ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΣΚΑΪ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΜΕ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΟ ΑΥΤΙΑ»

                                                                             

 

Αν ήταν ακόμη μαζί μας ο Γιώργος Γεννηματάς πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά και για τον χώρο μας και για τη χώρα

Θυμηθήκατε κ. Αυτιά τα πολύ δύσκολα χρόνια τότε που ο Γιώργος Γεννηματάς βρήκε στο χρηματοκιβώτιο του κράτους 10 εκατ. δραχμές και δεν το έμαθε ποτέ κανείς. Κάθε μέρα ρωτούσε τι υπόλοιπα έχει για να δει πώς θα πορευτεί. Κατάφερε να βάλει στις ράγες τη χώρα και η πολιτική που ασκήθηκε τότε, αυτούς τους 5 πρώτους μήνες μετά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, με δυσθεώρητο χρέος, ήταν αυτή που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ. Ο Τάσος Γιαννίτσης έχει αρθρογραφήσει γι αυτήν την εποχή και θα άξιζε να μελετηθεί γιατί μοιάζει πάρα πολύ με αυτά που περνάμε σήμερα. Γνωρίζω ότι είμαι πολύ υποκειμενική αλλά θα μου επιτρέψετε να πω ότι αν δεν είχε φύγει το 1994 ο Γιώργος Γεννηματάς πολλά πράγματα θα ήταν διαφορετικά και για τον χώρο μας και για τη χώρα.

Να απαντήσει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αν υπάρχει σχέδιο για τη χώρα

Η χώρα στην πιο κρίσιμη ώρα έχει τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Χάνει διαρκώς χρόνο, δεν λύνει κανένα θέμα, βγάζει διαρκώς δήθεν αριστερές κορώνες και την τελευταία στιγμή με την πλάτη στον τοίχο λέει «ναι σε όλα». Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε ως δήθεν επαναστάτης στην πορεία έγινε υποτακτικός των πιο συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης, δεν διαπραγματεύτηκε τίποτα απολύτως και έβαλε την υπογραφούλα του στα πάντα.

Σήμερα με τα αδιέξοδα που δημιουργεί και τον χρόνο που χάνει, αλυσοδένει τη χώρα. Τον προκάλεσα να μου απαντήσει στη Βουλή αν γίνεται συνεργός στα σχέδια που απεργάζονται οι συντηρητικοί κύκλοι για Grexit της χώρας ή με την πολιτική του οδηγεί τη χώρα σε διαρκή λιτότητα. Δεν μου απάντησε. Και αυτή η ερώτηση απαιτεί απάντηση κ. Αυτιά. Απαιτεί απάντηση και από την Κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό αν υπάρχει σχέδιο για τη χώρα. Που οδηγούμαστε;

Το 3ο μνημόνιο ήταν αχρείαστο. Αποτέλεσμα τυχοδιωκτικής διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του ’15, των capital controls και της πολιτικής Βαρουφάκη που με τη δική του ανοχή και σύμφωνη γνώμη υλοποιήθηκε. Ας μην τα ξεχνάμε αυτά. Στην ερώτηση που του έκανα το καλοκαίρι του ’15 ο κ. Τσίπρας ανέλαβε ακέραιη την ευθύνη για την πολιτική Βαρουφάκη. Τότε για να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση – η κυβέρνηση ήταν με την πλάτη στον τοίχο – ζητούσε την υπογραφή των πολιτικών αρχηγών. Και είπα τότε στον κ. Τσίπρα: «αξιοποίησε τα 5 κόμματα και τους 250 βουλευτές, μην πας σε εκλογές αλλά δημιούργησε μια ομάδα διαπραγμάτευσης για να βελτιώσεις αυτό το τραγικό, σκληρό, υφεσιακό απάνθρωπο μνημόνιο που φέρνεις». Η απάντησή του ήταν: «θα το σκεφτώ, δεν θα αιφνιδιάσω κανέναν». Ποιο ήταν το αποτέλεσμα κ. Αυτιά; Πήγε σε εκλογές και επέλεξε να δημιουργήσει μια κυβέρνηση σαν την προηγούμενη.

 

Ερώτηση: Αυτός ήταν  ο λόγος που αρνηθήκατε σύμπραξη μαζί του;

Μα δεν υπήρξε ποτέ πρόταση για σύμπραξη. Ήταν ψέμα ότι μου τηλεφώνησε o κ. Τσίπρας το βράδυ των εκλογών για να δημιουργήσουμε κυβέρνηση. Δεν υπήρξε ποτέ πρόταση για σύμπραξη. Όταν ανακοίνωσε τη συνεργασία με τον κ. Καμμένο έγινε ένα τηλεφώνημα για να ευχηθώ καλή πορεία και να πω συγχαρητήρια.

Τρεις πυλώνες για την εθνική γραμμή, τρεις προτεραιότητες για το «σχέδιο Ελλάδα».

(1) Να διαμορφώσουμε ένα κοινό σχέδιο ανατροπών και προοδευτικών αλλαγών στο κράτος, την οικονομία, το κοινωνικό κράτος. Αυτό το σχέδιο που ονομάσαμε εμείς «σχέδιο Ελλάδα». Να αξιοποιήσουμε υποδομές που φτιάχτηκαν τα προηγούμενα χρόνια: αεροδρόμια, λιμάνια, δρόμους και πάνω σε αυτές τις υποδομές να υπάρξει ανάπτυξη βάσει της αναπτυξιακής ταυτότητας κάθε περιφέρειας, αξιοποιώντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της. Τώρα, όχι αύριο. Εμείς αυτό το πρόγραμμα το δουλεύουμε με ανθρώπους που γνωρίζουν τις προτεραιότητες κάθε περιοχής. Ξεκινάμε με αναπτυξιακό συνέδριο στην Κρήτη τον επόμενο μήνα.

(2) Το δεύτερο που πρέπει να διαπραγματευτεί μια ισχυρή κυβέρνηση είναι ο στόχος για τα πρωτογενή πλεονάσματα. Δεν μπορούμε να πετύχουμε 3,5% με βάση τις συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή. Ακούω τον κ. Τσίπρα να λέει ότι «το 3,5% εσείς το αποδεχτήκατε». Αλλά ξεχνά ο κ. Τσίπρας ότι τότε υπήρχε βάσιμη προσδοκία για ανάπτυξη σε ρυθμούς 6% στη διετία. Άρα το 3,5% δεν μπορεί να επιτευχθεί μετά το 2018 με τίποτα.

(3) Χρειάζεται ουσιαστική διαπραγμάτευση για να μειωθεί το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και όχι τα μεσοπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα «καλαθάκια» που φέρνει ο κ. Τσίπρας – που του τα παίρνουν πίσω στο τέλος – και θα αποδώσουν μετά από 25 χρόνια. Η απόφαση του Eurogroup του ’12 έλεγε το εξής σημαντικό, ότι το 2022 ότι ο λόγος χρέους/ΑΕΠ θα έπρεπε να είναι σημαντικά χαμηλότερος από το 110%. Αυτό απεμπόλησε συνειδητά ο κ. Τσίπρας, όπως εγκατέλειψε και τη δέσμευση που είχαμε εξασφαλίσει από τους εταίρους ότι θα επιστραφούν τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων ύψους 6 δις. Όλα αυτά ο κ. Τσίπρας τα εγκατέλειψε για να ακολουθήσει την πολιτική Βαρουφάκη και σήμερα τα βρίσκουμε μπροστά μας.

Μείωση των ποσοστών της ΝΔ ΣΥΡΙΖΑ → Δύναμη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη → αλλαγή συσχετισμών → εθνική συνεννόηση με πυλώνα την εθνική γραμμή

Για να γίνουν όλα τα παραπάνω απαιτείται μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με πυλώνα της την εθνική γραμμή. Ζητώ από τον ελληνικό λαό να μας δώσει τη δύναμη για να μπορέσουμε να είμαστε καταλύτης των εξελίξεων. Και πέρυσι τέτοια εποχή είπα: «παραιτηθείτε κ. Τσίπρα για να σχηματιστεί τώρα από αυτή τη Βουλή μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης για να κλείσει σωστά η αξιολόγηση». Δεν το δέχτηκαν τότε, δεν το δέχονται σήμερα ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε η ΝΔ. Γιατί πάνω από όλα βάζουν τη δίψα τους για την εξουσία και το «φύγε εσύ – να γίνω εγώ Πρωθυπουργός». Αν είχαν δεχτεί από τότε την πρότασή μου, θα είχε κλείσει ήδη η αξιολόγηση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν ήδη ηττημένος, θα είχε παραδεχθεί την ήττα του και η χώρα θα ήταν σε καλύτερο σημείο.

Οι πολιτικοί συσχετισμοί λοιπόν πρέπει να αλλάξουν. Με τη δύναμη που έχουν σήμερα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεν ακούν κανέναν. Επιβάλλουν την επιθυμία τους να διαδέχονται ο ένας τον άλλον και να εναλλάσσονται στον ρόλο του σωτήρα με το μαγικό ραβδί. Απλά αυτός ο σωτήρας δεν υπάρχει.

Δύναμη στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, μείωση των ποσοστών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να αποδεχθούν ότι η σωτηρία της χώρας βρίσκεται στην εθνική συνεννόηση, στο σχέδιο που πρέπει να συνδιαμορφώσουμε και να υλοποιήσουμε όλοι μαζί. Όποτε και αν γίνουν εκλογές εμείς είμαστε έτοιμοι και η στάση μας απόλυτα ξεκάθαρη.

Για να κοιτάξουμε πρώτα την  Ελλάδα τα δυο πρώτα κόμματα – όποια κι αν είναι αυτά – πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Όσο ο δεύτερος μένει απ έξω και πυροβολεί την εθνική προσπάθεια, τόσο θα μένουμε στην ίδια κατάσταση και δεν θα βγαίνουμε από τον φαύλο κύκλο της κρίσης, διαρκώς μπροστά στο δίλημμα «Grexit ή διαρκής λιτότητα».

 

Ερώτηση: Ποιος σας πάει πιο καλά; Τσίπρας ή Μητσοτάκης;

Κανένας από τους 2, αναγκαστικά συμβιβαζόμαστε και με τους 2 και πρέπει να κάνουμε τις αναγκαίες υποχωρήσεις όλοι ώστε να κυβερνηθεί η χώρα. Και οι δυο πρέπει να είναι μέσα στην κυβέρνηση κ. Αυτιά, εκτός κι αν είμαστε εμείς το δεύτερο κόμμα. Τα δυο πρώτα κόμματα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους, όπως γίνεται στους μεγάλους συνασπισμούς όλων των σοβαρών ευρωπαϊκών χωρών. Έχουμε μπροστά μας θέματα του ελληνικού λαού που δεν θα λυθούν όσο συνεχίζεται ο κομματικός εγωισμός. Ο ένας έχει ταμπουρωθεί πίσω από τον λαϊκισμό και την ιδέα του κρατισμού, ο άλλος πίσω από την ιδέα ότι οι ασύδοτες αγορές μπορούν να λύσουν τα πάντα. Όλοι να κάνουν πίσω από τις εμμονές τους. Ένας πρέπει να είναι ο εθνικός μας στόχος: να κρατήσουμε τη νέα γενιά στην πατρίδα της. Άλλο να φεύγουν τα παιδιά μας γιατί το επιθυμούν και άλλο να φεύγουν επειδή δεν μπορούν να μείνουν στον τόπο τους.

Εύκολη λύση για ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ η καραμέλα «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ», αλλά δεν θα το επιτρέψω

Το 2010 ήταν μονόδρομος. Με το χρέος στα ύψη, 35 δις έλλειμμα, σημαντικό έλλειμμα στην ανταγωνιστικότητα. Από το 2007 στην ύφεση και με την κυβέρνηση να λέει ότι η οικονομία είναι απολύτως θωρακισμένη. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πήρε κανένα μέτρο, οδηγώντας τη χώρα στο αδιέξοδο των μνημονίων. Κανείς δεν λέει μια κουβέντα γι αυτό. Έχω ζητήσει κατ επανάληψη εξεταστική επιτροπή για την Οικονομία από τότε που η χώρα μπήκε στο ευρώ και να σταματήσει η καραμέλα ότι «για όλα φταίει το κακό ΠΑΣΟΚ». Αυτή είναι μια πολύ εύκολη λύση για τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που προσπαθούν να στηρίξουν την πολιτική τους διαδρομή και ανέλιξη πάνω στην καταστροφή της Δημοκρατικής Παράταξης. Αυτό δεν θα το επιτρέψω. Ναι υπήρξαν λάθη, αλλά ήταν και η Ευρώπη απροετοίμαστη για να αντιμετωπίσει την κρίση. Δεν ήταν μόνο η Ελλάδα και η ελληνική κυβέρνηση. Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους δίκαια. Τεράστιο λάθος να υποστηρίζει ο κ. Τσίπρας ότι το σύνολο της Μεταπολίτευσης ευθύνεται για την κρίση και τα μνημόνια. Είναι ισοπεδωτικό και φασιστικό και επικίνδυνο.

Ενότητα, συσπείρωση και ανανέωση ο κεντρικός μας στόχος

Προχωράμε όλοι μαζί στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Η ενότητα, η συσπείρωση και η ανανέωση ο κεντρικός μας στόχος. Δημοκρατικά και συλλογικά παίρνουμε τις αποφάσεις αλλά υπάρχει Επικεφαλής. Δεν μπορεί να προχωρήσει αλλιώς ένας πολιτικός χώρος.

 

Ο κόσμος επιστρέφει σπίτι του. Αυτό είναι το μήνυμα. Αλλά όσοι πήγαν να βρουν στασίδι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αποδεκτοί να γυρίσουν πίσω. Γιατί είναι μέρος της πολιτικής απάτης που στήθηκε σε βάρος της Παράταξης και τελικά σε βάρος του ελληνικού λαού.

 

Ερώτηση: Μεγάλη υπόθεση και ευθύνη για εσάς να πάρετε τη ζυγαριά του πολιτικού συστήματος και να την ισορροπήσετε μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς.

 

Μπορούμε να το κάνουμε. Έχουμε τη θέληση και την εμπειρία αλλά έχουμε και κάτι ακόμη, έχουμε ψυχή. Νοιαζόμαστε για τον Έλληνα πολίτη. Και το έχουμε αποδείξει σε όλη μας τη διαδρομή. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι διασωληνωμένη στην εντατική και από τη μια στη Βουλή να συζητάμε για τον Κήρυκα Χανίων και την ΑΥΓΗ και από την άλλη ο δημόσιος διάλογος να επικεντρώνεται στις πτήσεις του πρωθυπουργού και στο πόθεν έσχες των συζύγων αρχηγών κομμάτων. Με ευθύνη και του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, ευτελίζεται η πολιτική ζωή και αυτό είναι επικίνδυνο.

Εμείς θα γυρνάμε πάντα τη δημόσια συζήτηση στα προβλήματα των απλών ανθρώπων, της μεσαίας τάξης, όσων ζουν την ακραία φτώχεια και τον αποκλεισμό. Γι αυτό έχουμε επεξεργαστεί προτάσεις και για τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια και για τα επιχειρηματικά δάνεια και για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης. Κανείς δεν ανταποκρίθηκε θεσμικά γιατί προφανώς θέλουν συζητήσεις σε κλειστούς χώρους.