Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά

Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και

επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Στον Ρ/Σ  «News247»

και τον δημοσιογράφο Στέφανο Τζανάκη

 

 

Να βοηθήσουμε τα νησιά μας να σταθούν ξανά στα πόδια τους

Θέλω πριν από όλα να εκφράσω τη συμπαράστασή μου στους ανθρώπους που πλήττονται αυτή την ώρα, στους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη στην Πυροσβεστική, στην Αστυνομία, στους Δήμους. Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για την αποκατάσταση των ζημιών, αλλά και για την αποζημίωση των πληγέντων.

Δεν αρκούν τα έργα που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια ενώ υπάρχουν έργα που έχουν παγώσει. 722 εκατομμύρια ευρώ λιγότερα έχει το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μόνο για φέτος. Χρειάζεται συνεχώς αναβάθμιση των υποδομών, χρειάζεται ένα σύστημα άμεσης παρέμβασης για παρόμοιες καταστάσεις. Ξέρουμε ότι αυτή τη στιγμή η Πυροσβεστική και η Αστυνομία υπερβάλλουν εαυτούς για να βοηθήσουν  σε αυτά που περνούν σήμερα οι πολίτες.

 

Η υποβάθμιση σημαντικών τομέων του κράτους είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της κυβέρνησης

Η επιλογή αυτής της κυβέρνησης ήταν να δεσμευτεί σε πάρα πολύ υψηλούς στόχους για πρωτογενή πλεονάσματα, με αποτέλεσμα να έχει καταφύγει στην υπερφορολόγηση και σε πολύ μεγάλες οριζόντιες περικοπές. Αυτό σημαίνει υποβάθμιση πολύ σημαντικών τομέων του κράτους και αυτό το βλέπουμε καθημερινά γύρω μας. Από τα νοσοκομεία που είχαν φέτος λιγότερα 150 εκατομμύρια επιχορήγηση, μέχρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολύ ευαίσθητες για τον πολίτη υπηρεσίες.

 

Για το «πότε» και το «πώς» θα βγούμε από τα μνημόνια

Όλοι θέλουμε την έξοδο από τα μνημόνια. Όμως με αυτή την κυβέρνηση δεν είμαι καθόλου σίγουρη ότι θα γίνει αυτό σύντομα, χωρίς ανάπτυξη. Και η ανάπτυξη δεν έρχεται με υπερφορολόγηση και τους  επενδυτές να διώκονται.. Με την κυβέρνηση αυτή έχουμε χάσει πάρα πολύ χρόνο, έχουμε χάσει σημαντικές ευκαιρίες.

 

Να προχωρήσουμε όλοι μαζί κόμματα και κινήσεις στην ολοκλήρωση της προσπάθειας 

Βασικός μου στόχος η ολοκλήρωση της προσπάθειας. Πρέπει να προχωρήσουμε όλοι μαζί με πρωταγωνιστές όλους όσοι ήταν στη πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας και δεν εννοώ μόνο τους συνυποψήφιους – που το θεωρώ δεδομένο – αλλά και τα κόμματα και τις κινήσεις που είναι οι πυλώνες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και δεν είχαν επιλέξει να έχουν υποψήφιο. Όπως είναι, το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών, η Δημοκρατική Αριστερά ,οι Κινήσεις Πολιτών, η ΕΔΕΜ για τη σοσιαλδημοκρατία. Όλοι μαζί θα πρέπει να οργανώσουμε το συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας.

 

Καθοριστική η ψήφος των πολιτών την Κυριακή για την ολοκλήρωση της μεγάλης Παράταξης και  τη νικηφόρα πορεία

Την περασμένη Κυριακή, δόθηκε ένα πάρα πολύ ισχυρό μήνυμα από τους 212.000 που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Υπήρξε και αντίσταση απέναντι στον κατήφορο και στον αυταρχισμό αυτής της κυβέρνησης και αντίδραση στη συντήρηση και στη λιτότητα που επιμένει να προβάλλει ως λύση Ν.Δ.

Αυτή την Κυριακή είναι καθοριστική η ψήφος των προοδευτικών πολιτών για την ολοκλήρωση της μεγάλης παράταξης και τη νικηφόρα πορεία. Γιατί πρέπει να αναμετρηθούμε στις επόμενες εθνικές εκλογές στα ίσα και θα αναμετρηθούμε στα ίσα και με τη Ν.Δ. και με το ΣΥΡΙΖΑ και με τον κ. Μητσοτάκη και με τον κ. Τσίπρα.

Θέλω να καλέσω για άλλη μια φορά τους προοδευτικούς πολίτες να έρθουν στις κάλπες και αυτή την Κυριακή. Και να επισημάνω εδώ ότι υπάρχει διαφορά. Δεν θα υπάρχει ταλαιπωρία. Δεν θα υπάρξουν ουρές γιατί δεν χρειάζεται νέα εγγραφή, δεν χρειάζεται συμμετοχή οικονομική. Απλά εμφανίζονται με την ταυτότητα  και ψηφίζουν. Είναι μια πάρα πολύ πιο γρήγορη διαδικασία σε σχέση με την προηγούμενη Κυριακή.

 

Η πρωτοβουλία που πήρα για την αναγέννηση της Παράταξης επικυρώθηκε από 212.000 πολίτες .

Η πρωτοβουλία που πήρα και σήμερα δικαιώνεται παίρνει σάρκα και οστά, έχει υπόσταση, είναι η μεγαλύτερη ανανέωση που έχει γίνει μέχρι σήμερα στην προοδευτική παράταξη. Είναι η αναγέννηση της παράταξης. Επικυρώθηκε από 212.000 και πλέον πολίτες που ήρθαν να ψηφίσουν.

Πάντα τη δεύτερη Κυριακή η συμμετοχή είναι μικρότερη, ωστόσο εκτιμώ οι προοδευτικοί πολίτες νοιάζονται για το εγχείρημα και θα είναι ξανά παρόντες. Ξέρω ότι και ο κ. Θεοδωράκης και ο κ. Καμίνης καλούν τους ψηφοφόρους τους να συμμετέχουν την επόμενη Κυριακή και θεωρώ ότι και πάλι οι προοδευτικοί πολίτες  θα ανταποκριθούν και θα έρθουν για να ολοκληρώσουν όλη αυτή την προσπάθεια.

Με το Γ. Καμίνης και τον κ. σ. Θεοδωράκη μαζί προχωράμε, νοιάζονται για την ολοκλήρωση της προσπάθειας και τη δημιουργία του νέου ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς και γι’ αυτό στέλνουν καθαρά μηνύματα από την πρώτη στιγμή.

 

Έχουμε ανοίξει τον δρόμο για να φτάσουμε με συνεννόηση στο Συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα

Ο συντονισμός των κομμάτων και των πολιτικών φορέων είναι θέμα της επόμενης μέρας. Είναι συζήτηση της Δευτέρας. Προηγείται η Κυριακή. Έχουμε δείξει  στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που ήταν η πρώτη προσπάθεια που ξεκινήσαμε, ότι καταφέραμε να φτάσουμε σε ένα πολύ πετυχημένο συνέδριο με ομόφωνες αποφάσεις. Δεν είναι εύκολο, αλλά το έχουμε πετύχει. Ξέρουμε πώς να το επαναλάβουμε. Έχουμε  ανοίξει πια τον δρόμο και θα διαμορφώσουμε όλοι μαζί τις προϋποθέσεις για να φτάσουμε στο συνέδριο του ενιαίου φορέα.

 

Η στήριξη του κόσμου μας δίνει δύναμη και μας ενώνει στον κοινό μας στόχο, στην κοινή μας προσπάθεια

Η στήριξη του κόσμου μας δίνει μεγάλη δύναμη. Η παρουσία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων την προηγούμενη Κυριακή έχει δώσει πολύ μεγάλη δυναμική στην προσπάθεια. Και μας ενώνει όλους στον κοινό μας στόχο. Τη μεγάλη παράταξη και την νικηφόρα πορεία.