Φώφη Γεννηματά: Θέλουμε μεταρρυθμίσεις, ασπίδα στον πολίτη.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

 ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ REAL NEWS

 ΚΑΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

BΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

 

 

1) Πώς κρίνετε τους χειρισμούς του πρωθυπουργού στο θέμα της αξιολόγησης κ. Γεννηματά;

Η αποτυχία των χειρισμών της κυβέρνησης  είναι γεγονός,  αντικειμενικά.  Έχει ήδη κριθεί από την δραματική για τη χώρα και το λαό  εξέλιξη των πραγμάτων.

Η αξιολόγηση  θα έπρεπε να κλείσει τον περασμένο Οκτώβριο με πολύ λιγότερα και άλλης σύνθεσης μέτρα.

Επτά  μήνες μετά  η χώρα και η οικονομία καρκινοβατούν με την αβεβαιότητα και την ανασφάλεια να κυριαρχούν , την ρευστότητα στην οικονομία και τα δημόσια ταμεία να έχει πιάσει πάτο και το λογαριασμό για τους πολίτες να «φουσκώνει» με  ολοένα και πιο επώδυνα και δυσβάστακτα μέτρα.

 

2) Ανησυχείτε μήπως η αξιολόγηση φτάσει έως και το καλοκαίρι, μετά το Brexit;

Ανησυχώ όπως ανησυχεί και όλος ο ελληνικός λαός. Όπως υποθέτω πως θα ανησυχεί και ο κ. Τσακαλώτος ο οποίος μας έχει πει πριν λίγο καιρό πως «αν φτάσουμε στο Μάιο καήκαμε».

Η αξιολόγηση ακόμα και αν ολοκληρωθεί – που πρέπει οπωσδήποτε  να ολοκληρωθεί – δεν δίνει από μόνη της  βιώσιμη λύση για τη χώρα. Η θεωρία ότι  το κλείσιμο της αξιολόγησης , με τον τρόπο που γίνεται, θα πυροδοτήσει αυτόματα μια αναπτυξιακή έκρηξη είναι ένα ακόμα παραμύθι του κ. Τσίπρα. Η αλήθεια είναι ότι  τα συγκεκριμένα μέτρα είναι όχι μόνο αφόρητα για τους πολίτες αλλά και βαθιά υφεσιακά και αντιαναπτυξιακά. Επειδή λοιπόν δεν θα αποδώσουν ούτε σε δημοσιονομικό ούτε σε αναπτυξιακό επίπεδο,  η χώρα λίγους μήνες μετά θα βρεθεί ξανά μπροστά στην ανάγκη νέων παρεμβάσεων και νέας αβεβαιότητας.

 

3) Ζητάτε από τον κ. Αλέξη Τσίπρα να υποβάλλει την παραίτησή του. Γιατί να το πράξει όμως από τη στιγμή που διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία;

Η χώρα χρειάζεται άμεσα αλλαγή πορείας. Μια άλλη πολιτική, ένα άλλο σχέδιο συμβατό με το πλαίσιο της συμφωνίας χρηματοδότησης της χώρας που θα είναι αποτέλεσμα συνεννόησης και σύνθεσης απόψεων όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων, θα ενώνει την κοινωνία και θα δημιουργεί τις προϋποθέσεις κινητοποίησης των παραγωγικών δυνάμεων της χώρας και προσέλκυσης επενδύσεων.

Μια τέτοια πολιτική μπορεί να τη στηρίξει μόνο μια κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

 

4) Η κυβέρνηση που προτείνετε για πόσο χρονικό διάστημα θα είναι; Με ποια εντολή και ποια προγραμματική βάση, από τη στιγμή π.χ. που διαφορετικά βλέπετε τις μεταρρυθμίσεις εσείς, διαφορετικά ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ…

Είναι βέβαιο πως εάν υπάρξει η πολιτική βούληση, τότε όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις θα μπορέσουν να καταλήξουν σε ένα κοινό πρόγραμμα μέχρι να βγει η Ελλάδα στο ξέφωτο.

Οι μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα δεν μπορεί παρά να αφορούν πρωτίστως την απελευθέρωση της οικονομίας από στρεβλώσεις και παθογένειες που την κρατούν καθηλωμένη, τις αλλαγές που θα οδηγήσουν σε ένα λειτουργικό, ευέλικτο και αποτελεσματικό σύστημα διοίκησης που θα στηρίζει αντί να καταδυναστεύει την επιχειρηματικότητα και τον πολίτη, μηχανισμούς και ρήτρες αναδιανομής και στήριξης όσων το έχουν πραγματικά ανάγκη. Εμείς θέλουμε μεταρρυθμίσεις ασπίδα στον πολίτη. Δεν θέλουμε νέα θύματα με ή χωρίς μνημόνια. Θέλουμε νέα αρχή. Αυτό είναι το πεδίο που θα κριθούν και θα αξιολογηθούν οι προτάσεις των πολιτικών δυνάμεων. Αυτό θα είναι από την δική μας πλευρά το αυστηρό πλαίσιο για τις αναγκαίες συνεργασίες σε πολιτικό και κυβερνητικό επίπεδο.

Εμείς δεν θα εγκλωβιστούμε σε μια συζήτηση περί  δήθεν μεταρρυθμίσεων που δεν ακουμπούν τα πραγματικά προβλήματα και δεν απαντούν σε πραγματικές ανάγκες της χώρας και των  ανθρώπων.  Παρατηρούμε αρκετούς, σε όλο το πολιτικό φάσμα , που αυτοθαυμάζονται στον  κλειστό περιορισμένο κύκλο τους ως οι «μοναδικοί» μεταρρυθμιστές που για να  κρύψουν ότι  οι  δήθεν μεταρρυθμίσεις τους   πλήττουν μόνο τους «από κάτω» και δεν τολμούν να αγγίξουν «τους από πάνω», εξαντλούνται σε  μια αέναη συζήτηση  για θέματα επικοινωνιακού και μόνο συμβολισμού  με  ισχυρή δόση ενός ιδιότυπου μεταμοντέρνου λαϊκισμού.

 

5) Αν, όμως, γίνουν εκλογές και κερδίσει η ΝΔ, τι θα κάνετε; Θα συνεργαστείτε με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή θα επιμείνετε για κυβέρνηση στην οποία να συμμετάσχουν και τα δυο μεγάλα κόμματα;

Θα επιμείνουμε στην πρότασή μας για κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης με τη συμμετοχή οπωσδήποτε του πρώτου και του δεύτερου κόμματος. Είναι η μόνη εθνικά συμφέρουσα λύση για τη συγκυρία. Δεν μπορεί να υπάρξει βιώσιμη λύση για τη χώρα με το «φύγε εσύ έλα εσύ» και με «μια από τα ίδια» με αντεστραμμένους τους ρόλους.

 

6) Πώς κρίνετε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως αρχηγό της ΝΔ; Δεν ανησυχείτε μήπως κερδίσει μεγάλο χώρο στο κέντρο, χώρο που διεκδικείτε και εσείς;

Η ΝΔ είναι ένα κόμμα της Δεξιάς, με το οποίο έχουμε μεγάλες ιδεολογικές και προγραμματικές διαφορές. Στην Ελλάδα «το Κέντρο» ήταν  πάντα, ιστορικά, στον αστερισμό της ευρύτερης Δημοκρατικής Παράταξης και παραμένει. Δεν έχει ούτε θέση, ούτε σχέση με τη Δεξιά και ούτε πρόκειται να γίνει παράρτημά της , όσα προσωπεία και αν φορέσουν οι κατά καιρούς επικεφαλής της ΝΔ.

 

7) Ο Αλ. Τσίπρας αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να σας κάνει πρόταση για διεύρυνση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Υπό ποίες προϋποθέσεις θα το συζητούσατε;

Έχω απαντήσει πολλές φορές και αναρωτιέμαι γιατί έρχεται και επανέρχεται αυτή ερώτηση. Αποκλείουμε την συμμετοχή μας σε μια κυβέρνηση Α. Τσίπρα, με ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ ή με ΣΥΡΙΖΑ σκέτο.

 

8) Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να φέρει στην παρούσα Βουλή νέο εκλογικό νόμο. Εσείς υπό ποίες προϋποθέσεις θα τον ψηφίζατε; Ή εκτιμάτε, όπως η ΝΔ, οι επόμενες εκλογές να πραγματοποιηθούν με τον παρόντα εκλογικό νόμο;

Έχουμε ήδη προτείνει και πριν τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, την αλλαγή του εκλογικού νόμου, με έναν αναλογικότερο εκλογικό νόμο. Ο κ. Τσίπρας δεν αποδέχτηκε τότε αυτή μας την πρόταση για προφανείς μικροπολιτικούς λόγους. Δεν γνωρίζω τους σχεδιασμούς του Μαξίμου, όμως περιμένουμε να φέρουν και να δούμε την πρότασή τους στη Βουλή και τότε θα την κρίνουμε και θα τοποθετηθούμε συγκεκριμένα. Προσωπικά πρότεινα πριν από λίγο καιρό ,μεταξύ άλλων, την κατάργηση του απόλυτου μπόνους των 50 εδρών ,το σπάσιμο των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, την εκπροσώπηση  του απόδημου Ελληνισμού και τη διατήρηση τουλάχιστον  του 3% ως πλαφόν εισόδου στη Βουλή .

 

9) Ενόψει της ψήφισης ασφαλιστικού και φορολογικού καλείτε τους βουλευτές της πλειοψηφίας να μην υπερψηφίσουν τα νομοσχέδια;

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν να αναμετρηθούν με την συνείδηση τους και με τη θέληση των πολιτών που τους εξέλεξαν. Εμείς λέμε ΌΧΙ στο ασφαλιστικό που καταδικάζει τους συνταξιούχους σε συντάξεις πείνας και Όχι στο φορολογικό που καταστρέφει τους εργαζόμενους και την μεσαία τάξη. Όχι στα υφεσιακά μέτρα που αυξάνουν την ανεργία και ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων.

 

10) Ο Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, δηλώνει να προτιμά κυβερνητική συνεργασία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Μια τέτοια διαφωνία θα εμπόδιζε την επιτυχή κατάληξη του εγχειρήματος που επιχειρείτε;

Η πρόταση μου για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς ήταν και είναι ξεκάθαρη. Θέλουμε να ενισχύσουμε  έναν αυτόνομο πόλο κόντρα στον νεοφιλευθερισμό της ΝΔ και το λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αδιαπραγμάτευτο, έτσι θα πορευθούμε.

 

11) Και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, όμως διαφοροποιείτε από την πρότασή σας, φλερτάροντας με τη συνεργασία αποκλειστικά με τη ΝΔ…

Δεν υπάρχει διαφοροποίηση του κ. Βενιζέλου επί της πολιτικής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, ούτε φλερτ, όπως λέτε, με την ΝΔ.

 

12) Η φυσιογνωμία του νέου εγχειρήματος που επιχειρείτε με τον Σταύρο Θεοδωράκη, πού μπορεί να φτάσει; Μέχρι ενιαίο κόμμα;

Το ζητούμενο είναι μια προοδευτική πρόταση διακυβέρνησης  για την έξοδο από την κρίση και την ανασυγκρότηση της χώρας. Μια πρόταση κοινής αποδοχής που θα δημιουργήσει ένα ισχυρό πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα. Αυτό είναι το πρώτο και βασικό βήμα.

 

13) Με τον Γιώργο Παπανδρέου θα συναντηθείτε; Υπό ποίες προϋποθέσεις;

Έχουμε καλέσει και το ΚΙΔΗΣΟ να συμμετέχει στη συζήτηση που διεξάγεται στα πλαίσια της Επιτροπής προγραμματικού διαλόγου. Δεν έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί.

 

14) Και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη, που το άλλο Σαββατοκύριακο έχει την πρώτη της Συνδιάσκεψη; Τι πρέπει να γίνει;

Η Συμπαράταξη με την ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών  δεν ήταν μια ευκαιριακή προεκλογική κίνηση. Το εγχείρημα πήγε καλά στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη. Έχουμε μια πολύ αξιόλογη και δυναμική κοινοβουλευτική ομάδα. Τώρα όμως χρειάζεται να εμβαθύνουμε την προσπάθεια με κοινό προγραμματικό λόγο και συγκεκριμένη ταυτότητα. Ταυτόχρονα κάνουμε προσπάθεια ακόμα μεγαλύτερης διεύρυνσης στο χώρο της κεντροαριστεράς. Απευθυνόμαστε σε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις της κοινωνίας μας. Θέλουμε και καλούμε κοντά μας όλους εκείνους τους πολίτες που πίστεψαν ότι ο  ΣΥΡΙΖΑ μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή τους και σήμερα νοιώθουν  προδομένοι και πικραμένοι.