ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ

ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΟ REAL FM ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΒΑΣΙΛΗ ΣΚΟΥΡΗ

 

ΓΙΑ ΤΗΝ «ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ»: Η ΤΡΙΤΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΛΑΟΥ

Όλη αυτή η συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την καθαρή έξοδο, είναι ένα παραμύθι που φαίνεται πως δεν έχει ακροατές. Είναι η τρίτη προσπάθεια εξαπάτησης του ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον ελληνικό λαό. Η πρώτη ήταν ότι θα σκίσουν τα μνημόνια, ότι θα τα διαγράψουν όλα με ένα νόμο και με ένα άρθρο.

Η δεύτερη προσπάθεια εξαπάτησης ήταν το περίφημο παράλληλο πρόγραμμα  και η τρίτη προσπάθεια εξαπάτησης είναι η καθαρή έξοδος. Νομίζω όμως ότι σήμερα πλέον ο ελληνικός λαός έχει γνώση, έχει κρίση, θα κρίνει με βάση τα καθημερινά του βιώματα, τη δύσκολη καθημερινότητά του, τα αδιέξοδα που βλέπει μπροστά του και πιστεύω ότι η τελική κρίση θα είναι αμείλικτη σε βάρος αυτής της κυβέρνησης.

Δεν είναι μάταιη η προσπάθεια που έχει κάνει ο ελληνικός λαός όλα αυτά τα χρόνια. Απλώς χρειάζεται άλλη κατεύθυνση. Χρειάζεται άλλο σχέδιο. Χρειάζεται μια κυβέρνηση που να πιστεύει στις επενδύσεις, που να πιστεύει στη μικρομεσαία επιχείρηση, που να πιστεύει στις δυνατότητες της μεσαίας τάξης. Παράλληλα να πιστεύει ότι το κοινωνικό κράτος δεν μπορεί να είναι η φιλανθρωπία του κράτους και οι περιστασιακοί μποναμάδες, αλλά να στηριχθούν πραγματικά οι πιο αδύναμοι με μόνιμα μέτρα και όλα αυτά είναι φανερό ότι δεν μπορεί να τα κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, η οποία στην πραγματικότητα έχει υπογράψει και μνημόνια διαρκείας.

Δηλαδή θα έρθει τον Αύγουστο του 2018 να πει ότι βγαίνει η χώρα από το μνημόνιο και το Γενάρη του 2019 θα κόβει συντάξεις και θα μειώνει το αφορολόγητο. Αυτά από πού προκύπτουν; Αυτά προκύπτουν από το τέταρτο μνημόνιο που στην πραγματικότητα έχει υπογράψει και το οποίο δεν έχει και χρηματοδότηση.

Δυστυχώς είναι πολύ δυσκολότερα τα πράγματα  από ό,τι προσπαθεί να τα παρουσιάσει η κυβέρνηση.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

Δεν θα παίξω αυτό το παιχνίδι της κυβέρνησης, του αποπροσανατολισμού από τα καθημερινά προβλήματα. Η χώρα μας έχει εθνική γραμμή και η εθνική γραμμή της χώρας μιλάει για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό. Από εκεί και πέρα εμείς θα τοποθετηθούμε υπεύθυνα, όταν η κυβέρνηση θα μας φέρει μια συγκεκριμένη πρόταση και όταν θα έχουμε πλήρη ενημέρωση, γιατί αυτή τη στιγμή όλη η συζήτηση στηρίζεται σε φήμες. Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την πλευρά της κυβέρνησης προς εμάς.

Και πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η συζήτηση με ονοματολογία δια των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Δεν ασκείται έτσι η εξωτερική πολιτική. Επιτέλους υπευθυνότητα και σοβαρότητα σε αυτά τα ζητήματα.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ

Επιδιώκουμε την αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης. Είμαι ιδιαίτερα αισιόδοξη ότι το 2018 θα είναι μια χρονιά ορόσημο για το κίνημα αλλαγής που μπορεί να γίνει ο νέος πρωταγωνιστής στην πολιτική ζωή της χώρας.

Το συνέδριο θα γίνει 16, 17 και 18 Μαρτίου, όπως αποφασίστηκε στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου.

Θα είναι ανοιχτό, μαζικό, δημοκρατικό και φιλοδοξούμε να εκπροσωπήσουμε και τα κόμματα που συμμετέχουν στο εγχείρημα, αλλά και τους φορείς της κοινωνίας που έχουν σταθεί στο πλάι μας όλο αυτό το διάστημα και βεβαίως τους εκατοντάδες χιλιάδες συνιδρυτές αυτής της νέας παράταξης που συμμετείχαν στην εκλογή για την ανάδειξη του νέου επικεφαλής.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΛΛΑΓΗΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Το πού τοποθετούμαστε είναι ξεκάθαρο. Αναγεννάμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, την παράταξη της κεντροαριστεράς που είναι ένας χώρος στον οποίο συναντιούνται τα ρεύματα της σοσιαλδημοκρατίας, του ευρωπαϊκού σοσιαλισμού της ανανεωτικής αριστεράς, του προοδευτικού κέντρου και της πολιτικής οικολογίας.

Το με ποιον θα συνεργαστούμε την επομένη των εκλογών, το έχω απαντήσει πάρα πολλές φορές και δεν κουράζομαι να επαναλαμβάνω ακριβώς τα ίδια λόγια. Πρώτα απ’ όλα το πώς θα κυβερνηθεί ο τόπος θα το πει ο ελληνικός λαός με την ψήφο του.

Εμείς δεν αποφασίζουμε ερήμην του. Όμως είναι ξεκάθαρο ότι εμμένουμε στην επιλογή για εθνική γραμμή, εθνικό σχέδιο για τον τόπο και εθνική συνεννόηση για την υλοποίησή του.

Θέλω να αντιστρέψω το ερώτημα και να ρωτήσω τον κ. Μητσοτάκη και τον κ. Τσίπρα, όπως νομίζω ότι θα έπρεπε και εσείς να πράξετε, γιατί μόνο εμάς ρωτάτε, αν είναι αποφασισμένοι να συμβάλουν στην πολιτική σταθερότητα του τόπου στη βάση μιας προοδευτικής ατζέντας.

Γιατί για μας συνεργασίες μπορεί να υπάρξουν μόνο πάνω σε ένα προοδευτικό μονοπάτι, με μια προοδευτική, προγραμματική συμφωνία, ένα προοδευτικό εθνικό σχέδιο για τον τόπο. Έχουμε παρουσιάσει το σχέδιο Ελλάδα, το οποίο θα το εμβαθύνουμε κι άλλο, θα το εξειδικεύσουμε ακόμη περισσότερο στα πλαίσια του συνεδρίου μας.

Είναι στο τραπέζι και ρωτώ τη Ν.Δ. και το ΣΥΡΙΖΑ πού συμφωνούν και πού διαφωνούν, γιατί το κέντρο της προσπάθειάς μας αυτή τη φορά θα πρέπει να είναι η ανάπτυξη.  Πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές για να κρατήσουμε τα παιδιά μας στον τόπο τους και αυτό γίνεται και με μεγάλες ξένες επενδύσεις που δεν βλέπω να έρχονται. Αλλά κυρίως γινεται μέσα από τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχείρησης που μπορεί να δώσει δουλειά στην οικογένεια και μπορεί να δημιουργήσει και δουλειές, χιλιάδες δουλειές.εάν έστω μια θέση εργασίας δημιουργηθεί σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση που άντεξε στα χρόνια της κρίσης δίνοντάς της φορολογικά και ασφαλιστικά κίνητρα.

Αυτή είναι η καρδιά του δικού μας προγράμματος και αυτή είναι η μεγάλη μας διαφορά, από τις πολιτικές που εφαρμόζει σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ και από αυτά που επαγγέλλεται η Ν.Δ.

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΣΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Είμαι πεπεισμένη ότι μπορούμε να αλλάξουμε το πολιτικό σκηνικό. Μπορούμε να ανατρέψουμε τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς. Υπάρχει ανταπόκριση στο κίνημα αλλαγής και αυτό αποτυπώνεται όχι μόνο στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, αλλά και σε όλες τις εκλογικές διαδικασίες που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα σε επιστημονικούς, σε επαγγελματικούς, συνδικαλιστικούς χώρους, όπου διαρκώς καταγράφονται νίκες των παρατάξεων του προοδευτικού μας χώρου.

Επιπλέον βλέπω τη δυναμική αναπτύσσεται στον κόσμο, την αγάπη του , την προσδοκία, την εμπιστοσύνη και αυτά βέβαια είναι και πολύ μεγάλη ευθύνη για όλους εμάς.

 

ΓΙΑ ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ ΕΚΛΟΓΩΝ

Το έχουμε πει αυτό πάρα πολλές φορές. Τιε εκλογές δεν μπορούμε να τις προκαλέσουμε.

Εκτιμώ όμως ότι ήδη ο χρόνος μετρά αντίστροφα γι’ αυτή την κυβέρνηση. Και όσο παραμένει αυτή η κυβέρνηση, επιτείνονται τα αδιέξοδα. Δεν έχει τη δυνατότητα να αλλάξει την πορεία της χώρας. Έχει κάνει μια πολύ συνειδητή επιλογή.

Λέει ναι σε όλα στους Ευρωπαίους εταίρους μας, όσο συντηρητικές και αδιέξοδες και εάν είναι οι απαιτήσεις τους. Έχει δώσει το βάρος στο να πετύχει πολύ υψηλούς στόχους. Δεν έχει φέρει τίποτα για το χρέος. Έχει πολύ υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και το βάρος το έχει δώσει στο να τα επιτύχει αυτά μέσα από διαρκείς περικοπές και τεράστια υπερφορολόγηση που έχει γονατίσει τη μεσαία τάξη.

Αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Δεν μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην  πραγματική έξοδο από τα μνημόνια.