμε, γιατί πιστεύω ότι πριν απ’ όλα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση να βελτιώσει αυτό το μνημόνιο. Έχει σκληρότατες αντιπαραγωγικές ρυθμίσεις μέσα αυτή η συμφωνία, τις οποίες είχαμε επισημάνει από τον Αύγουστο και του είχαμε πει τότε μην πας σε εκλογές, έλα να κάνουμε μια ομάδα διαπραγμάτευσης, αξιοποίησε τα πέντε κόμματα και τους 250 βουλευτές και πάμε στους εταίρους να βελτιώσουμε τις πολύ δύσκολες αυτές όψεις της συμφωνίας, τις αντιπαραγωγικές, τις αντιαναπτυξιακές, γιατί μόνος σου δεν θα μπορέσεις να το κάνεις. Αγνόησε τη συνεννόηση τότε. Γύρισε την πλάτη και πήγε σε εκλογές γιατί ήθελε να αντιμετωπίσει τα εσωκομματικά του ζητήματα.

Θα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων γιατί υπάρχουν στρεβλώσεις στην Ελλάδα που πρέπει να αντιμετωπιστούν, ακόμη κι αν αύριο το πρωί λύναμε τα θέματα τα δημοσιονομικά και του χρέους, οι στρεβλώσεις θα παρέμεναν και θα μας οδηγούσαν σε λίγα χρόνια στο ίδιο σημείο.

.Ο κ. Τσίπρας ακολουθεί ακριβώς την τακτική του προηγούμενου εξαμήνου, του πρώτου εξαμήνου του 2015

Βλέπω ότι ο κ. Τσίπρας ακολουθεί ακριβώς την τακτική του προηγούμενου εξαμήνου, του πρώτου εξαμήνου του 2015 που κυβέρνησε τη χώρα. Τι κάνει;

Ροκανίζει το χρόνο με επικοινωνιακή τακτική, χωρίς ουσία. Εκείνο το διάστημα πήγαιναν και έρχονταν οι υπουργοί και δεν είχαν ένα χαρτί στα χέρια τους. Στις Βρυξέλλες πήγαιναν μόνοι τους. Ήρθαμε, λέει, να διαπραγματευτούμε πολιτικά. Και όπως πήγαιναν φεύγανε.

Εδώ και ένα μήνα είναι σε αδιέξοδο με τους αγρότες. Του είπαμε τότε πάρτο πίσω και ξεκίνα ένα διάλογο με τους κοινωνικούς φορείς από την αρχή και συναντήθηκε μόνο με τους εργοδότες, σας υπενθυμίζω και συμφώνησαν αύξηση των εισφορών ερήμην των εργαζομένων.

Η δήθεν αριστερή κυβέρνηση. Η δήθεν πρώτη φορά αριστερά.

Για τον εκλογικό νόμο

Εμείς έχουμε θέσει από το 2012 την αναγκαιότητα κατάργησης του bonus κι την ανάγκη ενός αναλογικότερου συστήματος. Η προσωπική μου άποψη εδώ και πάρα πολλά χρόνια ήταν υπέρ της απλής αναλογικής. Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus και ένα από τα θέματα που είχαν συζητηθεί το καλοκαίρι στο επίπεδο των πολιτικών αρχηγών ήταν και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Εάν τότε μας είχε ακούσει και είχε αλλάξει ο εκλογικός νόμος, μετά από τις εκλογές του Σεπτεμβρίου η χώρα θα είχε μια κυβέρνηση με ευρύτερες συνεργασίες, άρα πιο ισχυρή, πιο δυνατή και θα είχε εξασφαλιστεί η πολιτική σταθερότητα. Ούτε αυτό επέλεξε να κάνει τότε ο κ. Τσίπρας.

Για το αγροτικό και τις κοινωνικές κινητοποιήσεις

Έχουμε πάρει μια πάρα πολύ καθαρή θέση. Έχουμε πει ότι είμαστε στο πλευρό σας αρκεί να κατανοήσετε και εσείς ότι υπάρχουν και άλλοι Έλληνες που υποφέρουν και αγωνίζονται να επιβιώσουν. Και το κλείσιμο των δρόμων επιβαρύνει σημαντικά την ελληνική οικονομία η οποία είναι σε οριακό σημείο. Αυτό θα πρέπει να γίνει κατανοητό.

Από την άλλη μεριά όμως και η κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπίζει με αυτή την σκληρότητα με τέτοιο σχέδιο των ΜΑΤ στους αγρότες και με αδιαφορία σε σχέση με έναν ουσιαστικό διάλογο.

Αυτή τη στιγμή οι αγρότες καταστρέφονται. Και καταστρέφονται κυρίως οι μικροί και μεσαίοι επιχειρηματίες. Οι νέοι άνθρωποι, οι καινοτόμοι που γύρισαν στην ελληνική περιφέρεια και δίνουν σήμερα ζωή στην ελληνική περιφέρεια και στον πρωτογενή τομέα.

Και εάν η χώρα δεν ανακάμψει από τον πρωτογενή τομέα από πού θα ανακάμψει αναρωτιέμαι, γιατί δεν έχουμε δει κανένα άλλο σχέδιο της κυβέρνησης. Κυνηγάει όλους τους επενδυτές. Τώρα κυνηγάει και αυτούς που παράγουν. Τους νέους επιστήμονες, τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους νέους αγρότες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες.

Και γιατί λέω ότι εξωθούνται, εξοντώνονται; Διότι ειδικά για τους αγρότες υπάρχει ένα συνολικό πακέτο σε σχέση με την αύξηση του κόστους παραγωγής, τη φορολόγησή τους, τον τριπλασιασμό των εισφορών, την κατάργηση του ΟΓΑ. Είναι ένα συνολικό πακέτο που πραγματικά δεν μπορεί κανείς να το αντέξει. Τους γονατίζει.

Κανένας δεν λέει οι αγρότες να μην συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια. Για να το κάνουν όμως αυτό πρέπει να μπορούν να παράγουν. Αν δεν μπορούν να παράγουν, δεν θα μπορούν και να συνεισφέρουν.

Για το ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά

Το ΠΑΣΟΚ μετεξελίσσεται, ανανεώνεται, αναγεννιέται και σε πρόσωπα και σε ιδέες. Το ΠΑΣΟΚ κατάφερε τα προηγούμενα χρόνια να εκφράσει το χώρο αυτό της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, της κεντροαριστεράς στο σύνολό του.

Είναι προφανές ότι μετά και από τη διαχείριση της κρίσης και τα προβλήματα τα οποία είχαμε τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούμε από μόνοι μας να το κάνουμε αυτό. Ο χώρος είναι κατακερματισμένος, υπάρχουν και άλλες δυνάμεις και η πρότασή μου είναι ότι θα πρέπει με αυτές τις δυνάμεις να συναντηθούμε, να συμφωνήσουμε σε μια διακήρυξη αρχών και σε ένα προγραμματικό πλαίσιο που θα αφορά τη χώρα και τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν και να προχωρήσουμε σε μια διευρυμένη συμπαράταξη, σε μια νέα προοδευτική συμμαχία όλοι μαζί για να δώσουμε το μήνυμα ότι εδώ εμείς πρώτοι, ο χώρος της κεντροαριστεράς που είναι ο χώρος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων, πριν απ’ όλα μπορούμε να συνεννοηθούμε.

Η πρότασή μου αφορά και κόμματα και κινήσεις, αλλά κυρίως την κοινωνία. Και αφορά όλους όσους αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό το χώρο. Και η βάση της συνεννόησης είναι η πολιτική μας. Να συμφωνήσουμε σε πέντε προτεραιότητες για την Ελλάδα. Αυτό θα μας ενώσει.

Είναι χωρίς αποκλεισμούς και μάλιστα για να μην υπάρχει καμία καχυποψία από κανέναν ότι το ΠΑΣΟΚ προσπαθεί άλλη μια φορά να κάνει κινήσεις, να μας καπελώσει, γιατί τα είδαμε αυτά στο παρελθόν, εγώ πρότεινα ο επικεφαλής αυτής της νέας συμπαράταξης που θα σχηματιστεί, να εκλεγεί από τη βάση. Για να αποκτήσει και το εγχείρημα αυτό μια νέα δυναμική.

Υπάρχουν θετικές δηλώσεις και συνεντεύξεις του κ. Θεοδωράκη, τις οποίες χαιρετίζω. Περιμένουμε το συνέδριό τους για να δούμε τις προτάσεις που θα καταθέσουν εκεί. 200 νέοι άνθρωποι υπέγραψαν κείμενο υποστήριξης αυτής της πρωτοβουλίας και επίσης άνθρωποι από την ομογένεια και από την Αυτοδιοίκηση. Υπάρχει μια έντονη κινητικότητα.

Για τις δημοσκοπήσεις

Κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος από μέτρια νούμερα. Και γι’ αυτό, αν θέλετε, εγώ δεν επαναπαύτηκα στο ότι σταματήσαμε τον κατήφορο, μπήκαμε στη Βουλή και είχαμε αύξηση των ποσοστών μας. Και κάνω την κίνηση για να ενώσουμε πραγματικά και να διευρύνουμε αυτό το χώρο.

Όμως όταν βλέπεις ότι στην ίδια εταιρεία πριν από μερικούς μήνες ήσουνα δυο μονάδες πίσω και παραπάνω, αυτό δείχνει ότι μέσα σε ακραία πόλωση, εσύ καταφέρνεις να συγκρατηθείς. Και γι’ αυτό πιστεύω ότι αν δείξουμε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε εγωισμούς, ότι δεν είμαστε ένα άθροισμα μικρομάγαζων που ο καθένας το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να είναι αρχηγός στο κόμμα του.

Αν αφήσουμε λοιπόν ελιτίστικες αντιλήψεις και συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, η δυναμική που θα αποκτήσουμε θα είναι πάρα πολύ μεγάλη.

Έχει πάρα πολύ μεγάλη αξία να ξέρει κανείς πού ανήκει, να ξέρει τις διαχωριστικές του γραμμές, να ξέρει ότι έχει μια αυτόνομη πορεία και αυτόνομη στρατηγική, ότι έχει μεγάλες διαχρονικές διαφορές με το κόμμα της συντήρησης, τη δεξιά, και από εκεί και πέρα, όταν χρειάστηκε στο παρελθόν εμείς κάναμε υπερβάσεις.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι επειδή ήταν εθνική ανάγκη να συνεργαστούμε με τη Ν.Δ. ταυτιστήκαμε μαζί της και έπαψαν να υπάρχουν οι διαφορές που μας χώριζαν όλα αυτά τα χρόνια. Σε όλη την Ευρώπη τα σοσιαλιστικά κόμματα είναι απέναντι από τα δεξιά κόμματα, όπως και το PES είναι απέναντι στο Λαϊκό Κόμμα. Μπορούν όμως και συνεννοούνται και μέσα από συγκρούσεις και συνθέσεις προχωρά όλη η Ευρώπη.

Έχουμε πάρα πολύ μεγάλη διαφορά από το ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να παρουσιάσει ότι είναι ένα δήθεν κεντροαριστερό κόμμα, αφού έπαψε να λέει ότι είναι η πρώτη φορά αριστερά και υλοποιεί νεοφιλελεύθερες πολιτικές.

Προσπαθεί σήμερα να πει ότι είναι ένα κεντροαριστερό κόμμα και δεν είναι.