ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ  REALFM

ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

 

Σχετικά με  τις συλλήψεις δημοσιογράφων

 

Θεωρούμε ότι είναι απαράδεκτο να υπάρχει αυτόφωρο για τον Τύπο με αυτή την αφορμή. Έχει κάθε δικαίωμα ο Υπουργός και κάθε πολιτικό πρόσωπο να υπερασπιστεί την τιμή του απέναντι σε προσπάθεια συκοφάντησής του -και εγώ προσωπικά το προηγούμενο διάστημα χτυπήθηκα βάναυσα- αλλά από εκεί και πέρα αυτό  που έγινε χτες δείχνει ένα κατήφορο αυταρχισμού, που δεν ταιριάζει στην εποχή μας και πλήττει τη δημοκρατία μας.

 

Για την επίθεση έξω από τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ κατά των αστυνομικών

Σε αντίθεση με την αποτελεσματικότητα που έδειξαν στην άμεση σύλληψη των δημοσιογράφων, στην περίπτωσή μας δεν είχαμε ούτε καν ένα τηλέφωνο από τον αρμόδιο Υπουργό. Το επισημαίνω και αυτό.

Είχαμε ένα δολοφονικό, τρομοκρατικό χτύπημα, ήθελαν νεκρό χτες αυτοί που έδρασαν ανενόχλητοι και αποχώρησαν ανενόχλητοι από την περιοχή μας.

Υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας αυτή τη στιγμή, το οποίο εντείνεται γιατί υπάρχει έξαρση του οργανωμένου και του κοινού εγκλήματος. Η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται ακριβώς λόγω της στάσης της Κυβέρνησης. Η απόλυτη παραίτηση θα έλεγα και υποχώρηση από το κέντρο της Αθήνας, που δημιουργεί άβατα και δίνει τη δυνατότητα σε αυτούς τους χώρους να δρουν ανενόχλητοι.

Όφειλε πράγματι ο Υπουργός να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς για τα στοιχεία που βρήκε, αν και θεωρώ ότι το έκανε και αυτό με καθυστέρηση, αλλά όφειλε ταυτόχρονα να ασχοληθεί με αυτό που συνέβη στο ΠΑΣΟΚ και στους αστυνομικούς που ήταν στη φρουρά του. Διότι διαφορετικά εγώ συμπεραίνω ότι οι αστυνομικοί που ήταν στη φρουρά του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη και οι εργαζόμενοι στο ΠΑΣΟΚ, οι καταστηματάρχες, οι εργαζόμενοι και οι κάτοικοι των Εξαρχείων, είναι τελικά αναλώσιμοι μπροστά στις απαιτήσεις ενός κομματικού ακροατηρίου.

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη θα ζητήσει τη συγκρότηση ειδικής διακομματικής Επιτροπής για τη δημόσια ασφάλεια, η οποία θα εκδώσει πόρισμα σε τρεις μήνες. Να δούμε τι ακριβώς συμβαίνει, ειδικά στο κέντρο της Αθήνας. Θα ανοίξουμε ανοιχτό διάλογο, θα προσκαλέσουμε όλα τα δημοκρατικά Κόμματα έτσι ώστε να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή για την ασφάλεια, για την αντεγκληματική πολιτική και την ανάκτηση του δημόσιου χώρου. Γιατί αυτό  πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει, από την πολιτεία και την κοινωνία.

 

Για τους πρόσφυγες και τις συνθήκες διαβίωσής τους στη Μόρια, στη Λέσβο αλλά και σε άλλα κέντρα υποδοχής

 

Είναι ντροπή για τη χώρα μας. Μας διασύρουν. Δεν χρειάζονται πολλά λόγια σε αυτά τα πράγματα.

Δεν απορροφούνται οι πόροι όπως θα έπρεπε, τα έχουμε καταγγείλει πάρα πολλές φορές αυτά και στη Βουλή. Είναι απαράδεκτα αυτά που γίνονται στο θέμα των προσφύγων.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι λένε ψέματα. Τώρα διαπιστώνουμε ότι είναι ανίκανοι να κυβερνήσουν, με τρόπο που διασύρουν τη χώρα μας διεθνώς και θέτουν και σε κίνδυνο τη ζωή όλων αυτών των ανθρώπων ενώ δημιουργούν τεράστια προβλήματα στα νησιά. Εκ των υστέρων θυμήθηκαν με παρέμβαση Πρωθυπουργού να στείλουν το πλοίο. Τι κάνουν τόσο καιρό;

 

Για τα εθνικά θέματα

 

Το πεδίο των εθνικών θεμάτων είναι κατ’ εξοχήν ο χώρος που θα έπρεπε τα πολιτικά Κόμματα να συνεννοηθούν. Έπρεπε η Κυβέρνηση νωρίτερα να μας έχει ενημερώσει και να έχει επιδιώξει να καθίσουμε γύρω από ένα τραπέζι.

Αλλά κ. Χατζηνικολάου έγινε το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών και για το προσφυγικό ζήτημα και διαμορφώθηκε η εθνική γραμμή. Και τι την έκανε η Κυβέρνηση αυτή την εθνική γραμμή; Κουρέλι. Υλοποιήθηκε σε κανένα σημείο; Άρα έχει αξία η εθνική γραμμή και η εθνική συνεννόηση, όταν υπάρχει και μια αξιόπιστη Κυβέρνηση που μπορεί να την υλοποιήσει.

 

Σχετικά με την Β’ αξιολόγηση

Σας θυμίζω ότι πριν από λίγους μήνες μας έλεγαν ότι όλα είναι έτοιμα, όλα έχουν ολοκληρωθεί, ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, ότι κλείνει η αξιολόγηση και διαβάζουμε αυτές τις μέρες ότι υπάρχουν 13 προαπαιτούμενα, τα οποία καθυστερούν;

Ήδη αυτή τη στιγμή υπάρχει καθυστέρηση, η οποία είναι επικίνδυνη και  δημιουργεί πάλι αβεβαιότητα, ανασφάλεια στην αγορά. Για μια ακόμη φορά αυτό λειτουργεί ανασταλτικά σε οποιονδήποτε θέλει να επενδύσει στη χώρα, δεν υπάρχει σταθερό περιβάλλον και πηγαίνουμε πάρα πολύ πίσω.  Κάθε φορά που η Κυβέρνηση διαπραγματεύεται με αυτό τον τρόπο, χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική, υπάρχουν νέες δεσμεύσεις για τη χώρα και νέα σκληρά μέτρα. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι πως δεν έχει ο κ. Τσίπρας τη νομιμοποίηση να δεσμεύσει και να υποθηκεύσει το μέλλον της χώρας.

Δεν έχει νομιμοποίηση ούτε για Μνημόνιο 3 Plus, ούτε για 4ο Μνημόνιο, ούτε για μόνιμο κόφτη, ούτε για μόνιμη επιτροπεία, ούτε για κατάργηση του αφορολόγητου.

 

Για τα σενάρια περί εκλογών και τα προεκλογικά παιχνίδια

 

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι εξελίξεις είναι αναπότρεπτες και ότι αυτή η Κυβέρνηση δεν μπορεί να κυβερνήσει. Δεν μπορεί να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά υπέρ των συμφερόντων του ελληνικού λαού, έχει απομονωθεί και πολιτικά αλλά και κοινωνικά. Διότι όλο και περισσότεροι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι εξαπατήθηκαν και παραπλανήθηκαν και ότι δεν δουλεύουν για καλύτερες μέρες γι’ αυτό τον τόπο. Επομένως και η οργή και η αγανάκτηση διογκώνονται και όλα αυτά αργά ή γρήγορα θα οδηγήσουν σε εξελίξεις.

Το θέμα είναι τι θα προκύψει την επόμενη μέρα. Διότι άκουσα και τον κ. Μητσοτάκη να μιλάει για μονομερείς ενέργειες …

Τα έχουμε ακούσει αυτά ξανά, κάτι μου θυμίζουν για αγορές, για νταούλια, για χορούς. Πως το έλεγε ένας Υπουργός κ. Χατζηνικολάου της Κυβέρνησης; Copy – paste;

Και για να σοβαρευτούμε γιατί είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα, θα έλεγα να είναι πολύ προσεκτικοί στην Αξιωματική Αντιπολίτευση γιατί και ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του έσκιζαν τα Μνημόνια, αλλά τώρα σκίζουν τη μεσαία τάξη.

 

Σχετικά με τις εξελίξεις  στο χώρο της κεντροαριστεράς

Υπάρχει ένας πόλος που λέγεται Δημοκρατική Συμπαράταξη αυτόνομος, που ισχυροποιείται κάθε μέρα και περισσότερο στη συνείδηση της βάσης της Παράταξής μας .

Πιστεύω πως το μήνυμα που έχω στείλει για ενότητα, διεύρυνση και ανανέωση έχει πολλούς αποδέκτες και θα το δούμε αυτό το επόμενο διάστημα.

Ακούμε και διαβάζουμε διάφορες πληροφορίες για πρωτοβουλίες που άλλοτε μιλούν για πρωτοβουλία – καταλύτη για την ενότητα, άλλοτε μιλούν για νέο Κόμμα. Όλα αυτά δεν μπορούν να έχουν αντίκρισμα αυτή τη στιγμή και δεν χρειάζονται.

Είναι απλά τα πράγματα: όποιος θέλει να προσφέρει στην ενότητα του χώρου, είναι ευπρόσδεκτος να συμμετέχει. Η πρωτοβουλία μας έχει παρθεί εδώ και ένα χρόνο, βεβαίως δεν θα είναι αενάως ανοιχτή η πόρτα, αλλά αυτή τη στιγμή υπάρχει η πρωτοβουλία και η πρόσκληση στο τραπέζι. Και όποιος θέλει μπορεί να συμμετέχει στη Δημοκρατική Συμπαράταξη, να ενώσει τις δυνάμεις του μαζί μας και να συνδιαμορφώσουμε τα επόμενα βήματά μας. Όλα τα άλλα είναι εκ του πονηρού.