ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟΝ «REAL FM» ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ

ΝΙΚΟ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ

 

  1. ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ

Από την πλευρά των προοδευτικών πολιτών βλέπω να υπάρχει μια δίψα και μια προσδοκία να ξαναγεννηθεί αυτή  η παράταξη,  μας κοιτούν στα μάτια και περιμένουν αποτέλεσμα, περιμένουν έργο χειροπιαστό. Να φύγουμε από τα λόγια και από τις κουβέντες και τις διαβουλεύσεις. Από την άλλη μεριά βλέπω δημοσιεύματα που αναφέρονται σε δήθεν καβγάδες στην κεντροαριστερά. Δεν υπάρχουν καβγάδες στην κεντροαριστερά.

Πήρα μια πρωτοβουλία πριν από λίγους μήνες, αφού είδα ότι η δημοκρατική συμπαράταξη προχωρά και πατά σε ένα στέρεο έδαφος και δώσαμε ένα χρόνο στο Ποτάμι να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το στίγμα του. Να αποφασίσει πού ανήκει. Ανήκει στην κεντροαριστερά; Έχουμε αυτό τον κοινό στόχο να διεκδικήσουμε ένα κεντρικό ρόλο στις εξελίξεις; Ή είναι τελικά άλλες οι επιδιώξεις της ηγεσίας του;

Και φαίνεται ότι σε αντίθεση με αυτά που έχουμε συζητήσει αλλά και συζήτησαν όλους αυτούς τους μήνες τα στελέχη που συμμετείχαν στην Επιτροπή Διαλόγου, η ηγεσία δεν θέλει.

Είναι ότι φανερό ότι πίσω από τις καθυστερήσεις και τη διγλωσσία υπάρχουν σκοπιμότητες. Κάπου αλλού θέλουν να πάνε.

Νομίζω ότι όσοι μας ακούνε πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους και να μας κρίνουν όλοι και όλους.

Εγώ ένα πράγμα θέλω να πω.

Η κεντροαριστερά για να πετύχει, χρειάζεται μπέσα. Για μένα αυτό είναι το πρώτο. Πίστη στο εγχείρημα και μπέσα.

Κατ’ επανάληψη έχω πει ότι όπως λέει και ο ελληνικός λαός, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει. Εμείς έχουμε βάλει πολύ νερό στο κρασί μας, έχουμε δεχτεί πάρα πολλά πράγματα, έχουμε κάνει υποχωρήσεις.

Δεν έχουμε απαντήσει σε διαρροές και σε ένα σωρό κουβέντες που έχουν ακουστεί δεξιά και αριστερά όλο αυτό το τελευταίο διάστημα. Γιατί το εγχείρημα είναι πολύ μεγάλο, πολύ σημαντικό και αφορά τη χώρα. Δεν πρόκειται για προσωπικές φιλοδοξίες. Πρόκειται για εθνική ανάγκη.

Αλλά εδώ τελειώνει αυτή η συζήτηση. Ξεκαθαρίζει ο καθένας τη θέση του. Και απέναντι και στα στελέχη του.

Υπάρχουν εκατοντάδες στελέχη που δούλεψαν στην Επιτροπή Διαλόγου τους προηγούμενους μήνες για να μπορέσει να υπάρξει ένα προγραμματικό πλαίσιο. Γιατί κανείς όταν ξεκινάει να συζητάει με άλλους όμορους χώρους, όπως πιστεύει, πρέπει να δει εάν υπάρχει πρώτα μια προγραμματική βάση στην οποία μπορεί να συμφωνήσει.

Και δεν μπήκαμε στη μέση όλοι εμείς για να μην δημιουργήσουμε προβλήματα. Αφήσαμε τους ανθρώπους του χώρου να συζητήσουν και κατέληξαν. Και από τον Ιούλιο περιμένουμε να δούμε τις διαδικαστικές απόψεις του Ποταμιού.

Και χθες είδαμε μια ανοιχτή επιστολή που λέει άλλα πράγματα. Είναι προφανές ότι κατευθύνονται στο να γίνουν συμπλήρωμα. Εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε συμπλήρωμα κανενός. Ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε της Ν.Δ. Γιατί αυτό δεν οδηγεί σε λύσεις και απαντήσεις για τον ελληνικό λαό.

Και το θέμα δεν είναι τι προσωπική φιλοδοξία έχει ο καθένας εδώ πέρα να ικανοποιήσει. Είναι πολύ κρίσιμες και ιστορικές οι στιγμές που ζούμε και αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες που ψάχνουν από κάποιον να πιαστούν, να ξαναβρούν αυτή την ελπίδα που ποδοπατήθηκε από τις ψεύτικες υποσχέσεις και την εξαπάτηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ξέρουμε που θέλουμε να πάμε, ξέρουμε ποιοι είμαστε. Όσοι είναι μαζί μας προχωράμε. Προχωράμε μαζί με αυτούς που θέλουν και μπορούν. Προχωράμε. Δείτε το συμβολισμό της κοινής συνεδρίασης που έχουμε αύριο  για πρώτη φορά των συλλογικών οργάνων όλων όσων συμμετέχουν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη.

 

  1. ΝΑ ΜΠΕΙ ΤΕΛΟΣ ΣΤΗ ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ

Φοβάμαι ότι όπως είχαμε δυστυχώς πει εδώ και καιρό η χώρα με ευθύνη  της κυβέρνησης μπαίνει σε μια επικίνδυνη στασιμότητα.

Είδα την έκθεση της ΓΣΕΒΕΕ, περιμένουν 18.000 νέα λουκέτα. Υπάρχει η πτώση των εσόδων, όπως καταγράφεται τους τελευταίους μήνες, υπάρχει το πολύ ανησυχητικό δείγμα της αδυναμίας των Ελλήνων πολιτών να ανταποκριθούν στους φόρους που πρέπει να πληρώσουν. Τα ληξιπρόθεσμα θα ξεπεράσουν σύντομα τα 100 δις και αυτό δείχνει πως ακόμα και εάν καταφέρουμε να πετύχουμε το χαμηλό φετινό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5%, είναι φανερό ότι έτσι δεν προχωράμε πουθενά.

Και χτυπάμε το καμπανάκι του κινδύνου εδώ και πάρα πολύ καιρό, γιατί είμαστε από αυτούς και εγώ προσωπικά που πιστεύουμε και πιστεύω ότι αυτή η χώρα δεν είναι καταδικασμένη. Έχει δυνατότητες. Έχει πλούτο. Έχει ανθρώπους που έχουν μοχθήσει όλα αυτά τα χρόνια, που έχουν υποστεί πολύ μεγάλες περικοπές και έχουν κάνει πολύ μεγάλες θυσίες.

Και αυτός ο αγώνας δεν μπορεί να πάει χαμένος για μικροκομματικές λογικές και συμφέροντα.

 

  1. ΕΘΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΗ – ΕΘΝΙΚΗ ΣΥΝΕΝΝΟΗΣΗ

Πρέπει επιτέλους να συμφωνήσουμε σε μια εθνική γραμμή. Και αυτή η εθνική γραμμή πρέπει να έχει ως στόχο μια αναπτυξιακή έκρηξη και να βασίζεται σε προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν τώρα κατά κύριο λόγο στο κράτος και στην οικονομία. Να υπάρξει μια νέα συμφωνία ανάμεσα στο κράτος, την κοινωνία και στην αγορά και ταυτόχρονα με βάση αυτές τις προοδευτικές μεταρρυθμίσεις, μια ισχυρή κυβέρνηση να μπορέσει να διαπραγματευτεί με τους εταίρους τη μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα που είναι αδύνατον να πετύχουμε από 2018. Παράλληλα να ανοίξει η συζήτηση για την περαιτέρω αναδιάρθρωση του χρέους, γιατί αυτό θα δώσει ένα μήνυμα και στις αγορές και στους επενδυτές, ότι η χώρα αφήνει τα δύσκολα πίσω, πατάει σε στέρεο έδαφος και άρα είναι ένας τόπος που μπορεί κανείς να εμπιστευθεί. Αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή η Ελλάδα είναι εμπιστοσύνη και αξιοπιστία. Και αυτή η κυβέρνηση δεν μπορεί να πείσει κανέναν, ούτε στο εσωτερικό, ούτε στο εξωτερικό, ότι μπορεί να τα καταφέρει.

 

  1. ΜΕ ΠΟΙΑ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Έχουμε κατ’ επανάληψη τονίσει ότι η χώρα χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα  κόμματα θα πρέπει επιτέλους να αναλάβουν την ευθύνη τους απέναντι στους πολίτες.

Τα δυο πρώτα κόμματα πρέπει να μετέχουν οπωσδήποτε και σε μια τέτοια συνεργασία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αρνηθεί ποτέ να βάλει πλάτη για τη χώρα. Το  έχουμε αποδείξει …

.Εμείς θέλουμε τη δύναμη από τους Έλληνες πολίτες για να το επιβάλουμε αυτό. Δεν θέλουμε συμπληρωματικό ρόλο. Θέλουμε κεντρικό ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις. Έχει αποδειχθεί ότι η προοδευτική παράταξη, είναι συνδεδεμένη με την ευημερία και με την προκοπή του τόπου και τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν και τις μεταρρυθμίσεις. Και αυτό το ρόλο διεκδικούμε.

Τα φύγε εσύ, έλα εσύ και οι ανίσχυρες κυβερνήσεις όπου έχουμε ένα πρώτο κόμμα με ένα μικρό συμπλήρωμα ως δεκανίκι, έχουν αποδείξει ότι δεν οδηγούν σε λύσεις για τη χώρα.

Και αυτό συνδέεται και με την προσπάθεια που έχω ξεκινήσει για την αναγέννηση της παράταξής μας.

 

  1. ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ

Δεν καταλαβαίνω τι είδους εξυγίανση είναι αυτή. Όταν δεν υπήρχε κανένα ποιοτικό κριτήριο. Το μόνο κριτήριο που τέθηκε είναι ότι όποιος έχει γερό πορτοφόλι και μάλιστα ανεξαρτήτου προέλευσης, μπορεί να πάρει και ένα κανάλι.

Άρα το πρώτο κριτήριο που για μένα είναι η ποιότητα και η εξασφάλιση της πολυφωνίας και άρα της δημοκρατίας, δεν ικανοποιείται.

Το δεύτερο ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί υπήρξε τόση βιασύνη και δεν περίμεναν την απόφαση του ΣτΕ; Μήπως τελικά το μόνο που τους ενδιέφερε ήταν να αποκτήσουν ένα δικό τους κανάλι και γρήγορα; Και ταυτόχρονα να κάνουν και ένα σώου στη ΔΕΘ ότι εισέπραξαν κάποια χρήματα που θα δώσουν δήθεν στους φτωχούς που αυτοί δημιούργησαν;

Εδώ αμφισβητείται και εάν θα εισπράξουν τα χρήματα και πότε θα τα εισπράξουν και επιπλέον αυτά τα χρήματα είναι δεσμευμένα από το μνημόνιο που έχουν υπογράψει για δημοσιονομικούς λόγους. Και δεν μπορούν να τα δώσουν πουθενά έτσι απλά με μια δική τους απόφαση. Ακόμα και εάν τα πάρουν.

Άρα ποιο είναι το αποτέλεσμα; Ολιγοπώλιο στα χέρια των ισχυρών πορτοφολιών; Για μας το σημαντικότερο είναι νομιμότητα, πλουραλισμός, διαφάνεια και όλα αυτά με ευθύνη του Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και όχι με μονομερείς ενέργειες, με αποφάσεις Υπουργών.

Και βεβαίως λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είναι πολύ καθαρά και πολύ απλά τα πράγματα.