Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Φώφη Γεννηματά, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

 

Οι αιματηρές θυσίες του Ελληνικού λαού επιβάλλουν τον σεβασμό όλων.

Όπως ήδη τόνισα πριν από λίγες ημέρες την ώρα που η Κυβέρνηση φέρνει το 4ο βαρύ μνημόνιο και υπόσχεται πλασματικά αντιμέτρα για … το 2019, χωρίς αιδώ δηλώνουν ότι «δεν θα αποδώσουν το κοινωνικό μέρισμα που οφείλουν στους πολίτες».

Αρνείται δηλαδή η Κυβέρνηση να αξιοποιήσει την ρητά προβλεπόμενη από το ισχύον πρόγραμμα δυνατότητα για απόδοση στην οικονομία και στην κοινωνία, των επιπλέον χρημάτων που εισέπραξε στραγγίζοντας με τους φόρους τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Την ίδια ώρα ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία που τον Δεκέμβριο δεν ψήφισαν το ΕΦΑΠΑΞ επίδομα για τους συνταξιούχους, σπεύδουν τώρα να συμμαζέψουν το λάθος τους με πρόχειρο και αποσπασματικό τρόπο.

Ας δούμε λοιπόν την πραγματικότητα. Η Κυβέρνηση με βάση τις προβλέψεις του προγράμματος και χωρίς να θέσει σε κίνδυνο τους στόχους του 2017, μπορεί να επιστρέψει στους Έλληνες πολίτες περίπου 1,9 δις ευρώ (περίπου 1% του ΑΕΠ).

Αν υπάρχει η πολιτική βούληση και όχι μικροκομματικές στοχεύσεις αυτό μπορεί να γίνει με τροποποίηση του προϋπολογισμού του 2017.

Επειδή ο κ. Τσίπρας δεν έχει κανένα σχέδιο για την ανάπτυξη, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την κοινωνική προστασία, προτείνουμε ό,τι ποσό διατεθεί από τα χρήματα αυτά να κατευθυνθεί κατά προτεραιότητα σε:

  • Ενίσχυση των πολιτικών απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για πρόσληψη 200.000 ανέργων (και κυρίως νέων ανθρώπων) μέσω κάλυψής των εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση,
  • Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ στην πρωτογενή παραγωγή και στην εστίαση,
  • Ενίσχυση των πολιτικών στήριξης της οικογένειας.

Η  Κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία καταθέτοντας σχετική Πρόταση Νόμου.