ΟΜΙΛΙΑ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗ ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, ΚΙΝΗΣΕΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ

 

 

Η επιτυχία του εγχειρήματος της Κεντροαριστεράς συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας

Η συνάντησή μας αυτή γίνεται σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα και την παράταξη.

Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε την προσπάθεια αναγέννησης της Κεντροαριστεράς. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και αυτό είναι το ηχηρό μήνυμα της σημερινής κοινής συνεδρίασης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, Κινήσεων Πολιτών. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι πάνω από πρόσωπα και φιλοδοξίες. Η επιτυχία του συνδέεται άμεσα με την πορεία της χώρας.

Χωρίς δική μας ευθύνη η τροπή που πήρε η διαδικασία συζήτησης με το Ποτάμι δημιούργησε τον κίνδυνο να πλήξει την καρδιά, την ουσία της προσπάθειάς μας. Κανένας από εμάς που συμμετέχουμε όλο αυτό το διάστημα, σε αυτό εγχείρημα και πολύ περισσότερο εγώ ως επικεφαλής, δεν έχουμε το δικαίωμα να συντηρήσουμε μια αρρωστημένη κατάσταση, που μπορεί να αποβεί γάγγραινα για την παράταξή μας και τελικά να αποδειχθεί δώρο για τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και συνεχίζουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε όλοι μαζί και είμαστε αποφασισμένοι να τη διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού.

 

 1. Η κατάσταση στη χώρα

Η κατάσταση στην πραγματική οικονομία γίνεται όλο και δυσμενέστερη Η Κυβερνητική ανικανότητα, οι ιδεοληψίες, η προσκόλληση στο πελατειακό κράτος, ο καθεστωτισμός, η απουσία στρατηγικής και σχεδίου για την Ανάπτυξη, τροφοδοτούν το  φαύλο κύκλο της κρίσης και οδηγούν την χώρα σε θεσμική, πολιτική οικονομική υποχώρηση καθώς και την κοινωνία σε απόγνωση.

Τα αδιέξοδα είναι εδώ: Η Κυβέρνηση αδυνατεί να ολοκληρώσει τα συμπληρωματικά μέτρα της Α’ αξιολόγησης που η ίδια ψήφισε. Η Β’ αξιολόγηση φαίνεται ότι θα «τραβήξει» πολλούς μήνες, στέλνοντας την προοπτική της ανάπτυξης στις καλένδες.

Τα προβλήματα είναι εδώ: Η νέα ύφεση, η ανεργία, τα ληξιπρόθεσμα χρέη θα  ξεπεράσουν σύντομα  τα 100 δις ευρώ, η απειλή για 18.000 νέα λουκέτα στις επιχειρήσεις (σύμφωνα με την ΓΣΕΒΕ), ο κίνδυνος πλειστηριασμού της κατοικίας των πολιτών.

Στην κοινωνία η κατάσταση χειροτερεύει.

Την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ δήθεν κόπτεται υπέρ των αδύνατων, οι συντάξεις κόβονται, το ΕΚΑΣ καταργείται, οι μερικώς απασχολούμενοι αυξάνονται ραγδαία εις βάρος της πλήρους απασχόλησης, 40.000 παιδιά μη προνομιούχων πολιτών μένουν έξω από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το Εθνικό σύστημα Υγείας καταρρέει.

Με τις σημερινές συνθήκες και πολιτικές, ακόμη και αν εφέτος πετύχουμε λόγω της υπερφορολόγησης τον στόχο του 0,5% του ΑΕΠ πρωτογενές πλεόνασμα, τόσο το 2017,όσο και  την τριετία 2018-2020 θα οδηγηθούμε στον «κόφτη» και σε νέες δυσμενείς επιπτώσεις για το εισόδημα των μισθωτών και των συνταξιούχων.

Οδηγούμαστε σε επικίνδυνη στασιμότητα.

Πριν καν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί των κυριών Τσίπρα – Παππά για τις τηλεοπτικές άδειες η αλήθεια βγαίνει στην φόρα. Τι είδους εξυγίανση έκαναν; Πιστεύει κανείς ότι μπήκε τάξη  όταν δεν υπήρχε κανένα ποιοτικό κριτήριο σε αυτό το διαγωνισμό. Το μόνο κριτήριο που τέθηκε είναι ότι όποιος έχει γερό πορτοφόλι και μάλιστα ανεξαρτήτου προέλευσης, μπορεί να πάρει και ένα κανάλι.

Άρα το πρώτο κριτήριο που για μένα είναι η ποιότητα και η εξασφάλιση της πολυφωνίας και άρα της δημοκρατίας, δεν ικανοποιείται. Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί υπήρξε τόση βιασύνη και δεν περίμεναν την απόφαση του ΣτΕ; Μήπως τελικά το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να αποκτήσουν ένα δικό τους κανάλι και γρήγορα; Και ταυτόχρονα να κάνουν και ένα σώου στη ΔΕΘ ότι εισέπραξαν κάποια χρήματα που θα δώσουν δήθεν στους φτωχούς που αυτοί δημιούργησαν;

Εδώ αμφισβητείται και εάν θα εισπράξουν τα χρήματα και πότε θα τα εισπράξουν και επιπλέον αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα από το μνημόνιο που έχουν υπογράψει για δημοσιονομικούς λόγους.

Και δεν μπορούν να τα δώσουν πουθενά έτσι απλά με μια δική τους απόφαση. Ακόμα και εάν τα πάρουν.

Άρα ποιο είναι το αποτέλεσμα; Οδηγούμαστε σε Ολιγοπώλιο και κομματικό έλεγχο. Με θύματα την πολυφωνία τη Δημοκρατία και χιλιάδες εργαζόμενους. Για μας το σημαντικότερο είναι νομιμότητα, πλουραλισμός, διαφάνεια και όλα αυτά με ευθύνη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και όχι με μονομερείς ενέργειες, με αποφάσεις Υπουργών.

Και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι πολύ καθαρά και πολύ απλά τα πράγματα.

 

 1. Από τη «Σκύλλα στη Χάρυβδη»

Η κατάσταση αυτού το φαύλου κύκλου δεν ανατρέπεται με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Με τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κάθε προοπτική εξόδου από την ύφεση και τα μνημόνια χάνεται, το όνειρο που αφηγήθηκαν  μεταβάλλεται σε εφιάλτη για τη χώρα, την κοινωνία μας.

ΕΔΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΕΜΕΙΣ ΤΟ ΕΙΠΑΜΕ ΔΥΝΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΑ. «ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΤΕ –ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!». Αυτή η Κυβέρνηση, όσο παραμένει, κάνει ζημιά στον τόπο. Ζημιά, που όσο παραμένει μπορεί να γίνει μη αναστρέψιμη. Όσο πιο γρήγορα φύγει τόσο το καλύτερο.

Και επειδή ο κ. Τσίπρας μιλά όψιμα  σε σημερινή συνέντευξη του για τον «δημιουργικό διάλογο» μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων για να βγούμε από την κρίση, του απαντάμε:

Προϋπόθεση για την Εθνική Συνεννόηση που είναι δική  μας θέση και πρόταση είναι μια άλλη κυβέρνηση με άλλο Πρωθυπουργό.

Η συντηρητική παλινόρθωση που ονειρεύεται η ΝΔ δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα  στον τόπο.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Και δεν αντέχει η χώρα άλλο γύρο ψευδαισθήσεων. Η αλλαγή ηγεσίας στη ΝΔ δεν συνιστά καμία επί της ουσίας αλλαγή στο διαχρονικά συντηρητικό ιδεολογικό, πολιτικό και προγραμματικό  πρόσημο της. Αλλά και δεν την απομακρύνει ούτε την απαλλάσσει από τις πολιτικές ευθύνες ούτε της  καταστροφικής διακυβέρνησης 2004-2009 ούτε τον αντιμνημονιακό λαϊκισμό των Ζαππείων.

Εξάλλου ο κ. Μητσοτάκης σε όλα αυτά ήταν εκεί και ούτε μια λέξη αυτοκριτικής έχει ψελλίσει. Σιωπά για το χθες, αρκείται στο να περιγράφει το σήμερα, αδυνατεί να εμπνεύσει για το αύριο, αφήνοντας τον χρόνο να κυλά, περιμένοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πέσει ως «ώριμο φρούτο». Αδιαφορώντας για τις συνέπειες σε βάρος της χώρας και των πολιτών. Κανένας μόνος του ή με τσόντα δεν μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Όποιος δεν έχει κατανοήσει αυτό το απλό πράγμα, δεν έχει διδαχθεί τίποτα από την οδύσσεια όλων αυτών των ετών. Ή απλά έχει κάτι άλλο στο μυαλό του.

 

 1. Όμως η Ελλάδα μπορεί

Η πατρίδα μας δεν είναι καταδικασμένη. Έχει τις δυνάμεις, τον πλούτο, τα συγκριτικά πλεονεκτήματα, το ανθρώπινο δυναμικό για να βγει από τα αδιέξοδα.

Χρειάζεται όμως να αλλάξουμε τις πολιτικές. Είναι επιτακτική η ανάγκη για μια άλλη ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ που θα φέρει στο προσκήνιο τις λέξεις Αξιοπιστία, Εμπιστοσύνη, Μεταρρυθμίσεις, Προοπτική, Ελπίδα, Αλλαγές.

Απαράβατος όρος είναι η Εθνική Συνεννόηση που θα αλλάξει ριζικά την εικόνα διεθνώς, θα κινητοποιήσει όλες τις ζωντανές παραγωγικές δυνάμεις του τόπου. Θα μείνουμε σταθερά σ’ αυτή την απόφαση. Διεκδικώντας όμως για να το πετύχουμε: την Αλλαγή των Συσχετισμών. Με την καθοριστική δική μας ενίσχυση.

Με την εξέλιξή μας σε ένα μεγάλο προοδευτικό ρεύμα πλειοψηφίας που θα επηρεάσει καθοριστικά την διακυβέρνηση της χώρας. Και αυτή την Δύναμη θα ζητήσουμε να μας δώσει ο Ελληνικός λαός.

Θα έχω την ευκαιρία τη Δευτέρα το βράδυ να αναφερθώ στην ΔΕΘ στην εναλλακτική πρότασή μας που  βασίζεται στις 50 θέσεις της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Παράταξης, στο κοινό πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου, αλλά και στη δουλειά που έχουν κάνει όλα μας τα στελέχη (η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα και οι Τομείς) και έχει πυλώνες:

 1. Τη διεκδίκηση  μιας νέας συμφωνίας με τους εταίρους μας, που θα βασιστεί σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία που θα διασφαλίσει την έξοδό μας από την κρίση, αλλά θα αποτελέσει και σταθεροποιητικό παράγοντα για το ευρώ σε μια ταραγμένη περίοδο, αλλά και βήμα αναβάθμισης του ρόλου της Ε.Ε. στην ΝΑ Ευρώπη και την Μέση Ανατολή.
 1. Τις προϋποθέσεις και τους όρους και τις συγκεκριμένες δράσεις που θα προκαλέσουν ένα Αναπτυξιακό σοκ, επενδύσεις και νέες θέσεις εργασίας
 1. Τη δίκαιη κατανομή του οφέλους της Ανάπτυξης, με συγκεκριμένα ρεαλιστικά μέτρα για την στήριξη του Πολίτη, του μη Προνομιούχου Έλληνα, και την αποτροπή της φτωχοποίησης της Μεσαίας τάξης.
 2. Την έμπρακτη κοινωνική αλληλεγγύη προς εκείνους που έχουν ανάγκη και την διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής, δημιουργώντας πραγματικό δίχτυ προστασίας.
 3. Τέλος, την Αναπτυξιακή Συμμαχία, στην συνεργασία κράτους-ιδιωτών-κοινωνίας, για την Εθνική Κοινωνική Συμφωνία που θα οδηγήσει στην επίτευξη των στόχων μας.

 

Αυτή η εναλλακτική πρόταση αποτελεί την βάση για Εθνική συνεννόηση και διαμόρφωση της  Εθνικής γραμμής για την οριστική έξοδο από την κρίση και την πραγματική ελπίδα για πρόοδο και προκοπή στον τόπο.

Αυτή την Εθνική γραμμή μπορεί να την υπηρετήσει μόνο μια κυβέρνηση ευρείας κοινοβουλευτικής στήριξης. Όποιος δεν αντιλαμβάνεται αυτά τα αυτονόητα αν δεν κάνει απλά λάθος βάζει άλλες προτεραιότητες, προσωπικές και κομματικές μπροστά από το συμφέρον της χώρας και των Ελλήνων  πολιτών.

 

 1. Ισχυρή, αυτόνομη Κεντροαριστερά

Από το καλοκαίρι του 2015, μόλις ανέλαβα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πήραμε την πρωτοβουλία και  με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις πολιτών τον Αύγουστο του 2015  και ιδρύσαμετην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Είπαμε «δεν μας αρκεί να είμαστε μόνο εμείς, μπορούμε να κάνουμε ένα ρεύμα πλειοψηφικό». Κάναμε το πρώτο βήμα   για τη δημιουργία ενός νέου μεγάλου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας των δυνάμεων που ανήκουν στον χώρο της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού προοδευτικού κέντρου, της ανανεωτικής Αριστεράς, της πολιτικής οικολογίας.

Σε συνέχεια της πρωτοβουλίας αυτής, πρότεινα τον Ιανουάριο του 2016  προς όλους τους φορείς και τα στελέχη του κεντροαριστερού χώρου, ένα συγκεκριμένο πλαίσιο για την προώθηση του κοινού μας στόχου.

Καταφέραμε με την δική μας καθαρή γραμμή, να δημιουργηθεί, η Επιτροπή Θέσεων και Διαλόγου, και να καταλήξει πριν 2 μήνες σε ένα σημαντικό πόρισμα που για μας αποτελεί την βάση του Προγραμματικού πλαισίου για την Δημοκρατική παράταξη.

Προχωρήσαμε με ανοιχτή ατζέντα στα διαδικαστικά, σε συζητήσεις με το Ποτάμι, επιδιώκοντας με τόλμη, χωρίς εμμονές, ευθύνη και ειλικρίνεια, και σοβαρές υποχωρήσεις, την συμφωνία σε ένα οδικό χάρτη που θα οδηγούσε  μέσα στο 2016 στην εκλογή του επικεφαλής και στις αρχές του 2017 στο Συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα. Βλέπαμε το δάσος και όχι το δέντρο.

Αυτό το καταστήσαμε  απόλυτα σαφές και με το γραπτό κείμενο που αποστείλαν  πριν λίγες ημέρες οι  εκπρόσωποι μας, στην αντιπροσωπεία του Ποταμιού. Δυστυχώς επί μήνες αντιμετωπίσαμε κωλυσιεργία, διγλωσσία και μια ανοιχτή αμφισβήτηση από τον την ηγεσία του Ποταμίου, με συνεχείς παρεμβάσεις και διαρροές μέσω των  ΜΜΕ.

Έγινε σε όλους σαφές ότι η ηγεσία δεν θέλει να προχωρήσει το εγχείρημα και  το παραπέμπει στις Ελληνικές καλένδες. Και το κυριότερο στην «ανοιχτή επιστολή» τους, ανατρέπουν τον βασικό λόγο της δημιουργίας της νέας παράταξης, εγκαταλείποντας την βασική στρατηγική επιλογή του αυτόνομου πολιτικού πόλου, της ιδεολογικής και πολιτικής οριοθέτησης τόσο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και απέναντι στη ΝΔ.

Νέος ενιαίος φορέας της κεντροαριστεράς και παράρτημα ή συμπλήρωμα της Ν.Δ., είναι παντελώς ασύμβατες έννοιες για τον χώρο μας. Όπως και υπενθυμίζω ότι ανάλογα αρνηθήκαμε και την πρόταση του κ. Γ. Παπανδρέου για να συμπεριλάβουμε και τον ΣΥΡΙΖΑ στον διάλογο για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς.

Η οριοθέτησή μας απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ είναι σαφής και ξεκάθαρη.

Όμως το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς πρέπει να μείνει ζωντανό και να προχωρήσει δυναμικά!

Προϋποθέτει όμως πίστη στους στόχους του και μπέσα μεταξύ όσων συμμετέχουν. Δεν γυρίζουμε πίσω.

Θα συνεχίσουμε το εγχείρημα με ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στην κοινωνία, μέσα από πρωτοβουλίες της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ενδυναμώνοντας και εμβαθύνοντας την συσπείρωσή μας, μαζί με όσους αποφασίζουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους μαζί μας

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ! Θα πρέπει όμως να βάλουμε ένα τέλος στους δήθεν και τα δήθεν.

Ναι οι πόρτες είναι και θα παραμείνουν ανοιχτές σε όλους όσοι είναι έτοιμοι να απαντήσουν καθαρά στα θεμελιώδη ερωτήματα:

 • Τι λέμε για την ΑΥΤΟΝΟΜΙΑ του κοινού εγχειρήματος; Επιμονή σε αυτοδύναμη στρατηγική ή άγχος για συμπληρωματικούς ρόλους στα παιχνίδια πολιτικής εξουσίας;
 • Πώς βλέπει την υπόθεση των πολιτικών συμμαχιών;
 • Ποιες κοινωνικές ΑΝΑΦΟΡΕΣ οφείλουμε να έχουμε;
 • Πώς θα εκπροσωπήσουμε τα κομμάτια της κοινωνίας που οδηγούνται στο περιθώριο;
 • Ποιος είναι ο χαρακτήρας, το πρόσημο των ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΩΝ;

 

Ξεκινάμε μια σειρά πρωτοβουλίες που θα περιλαμβάνουν:

 • Διάλογο με την κοινωνία, συζήτηση επί του πορίσματος της Επιτροπής Θέσεων και Διαλόγου, όπως και των θέσεων της Συνδιάσκεψής μας, σε ανοιχτές εκδηλώσεις που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα.
 • Συγκρότηση των Περιφερειακών Οργάνων της Συμπαράταξης, και την ανάληψη πρωτοβουλιών ώστε αυτά μαζί με τα τοπικά κοινωνικά κινήματα, για την ανάπτυξη δικτύων σε όλη την Ελλάδα.

 

Είμαστε ανοιχτοί στον διάλογο με όποιον φορέα, κίνηση, ή προσωπικότητα του χώρου το θέλει πραγματικά και αποδέχεται το πλαίσιο που έχει διαμορφωθεί. Αρκεί να θέτουν  την κοινή προσπάθεια, πάνω από επί μέρους σκοπιμότητες, εγωισμούς, μικροσυμφέροντα.