ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

 ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

 ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «REAL NEWS»

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

 

 

  1. Προβλέπετε πολιτικές εξελίξεις το 2017 κυρία Γεννηματά;

 

Δεν μένω σε προβλέψεις. Προτιμώ να μιλώ στη βάση των δεδομένων. Είναι φανερό ότι έχουμε σήμερα να κάνουμε με μια Κυβέρνηση πολιτικά αδύναμη, διαχειριστικά ανεπαρκή και κοινωνικά απομονωμένη. Η Κυβέρνηση έχει ηττηθεί ηθικά και πολιτικά, βρίσκεται σε πανικό μπροστά στα μεγάλα αδιέξοδα που έχει δημιουργήσει. Οι πολίτες καλούνται σε θυσίες και διαρκή λιτότητα χωρίς προοπτική. Αντίθετα βλέπουν το μέλλον να υποθηκεύεται και γιγαντώνεται  η οργή τους. Αυτή η κυβέρνηση όσο πιο σύντομα φύγει τόσο το καλύτερο. Οι εξελίξεις είναι αναπότρεπτες.

 

    2. Έχετε ταχθεί υπέρ μιας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή και ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Μια τέτοια κυβέρνηση μπορεί να προκύψει από την παρούσα Βουλή ή έχει ως προϋπόθεση τη διενέργεια εκλογών;

 

Παρά την πολυετή βαθειά κρίση, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν έχουν ακόμη συναισθανθεί την πραγματική ανάγκη για εθνική συνεννόηση. Συνεχίζουν τα παλαιοκομματικά παιχνίδια του διχασμού και της τεχνητής πόλωσης. Εναλλάσσονται στους ρόλους του «σωτήρα» με τις μαγικές λύσεις Αυτού του είδους η άσκηση πολιτικής από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είναι πολύ κατώτερη των περιστάσεων και ο κακόγουστος αυτός δικομματικός «χορός», κινδυνεύει να εξελιχθεί σε  «χορό του Ζαλόγγου» για την Ελλάδα. Για αυτό καλούμε τους πολίτες να επιβάλλουν  την Εθνική Συνεννόηση με  αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, τώρα στην κοινωνία και αύριο στη Βουλή.  Η αποφασιστική ενίσχυση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι το κλειδί για την εθνική συνεννόηση. Μπορούμε να γίνουμε ο καταλύτης για την αλλαγή πορείας της χώρας.

 

   3. Τι μίνιμουμ πρόγραμμα και τι χρονική διάρκεια θα έχει η κυβέρνηση που προτείνετε;

 

Στόχος είναι η οριστική έξοδος της χώρας από την κρίση. Αυτός ο σκοπός ορίζει τόσο τη διάρκεια όσο και το προγραμματικό της πλαίσιο. Εμείς έχουμε υπογραμμίσει, ότι είναι αναγκαία η επεξεργασία και η τήρηση μιας σταθερής εθνικής γραμμής, πάνω σε τρεις αλληλένδετους πυλώνες: ουσιαστική αναδιαπραγμάτευση του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους -κάτι που εξ άλλου μας οφείλουν οι πιστωτές- , περιορισμό των ανεδαφικών και ασφυκτικών πλεονασμάτων μετά το 2018 και, φυσικά, ένα εμπροσθοβαρές σχέδιο παρεμβάσεων και ριζικών ανατροπών στην οικονομία, την κοινωνία και το Κράτος, για τη θεραπεία χρόνιων στρεβλώσεων και την αντιμετώπιση -σε τελική ανάλυση- των αιτίων που μας οδήγησαν ως εδώ. Η χώρα χρειάζεται ένα αναπτυξιακό σοκ, με επιταχυντές και όχι κόφτες.

 

   4. Ο επικεφαλής αυτής της κυβέρνησης θα είναι υποχρεωτικά ο αρχηγός του πρώτου κόμματος;

 

Μια τέτοια συζήτηση, αυτή την ώρα έχει θεωρητική αξία, καταλαβαίνω όμως ότι αποτυπώνει τον έντονο προβληματισμό που ήδη υπάρχει. Σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η πολιτική συμφωνία. Δεν μπορούμε να βάλουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Όλα θα συνυπολογιστούν και με βάση τη δύναμη των κομμάτων.

   

   5. Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις. Αν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει χωρίς την επίτευξη αυτοδυναμίας θα συμμετάσχετε σε κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη; Ή θα διακινδυνεύσετε να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογική αναμέτρηση και μάλιστα με τον νέο εκλογικό νόμο;

 

Εμείς θέλουμε τη δύναμη από τους Έλληνες πολίτες για να επιβάλουμε την εθνική συνεννόηση.

Δεν επιζητούμε συμπληρωματικό, αλλά κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Έχει αποδειχθεί ότι η προοδευτική παράταξη, είναι συνδεδεμένη με την ενότητα του λαού, με την ευημερία και την προκοπή του τόπου και τις μεγάλες αλλαγές. Και αυτό το ρόλο διεκδικούμε ξανά. Δεν πρόκειται να δεχτούμε πολιτικούς εκβιασμούς και πλαστά διλήμματα εις βάρος της παράταξής μας, ούτε από την ΝΔ ούτε από τον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς έχουμε αποδείξει, καταβάλλοντας μεγάλο πολιτικό κόστος, πως είμαστε πάνω απ’ όλα μια παράταξη εθνικής ευθύνης. Τα διλλήματα δεν αφορούν εμάς αλλά αυτούς που συνεχίζουν να επιμένουν στον εθνικό διχασμό και  στην πολιτική κοροϊδία, πως δήθεν κατέχουν το «μαγικό ραβδί» και τα μπορούν όλα μόνοι τους. Την χώρα θα την οδηγήσουν σε αστάθεια και νέες περιπέτειες εκείνοι που επιμένουν να αγνοούν την ανάγκη για εθνική συνεννόηση, για γενναίες υπερβάσεις με τη ματιά στο αύριο κι όχι στο διχαστικό παρελθόν. Και αυτό  ο λαός οφείλει να το γνωρίζει.

 

   6. Σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια από την πρώτη εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Σε τι βαθμό άλλαξε ο Αλέξης Τσίπρας;

 

Το μόνο που άλλαξε στον κ. Τσίπρα είναι η φρασεολογία των συνθημάτων του. Τα παλαιά ψέματά του τα βαφτίζει “ψευδαισθήσεις” και τα νέα “ρεαλισμό και ωριμότητα”. Η πολιτική εξαπάτησης παραμένει η ίδια, μόνο η ρεκλάμα άλλαξε. Ο τυχοδιωκτισμός και ο λαϊκισμός καλά κρατεί. Αλλάζει προσωπεία και όχι πρόσωπο. Διολισθαίνει σε αυταρχισμό και καθεστωτικές αντιλήψεις. Για να μην τον αδικήσω, άλλαξε και σε κάτι:

Αντί να σκίσει τα μνημόνια, τώρα “σκίζει την κοινωνία”.

 

   7. Σε λίγες ημέρες, επίσης, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της ΝΔ. Εκτιμάτε ότι υπάρχει μετακίνηση στο μεσαίο χώρο, και πώς κρίνετε τον Πρόεδρο της ΝΔ;

 

Μια ματιά στο “σκιώδες” Υπουργικό Συμβούλιο του κ. Μητσοτάκη δεν επιτρέπει καμία  αυταπάτη. Για ποιο κέντρο και για ποια μετατόπιση μιλάμε; Και μόνο τα ονόματα και το πολιτικό υπόβαθρο των προσώπων που ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε για την πρώτη γραμμή της παράταξής του, αποδεικνύει ότι η σκιά της συντηρητικής ιδεολογίας πέφτει βαριά και πυκνή πάνω απ’ τη ΝΔ. Ο κ. Μητσοτάκης είναι δομικό μέρος αυτού του συστήματος για αυτό αυτή τη σκιά ούτε θέλει ούτε  μπορεί να τη διαλύσει. η σκιά της συντηρητικής ιδεολογίας πέφτει βαριά και πυκνή πάνω απ’ τη ΝΔ.

 

   8. Στη διαπραγμάτευση βλέπετε νέα αδιέξοδα; Εκτιμάτε ότι μπορεί να οδηγηθεί χρονικά ακόμα και στο τέλος της  άνοιξης;

 

Ήδη καθυστέρησαν επικίνδυνα. Το ομολογούν άλλωστε και τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη. Πριν ένα μήνα μας έλεγαν πως η αξιολόγηση έχει κλείσει και όλα «πάνε πρίμα». Τώρα ο κ. Τσίπρας πελαγοδρομεί μέσα στα αδιέξοδα που ο ίδιος έχει δημιουργήσει.

Κάθε δήθεν “διαπραγμάτευση” της Κυβέρνησης και του κ. Τσίπρα εγγράφει νέες υποθήκες για το μέλλον και τις προοπτικές της χώρας. Όσο δε αυτή η “διαπραγμάτευση” καθυστερεί με ψευτο-παλικαρισμούς, για εσωτερική κατανάλωση, ο λογαριασμός μεγαλώνει και τα βάρη επιτείνονται. Κι όλα αυτά γίνονται για τα μάτια του κόσμου, για να υποδυθεί ο κ. Τσίπρας τον δήθεν επαναστάτη, ενώ υπογράφει ότι του σερβίρουν. Όλα στο βωμό της πολιτικής επιβίωσης μιας κυβέρνησης που έχει ηττηθεί και συνθηκολογήσει σε όλα τα επίπεδα.

 

   9. Πόσο πιθανό θεωρείτε ένα νέο Μνημόνιο;

 

Όσο η Κυβέρνηση συνεχίζει τις μάχες χαρακωμάτων ή -ακόμη χειρότερα- τον κλεφτοπόλεμο, οι κίνδυνοι θα μεγαλώνουν.

Όσο εξακολουθούμε να στρουθοκαμηλίζουμε, αρνούμενοι  να ξαναχτίσουμε τη χώρα μας εμείς οι ίδιοι, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες επιβολής ενός νέου επαχθέστερου προγράμματος λιτότητας κι εξάρτησης από μνημόνια.

Ανεξάρτητα από το πώς θα το βαφτίσουν, θέλω να επισημάνω πώς ο κ. Τσίπρας και η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή, δεν νομιμοποιείται να δεσμεύσει τη χώρα με ένα νέο 4ο μνημόνιο και με επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη για μετά το 2018. Δεν νομιμοποιείται να υποθηκεύσει το μέλλον του Ελληνικού λαού.

 

 

   10. Πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν ίδρυση νέου κόμματος, εκτιμώντας ότι στο χώρο σας χρειάζεται κάτι νέο. Τι απαντάτε; Θεωρείτε ότι στόχος είναι το ΠΑΣΟΚ;

 

Διάβασα σχετικά δημοσιεύματα που κατά περίπτωση βέβαια διαψεύδονται. Ο χώρος μας, η δημοκρατική παράταξη χρειάζεται συσπείρωση και ενότητα και όχι διασπαστικές πρωτοβουλίες. Όχι κατακερματισμό. Κοιτάξτε, αυτή η συζήτηση έχει κουράσει τον κόσμο της παράταξης και το ίδιο και όσοι την ανακυκλώνουν.

 

   11. Στην πρόσκληση που τονίζουν πως θα απευθύνουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη-όπως και στο Ποτάμι και τις κινήσεις των σοσιαλδημοκρατών – να συμμετάσχετε, τι απαντάτε;

 

Αυτό πραγματικά δεν το καταλαβαίνω. Πρόσωπα να απευθύνουν πρόσκληση σε συλλογικότητες και μάλιστα σε κοινοβουλευτικά  κόμματα στα οποία είχαν μακρά θητεία το μόνο που προδίδει είναι ελιτίστικη και μεσσιανική νοοτροπία. Όμως όλα αυτά δεν είναι παρά διαρροές στον τύπο. Άλλωστε όπως είναι γνωστό, με δική μου πρωτοβουλία είναι σε εξέλιξη η συζήτηση για την ενότητα και τη διεύρυνση της δημοκρατικής παράταξης και τον ισχυρό ενιαίο φορέα της κεντροαριστεράς. Περιμένουμε μεταξύ άλλων και συντρόφους που μας συνδέει κοινή πολιτική διαδρομή να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια και να συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα βήματά μας.

 

   12. Τον Γιώργο Παπανδρέου τον θέλετε στη Συμπαράταξη, δεν θέλει αυτός; Τι ακριβώς συμβαίνει; Και ποια είναι η πρότασή σας;

 

Το κάλεσμα για ενότητα ισχύει. Όλα όσα είπα πριν για την ενότητα της δημοκρατικής παράταξης  απευθύνονται και στο ΚΙΔΗΣΟ.

Τώρα είναι για όλους μας η ώρα των αποφάσεων. Γιατί έχουμε μπροστά μας μάχες και πρέπει να έχουμε εγρήγορση, ετοιμότητα και όχι εσωστρέφεια. 

 

   13. Οι πληροφορίες επιμένουν πως υπάρχει φλερτ με ανεξάρτητους βουλευτές. Πόσο πιθανό είναι να δούμε αύξηση του αριθμού των μελών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ πριν από τις εκλογές;

 

Παραμένουμε προσηλωμένοι στο βασικό μας στόχο που είναι η ενδυνάμωση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, μέσα από την αύξηση των εκλογικών της ποσοστών. Φυσικά, οι πρόσφατες συνέργειες με ανεξάρτητους βουλευτές έχουν ιδιαίτερη σημασία γιατί είναι ενδεικτικές ενός κλίματος που δημιουργείται. Αποδεικνύεται έτσι πως το μήνυμά μας για ενότητα έχει πολλούς αποδέκτες ενώ μας κάνει να αισιοδοξούμε για την ουσιαστική ενίσχυση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης.

 

   14. Ενόψει της πολυμερούς της Γενεύης, τι προτείνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη κ. Γεννηματά;

 

Το ζήτημα του Κυπριακού βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή και για να δοθεί λύση θα πρέπει να πιεστεί η Τουρκία να εγκαταλείψει την αδιαλλαξία της. Να συναινέσει σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Λύση δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν υπάρξει απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής, αν δεν υπάρξουν αλλαγές στην αναχρονιστική λογική των εγγυήσεων. Εμείς είμαστε στο πλευρό του Κυπριακού λαού, της πολιτικής ηγεσίας του και του Προέδρου Αναστασιάδη. Η Κύπρος έχει ισχυρά διαπραγματευτικά χαρτιά αυτή την στιγμή, είναι μέλος της Ευρωζώνης και η Ευρώπη οφείλει να είναι στο πλευρό της. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι στο δόγμα “η Λευκωσία αποφασίζει, η Αθήνα υποστηρίζει”.

 

   15. Από τις αυριανές συναντήσεις του πρωθυπουργού τι πρέπει κατά τη γνώμη σας να προκύψει;

Στα εθνικά θέματα δεν χωρούν κομματικές σκοπιμότητες. Εμείς που πιστεύουμε βαθιά στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης και ιστορικών υπερβάσεων, γνωρίζουμε ότι η συνεννόηση ξεκινά και πρέπει να έχει ως θεμέλιο τα μεγάλα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής. Αυτή την ομοψυχία εμείς από την πλευρά μας, την υπηρετούμε. Από κει και πέρα, η επιτυχία αυτής της εθνικής γραμμής προϋποθέτει μια αξιόπιστη κυβέρνηση  που πιστεύει  πραγματικά στη συνεννόηση και δεν τη θυμάται στο παραπέντε.

 

   16. Την επόμενη εβδομάδα συναντάτε τους πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Τι μήνυμα επιδιώκετε να αποστείλετε;

 

Μήνυμα ενότητας για την παράταξη, συστράτευσης στην κοινή προσπάθεια για την ισχυροποίηση μας ώστε η δημοκρατική παράταξη να παίξει και πάλι καθοριστικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις ώστε να συμβάλει αποφασιστικά  στην έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότησή της χώρας.