Συνέντευξη Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εφημερίδα Real News και τη δημοσιογράφο Μαριτίνα Ζαφειριάδου:

 

  1. Έχετε υποστηρίξει πολλές φορές ότι όσο πιο γρήγορα φύγει αυτή η κυβέρνηση τόσο το καλύτερο. Ζητάτε εκλογές κυρία πρόεδρε;

Εδώ που έχουμε φτάσει, η λύση περνάει από τις εκλογές. Δεν μπορούμε όμως εμείς να τις προκαλέσουμε, ούτε να τις επιβάλλουμε. Κάθε ημέρα επιπλέον παραμονής αυτής της κυβέρνησης στην εξουσία, είναι μια ακόμη χαμένη ευκαιρία για την Ελλάδα.

Θα έπρεπε ήδη να έχουν  παραιτηθεί, το έχουμε πει πολλές φορές. Αλλά το μόνο που τους νοιάζει είναι η καρέκλα. Προσπαθούν να κρατηθούν στην εξουσία μέσα από την πόλωση και το διχασμό. Αυτό το παιχνίδι βέβαια θέλει δύο και δυστυχώς συμμετέχει και η ΝΔ. Αρνούνται τη συνεννόηση. Γι αυτό ζητάμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ώστε να σπάσει η καρικατούρα του δικομματισμού. Χρειάζεται μια πραγματική πολιτική αλλαγή και κουλτούρα συνεννόησης για να σπάσουμε τα δεσμά των μνημονίων.

 

  1. Πώς κρίνετε τα αποτελέσματα του Eurogroup ; Εκτιμάτε ότι ο κίνδυνος ενός νέου Μνημονίου έχει εκλείψει;

Με τον κ.Τσίπρα και την Κυβέρνηση του η Ελλάδα μόνο χάνει. Την Πέμπτη επιβεβαιώθηκε για άλλη μια φορά. Άλλη μια αποτυχημένη διαπραγμάτευση, άλλη μια ευκαιρία χαμένη. Πέρασαν δυόμιση χρόνια με σκληρή λιτότητα και ύφεση χωρίς προοπτική. Ουσιαστικά η Κυβέρνηση  επιχειρεί  να επαναφέρει τα πράγματα εκεί που τα βρήκε στις αρχές του 2015 και δεν τα καταφέρνει. Στο ζήτημα του χρέους μείναμε πάλι σε υποσχέσεις για το μέλλον, αν και εφόσον… Η απόσταση που χωρίζει τα σημερινά δεδομένα με την απόφαση του 12 είναι τεράστια. Όταν διασφάλιζε η χώρα εκείνες τις αποφάσεις με το ΠΑΣΟΚ στην πρώτη γραμμή ο Τσίπρας έκαιγε την Αθήνα.

Οι στόχοι για τα πλεονάσματα δεσμεύουν την Ελλάδα μέχρι το 2060.
Το ζήτημα της επιστροφής των κερδών των Ελληνικών ομολόγων, των 6 δις € που χάρισε ο κ.Τσίπρας στους ευρωπαίους Τραπεζίτες ,δεν είναι μόνο οικονομικό , είναι και βαθύτατα ηθικό.  Πρόκειται για κερδοσκοπία από τα ελληνικά ομόλογα και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό.

Με λίγα λόγια ο Πρωθυπουργός είπε ότι θα σκίσει τα μνημόνια και υπέγραψε άλλα δυο.

Είπε ότι θα εφαρμόσει το  πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και φόρτωσε τους πολίτες με 13,5 δις € μέτρα.

Είπε θα διαγράψει το χρέος, και έκοψε τις συντάξεις .

Ο κίνδυνος ενός νέου Μνημονίου δεν έχει εκλείψει καθώς εξαρτάται από την επίτευξη των στόχων που είναι εξαιρετικά δύσκολο να συμβεί, χωρίς ρύθμιση για το χρέος και με  μια Κυβέρνηση που είναι εχθρική σε  κάθε επένδυση και αδυνατεί να πυροδοτήσει το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα.

 

  1. Αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία μετά τις εκλογές επιμένετε σε συγκρότηση κυβέρνησης με τη συμμετοχή και των δυο πρώτων κομμάτων; 

Φυσικά και επιμένουμε σε κάθε περίπτωση. Μόνο μια ισχυρή Κυβέρνηση ευρείας λαϊκής στήριξης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας μπορεί να δώσει λύσεις στα προβλήματα της χώρας, να βγάλει τη χώρα με ασφάλεια από την κρίση. Μπορεί να ενισχύσει την αξιοπιστία της, να προχωρήσει στις αναγκαίες ανατροπές και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, να διαπραγματευτεί αξιόπιστα με τους εταίρους μας και κυρίως να προκαλέσει το αναπτυξιακό σοκ που χρειάζεται η χώρα. Αδύναμες Κυβερνήσεις σε συνθήκες πόλωσης και διχασμού θα βρεθούν μπροστά σε νέα αδιέξοδα.

 

  1. Αν, σε μια τέτοια περίπτωση,  ένα από δυο πρώτα κόμματα αρνηθεί τη συμμετοχή του σε κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης θα οδηγήσετε τη χώρα ξανά σε εκλογές;

Την ερώτηση αυτή, καλό θα είναι  να την απευθύνετε στους άλλους. Σε αυτούς, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ που έτρεχαν στα Ζάππεια και στις πλατείες των αγανακτισμένων, έστηναν λαϊκά δικαστήρια και κρεμάλες και μας στοχοποιούσαν ως προδότες και  γερμανοτσολιάδες. Σήμερα παρά τις διαφορές μας, έχουμε χρέος για το καλό της χώρας να συνεννοηθούμε γιατί το δίλλημα που έχουμε μπροστά μας είναι εθνική συνεννόηση ή Εθνική καταστροφή. Εμείς έχουμε αποδείξει ότι είμαστε μια μεγάλη παράταξη εθνικής ευθύνης. Έρχεστε στα λόγια μας με την ερώτηση αυτή, ζητάμε την καθοριστική ενίσχυσή μας ως εγγύηση ότι η χώρα δεν θα ξαναζήσει πολιτική αστάθεια και  αδιέξοδο. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω κάτι: Ο Ελληνικός λαός με την ετυμηγορία  του θα καθορίσει ουσιαστικά τις εξελίξεις. Δεν μπορούμε να κάνουμε σχέδια επί χάρτου ερήμην του.

 

  1. Οι δημοσκοπήσεις φέρουν καθαρά πρώτη τη Νέα Δημοκρατία. Το ενδεχόμενο να συγκυβερνήσετε μαζί της γιατί το αποκλείετε; 

Εμείς έχουμε αποκλείσει την περίπτωση να γίνουμε  συμπλήρωμα είτε της  ΝΔ είτε του ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει αποδειχθεί ότι αδύναμες κυβερνήσεις δεν μπορούν να δώσουν λύση ιδιαίτερα σε συνθήκες κρίσης. Ας το χωνέψουν επιτέλους αυτό όλοι. Διεκδικούμε κεντρικό ρόλο στην πολιτική ζωή και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα το πετύχουμε, μέσα από την  αλλαγή των συσχετισμών στην κοινωνία και τη βουλή. Επεξεργαζόμαστε το σχέδιο Ελλάδα που μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια εναλλακτική πρόταση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Τη βάση για μια εθνική γραμμή εξόδου από την κρίση.

 

  1. Ευρωπαίοι σοσιαλιστές σας προτείνουν προοπτικά συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα. Τι απαντάτε;

Ποιος συντηρεί αυτό το μύθο; Η fake αριστερά του κ.Τσίπρα, με άλλη κουλτούρα από τους σοσιαλιστές σε συμμαχία σήμερα με το ακροδεξιό μόρφωμα των ΑΝΕΛ, δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές και την παράδοση της οικογένειας των σοσιαλιστών. Προωθούν τον εθνολαικισμό και τη σκληρή συντηρητική πολιτική. Εμείς σε καμιά  περίπτωση, δεν θα δεχόμασταν υποδείξεις για την πολιτική που ασκούμε και τις συμμαχίες  μας και ούτε δεχθήκαμε ποτέ παρεμβάσεις .

 

  1. Το προσκλητήριο προς το Ποτάμι και την Ώρα Αποφάσεων είναι ακόμα σε ισχύ; Και μέχρι πότε θα περιμένετε;

Η Δημοκρατική συμπαράταξη δυναμώνει καθημερινά και αναδεικνύεται στο βασικό πόλο της κεντροαριστεράς. Δεν μένουμε εδώ. Προχωράμε για τη διεύρυνση και ανασυγκρότηση του χώρου. Γι αυτό έχουμε την πόρτα μας ανοιχτή, σε όσους θεωρούν ότι ανήκουν στο χώρο. Η πολιτική εισήγηση μας   για το  Συνέδριο, περιλαμβάνει τα επόμενα  βήματα μας, με βάση οδικό χάρτη που καλούμε και όσους επιθυμούν  να συμπράξουν, να  τον συνδιαμορφώσουμε. Όποιος πιστεύει στην μεγάλη Κεντροαριστερά και τον αυτόνομο και καθοριστικό ρόλο που μπορεί να παίξει στις εξελίξεις, δεν έχει παρά να  ανταποκριθεί. Ιδού η Ρόδος.

 

  1. Πώς σκέφτεστε το μέλλον της παράταξης; Επιθυμείτε ένα νέο κόμμα με υπέρβαση σταδιακά των υφιστάμενων ή έναν νέο μεν, πολυκομματικό δε, φορέα; Για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ – στην προοπτική του ενιαίου κόμματος- μπορεί να γίνει και δημοψήφισμα μεταξύ των μελών του;

Στόχος μας είναι η αναγέννηση της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης ώστε να δημιουργηθεί στην κοινωνία ένα πλειοψηφικό ρεύμα που μπορεί να φέρει πραγματική ελπίδα για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Με προοδευτική εναλλακτική διακυβέρνηση. Ξεκινήσαμε με όχημα τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όπου για πρώτη φορά βρέθηκαν κάτω από τη ίδια στέγη, τα ρεύματα, της Σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ανανεωτικής αριστεράς και του προοδευτικού κέντρου.

Προχωράμε με στέρεα βήματα προς τον τελικό μας  στόχο. Το Συνέδριο μας στο τέλος του μήνα, πολιτικό και προγραμματικό, είναι ένας σημαντικός σταθμός σε αυτή την κατεύθυνση.  Το ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που ανέλαβα τον Ιανουάριο του 2016, λειτούργησε και θα συνεχίσει να λειτουργεί θετικά και προωθητικά σε αυτή την πορεία. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετεξελίσσεται στον νέο ενιαίο φορέα της δημοκρατικής παράταξης, το αν θα είναι πολυκομματικός και για πόσο  θα το αποφασίσουν  με τις δικές τους διαδικασίες τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν. Κάνουμε σταθερά βήματα με δημοκρατικές διαδικασίες.