Η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά, προσερχόμενη στο κτίριο του Ευρωκοινοβουλίου στην εκδήλωση για το προσφυγικό έκανε την παρακάτω δήλωση:

Βρισκόμαστε σήμερα στις Βρυξέλλες σε μια συνάντηση με την Ευρωομάδα των σοσιαλιστών και δημοκρατών, για να συζητήσουμε για την προσφυγική κρίση. Μια κρίση μέσα στην κρίση που ζούμε εμείς οι Έλληνες, γιατί αυτή την στιγμή δεν μπορώ να μην μιλήσω για την οικονομική κρίση, για τα αδιέξοδα που δημιουργεί για άλλη μια φορά η κυβέρνηση. Άφησε το χρόνο, πολύτιμο χρόνο να χαθεί, χωρίς να δώσει λύσεις,  χωρίς αποτελέσματα και σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο αδιέξοδο που δημιουργούν. Φαίνεται πως δεν κατάλαβαν τίποτα από το στραπάτσο του καλοκαιριού, φαίνεται πως δεν έχουν κατανοήσει τις ευθύνες τους, δυστυχώς είναι και αμετανόητοι και αδιόρθωτοι και επικίνδυνοι για τη χώρα.

Πρέπει να δεσμευτούν τώρα ότι δε θα δημιουργήσουν νέο αδιέξοδο για την χώρα. Όσο αφορά το προσφυγικό, η Ευρώπη και εμείς οι Σοσιαλιστές θα πρέπει να πρωταγωνιστήσουμε σ΄αυτό, θα πρέπει να αντισταθούμε στα κλειστά σύνορα και τις ρατσιστικές φωνές, γιατί δεν πρόκεται να σταματήσουν οι ροές. Παρά τις αντίθετες φωνές των μελών κρατών της Ευρώπης. Γι΄αυτό θα πρέπει να πάρουμε μέτρα, θα πρέπει να κοιτάξουμε ολιστικά το θέμα του κοινωνικού κράτους, όχι μόνο για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, αλλά για την κοινωνία μας, για να διασφαλίσουμε την κοινωνική συνοχή.