Σημεία συνέντευξης

Φώφης Γεννηματά 

ΠΡΟΕΔΡΟΥ του ΠΑΣΟΚ

και Επικεφαλής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

στην εκπομπή του Ραδιοφώνου του ΣΚΑΪ «ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ»

με το δημοσιογράφο Παύλο Τσίμα

 

Για την αξιολόγηση και την ανησυχία που υπάρχει μήπως ζήσουμε ένα νέο 2015

Κύριε Τσίμα δεν υπάρχει Έλληνας που να μην ανησυχεί, αλλά από τη θέση που βρίσκομαι εγώ πρέπει να κάνω κάτι περισσότερο από το να ανησυχώ.

Κάνω λοιπόν δυο πράγματα. Το ένα είναι ότι έχω παρέμβει όσο γίνεται περισσότερο στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές έτσι ώστε να λειτουργήσουν ως ανάχωμα οι απέναντι στις ακραίες επιθυμίες και απαιτήσεις των πιο συντηρητικών κύκλων όπως είναι του κ. Σόιμπλε ή από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Και από την άλλη μεριά χτυπάω διαρκώς το καμπανάκι εδώ και ένα χρόνο, όχι τώρα, διότι βλέπω ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα με ασφάλεια από την κρίση και επομένως όσο πιο γρήγορα φύγει, τόσο το καλύτερο θα είναι για τη χώρα.

Αυτό που αντιλαμβάνομαι είναι ότι κάνουν το τελευταίο τους επικοινωνιακό παιχνίδι με πυροτεχνήματα, προκειμένου να πείσουν το εσωτερικό του Κόμματός τους, αλλά και την ελληνική κοινωνία, ότι διαπραγματεύτηκαν σκληρά, αλλά κάποιοι άλλοι φταίνε πάλι για τα μέτρα που θα φορτώσουν στην πλάτη του ελληνικό λαό. Νομίζω όμως ότι δεν υπάρχει Έλληνας πια που να μην έχει κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει με αυτή την Κυβέρνηση.

Έχει μια μοναδική ικανότητα να δημιουργεί αδιέξοδα, να ροκανίζει το χρόνο. Ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος για την οικονομία και για τη χώρα και για τους πολίτες. Και μετά, με την πλάτη στον τοίχο, έρχεται με την ηρωική –δήθεν- διαπραγμάτευση και τα δίνει όλα και σήμερα είμαστε μπροστά σε μια άλλη μια διαπραγματευτική ήττα αυτής της Κυβέρνησης και μια συνθηκολόγηση ηττημένου.

 

Φτωχοποίηση των πάντων, αυτή είναι η γραμμή αυτής της Κυβέρνησης

Το μάρμαρο το πληρώνει ο ελληνικός λαός. Άκουσα Υπουργό της Κυβέρνησης να λέει ότι «ρίχνουμε τα βάρη στη μεσαία τάξη συνειδητά γιατί θέλουμε να προστατεύσουμε τους φτωχότερους». Αλλά ούτε και αυτό είναι αλήθεια σε σχέση με την προστασία των φτωχότερων.

Η μεσαία τάξη σίγουρα σηκώνει πολλά βάρη, αλλά και από τους φτωχότερους έκοψαν το ΕΚΑΣ, οι έμμεσοι φόροι αυτούς πλήττουν πριν απ’ όλα, η μείωση του επιδόματος θέρμανσης επίσης το ίδιο, η διάλυση των προνοιακών δομών, η διάλυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και των Νοσοκομείων, όλα αυτά τελικά πλήττουν τους πιο αδύναμους.

Άρα πλήττονται και η μεσαία τάξη που σηκώνει τα βάρη και οι πιο αδύναμοι στους οποίους δεν δίνεται καμία ευκαιρία να βρουν  θέσεις εργασίας, να ξεφύγουν από την κατάσταση που βρίσκονται και καταδικάζονται να ζήσουν με πενιχρά επιδόματα. Φτωχοποίηση των πάντων, αυτή είναι η γραμμή αυτής της Κυβέρνησης.

 

Θέλω να πιστεύω ότι κάτι έχουν διδαχτεί από το ’15

Τίποτε δεν μπορεί να αποκλείσει κανείς με αυτή την Κυβέρνηση. Τα έχουμε δει όλα στο παρελθόν! Θέλω να πιστεύω ότι κάτι έχουν διδαχτεί από το ’15 και το καλοκαίρι του ’15 και δεν θα φτάσουν πάλι σε ακρότητες.

Το ‘17 δεν είναι ’15. Τότε είχα πει στον κ. Τσίπρα, «αξιοποίησε τη στήριξη που έχεις από τα πέντε Κόμματα και τους 250 βουλευτές, μη πας σε εκλογές, σταθεροποίησε τη χώρα, κάντε τώρα εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης για να βελτιώσει αυτή την υφεσιακή και αντιπαραγωγική συμφωνία που έκλεισες με τη πλάτη στον τοίχο και όταν θα φτάσουμε στο στέρεο έδαφος συζητάμε τις πολιτικές εξελίξεις».

Τότε δεσμεύτηκε ότι δεν θα αιφνιδιάσει κανέναν, ότι θα τα σκεφτεί, ότι θα τα δει όλα πολύ σοβαρά και τίποτε από όλα αυτά δεν έκανε. Πήγε τη χώρα σε εκλογές και ξαναέκανε μια Κυβέρνηση οριακής πλειοψηφίας η οποία με τα νομοθετήματα που έφερε, έκανε ακόμη χειρότερη την αρχική συμφωνία.

Δεν μπορούμε να βάλουμε πλάτη σε μια τέτοια Κυβέρνηση. Βάζουμε πλάτη για τη χώρα, το έχουμε αποδείξει ότι το εθνικό συμφέρον ήταν πάντα πάνω από το κομματικό για μας, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι προς το συμφέρον της χώρας να συνεχίσει αυτή η Κυβέρνηση την πορεία της.

 

Δεν έχουν τη νομιμοποίηση να δεσμεύσουν τη χώρα.

Δεν έχουν τη νομιμοποίηση να δεσμεύσουν τη χώρα. Αυτή τη στιγμή μας καταδικάζουν σε ένα δίλημμα Grexit ή διαρκής σκληρή λιτότητα. Τι μας έλεγαν το ’16; Τότε μετά το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης έβγαζαν και τα σημειώματα από το Μαξίμου, τα Non paper, που έλεγαν «σώσαμε τις συντάξεις», σήμερα τις δίνουν. «Κρατήσαμε ψηλά το αφορολόγητο», σήμερα το κατεβάζουν.

«Σώσαμε τη ΔΕΗ», τώρα την ξεπουλάνε για ένα κομμάτι ψωμί.

Στην ουσία δεσμεύουν τη χώρα με ένα τέταρτο Μνημόνιο το οποίο δεν έχει και χρηματοδότηση.

 

Σχετικά με την συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση είναι πολιτικά απομονωμένη και αυτό ήταν κάτι που διαπιστώσαμε από κοινού και στη συνάντηση με τον κ. Μητσοτάκη. Η Κυβέρνηση είναι πλέον κοινωνικά μετέωρη και αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε, είναι να δουλέψουμε πάνω σε συγκεκριμένες προτάσεις για προβλήματα που απασχολούν τον Έλληνα καθημερινά, όπως τα κόκκινα δάνεια. Παρουσιάσαμε πριν από λίγες μέρες τις προτάσεις μας για τα στεγαστικά δάνεια και προχθές στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα ημερίδα, για τα κόκκινα επιχειρηματικά δάνεια, τα οποία αποτελούν μια ωρολογιακή βόμβα για την οικονομία. Η Κυβέρνηση φέρνει ένα νομοσχέδιο με ένα εξωδικαστικό συμβιβασμό, που αφήνει το μεγάλο όγκο των επαγγελματικών και των επιχειρηματιών δανείων έξω από αυτές τις ρυθμίσεις.  Δεν δίνει τη δυνατότητα στις Τράπεζες να προχωρήσουν σε γενναίες αναδιαρθρώσεις των χρεών των επιχειρήσεων, με μεγάλο κόστος για την ελληνική οικονομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που πρέπει να είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.