Ομιλία της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

Φώφης Γεννηματά

 στην Συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου

 

Παρακολουθούμε αυτές τις ημέρες σε επανάληψη την γνωστή παράσταση “διαπραγματεύομαι σκληρά ” του κ.Τσίπρα.

Και όσο η Κυβέρνηση τεχνητά και για επικοινωνιακούς λόγους καθυστερεί την αξιολόγηση, τόσο ο λογαριασμός για τους πολίτες μεγαλώνει.

 

1.Πόσο κοστίζει η «ηρωική διαπραγμάτευση»;

 Το κόστος 15 μηνών της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ για τον ελληνικό λαό είναι περίπου  12.5 δις ευρώ.

Γιατί μέτρα ύψους 3,5 δις εφαρμόστηκαν ήδη για το 2015, τώρα ολοκληρώνεται το πακέτο μέτρων των 5,4 δις ευρώ και ακολουθεί το μνημόνιο – κάβα του 2017 των 3,6 δις ευρώ.

Ποσά σκανδαλώδη.

 

2.Πώς φτάσαμε ως εδώ;

 Το περσινό ψυχόδραμα του καλοκαιριού ,οδήγησε στο Μνημόνιο Τσίπρα-Καμμένου αφού πρώτα βύθισαν την οικονομία και οδήγησαν στα capital controls.

Όμως αυτό κόστισε ακριβά. Γιατί αντί  της προσδοκώμενης ανάπτυξης (αθροιστικά 6% για την διετία 2015-2016), έχουμε ύφεση, με επακόλουθο και την αρνητική πρόβλεψη για την ανεργία.

Γιατί έχουμε μείωση των επενδύσεων και αύξηση του δημόσιου χρέους κατά 6%  μεταξύ 2015 και 2016.

Αυτά είναι τα επιτεύγματα της Κυβέρνησης Σύριζα/Ανέλ, σύμφωνα και με τα ίδια τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

 

3.Κάποιοι μας ρωτούν καλόπιστα ή κακόπιστα. Ναι αλλά παρ’ όλα αυτά δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να κλείσει η αξιολόγηση;

Είναι ώρα να υπενθυμίσουμε συνολικά την τακτική μας και τις θέσεις που έχουμε εκφράσει στο θέμα αυτό.

Πρώτοι εμείς αμέσως μετά την αποτροπή του Grexit (για την οποία βάλαμε καθοριστική πλάτη) ζητήσαμε την δημιουργία της Εθνικής Ομάδας Διαπραγμάτευσης, ώστε να γίνει γρήγορα η πρώτη αξιολόγηση με αποφυγή έντονα υφεσιακών ή άδικων για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες μέτρων.

Δυστυχώς η πρότασή μας αγνοήθηκε και αντί αυτής έγιναν πρόωρες εκλογές με επανάληψη της συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με τους ακροδεξιούς ΑΝΕΛ.

Έκτοτε και επί 7 μήνες η Κυβέρνηση με τεχνητές καθυστερήσεις “σέρνει” την διαδικασία της αξιολόγησης,  με μοναδικό κριτήριο το πώς θα εξασφαλίσει την ψήφο των βουλευτών της για να παραμείνει στην εξουσία.

Και το χειρότερο. Δέσμιοι των ιδεοληψιών τους οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ καταφεύγουν στις εύκολες λύσεις της επιβολής νέων φόρων, της υπονόμευσης κάθε δημιουργικής προσπάθειας στην χώρα, ενώ αυξάνουν αντί να μειώσουν την σπατάλη στο κράτος, τους διορισμούς “ημετέρων”, την διατήρηση άχρηστων και αντιπαραγωγικών οργανισμών.

Τώρα και αφού και πάλι εγκλώβισαν την οικονομία και την χώρα στην ανασφάλεια και την αβεβαιότητα, αφού άφησαν να μεγαλώσει ο λογαριασμός παραβλέποντας και τον κίνδυνο “ατυχήματος”, υποχωρούν άρδην και άτακτα και υπογράφουν “στα τυφλά και ότι κάτσει μέτρα 12,5 δις ευρώ.

Ναι η αξιολόγηση έπρεπε να “κλείσει” στην ώρα της με σχέδιο και αποτελεσματική διαπραγμάτευση.

 

4.Δημιουργεί το κλείσιμο της συμφωνίας θετικότερες προοπτικές για το μέλλον;

Η “συμφωνία” που φέρνει η Κυβέρνηση δεν μας κάνει αισιόδοξους και για το μέλλον. Ο  πανικός και οι “εμμονές”, οδήγησαν σε μέτρα που υπονομεύουν την οικονομία, δημιουργούν αντικίνητρα για επενδύσεις, αποθαρρύνουν κάθε δημιουργική προσπάθεια.

Έχουμε προς ψήφιση ένα Ασφαλιστικό που πέρα από τις επιβαρύνσεις των 2,2 δις ευρώ, υπονομεύει το μέλλον για τις νέες γενιές των ασφαλισμένων, δημιουργεί κίνητρα εισφοροδιαφυγής, και θίγει επιστήμονες, αγρότες, επαγγελματίες, μισθωτούς και συνταξιούχους.

Θα αναφερθούμε αναλυτικά γι’ αυτό στην Βουλή. Επισημαίνω όμως ότι η όλη λογική του Σ/Ν αποδομεί το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και προαναγγέλλει νέα δυσμενή παρέμβαση για τα επόμενα χρόνια.

 

5.Η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι είναι πιο δίκαιη η κατανομή των βαρών με τις ρυθμίσεις που φέρνουν. Είναι;

Στο φορολογικό οι επιβαρύνσεις φθάνουν στο 1,25% του ΑΕΠ.

Η αύξηση της άμεσης φορολόγησης, θίγει τόσο τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα όσο και την μεσαία τάξη και δημιουργεί κίνητρο φοροδιαφυγής.

Και δεν εξαντλούνται σε αυτό.

Ήδη προαναγγέλλονται και έμμεσοι φόροι. Αύξηση του ΦΠΑ, φόροι στα καύσιμα, στα οινοπνευματώδη, στα τσιγάρα, στα οχήματα. Φόροι που επιβαρύνουν κυρίως  τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, και ανατρέπουν την Κυβερνητική προπαγάνδα περί “προστασίας” τους.

Αλήθεια ρωτάμε είναι πλούσιοι οι εργαζόμενοι που πληρώνουν μια ζωή στο ΙΚΑ και θα πάρουν σύνταξη μειωμένη ως 30% ή οι 120.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που θα χάσουν εφέτος το ΕΚΑΣ;

Τα ίδια τα μέτρα τους ανατρέπουν τα επιχειρήματά τους.

Χώρια που με τους συνεχείς φόρους όχι μόνο δεν διευκόλυνε, αλλά όπως έχει αποδειχθεί οδήγησε σε αποτυχία την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.

 

6.Με την αύξηση της φορολογίας πώς στηρίζουν την οικονομία και την ανάπτυξη;

 Φυσικά με τους φόρους υπονομεύεται κάθε υγιής επιχειρηματική δραστηριότητα, λαμβάνοντας υπ’ όψιν  και τις συνθήκες στις γειτονικές χώρες.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2015 τα έσοδα του ΦΠΑ ήταν τα ίδια με αυτά του 2014, παρά τις αυξήσεις κατά 10 μονάδες σε σειρά προϊόντων, υπηρεσιών και στα νησιά του Αιγαίου.

Δεν είναι όμως μόνο τα 12,5 δις ευρώ που θα λείψουν από την ελληνική οικονομία μέσα στην τριετία.

Για ποιο αναπτυξιακό σχέδιο και ποιες μεταρρυθμίσεις συζητάμε;  Για τις άγονες συγκρούσεις Υπουργών με όλους όσους έρχονται να επενδύσουν στην Ελλάδα; Για την υπονόμευση των συμφωνημένων ιδιωτικοποιήσεων από τον κ. Δρίτσα και τον κ. Σπίρτζη;

Για την αφασία στην Ειδομένη που στοιχίζει πολλά εκατομμύρια όχι μόνο στην ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά και στους έλληνες επιχειρηματίες;

Για την απουσία κάθε επενδυτικού σχεδίου για το πακέτο Juncker και την σοβαρή καθυστέρηση του Αναπτυξιακού Νόμου;

Εκτιμώ ότι με την πολιτική της αυτή η Κυβέρνηση, ακόμη και  μετά το όπως -όπως κλείσιμο της αξιολόγησης, δεν μπορεί να εγγυηθεί λύσεις για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, την δημιουργία επενδύσεων και πλούτου στην χώρα.

ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ, ΤΗΝ ΕΞΙΣΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΑ ΚΑΤΩ, ΔΙΧΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ, ΧΤΥΠΩΝΤΑΣ ΤΙΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ, ΑΠΟΘΑΡΡΥΝΕΙ ΤΑ ΟΡΑΜΑΤΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΕΝΙΑΣ.

 Η δήθεν αναδιανομή τους είναι φτωχοποίηση.

Και το χειρότερο είναι ότι μας οδήγησαν στην ενεργοποίηση των μέτρων – κάβα και στην πλήρη υπονόμευση της οικονομίας μας και του βιοτικού επιπέδου των πολιτών με 3,6 δις ευρώ ακόμη.

 

7. Θα είναι θετικό για την χώρα να βρεθεί μια λύση για την αναδιάρθρωση του Δημόσιου χρέους;

Αναμφίβολα.

Αυτό προβλέπει εξ άλλου και η απόφαση του Eurogroup του 2012 και μπορούσε να είχε γίνει πράξη από τις αρχές του 2015.

Το ΠΑΣΟΚ όπως έπραξε και πέρυσι στις κρίσιμες για την χώρα στιγμές, θα κάνει ότι είναι δυνατόν μέσα στην Ευρωπαϊκή Σοσιαλιστική οικογένεια για να βοηθήσει την Ελλάδα σ’ αυτήν την προσπάθεια.

Δεν θέλω όμως να πιστεύω ότι μπορεί  μια Ελληνική Κυβέρνηση να αποδεχθεί αυτό που βλέπουμε σε κάποια δημοσιεύματα των ΜΜΕ, δηλαδή “ένα μηχανισμό” διαρκούς ΕΠΙΤΡΟΠΕΙΑΣ της χώρας, ακόμη και μετά την περίοδο των Μνημονίων. Κάτι που θα καθιστούσε τον στόχο της απαλλαγής από τα Μνημόνια αλλά και της  ουσιαστικής διαπραγμάτευσης μέχρι το 2018, κενό γράμμα. Εκεί που θα έσκιζαν τα μνημόνια μας βάζουν σε μόνιμη επιτροπεία.

 

8.Τα προβλήματα της χώρας εξαντλούνται στα θέματα της αξιολόγησης;

Δεν μπορούμε να μην επισημάνουμε:

  • Την ουσιαστική διάλυση του ΕΣΥ, με τα Δημόσια Νοσοκομεία σε πλήρη εγκατάλειψη, τα αποθεματικά του δημόσιου δεσμευμένα, τους προμηθευτές απλήρωτους, με τις ελλείψεις στο προσωπικό και κυρίως νοσηλευτών να αγγίζει το 40%.
  • Την συνεχή υποβάθμιση του Δημόσιου Συστήματος Παιδείας. Προφανής είναι η υπονόμευση του θεσμού του ολοήμερου σχολείου που “φτωχαίνει” την Παιδεία, αλλά και η κομματική έφοδος ακόμη και στην “ευαίσθητη” Επιτροπή των Πανελλαδικών Εξετάσεων.
  • Την πλήρη υπονόμευση των θεσμών και την προσπάθεια κατάληψης του κράτους, αποδόμησης των ανεξάρτητων αρχών και παρεμβάσεων στην Δικαιοσύνη. Στόχος η επιβολή ενός συστήματος ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.
  • Το αδιέξοδο στο Προσφυγικό με τον εγκλωβισμό δεκάδων χιλιάδων προσφύγων/μεταναστών στην χώρα μας, υπό συνθήκες προβληματικές και με τον κίνδυνο δημιουργίας “γκέτο” στις πόλεις.

Η Κυβέρνηση αυτή είναι επικίνδυνη για τον τόπο. Το έχουμε πει, το επαναλαμβάνουμε σε όλες τις κατευθύνσεις.

 

ΕΜΕΙΣ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΦΕΡΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, ΔΕΝ ΓΙΝΟΜΑΣΤΕ ΣΥΝΕΝΟΧΟΙ ΣΤΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ.

 

9.Αντιμετωπίζονται οι Τουρκικές προκλήσεις με χαμόγελα και στολές παραλλαγής; H ερώτηση είναι προφανώς ρητορική.

Κλείνω το “κεφάλαιο” της αναφοράς μου στην  πολιτική της Κυβέρνησης με μια κρίσιμη επισήμανση για τα Εθνικά θέματα.

Παρακολουθούμε καιρό τώρα να αυξάνεται συνεχώς η Τουρκική επιθετικότητα και η αμφισβήτηση εκ μέρους της των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων στο Αιγαίο.

Η Τουρκία ευνοήθηκε μάλιστα ιδιαίτερα από τους λανθασμένους χειρισμούς της Ε.Ε στην προσφυγική κρίση και την ανάδειξη της ως “κλειδί” των εξελίξεων σ’ αυτήν, ενώ η χώρα μας έμεινε απλά κομπάρσος.

Επισημαίνουμε ότι οι κινήσεις των Τούρκων δεν αντιμετωπίζονται με λουλούδια, χαμόγελα, ανοχή στις προκλήσεις και παραστάσεις με στολές παραλλαγής.

Είναι ώρα για μια αποφασιστική πατριωτική στάση, με πολιτική ενίσχυση των συμμαχιών μας στην Διεθνή Κοινότητα, ώστε να διασφαλιστεί ο σεβασμός των εθνικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων.

Ένα θέμα που πρέπει η Κυβέρνηση να συζητήσει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου και εννοούμε το συνταγματικό τόξο. Σ’ αυτή την κατεύθυνση θα αναλάβουμε και πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.

 

10.Έχει καμία σχέση ο ΣΥΡΙΖΑ με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία;

Οι ενέργειες και οι σχεδιασμοί του κ. Τσίπρα και του αυτοκόλλητου συνεργάτη του κ. Καμμένου, δεν έχουν βέβαια καμία σχέση με την Σοσιαλδημοκρατία ούτε με την Ευρωπαϊκή Αριστερά.

Εξ άλλου ο κ. Τσίπρας παραμένει πιστός σε ένα συνονθύλευμα αριστερίστικων κομμάτων, ενώ οι ισχυροί “53” δεν σταματούν να καταγγέλλουν και να λοιδορούν την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία.

Ο δε κ. Καμμένος καθημερινά αποκαλύπτει τις  επικίνδυνες ,εθνικά και κοινωνικά ακροδεξιές απόψεις του.

Αυτές τις ημέρες ο μηχανισμός του κ. Τσίπρα σε ορισμένα ΜΜΕ και οι ευρωβουλευτές του στις Βρυξέλλες, επιχείρησαν προβοκάτσια με ανώνυμες πηγές και τους απάντησε ο   Pittella.

Θέλησαν να εμφανίσουν ένα δήθεν ρήγμα μεταξύ των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και του ΠΑΣΟΚ.

Πόθοι  που θα μείνουν ανεκπλήρωτοι.

Γιατί οι διαχρονικές σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με το PES και την Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο είναι και θα παραμείνουν ισχυρές, σε στρατηγική συμπόρευση απέναντι στις μεγάλες σύγχρονες προκλήσεις.

Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές να στηρίξουν την χώρα μας και στην περσινή κρίση στο προσφυγικό και στην αξιολόγηση και στο θέμα του χρέους. Και αυτό πράττουν ανεξάρτητα το ποιοι είναι στην Κυβέρνηση. Και ανεξαρτήτως του αν οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με την πολιτική τους ναρκοθέτησαν και αδυνάτησαν  την διαπραγματευτική θέση της χώρας.

Αυτοί που βοηθούν – και καλά κάνουν – την χώρα απέναντι στις ακραίες θέσεις του ΔΝΤ και της εμμονής του Σόιμπλε, γνωρίζουν πολύ καλά το ποιοι είναι οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Το διαπίστωσε εξ άλλου πολύ καθαρά ο επικεφαλής της Ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο στην χθεσινή του συνέντευξη.

Αναφέρθηκε στο ΠΑΣΟΚ ως θεμελιώδη και αναντικατάστατο παράγοντα της οικογένειας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και χαρακτήρισε ως αφύσικη την συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ.

Η μαχητική και ουσιαστική ταυτόχρονα,  κριτική μας προς την Κυβέρνηση, δεν πρέπει να “θολώνει” ούτε να σκιάζει τις πολιτικές διαφορές μας με το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας και την συντηρητική πολιτική του.

Η Δημοκρατική Προοδευτική Παράταξη είχε, έχει και θα έχει “ανοιχτά” τα πολιτικά της μέτωπα απέναντι στην Δεξιά.

Επισημαίνουμε ότι και η νέα ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας μένει σταθερά προσανατολισμένη στην συντηρητική φυσιογνωμία και παράδοση του πολιτικού της χώρου.

Μας το θύμισε εξ άλλου στην πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης με την μονοδιάστατη σύνδεση του προσφυγικού με την ανάπτυξη της τρομοκρατίας στην Ευρώπη. Του υπενθυμίσαμε βέβαια ότι για μας η Ασφάλεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ελευθερία και τα δικαιώματα.

Είναι σαφής η εμμονή τους στην στήριξη τόσο της καταστροφικής για την χώρα Κυβέρνησης Καραμανλή την περίοδο 2004-2009, όσο και στις αντιμνημονιακές επιλογές Σαμαρά την κρίσιμη περίοδο 2009-2011. Δεν δέχεται την εξεταστική που προτείνουμε, που περιλαμβάνει τη διερεύνηση του εκτροχιασμού της οικονομίας κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ.

Είναι σαφής η προσπάθεια τους με το αίτημα για πρόωρες εκλογές για παλινόρθωση της δεξιάς, αδιαφορώντας για τις συνέπειες στην χώρα, στην οικονομία και στο επενδυτικό κλίμα.

Δεν είναι η πρώτη φορά. Δύο φορές οδήγησαν τη χώρα σε εκλογές, κυνηγώντας τις καρέκλες της εξουσίας και τις προσωπικές πολιτικές καριέρες. Και που καταλήξαμε;

Χάσαμε πολύτιμο χρόνο και είμαστε σε χειρότερο σημείο από εκεί που ξεκινήσαμε.

Η Χώρα δεν χρειάζεται εκλογές εμείς δεν τις φοβόμαστε.

Νέα Προοδευτική Δημοκρατική Παράταξη

Την επόμενη εβδομάδα προχωρούμε στην Πανελλαδική – Προγραμματική Συνδιάσκεψη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Αποτελεί ένα σημαντικό νέο σταθμό, σε μια πορεία που ξεκίνησε τον Αύγουστο, έφερε θετικά αποτελέσματα και τώρα αποκτά μια σύγχρονη πολιτική ταυτότητα.

Η Συνδιάσκεψη φιλοδοξεί να διατυπώσει την Διακήρυξη και τις Πολιτικές θέσεις της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Το περιεχόμενο της νέας αρχής για την Κεντροαριστερά.

Τον νέο δρόμο για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια, τις βασικές μας κατευθύνσεις για την Ανάπτυξη, το Κοινωνικό Κράτος, τους θεσμούς, το Πολιτικό Σύστημα.

Το Πολιτικό και Ιδεολογικό στίγμα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, και τον ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, τον σύγχρονο πατριωτισμό, την αντιπαράθεση με τον οικονομικό νεοφιλελευθερισμό αλλά και τον δογματικό κρατισμό.

Την νέα αντίληψη για την παραγωγή αλλά και την διανομή του πλούτου. Να δώσει το δικό μας περιεχόμενο, προοδευτικό περιεχόμενο στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις στο Κράτος, στην Αγορά, στο Φορολογικό Σύστημα, στην Υγεία, την Παιδεία, το Πολιτικό Σύστημα.

Να διατυπώσει τις δικές μας εγγυήσεις για το μέλλον των πολιτών και ειδικά της νέας γενιάς, για το δικαίωμα στην Αξιοπρέπεια, για καλύτερες μέρες για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Να διαμορφώσουμε τις προτάσεις μας για μια Προοδευτική Διακυβέρνηση, που θα έχει την στήριξη του λαού μας στην βάση ενός νέου Κοινωνικού Συμβολαίου με δικαιώματα και υποχρεώσεις  για όλους.

Χαίρομαι γιατί για την Διακήρυξη και τα Σχέδια Εισηγήσεων στις 7 Θεματικές Ενότητες, δούλεψαν πολλές δεκάδες στελέχη από το ΠΑΣΟΚ, την ΔΗΜΑΡ, τις Κινήσεις Πολιτών, αλλά και από τους φορείς της Κοινωνίας.

Τα σχέδια των εισηγήσεων που έχετε στα χέρια σας είναι ΒΑΣΗ ΔΙΑΛΟΓΟΥ. Θα συζητηθούν διεξοδικά στις 8 (7 + Διακήρυξη) Ομάδες της Συνδιάσκεψης και θα εμπλουτισθούν με τις προτάσεις, τις κριτικές, τις παρεμβάσεις των συμμετεχόντων.

Να σημειώσω πως δεν φοβόμαστε, αντίθετα επιδιώκουμε την κατάθεση των διαφορετικών απόψεων και την δημιουργική σύνθεση μέσα από τον διάλογο.

Σύνθεση όμως και όχι συμβιβασμό σε μια λογική του κατώτερου μέσου όρου.

Θέλουμε προτάσεις με “γωνίες” και φαντασία, με δημιουργική προοπτική.

Μετά την συνεδρίασή μας οι εισηγήσεις θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο δίνοντας την ευκαιρία συμμετοχής και παρέμβασης σε όλους όσους ενδιαφέρονται σ’ όλη την Ελλάδα.

Στην Συνδιάσκεψη δεν θα είμαστε μόνο οι εκπρόσωποι των κομμάτων και των Κινήσεων. Θα κληθούν να συμμετέχουν άνθρωποι των Μαζικών Κινημάτων, της Αυτοδιοίκησης, των Επιστημονικών Φορέων, του Πολιτισμού, των Επιμελητηρίων, στελέχη που εκπροσωπούν όλες τις ενεργές δυνάμεις της Κοινωνίας.

Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια πιο ισχυρή, ενεργή κοινωνική και πολιτική βάση, που θα φέρει το μήνυμά μας σ’ όλους του Έλληνες.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι πια μια ισχυρή πραγματικότητα, μια ισχυρή πολιτική δύναμη μέσα στην Βουλή, τώρα πια και μέσα στον λαό.

Σ’ αυτό θα συμβάλλουν και οι Περιφερειακές Επιτροπές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που πρόσφατα συγκροτήσαμε.

Θέλω να σας καλέσω όλους να συμβάλλετε με όλες τις δυνάμεις στην επιτυχία της Συνδιάσκεψης.

Συμμετέχουμε ενεργά και στηρίζουμε τις προσπάθειες της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου που συγκροτήσαμε με το ΠΟΤΑΜΙ και ανεξάρτητες προσωπικότητες του προοδευτικού, κεντροαριστερού χώρου.

Στόχος μας η δημιουργία ενός μεγάλου πλειοψηφικού προοδευτικού πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος, που θα διεκδικήσει καθοριστικό – καταλυτικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις στην πατρίδα μας. Που θα αμφισβητήσει τον “μικρό δικομματισμό” ΣΥΡΙΖΑ-ΝΔ.

Η Επιτροπή αποτελεί το πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση. Καλείται να περιγράψει το κοινό πλαίσιο για τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος.

Μεταρρυθμίσεις όμως με προοδευτικό περιεχόμενο, μεταρρυθμίσεις απαραίτητες για την Ανάπτυξη, την Απασχόληση, την ποιοτική προσφορά υπηρεσιών Υγείας, Παιδείας, Ασφάλισης στους πολίτες.

Μεταρρυθμίσεις που συνδέουν την  παραγωγή πλούτου με την δίκαιη αναδιανομή του και την προστασία των αδύναμων κοινωνικών ομάδων.

Μεταρρυθμίσεις που προσφέρουν ευκαιρίες στους νέους ανθρώπους για εξέλιξη με αξιοκρατία, για επιχειρηματικότητα, για παραμονή και παραγωγική δράση στην πατρίδα μας.

Μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν την αξιοκρατία και τη διαφάνεια στο πολιτικό μας σύστημα.

Γι’ αυτό απαιτούνται οι μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι αυτοσκοπός, δεν στερούνται πολιτικού και ιδεολογικού περιεχομένου.

Δεν είναι μόδα, δεν είναι σύνθημα που διχάζει, είναι αναγκαιότητα που πρέπει να ενώνει.

Γιατί για να πετύχουν πρέπει να τις κατανοεί και να τις αποδέχεται η κοινωνία.

Αυτό το πλαίσιο καλείται να μας παρουσιάσει η Επιτροπή, αφού διοργανώσει και τις σχετικές διαδικασίες διαλόγου.

Έχουμε τονίσει ότι το κόμμα μας, το ΠΑΣΟΚ συνεχίζει και την δική του αυτόνομη πορεία.

Θέλω ιδιαίτερα να συγχαρώ όλα τα στελέχη μας του Τομείς που δούλεψαν με σοβαρότητα, ευθύνη, νέο πνεύμα για την διατύπωση των νέων προγραμματικών μας θέσεων.

Παράλληλα είναι ώρα στην επόμενη σύνοδο της Κεντρικής μας Επιτροπής, να αποφασίσουμε για την εκλογή των νέων Οργάνων στις Νομαρχιακές και Δημοτικές Οργανώσεις.

Πρέπει να εξασφαλίσουμε την διαφάνεια, το ενωτικό κλίμα, την μαζικότητα και την  ριζική ανανέωση που έχει ανάγκη ο χώρος μας.