ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

«ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΤΑΣΗ

ΤΟΥ ΦΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΚΡΙΣΗ»

 

 

 

Αγαπητές φίλες και φίλοι,

Συντρόφισσες και σύντροφοι,

Σας καλωσορίζω σήμερα στην Αθήνα, στην Ελλάδα, στα σύνορα της Ευρώπης.

Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας στο «Διεθνές Συνέδριο για τη Μετανάστευση και τους Πρόσφυγες», που συνδιοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PES), τις Γυναίκες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES Women), τον Οργανισμό “CΕΕ Network for Gender Issues” και από το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα ΠΑ.ΣΟ.Κ.

Η Ευρώπη είναι το κοινό μας σπίτι και όσα προβλήματα και να αντιμετωπίζουμε είμαστε και πρέπει να συνεχίσουμε να είμαστε περήφανοι γι αυτό.

Δεν χαρίζουμε σε κανέναν τις κατακτήσεις που με τόσο αγώνα καταφέραμε τα προηγούμενα χρόνια. Η Ευρώπη θα συνεχίσει να είναι ένας χώρος ισότητας, ελευθερίας και δικαιοσύνης, παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης με ρόλο οικουμενικό.

Τα σύνορα της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια δέχονται πιέσεις από απλούς ανθρώπους που αναζητούν την ασφάλεια και μια καλύτερη ζωή. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι επιθυμούν να απολαύσουν τα προνόμια της δικής μας Ευρώπης. Της Ευρώπης της αλληλεγγύης και των δικαιωμάτων.

Είναι δύσκολη απόφαση για τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες να θέσουν όρια σε αυτή τη μετακίνηση ανθρώπων. Όμως πρέπει να το κάνουμε και πρέπει να το κάνουμε χωρίς να κάνουμε βήμα πίσω από τις αξίες μας και τις αρχές μας.

Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα σύνορα μας για τους πρόσφυγες.

Η σωτηρία των ανθρώπων, η παροχή συνθηκών ασφάλειας είναι ηθική μας υποχρέωση.

Τώρα είναι η ώρα να αποδείξουμε πως ανταποκρινόμαστε στις αρχές μας, σε συνθήκες έντασης και κρίσης. Η αυξημένη προσφυγική ροή από τη Συρία, το Ιράκ, το Αφγανιστάν και άλλες χώρες είναι μια σκληρή πραγματικότητα πρώτα για τους ίδιους τους πρόσφυγες.

Ο πόλεμος στη Συρία, η δράση των απεχθών δολοφόνων του ISIS, η συνεχιζόμενη καταπίεση μειονοτήτων σε διάφορα μέρη του κόσμου είναι οι αιτίες που γεννούν προσφυγιά και θα πρέπει να καταπολεμηθούν στη ρίζα τους.

Είναι ένας δύσκολος αγώνας και δυστυχώς δεν είμαστε αισιόδοξοι για άμεσα αποτελέσματα.

Την ίδια στιγμή η Ευρώπη, η δική μας Ευρώπη, περνά μια εσωτερική κρίση.

Η άνοδος των ευρωσκεπτικιστών, των λαϊκιστών και των ακροδεξιών απειλεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα απειλεί τις κατακτήσεις της δημοκρατικής Ευρώπης.

Στην Ελλάδα της οικονομικής κρίσης δεν καταφέραμε να σταματήσουμε την άνοδο της επιρροής των νεοναζί.

Ο λαϊκισμός είναι το πιο γόνιμο έδαφος για την ανάδειξη κομμάτων όπως και αυτό των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συμμετέχει σήμερα στην ελληνική κυβέρνηση ως εταίρος ενός, κατά δήλωση του, αριστερού κόμματος.

Οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές και Δημοκράτες έχουν αποδείξει ότι είναι η προοδευτική και δημιουργική δύναμη της Ευρώπης.

Εμείς πρέπει να προτείνουμε προοδευτικές, ρεαλιστικές και ευρωπαϊκές λύσεις.

Το σημερινό συνέδριο αποτελεί μια ακόμα απόδειξη του ενδιαφέροντος για βιώσιμες και πραγματικές λύσεις σε μια σειρά από επίκαιρα ζητήματα.

Όλοι είμαστε σοκαρισμένοι από τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Δηλώνω για ακόμη μια φορά την οδύνη και τη συμπαράσταση μας στο Γαλλικό λαό.

Οι τρομοκράτες είναι οι ίδιοι που απειλούν τις ζωές των προσφύγων. Είναι ο κοινός μας εχθρός.

Είναι αυτονόητο ότι για να είμαστε ασφαλείς θα πρέπει να ληφθούν μια σειρά από μέτρα και να είμαστε σε εγρήγορση για την πιστή εφαρμογή τους.

Δεν θα αφήσουμε όμως τις ακραίες δυνάμεις της Ευρώπης να επιδοθούν σε ένα κυνήγι μαγισσών. Στον αγώνα ενάντια στην τρομοκρατία θα είμαστε ενωμένοι και με τους πρόσφυγες και με τις μουσουλμανικές κοινότητες στην Ευρώπη.

 

Φίλες και φίλοι,

Χτες, ο σύντροφος Μάρτιν Σουλτς είπε ότι « το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Έχω ήδη προτείνει στους ηγέτες των Σοσιαλιστικών κομμάτων της Ευρώπης την ανάληψη πρωτοβουλίας για την δημιουργία Δικτύου Ευρωπαϊκών Πόλεων Αλληλεγγύης στους πρόσφυγες με βασικό στόχο την ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών για την υποδοχή και την ένταξη και τη συνεννόηση των δημοτικών αρχών, ώστε να γίνει αναλογικός και άρα βιώσιμος επιμερισμός των προσφύγων αποφεύγοντας την γκετοποίηση στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Δυστυχώς οι εσωτερικές ανισότητες στην Ευρώπη έχουν συνέπειες και στην οργάνωση του κοινωνικού κράτους. Όμως θα πρέπει να βρούμε κοινά πλαίσια αναφοράς και γι αυτό το θέμα. Καταλαβαίνουμε όλοι ότι δεν αρκεί ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου όταν δεν υπάρχει ένα Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα για την κοινωνική πολιτική .

Το κοινωνικό κράτος, σε αυτή τη συγκυρία ακόμη περισσότερο, πρέπει να στηριχθεί με οικονομικούς πόρους και τεχνογνωσία προς όφελος της κοινωνικής συνοχής. Τα προβλήματα αυτής της συγκυρίας πρέπει να πιέσουν ακόμη περισσότερο τους ηγέτες στην Ευρώπη, για να προχωρήσουν στο επόμενο βήμα της πολιτικής ενοποίησης. Χρειάζεται τόλμη και εμείς οι σοσιαλιστές πρέπει να είμαστε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Έρχομαι τώρα στο θέμα της γυναίκας. Η γυναίκα πρόσφυγας πρέπει να είναι στο επίκεντρο κάθε προγράμματος ένταξης. Και σαν γυναίκα θέλω να πω ότι εμείς οι γυναίκες πολλές φορές σηκώνουμε ένα μεγάλο βάρος, μεγαλύτερο ίσως βάρος.

Γιατί πρέπει να αντιμετωπίσουμε την οικονομική κρίση, τις συνέπειές της, τις αντιξοότητες, την καθημερινότητα, έχουμε την έγνοια να κρατήσουμε ενωμένη και όρθια την οικογένεια αλλά και να διατηρήσουμε ζωντανή την ελπίδα και τα όνειρα των παιδιών μας για το δικό τους μέλλον.

Η γυναίκα πρόσφυγας πέρα από όλα αυτά πρέπει να αντιμετωπίσει τον ξεριζωμό, τη ξενιτιά, την αβεβαιότητα, την ανασφάλεια κρατώντας στην αγκαλιά της όλη της ζωή.

Γι’ αυτό θα πρέπει εμείς ειδικά οι γυναίκες να σταθούμε στο πλευρό τους. Όχι απλά γιατί είμαστε γυναίκες, αλλά πάνω απ’ όλα γιατί είμαστε άνθρωποι.

Τα δίκτυα των Ευρωπαίων γυναικών έχουν να διαδραματίσουν πολύ σημαντικό ρόλο για την υπέρβαση παραδοσιακών αγκυλώσεων, ρόλων και στερεοτύπων.

Οι γυναίκες της Ευρώπης πρέπει να τείνουν χέρι φιλίας και συνεργασίας στις νεοεισερχόμενες γυναίκες – πρόσφυγες.

Να διεκδικήσουν μαζί τους δικαιώματα όπως για κάθε άλλο πολίτη στην Ένωση. Δικαίωμα στη μόρφωση, στην απασχόληση, στην κοινωνική ζωή.

Κάθε μια από εσάς, γνωρίζω ότι είναι ενεργό, δραστήριο μέλος της προσπάθειας για μια δίκαιη, δημοκρατική και σοσιαλιστική Ευρώπη.

Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι μια πολύ καλή ευκαιρία για να έχει η συνεργασία σας ένα άμεσο και πρακτικό αποτέλεσμα για το κοινό σοσιαλιστικό και δημοκρατικό μας σπίτι.

Έχουμε να μάθουμε πολλά η μια από την άλλη. Πρέπει να ξεπεράσουμε και τα δικά μας στερεότυπα, τη δική μας αμηχανία.

Να δούμε την Ευρώπη ως πραγματική Ένωση και να μη διστάσουμε να αναλάβουμε ευθύνες στη χώρα μας. Να πείσουμε όσους αμφιταλαντεύονται μεταξύ των κακών εννοούμενων εθνικών συμφερόντων και της πραγματικής πολιτικής ένωσης θέτοντας το δικό μας πολιτικό και αξιακό πλαίσιο.

Παρά τα όποια προβλήματα ο ελληνικός λαός αλλά και άλλοι λαοί της Ευρώπης έχουν σταθεί δίπλα στους πρόσφυγες με ένα πρωτόγνωρο κύμα αλληλεγγύης που καλύπτει τα κενά των καθυστερημένων ανακλαστικών των κυβερνήσεων και της ευρωπαϊκής γραφειοκρατίας.

Στην Ελλάδα εμείς επιλέξαμε το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, οι Έλληνες Σοσιαλιστές να στηρίξουμε την προσπάθεια που γίνεται από την πλευρά της κυβέρνησης παρά τα προβλήματα, τις καθυστερήσεις, το χάσιμο χρόνου γιατί θεωρήσαμε ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένα εθνικό μέτωπο, που δεν θ αφήσει περιθώριο στους ακροδεξιούς, στους νεοναζί να εκμεταλλευτούν και να αξιοποιήσουν την υπόθεση αυτή.

Δυστυχώς η Ν.Δ. έκανε ένα μεγάλο λάθος και έσπασε το μέτωπο αυτό και από την άλλη μεριά η κυβέρνηση δυστυχώς εκμεταλλεύτηκε το θέμα του προσφυγικού για να εξασφαλίσει συναίνεση σε άλλα προβλήματα της καθημερινότητας υποτιμώντας την αξία του ζητήματος αυτού.

Οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές απέδειξαν ότι είναι το μεγαλύτερο στήριγμα της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το έκαναν στις κρίσιμες διαπραγματεύσεις για να βγει από το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση της Ελλάδας και οι ακραίες συντηρητικές τιμωρητικές πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ.

Οι σοσιαλιστές δεν στηρίζουν απλά την Ελλάδα. Στηρίζουν το κοινό Ευρωπαϊκό όραμα και γι’ αυτό είναι δύναμη αλλαγής και προόδου. Το έχουν αποδείξει και το αποδεικνύουν καθημερινά.

 

Αγαπητές φίλες,

Θέλω να κλείσω το σύντομο χαιρετισμό μου στο συνέδριο σας με ένα πολύ σημαντικό θέμα που γνωρίζω εκ των προτέρων ότι θα βρει την θετική σας ανταπόκριση.

Νιώθω ότι σε όλη αυτή τη συζήτηση για τη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης παραβλέπουμε πολλές φορές ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της. Αυτό είναι το επείγον της κατάστασης που βιώνουμε.

Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε την προσπάθεια που γίνεται για να αναλάβει η Τουρκία ενεργό ρόλο για την επίλυση των προβλημάτων που έχουν δημιουργηθεί.

Μένει να αποδειχθεί από τη ζωή, αν θα εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις που ανέλαβε για τον περιορισμό των ροών με σεβασμό στα δικαιώματα των προσφύγων. Τα μηνύματα δυστυχώς δεν είναι αισιόδοξα.

Φοβάμαι όμως, και οι φόβοι μου επιβεβαιώνονται σχεδόν καθημερινά, ότι οι πολιτικές συζητήσεις σε επίπεδο κορυφής παραγνωρίζουν ότι υπάρχουν ανθρώπινες ζωές που χάνονται καθημερινά στο Αιγαίο πρέπει να τις σώσουμε σήμερα.

Η Σύνοδος Κορυφής αποφάσισε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων για το προσφυγικό. Από τα 9 σημεία της ανακοίνωσης τύπου της Συνόδου τα 7 αφορούν περισσότερο ή λιγότερο την Ελλάδα. Τις αποφάσεις για αλλαγές στο Δουβλίνο, τη Σένγκεν, το σύστημα επιστροφών και άλλα θέματα τις μεταθέτει για μετά την επόμενη σύνοδο κορυφής το Φεβρουάριο του 2016. Ο δρόμος δείχνει να είναι μακρύς.

Δεν μπορεί να είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης οι ανθρώπινες ζωές, οι ζωές μικρών παιδιών. Το Νοέμβριο πρότεινα στη Σύνοδο των σοσιαλιστών ηγετών ένα μεταβατικό πρόγραμμα για να σώσουμε όσες ζωές μικρών παιδιών μπορούμε.

Το πρόγραμμα δεν πρέπει να τεθεί υπό την αίρεση της εκπλήρωσης υποχρεώσεων από την Τουρκία. Είναι μια δράση που πρέπει να ξεκινήσει τώρα και να διαρκέσει μέχρι να αποφασιστεί και να λειτουργήσει το πρόγραμμα επανεγκατάστασης των προσφύγων.

Αφορά τη δημιουργία ασφαλούς οδού προς την Ευρώπη για συγκεκριμένο αριθμό οικογενειών προσφύγων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Με προτεραιότητα τις μονογονεϊκές οικογένειες, τα παιδιά, τις εγκύους, και τα άτομα με αναπηρία ή σοβαρές ασθένειες.

Με αυτό θέλω να κλείσω το χαιρετισμό μου σε αυτό το πολύ χρήσιμο συνέδριο.

Κανένα παιδί να μην ξαναμπεί στις βάρκες του θανάτου. Μπορούμε να δημιουργήσουμε μια νέα ΚΙΒΩΤΟ, δίνοντας αυτό το όνομα σε μια πραγματικά ευρωπαϊκή πρωτοβουλία βασισμένη στις δικές μας αρχές και αξίες.

Ευχαριστώ