ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΒΡΑΔΥΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ»

ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΦΑΝΗ ΚΑΡΑΜΠΑΤΣΑΚΗ

 

 

 

Να αρχίσουμε με τις Αμερικάνικες εκλογές. Χαρακτηρίσατε ως σοκ την εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ, πιστεύετε ότι ενισχύεται ο υπέρ-συντηρητισμός;

 

Χρειάζεται άμεσα τα προοδευτικά πολιτικά κόμματα στην Ευρώπη και τον κόσμο ολόκληρο, να δώσουν απαντήσεις και λύσεις στα προβλήματα των απλών ανθρώπων. Να πείσουν ότι μπορούν να προχωρήσουν σε ανατροπές και συγκρούσεις που θα αφυπνίσουν την Πολιτική και θα την ξανακάνουν κυρίαρχη έναντι ενός πανίσχυρου και ανεξέλεγκτου παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Μόνο έτσι οι πολίτες που βιώνουν τις ανισότητες και την περιθωριοποίηση, θα πάψουν να είναι ευάλωτοι σε κάθε μορφής λαϊκισμό που πολύ γρήγορα αποδεικνύεται ότι οξύνει αντί να λύνει τα προβλήματα.

 

Στο θέμα των τηλεοπτικών αδειών, γιατί η Δημοκρατική Συμπαράταξη αποφάσισε να  ψηφίσει τις αλλαγές που έκανε ο κ. Παππάς  και διαφοροποιηθήκατε αρχικά από τη στάση της ΝΔ;

 

Η σταθερή και συνεπής μας θέση, η πίεση και η επιμονή μας έφεραν αποτελέσματα. Υποχρέωσαν την Κυβέρνηση να αναδιπλωθεί και να καταργήσει τις αντισυνταγματικές διατάξεις. Το μαύρο δεν πέρασε. Η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να επαναφέρει στο ΕΣΡ τον αποφασιστικό του ρόλο. Εμείς, ως Δημοκρατική Συμπαράταξη όταν μιλάμε για την ανάγκη ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου, το εννοούμε απόλυτα. Χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αρχών και με απόλυτη τήρηση των κανόνων διαφάνειας με ευθύνη της ανεξάρτητης αρχής όπως ορίζει το Σύνταγμα. Δεν ψάχνουμε ούτε εφευρίσκουμε δικαιολογίες και προσκόμματα προκειμένου να παραπέμψουμε το θέμα στις καλένδες, ούτε θα παράσχουμε άλλοθι στον κ. Παππά να συνεχίσει τις αυθαιρεσίες του και στην κυβέρνηση τις μεθοδεύσεις για έλεγχο της ενημέρωσης. Η ξεκάθαρη στάση μας οδήγησε εξάλλου σε αναδίπλωση και τη ΝΔ.

 

Η στάση αυτή προκάλεσε εσωτερικές τριβές στο ΠΑΣΟΚ. Αναφέρομαι στον κ. Βενιζέλο ο οποίος διαφώνησε. Υπάρχει κάποιο πρόβλημα στις σχέσεις σας; Σας ρωτώ  γιατί ορισμένοι λένε πως τα σύννεφα στην Χαριλάου Τρικούπη  ξαναπυκνώνουν;

 

Δεν είναι θέμα σχέσεων, είναι θέμα στήριξης από όλους των αποφάσεων. Οι αποφάσεις μας είναι πολιτικές και λαμβάνονται συλλογικά και δημοκρατικά. Η στάση μας για το συγκεκριμένο θέμα αποφασίστηκε σε συνεδρίαση του συντονιστικού της κοινοβουλευτικής μας ομάδας με ομόφωνη γνώμη όλων των παρόντων.

 

Η διεύρυνση προς το ΠΟΤΑΜΙ και τον Σταύρο Θεοδωράκη  βάλτωσε  αλλά το τελευταίο διάστημα βλέπουμε μια  προσέγγιση με το ΚΙΝΗΜΑ του Γ. Παπανδρέου. Μπορεί ο πρώην πρωθυπουργός να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ και να ενταχθεί στην Δημοκρατική Συμπαράταξη. Υπάρχει χώρος;

 

Ο κόσμος της δημοκρατικής παράταξης δεν ζητά απλά την ενότητα. Απαιτεί να μπει τέλος στην εσωστρέφεια, την ομφαλοσκόπηση, τις ατέρμονες συζητήσεις και να ισχυροποιηθεί ο αυτόνομος πόλος και ρόλος της κεντροαριστεράς. Είναι ώρα να κινηθούμε δυναμικά με τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις προτάσεις μας. Εμείς έχουμε διατυπώσει καθαρά τις θέσεις μας. Προχωράμε μπροστά με όχημα την Δημοκρατική Συμπαράταξη και καλούμε σε ισότιμη συμμετοχή- με σεβασμό στην πολιτική και οργανωτική αυτονομία σε πρώτη φάση και διασφαλισμένη εκπροσώπηση στα όργανα- όλες τις δυνάμεις και τα πρόσωπα του ευρύτερου χώρου που θέλουν την ενότητα και αποδέχονται το πολιτικό πλαίσιο που έχουμε θέσει. Έτσι θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την μετεξέλιξη του χώρου και τα επόμενα βήματα. Είναι ώρα ευθύνης και αποφάσεων για όλους.

 

Να περάσουμε στους χειρισμούς της κυβέρνησης και στην Β αξιολόγηση. Πιστεύετε ότι μπορεί να κλείσει η διαπραγμάτευση  χωρίς να υποχωρήσει η κυβέρνηση στα εργασιακά;

 

Έχει αποδειχθεί ότι κάθε φορά που αυτή η κυβέρνηση «διαπραγματεύεται» υποχωρεί σε όλα άνευ όρων. Η αλήθεια είναι πως κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ/ ΑΝΕΛ έχει ήδη υπογράψει και έχει δεσμευτεί σε όλα αυτά τα σκληρά αντικοινωνικά μέτρα που ήδη εφαρμόζει όπως και στα νέα που ζητούν, ή για την ακρίβεια απαιτούν οι δανειστές να εφαρμοστούν, στα πλαίσια της συμφωνίας του 3ου μνημονίου.

Θα αντισταθούμε σθεναρά σε αυτή την καταστροφική για την κοινωνία, τους εργαζόμενους και τα εργασιακά τους δικαιώματα πολιτική της κυβέρνησης. Εξ αρχής είχαμε εναντιωθεί και είχαμε προειδοποιήσει τον κ. Τσίπρα για τις συνέπειες των επιλογών του. Εμείς πιστεύουμε στην ανάπτυξη και σε ένα κράτος φιλικό στις επενδύσεις κι έχουμε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις γι αυτό. Όρος όμως και προϋπόθεση για την οικονομική ανασυγκρότηση αποτελεί για μας η ενίσχυση της ασφάλειας στην αγορά εργασίας. Όλα τα μηνύματα που έρχονται από όλο τον κόσμο δείχνουν ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι η κοινωνική ανασφάλεια.

 

Ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε μια νέα γυναίκα  στο υπουργείο Εργασίας να συνεχίσει το έργο Κατρούγκαλου. Πιστεύετε  ότι μπορεί η κ. Αχτσιόγλου να σηκώσει το βάρος μιας τέτοιας κρίσιμης διαπραγμάτευσης; ‘Η είναι άπειρη  για αυτή την θέση αυτή την συγκυρία;

 

Δεν είναι θέμα ηλικίας ή φύλου η πολιτική. Εγώ θα ήθελα να επιτύχει η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά και το ασφαλιστικό. Όμως μέχρι σήμερα η πολιτική ομάδα του υπουργείου Εργασίας της οποίας ήταν επίλεκτο μέλος δεν πιστώνεται με καμία επιτυχημένη διαπραγμάτευση. Αντίθετα χρεώνεται με την πλήρη υποχώρηση και εκθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος όπως και τραγικές μειώσεις των συντάξεων και στα φτωχότερα στρώματα. Αν η νέα υπουργός σκοπεύει, όπως λέει, να συνεχίσει το έργο του προκατόχου της κ. Κατρούγκαλου, αυτό δεν είναι υπόσχεση αλλά απειλή! Νέα απειλή κατά των συντάξεων, νέα απειλή για ζούγκλα στην αγορά εργασίας.

 

Ο Πρωθυπουργός με τον ανασχηματισμό θέλησε να κερδίσει χρόνο και κυρίως να κλείσει μέτωπα με τους δανειστές και την εκκλησία . Πιστεύετε ότι μπορεί να το καταφέρει;

 

Το μεγάλο μέτωπο που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ είναι με την κοινωνία που εξαπάτησε και με το δημόσιο συμφέρον που είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπηρετήσει. Αυτά τα μέτωπα δεν κλείνουν με εναλλαγές προσώπων και ανούσιους επικοινωνιακούς συμβολισμούς μήπως κερδίσουν λίγο ακόμα χρόνο στην εξουσία.

Όμως η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο. Και όσο προσπαθεί να κερδίσει χρόνο η κυβέρνηση, τόσο η χώρα χάνει πολύτιμο χρόνο για να βγει επιτέλους από την κρίση και τα μνημόνια.

 

Η απομάκρυνση Φίλη δημιούργησε τριβές. Καλά έκανε ο κ. Τσίπρας και άλλαξε τον κ. Φίλη από το Υπουργείο Παιδείας ; Σας  ρωτώ γιατί πολλοί είπαν ότι σε αυτή την διαμάχη κέρδισε η εκκλησία.

 

Ο κ. Φίλης ξεθεμέλιωσε κάθε προοδευτική μεταρρύθμιση που έγινε στην παιδεία τα τελευταία χρόνια. Όμως ο κ. Τσίπρας τον είχε πριν λίγες βδομάδες βαθμολογήσει με άριστα. Ο δε κ. Φίλης μετά την αντικατάστασή του κατήγγειλε πως ο πρωθυπουργός τον απέπεμψε κατόπιν απαιτήσεως του Αρχιεπισκόπου, εξαπολύοντας μάλιστα πρωτοφανή ολομέτωπη επίθεση στον κ. Ιερώνυμο. Στην πραγματικότητα όμως οι κατηγορίες αφορούσαν τον κ. Τσίπρα προσωπικά. Τίθενται λοιπόν εδώ μείζονα πολιτικά και ηθικά ζητήματα τα οποία ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει.

Κάθε φορά που δυσκολεύεται η κυβέρνηση φουντώνουν τα σενάρια για πρόωρες εκλογές. Θεωρείτε πιθανόν να έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του Α εξαμήνου 2017;

 

Η Κυβέρνηση βρίσκεται σε μόνιμη δυσκολία από τότε που ανέλαβε την εξουσία, γιατί βρίσκεται διαρκώς αντιμέτωπη με τα ψέματα και τις απίστευτες υποσχέσεις που έχει δώσει στους πολίτες. Δεν τόλμησε ποτέ να πει την αλήθεια.

Τώρα είναι πολιτικά και κοινωνικά απομονωμένη.

Αντιμετωπίζει όχι μόνο την δυσαρέσκεια αλλά και την οργή πλέον των πολιτών που διαρκώς διογκώνεται. «Το λάδι στο καντήλι των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ σώνεται»!

 

Η Δημοκρατική Συμπαράταξη  επιδιώκει να γίνει ο τρίτος πόλος, τώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μεγάλες διαρροές συνεχώς πως βλέπετε την προοπτική;

 

Η προοπτική είναι θετική. Έχουμε ξεκινήσει ένα οδοιπορικό σε όλη την Ελλάδα. Ξανασυναντιόμαστε με την κοινωνία. Ο κόσμος που πίστεψε στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα» τώρα αντιλαμβάνεται το μέγεθος της πολιτικής απάτης του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ και επιστρέφει σταδιακά στο φυσικό πολιτικό του χώρο. Το χώρο της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που σύντομα θα αποτελέσει τον εναλλακτικό πόλο προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.