Με αφορμή την παρουσία και τη σχετική δήλωση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσιπρα στη Σύνοδο της Βιέννης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά έκανε την ακόλουθη δήλωση :

Ένα χρόνο μετά την πρώτη σύνοδο των ηγετών της Βαλκανικής οδού ο Έλληνας πρωθυπουργός παρουσιάζεται στους ηγέτες των ίδιων κρατών με άλλο πρόσωπο.

Η δική του αποτυχία οδήγησε στην ανάγκη για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας. Σήμερα μαζί με τους πρόσφυγες είναι εγκλωβισμένη και η κυβέρνηση. Είναι όμως και η χώρα.

Ο πρωθυπουργός δεν βρήκε μια λέξη, μια πρόταση, για τα νησιά που έχουν γίνει φυλακές ανθρώπων επειδή πολύ απλά η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας υλοποιείται τόσο μόνο ώστε να σταματούν οι ροές προς τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η αποσυμφόρηση των νησιών ΔΕΝ ήταν στις προτεραιότητες του. Οι πρόσφυγες και οι νησιώτες θα περιμένουν απλά πότε θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες ασύλου ζώντας το δικό τους παράλληλο μαρτύριο μακριά από τα βλέμματα της κυβέρνησης και των Ευρωπαϊκών ηγεσιών.

Βρήκε όμως πολλά καλά λόγια για την γείτονα Τουρκία. Του θυμίζουμε οτι η εφαρμογή της συμφωνίας από τη μεριά της δεν αφορά μόνο την αποτροπή των προσφυγικών ροών. Αφορά και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των προσφύγων. Η απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες είναι θέμα, κατά βάση, της Τουρκίας. Έχει αναλάβει υποχρεώσεις που πρέπει να εκπληρώσει.

Η ατζέντα του κ. Τσίπρα περιλάμβανε σήμερα, εκτός από τις μετεγκαταστάσεις, θέματα επιστροφών, επαναπροωθήσεων και Frontex. Η ελληνική και ευρωπαϊκή δεξιά δεν πρέπει να έχει παράπονο. Τη δική της ατζέντα χρησιμοποιεί εδώ και αρκετούς μήνες. Σήμερα το παραδέχεται και επίσημα. Σε αυτή τη Σύνοδο ο Έλληνας πρωθυπουργός τοποθετήθηκε αριστερότερα μόνο από τον Όρμπαν και τους ομοϊδεάτες του.

Η εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ -Τουρκίας είναι είναι το μέσο, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα για να αποτραπεί η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη. Αυτό δεν έχει αποδειχτεί ακόμη στους έξι μήνες εφαρμογής της. Αυτό που αρχίζει να φαίνεται όμως στη χώρα μας είναι ότι ο τρόπος που η κυβέρνηση εφαρμόζει τη συμφωνία και διαχειρίζεται την προσφυγική κρίση φτιάχνει “Ωραιόκαστρα” και ρίχνει νερό στο μύλο της Ακροδεξιάς στα νησιά.