Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Πιστεύουμε στη νομιμότητα;

Θέλουμε τη δημοκρατική λειτουργία και τη διαφάνεια;

Θέλουμε να εξυγιανθεί το ραδιοτηλεοπτικό «τοπίο» ;

Εμείς λέμε ναι και είμαστε απόλυτοι σε αυτό.

Δεν το λέμε τώρα, σε όσους θα σπεύσουν να πουν τι κάνατε τα προηγούμενα χρόνια.

Το επιχειρήσαμε το 2003 προκηρύσσοντας το σχετικό διαγωνισμό, ο οποίος ακυρώθηκε δυστυχώς από την απαράδεκτη παρέμβαση της ΝΔ που ακολούθησε.

Χρειαζόμαστε ένα νέο πλαίσιο, απολύτως όμως συμβατό με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, με το Ευρωπαϊκό δίκαιο, προσαρμοσμένο στις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις.

Χάνεται άλλη μία ευκαιρία να προχωρήσουμε όλοι μαζί σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση.

Δεν προχωρήσατε στις αναγκαίες βελτιώσεις και αλλαγές ,δεν υιοθετήσατε τις εύλογες και αυτονόητες προτάσεις μας και με αυτό τον τρόπο δεν επιτρέψατε να δημιουργηθεί ευρύτατη πλειοψηφία.

Απαραίτητες αλλαγές, ώστε να πείσει η Κυβέρνηση για την ειλικρίνεια των προθέσεών της.

Γιατί το νομοσχέδιο σας παραβλέπει τις νέες τεχνολογικές εξελίξεις. Οι ψηφιακές πλατφόρμες ανατρέπουν τους ως τώρα περιορισμούς στον αριθμό των χορηγούμενων αδειών.

Βρισκόμαστε στην ψηφιακή εποχή κι εσείς κινείστε ακόμα με τη λογική των αναλογικών συχνοτήτων, όπου εκ των πραγμάτων οι άδειες ήταν μετρημένες.

Η Κυβέρνηση και η Βουλή έχουν υποχρέωση να θέσουν τους κανόνες και να διαμορφώσουν το πλαίσιο.

Το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης αναλαμβάνει την υλοποίηση και η αγορά κάνει τις επιλογές της.

Εσείς αγνοήσατε και τις προτάσεις της αρμόδιας ανεξάρτητης αρχής και αποφασίσατε με την ευκαιρία να παρέμβετε και στη σύνθεση όλων των Ανεξάρτητων Αρχών.

Όμως εσείς απ΄ ότι φαίνεται δεν θέλετε τη διαφάνεια, θέλετε τον απόλυτο έλεγχο. Με λίγα λόγια άλλαξε ο Μανωλιός και βάζει τα ρούχα του αλλιώς.

Επανέρχομαι σήμερα στην κατ’ άρθρον συζήτηση και απευθύνομαι προσωπικά στον Πρωθυπουργό της χώρας.

Κύριε Τσίπρα,

Για να φύγει κάθε σκιά, ή ισχυρισμός, για υποστήριξη συμφερόντων και για την μέσω των ΜΜΕ παρέμβασή τους στο οικονομικό και πολιτικό πεδίο, θα πρέπει έστω και τώρα να δεχθείτε τις προτάσεις μας.

Γιατί αν θέλετε τη διαφάνεια και την νομιμότητα ,τότε δεν μπορείτε να εξουσιοδοτείτε εν λευκώ τον Υπουργό και στενότατο συνεργάτη σας να καθορίζει αυθαίρετα, τον αριθμό των αδειών.

Όλοι κατανοούν ότι αυτή η διάταξη δημιουργεί μια θερμοκοιτίδα διαπλοκής, την οποία δηλώνετε ότι θέλετε να πολεμήσετε.

Αυτή η διάταξη κολάζει και Παπά

Και μη μας πείτε κ. Πρωθυπουργέ ότι προβλέπεται η «αιτιολογημένη γνώμη του ΕΣΡ», αφού καλά γνωρίζετε ότι αυτή μπορεί να αγνοηθεί από τον Υπουργό.

Αν θέλετε λοιπόν να αποδείξετε ότι εννοείτε όσα ισχυρίζεστε, δεχθείτε την πρότασή μας αντί για αιτιολογημένη γνώμη να υπάρχει η «σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ», γιατί είναι η Ανεξάρτητη Αρχή που έχει την στήριξη των 4/5 της Βουλής.

Που δεν καθοδηγείται ούτε από την Κυβέρνηση, ούτε από τα κόμματα.

Ιδού η Ρόδος κύριε Τσίπρα….

Όσο για τους συναδέλφους του ΣΥΡΙΖΑ που χειροκροτούσαν «περιχαρείς» την νομοτεχνική βελτίωση σχετικά με τους περιφερειακούς σταθμούς, να τους ενημερώσετε ότι η ρύθμιση που φέρνετε είναι χειρότερη από την προηγούμενη για αυτό και επιμένουμε να εξαιρεθούν οι περιφερειακοί σταθμοί από τις ρυθμίσεις του Σ.Ν

Καθαρά πράγματα…

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Για μια ακόμη φορά είχα την ευκαιρία στην χθεσινή μου συνάντηση με ένα μεγάλο φίλο της χώρας μας, με τον Πρόεδρο Hollande, να συζητήσω κρίσιμα θέματα για την πατρίδα και τον λαό μας.

Και βέβαια για τους κοινούς μας αγώνες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού κόμματος για τον τερματισμό της λιτότητας στην Ευρώπη.

Του ζήτησα να συνεχίσει να στηρίζει την προσπάθεια του Ελληνικού λαού, για την έξοδο από την κρίση και τα Μνημόνια, σύμφωνα με την Εθνική Στρατηγική που ακολουθούμε ήδη 5 χρόνια.

Και ξεκαθάρισα ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη, πιστή σ’ αυτή την Εθνική Στρατηγική, θα συνεχίσει να στηρίζει τις αναπτυξιακές προσπάθειες και τις μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες.

Όχι όμως και τα υφεσιακά και κοινωνικά άδικα μέτρα που περιλαμβάνει το 3ο Μνημόνιο.

Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δεν κινείται στην ίδια κατεύθυνση.

Αδυνατεί να διαπραγματευθεί σοβαρά την βελτίωση των πιο υφεσιακών και επώδυνων για ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέτρων, που η ίδια υπέγραψε.

Τα ισοδύναμα που προεκλογικά εξήγγειλε ο κ. Τσίπρας, απλά δεν υπάρχουν.

Η κοροϊδία συνεχίζεται.

Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ οδηγεί ξανά σε επικίνδυνους δρόμους τη χώρα.

Δεν έχει όραμα και σχέδιο που θα βελτιώσουν το επενδυτικό κλίμα και θα οδηγήσουν στην δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Εγκαταλείπει τους μικρομεσαίους και τους αγρότες, αδιαφορεί για τα τεράστια προβλήματα στα Δημόσια Νοσοκομεία, τα Σχολεία, στις Δομές Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αυτά δεν συγκροτούν αριστερή προοδευτική πολιτική.

Ουσιαστικά ο κ. Τσίπρας επαναλαμβάνει την αδιέξοδη τακτική του περασμένου 7μηνου.

Επιδιώκει μια «άνωθεν» πολιτική λύση. Με άγνωστες προϋποθέσεις και όρους.

Και στο μεταξύ σπαταλά χρόνο, καθυστερεί συνειδητά τις μεταρρυθμίσεις, δεν προωθεί τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη.

Μοιραία και άβουλη η Κυβέρνηση αφήνει τον πολύτιμο χρόνο να περνά, τα ελλείμματα να διευρύνονται, την ανεργία να αυξάνει, τις ευκαιρίες να χάνονται για την χώρα.

Η πολιτική αυτή οδηγεί σε βύθιση της οικονομίας, σε διάρρηξη του κοινωνικού ιστού, σε μεγάλα προβλήματα για όλα τα στρώματα του λαού μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι μόνο τον περασμένο μήνα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές αυξήθηκαν κατά 1,5 δις ευρώ.

Αν συνεχισθεί αυτή η κατάσταση, ο λογαριασμός για τους πολίτες, και πάλι θα έρθει μετά από λίγους μήνες και θα είναι ακόμα πιο βαρύς από τα πρόσθετα 6,4 δις της διετίας 2015-2016. Θα είναι αβάστακτος.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν πιστεύουμε ότι υπάρχουν περιθώρια για νέες μεταλλάξεις ούτε για τον κ. Τσίπρα, ούτε για τον ΣΥΡΙΖΑ.

 

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Το χειρότερο όμως είναι ότι η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, δημιουργεί συνειδητά μια επικίνδυνη διαχωριστική γραμμή, στρέφοντας ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων κατά του υπόλοιπου.

Επιχειρεί ένα ΝΕΟ ΔΙΧΑΣΜΟ.

Αυτό έκανε ο Υπουργός Παιδείας με τις δηλώσεις του για το ΦΠΑ στην Εκπαίδευση.

Αυτό κάνει καθημερινά ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, επιχειρώντας να στρέψει τους μισούς συνταξιούχους κατά των άλλων μισών.

Αυτό έκανε σε επανειλημμένες παρεμβάσεις του ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κ. Τσίπρας.

 

Όμως «ξεχνούν»:

Α )Ότι ο ΦΠΑ στην Εκπαίδευση επηρεάζει το εισόδημα και τον οικογενειακό προϋπολογισμό όχι κάποιων λίγων «πλούσιων», αλλά εκατοντάδων χιλιάδων οικογενειών.

Και μεταξύ αυτών και νέων ανθρώπων που σπουδάζουν στα ΙΕΚ, για να αποκτήσουν δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ξεφύγουν από την ανεργία.

Ενώ την ίδια ώρα η προχειρότητα και η ανικανότητα του Υπουργείου Παιδείας έχει υπονομεύσει με τα χιλιάδες κενά την λειτουργία των Δημόσιων Σχολείων, ακόμη και αυτών της ειδικής αγωγής.

Β) Ότι η αύξηση του ΦΠΑ από το 13% στο 23% στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, αποτελεί μια χαρακτηριστική πράξη κοινωνικής αναλγησίας, που θίγει ευθέως την αξιοπρέπεια ηλικιωμένων ανθρώπων.

Γ) Ότι πρόσφατα η κυβέρνηση επέβαλλε οριζόντιες μειώσεις (3%) στις συντάξεις –και τις χαμηλές- αυξάνοντας την εισφορά υγείας σε κύριες και επικουρικές.

 

Ότι ετοιμάζεται να κόψει το ΕΚΑΣ για τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Ότι δεν είναι «πλούσιος» ένας συνταξιούχος των 1.000 ευρώ κύρια και επικουρική, που πλήρωνε επί δεκαετίες και με συνέπεια, ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ, για να έχει μια αξιοπρεπή σύνταξη.

Εμείς ήδη προτείναμε στην Κυβέρνηση, να καταθέσει υπεύθυνα στην βουλή για διάλογο, τις προτάσεις της για την Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού.

Σταματήστε να κρύβεστε πίσω από την κουρτίνα της επιτροπής που οι ίδιοι διορίσατε.

Εμείς λέμε ΟΧΙ: Στις Προτάσεις για την διάλυση του συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης και την ισοπέδωση των Συντάξεων.

Λέμε ΝΑΙ: Σ’ ένα σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο για το μέλλον του συστήματος και την διασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των νεότερων γενεών.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,

Και κάτι ακόμη.

 

Ζήτησα προχθές και το επαναλαμβάνω και σήμερα, από την Κυβέρνηση να μην κάνει ούτε βήμα πίσω, από τις ρυθμίσεις που θεσμοθετήθηκαν και συμφωνήθηκαν από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, για την προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Εμείς το είπαμε, το εννοούμε, το κάναμε πράξη.

Η Κυβέρνηση οφείλει να το διασφαλίσει και για την συνέχεια.

Οι εταίροι μας πρέπει επιτέλους να συνειδητοποιήσουν ότι σε μια οικονομία και κοινωνία που μαστίζεται από ύφεση, ανεργία και υπερφορολόγηση, πολλοί καλόπιστοι πολίτες δεν μπορούν να εξοφλήσουν τα δάνειά τους.

Και τους καλούμε να σταματήσουν να πιέζουν στην αντίθετη κατεύθυνση.

Να αποδεχθούν την προστασία της πρώτης κατοικίας για τα φτωχά και μεσαία νοικοκυριά.

Να ξαναδούμε βέβαια κ.Τσίπρα το όριο της φτώχειας και ποιος ορίζεται μεσαίος γιατί έτσι όπως πάτε εσείς σε λίγο όποιος βγάζει 1000ευρώ το μήνα θα θεωρείται προνομιούχος.

Και επιτέλους δεν είναι δυνατόν την ίδια ώρα που δήθεν «κόπτεστε» υπερ των κοινωνικά αδύνατων να καθυστερείτε προκλητικά τα οικογενειακά επιδόματα σε 635.000 δικαιούχους του ΟΓΑ.

Αυτό είναι ανεπίτρεπτο αυτό είναι εμπαιγμός.

Πληρώστε τώρα τα επιδόματα

 

Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,

Αυτή είναι η πραγματικότητα που υπάρχει πίσω από τα λόγια.

ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΒΛΑΠΤΟΥΝ ΣΟΒΑΡΑ ΤΑ ΛΑΪΚΑ ΣΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ.

Ανίκανοι να δημιουργήσουν μια θετική προοπτική για το λαό, επιχειρούν να «διαχειριστούν» επικοινωνιακά την απελπισία και την μιζέρια…