ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ
ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ “ΤΑ ΝΕΑ”
ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΑΓΓΕΛΙΚΗ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΥ

 

1. Το 2017 θα είναι έτος εθνικών εκλογών;

Η εκτίμησή μου είναι ότι οι πολιτικές εξελίξεις δεν θα αργήσουν. Τα δεδομένα μιλούν. Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι ήδη ηττημένη πολιτικά και ηθικά και δεν πρόκειται να μακροημερεύσει. Είναι άδικο για τον Ελληνικό λαό να συνεχιστεί το μαρτύριο του Ταντάλου.
Πιο σημαντικό όμως από το “πότε” θα έρθουν, είναι το τι αποτέλεσμα θα έχουν αυτές οι εξελίξεις για τη χώρα και το μέλλον της. Με άλλα λόγια, δεν πρέπει οι επόμενες εκλογές να αποδειχτούν ένα ακόμη “πείραμα”, μια ακόμη χαμένη ιστορική ευκαιρία. Το 2017 είναι ένα έτος-στοίχημα: για την οριστική ήττα του λαϊκισμού, την επιστροφή στην ψύχραιμη πολιτική δράση και σκέψη μέσα από την ενδυνάμωση των υπεύθυνων πολιτικών δυνάμεων της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Μόνο τότε με βάση την εθνική γραμμή και την εθνική συνεννόηση μπορεί να μείνει όρθια η χώρα και να εγγυηθούμε την ασφαλή πορεία της μακριά από τα μνημόνια.
2. Πως βλέπετε τον τρόπο που εξελίσσεται η αξιολόγηση;

Είναι ένα έργο χιλιοπαιγμένο, όλοι ξέρουμε το φινάλε. Οι ψευτοπαλικαρισμοί πάντα στο τέλος, δίνουν τη θέση τους στην άτακτη υποχώρηση και η Κυβέρνηση υπογράφει ότι της ζητηθεί χορεύοντας στο ρυθμό των πλέον συντηρητικών κύκλων της Ευρώπης. Άρα δεν πρέπει να τρέφει κανείς αυταπάτες και για την τρέχουσα αξιολόγηση. Για να κλείσει, στο “και πέντε, θα υπάρξουν υποχωρήσεις σε όλα τα μέτωπα. Ήδη φαίνεται να συζητά νέα πρόσθετα μέτρα, επώδυνα. Προσπαθεί όμως να τα σπρώξει για μετά το 18 υποθηκεύοντας το μέλλον.
3. Βρισκόμαστε κοντά στο τέταρτο μνημόνιο;

Ο κίνδυνος ορατός. Ανεξάρτητα πως θα το βαφτίσουν. Η κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα μιας επαχθούς νέας συνθηκολόγησης ηττημένου. Όμως ο κ. Τσίπρας και η σημερινή πλειοψηφία στη Βουλή, δεν νομιμοποιούνται να δεσμεύσουν τη χώρα ούτε με Μνημόνιο 3 Plus, ούτε με 4ο Μνημόνιο, ούτε με μόνιμο κόφτη, ούτε με μόνιμη επιτροπεία. Δεν έχει την νομιμοποίηση να υποθηκεύσει το μέλλον του Ελληνικού λαού.

 

4. Είστε ικανοποιημένη από τον τρόπο που χειρίστηκε η κυβέρνηση την τρομοκρατική επίθεση στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ;

Όχι. Κατ’ αρχάς δεν υπήρξε κανένας απολύτως χειρισμός από την πλευρά της Κυβέρνησης. Καμία ενέργεια, καμία ανταπόκριση, ούτε καν ένα τηλεφώνημα για τα προσχήματα.
Το ΠΑΣΟΚ έχει δεχθεί αναρίθμητα τρομοκρατικά χτυπήματα τα τελευταία δύο έτη. Έπρεπε να πέσει μολότοφ πάνω σε βουλευτή μας για να αποφασίσει η Κυβέρνηση να στείλει αστυνομική δύναμη στα γραφεία μας. Την Τρίτη δεχθήκαμε δολοφονικό τρομοκρατικό χτύπημα. Είχε ως στόχο τους αστυνομικούς που φρουρούσαν τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ίδιο το κόμμα μας ως θεσμό της Δημοκρατίας. Ήθελαν νεκρό, έδρασαν ανενόχλητοι και αποχώρησαν ανενόχλητοι από την περιοχή μας, εκμεταλλευόμενοι το άβατο των Εξαρχείων, που επιδεινώνεται με την ανοχή της Κυβέρνησης. Οι πολιτικές ευθύνες, για την έξαρση της εγκληματικότητας στην περιοχή των Εξαρχείων, είναι γνωστές και τις έχουμε καταγγείλει στον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Η κατάσταση αυτή στρέφεται πρωτίστως εναντίον της ασφάλειας των κατοίκων της περιοχής. Γενικότερα υπάρχει ένα διάχυτο αίσθημα ανασφάλειας στη χώρα, το οποίο εντείνεται με την έξαρση του οργανωμένου και του κοινού εγκλήματος που διασυνδέεται με την τρομοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ είναι σταθερά προσηλωμένο στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας.
Καλέσαμε όλα τα πολιτικά κόμματα σε εγρήγορση και συνεργασία για να τελειώνουμε με αυτά τα φαινόμενα. Παίρνουμε άμεσα πρωτοβουλίες και στη Βουλή και στην κοινωνία έτσι ώστε να διαμορφώσουμε μια εθνική γραμμή για την ασφάλεια. Επειγόντως η πολιτεία και η κοινωνία πρέπει να ανακτήσει το δημόσιο χώρο.
5. Στα της Κεντροαριστεράς, τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν ότι αποφεύγετε την αναμέτρηση στη βάση;

Αστειότητες. Είναι εντελώς εκ του πονηρού η κριτική ότι δήθεν αποφεύγω ή φοβάμαι μια πρόταση, μια διαδικασία και έναν οδικό χάρτη που εγώ η ίδια έχω προτείνει και στην αναγκαιότητα των οποίων πίστευα και πιστεύω βαθιά.
Στη δική σας εφημερίδα με άρθρο μου, πέρυσι τέτοια μέρα, δημοσιοποίησα την πρωτοβουλία μου για την ενότητα, διεύρυνση και ανασυγκρότηση του χώρου της κεντροαριστεράς. Πρωτοβουλία που πυροδότησε μια μεγάλη και θετική συζήτηση, έναν γόνιμο διάλογο, ιδιαίτερα στην κοινωνική βάση της παράταξής μας. Πρωτοβουλία που ήδη αποδίδει καρπούς.
6. Δηλαδή θα προχωρήσετε σε εκλογή επικεφαλής στο συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Η πρόταση μου, όπως τη διατύπωσα στο άρθρο, ισχύει και σήμερα. Οι τελικές αποφάσεις και ο οδικός χάρτης προς το Συνέδριο θα παρθούν και θα συνδιαμορφωθούν στα όργανα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και των συλλογικοτήτων που μετέχουν. Όσοι περιφέρουν την ανησυχία τους, δεν έχουν παρά να έρθουν και να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια.

 

7. Χρονικά πότε τοποθετείτε την διεξαγωγή του Συνεδρίου;

Έχουμε ανακοινώσει ότι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου θα έχουμε προσδιορίσει μαζί με τον οδικό χάρτη και το χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής του Συνεδρίου μας στο συντομότερο δυνατόν χρόνο εντός του 2017 λαμβάνοντας φυσικά υπόψη και τις πολιτικές εξελίξεις.
8. Για ποιο λόγο εκτιμάτε ότι τρεις πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ δεν ανταποκρίθηκαν στο δικό σας κάλεσμα για την συγκρότηση ενός ισχυρού νέου φορέα της Κεντροαριστεράς, το οποίο απευθύνατε εκ νέου μετά το «ναυάγιο» της επιτροπής Διαλόγου, αλλά επέλεξαν τη δημιουργία ενός νέου φορέα;

Δεν υπήρξε ναυάγιο της Επιτροπής Διαλόγου. Η Επιτροπή κατέληξε μετά από ένα μεγάλο και ουσιαστικό διάλογο με συμμετοχή εκατοντάδων στελεχών, σε κοινά αποδεκτές πολιτικές και προγραμματικές θέσεις. Εμείς εκτιμούμε ως σημαντική και εξαιρετική τη δουλειά της Επιτροπής Διαλόγου και την αξιοποιούμε. Το γιατί κάποιοι εγκατέλειψαν την προσπάθεια και άλλοι κρατούν αυτή τη στάση σήμερα δεν θα το πω εγώ, ας το απαντήσουν εκείνοι.

 

9. Στη σημερινή εκδήλωση στο Caravel, οι αφίξεις πρώην βουλευτών θα σημάνουν και τον «επαναπατρισμό» τους στο κόμμα;

Δεν τίθεται θέμα “επαναπατρισμού”. Οι φίλοι, οι πρώην βουλευτές, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, δεν έφυγαν ποτέ από το χώρο. Μας ενώνουν χρόνια κοινής πορείας και ισχυροί δεσμοί. Η σημερινή συνάντηση δεν είναι μια εκδήλωση αναμνήσεων και νοσταλγίας. Είναι μια αρθρωμένη κίνηση ενότητας και δράσης. Ανάλογες πρωτοβουλίες θα ακολουθήσουν και σε άλλους χώρους, τοπική αυτοδιοίκηση, επιμελητήρια, νέους, γυναίκες κ.λ.π.
Στόχος μας είναι πέρα από την ενδυνάμωση των σχέσεων η συστράτευση αξιόλογων, έμπειρων, καταξιωμένων στην κοινωνία ανθρώπων, που μαζί μετά εκατοντάδες νέα στελέχη μας, θα συμβάλλουν στην κοινή μας προσπάθεια για την ισχυροποίηση της παράταξης ώστε να παίξει και πάλι καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις.

 

10. Την Δευτέρα συμπληρώνεται ένας χρόνος από το άρθρο σας στα ΝΕΑ και το κάλεσμά σας για τη δημιουργία μίας παράταξης σαν την ιταλική «Ελιά». Ο απολογισμός της Φώφης Γεννηματά;
Ο απολογισμός είναι θετικός. Ο σπόρος έπεσε και βγάζει καρπούς. Η κοινωνία έχει αγκαλιάσει και στηρίζει την προσπάθεια μας. Καθημερινά μεγαλώνει η απήχηση της Δημοκρατικής συμπαράταξης σε όλη την Ελλάδα. Αυτό αποτυπώνεται ενεργά στις εκλογικές διαδικασίες που γίνονται στους κοινωνικούς χώρους. Η διεύρυνση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης με νέες συλλογικότητες όπως το ΚΙΔΗΣΟ και άλλα συλλογικά σχήματα αλλά και κοινοβουλευτικά στελέχη και προσωπικότητες του ευρύτερου χώρου, επιβεβαιώνει επιτυχία αυτής της ενωτικής και αναγεννητικής για τη δημοκρατική παράταξη προσπάθειας.
11. Το ΠΑΣΟΚ κυβέρνησε την Ελλάδα και την έβαλε στο μνημόνιο. Είναι πειστικό πιστεύετε προς τους πολίτες το γεγονός ότι το ίδιο κόμμα υπόσχεται σήμερα την οριστική έξοδο της χώρας από την κρίση – έστω και μέσω μίας κυβέρνησης εθνικής συνεννόησης;

Δεν έφερε το ΠΑΣΟΚ την κρίση και το μνημόνιο. Η κρίση έφερε τα μνημόνια. Και για τους υπεύθυνους της κρίσης υπάρχει μια ηχηρή σιωπή. Προκλητική. Πα’ ότι είναι πια βεβαιωμένο ότι η πενταετία της ΝΔ 2004-09 οδήγησε στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό, στην εκτόξευση του χρέους και των ελλειμμάτων, στο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και στην ύφεση. Μίλησα για προκλητική σιωπή γιατί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ αρνούνται πεισματικά και οι δύο να ερευνηθούν από τη Βουλή, σύμφωνα με την πρόταση μας, τα οικονομικά της χώρας από την ένταξη μας στο ευρώ και να αποδοθούν οι πολιτικές ευθύνες. Το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τις ευθύνες, με δυσβάσταχτο πολιτικό κόστος για να μη βρεθεί η χώρα σε άτακτη χρεοκοπία, έξοδο από το Ευρώ και μια εθνική καταστροφή. Την ίδια ώρα που οι άλλες πολιτικές δυνάμεις έκαναν επίδειξη ανευθυνότητας και λαϊκισμού, δηλητηριάζοντας τη κοινωνία με ψεκασμένες θεωρίες, με αντιευρωπαϊσμό, και με παροιμιώδη ψέματα. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τα Ζάππεια και τις πλατείες των αγανακτισμένων του εθνολαϊκισμού με όλη τότε την αντιπολίτευση αντάμα απέναντί μας. Αποδείχθηκε, παρά τα λάθη που έγιναν πως δεν υπήρχε άλλος δρόμος. Σήμερα που οι Έλληνες στενάζουν κάτω από τα μνημόνια του Τσίπρα αρχίζουν και συνειδητοποιούν πόσο παραπλανήθηκαν. Και εκτιμούν την επιμονή μας για την ανάγκη εθνικής γραμμής και συνεννόησης βλέποντας πως στην Κύπρο, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία με τη συνεννόηση κατάφεραν να βγουν εδώ και καιρό από τα μνημόνια.
12. Σε μία κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, πόσο διαφορετικά θα διαπραγματευτείτε την παραμονή της χώρας στο μνημόνιο – που έχει γίνει και πιο αυστηρό από την περίοδο της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου;

Μόνο μια Κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης , όπως την προτείνουμε , έχει τη δύναμη και την αξιοπιστία να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά προς το συμφέρον του Ελληνικού λαού. Απέναντι στους συντηρητικούς κύκλους των δανειστών θα αντιτάξουμε, όχι τους λεονταρισμούς του κ. Τσίπρα αλλά την εθνικά υπεύθυνη στάση σύσσωμου του πολιτικού κόσμου και της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Με πραγματικές εθνικές γραμμές και ρεαλιστικές λύσεις. Πραγματική δημιουργική διαπραγμάτευση, με αξιοπιστία, σχέδιο και σοβαρή τεκμηρίωση κι όχι παζάρια .
13. Πως θα πείσετε τους δανειστές ότι πρέπει να υπάρξει αυτό το «αναπτυξιακό σοκ» στην Ελλάδα, στο οποίο έχετε αναφερθεί σε πολλές ομιλίες σας, καθώς και ότι χρειάζεται να προστατευθούν ουσιαστικά τα μεσαία και χαμηλά στρώματα;

Με τις περικοπές και τους φόρους η ύφεση βαθαίνει και κρίση ανακυκλώνεται. Μοναδικός δρόμος η ανάπτυξη. Αντί για κόφτες προτείνουμε επιταχυντές της ανάπτυξης, ριζικές αλλαγές στο κράτος, στην οικονομία, παντού. Αλλαγές ουσιαστικές και αποτελεσματικές που θα ενισχύσουν την αξιοπιστία μας και θα πείσουν τους εταίρους και θα προσελκύσουν επενδυτές. Στόχος μας είναι να χτίσουμε μια μεγάλη κοινωνική, παραγωγική συμμαχία, με αλλαγή των σχέσεων κράτους-κοινωνίας-αγοράς. Μια συμμαχία που μπορεί να προστατεύσει στην πράξη και όχι στα λόγια, τα μεσαία και ασθενέστερα κοινωνικά στρώματα και την υγιή επιχειρηματικότητα. Με εθνική γραμμή και σχέδιο, όλοι μαζί μπορούμε.
14. Μετά την απογοήτευση που προκάλεσε ο Αλέξης Τσίπρας σε όσους πολίτες προσδοκούσαν να φέρει την αλλαγή στη χώρα – και βεβαίως την παραδοχή του ότι είχε «αυταπάτες» – το ΠΑΣΟΚ έπαψε να αισθάνεται ενοχικά;

Το ΠΑΣΟΚ είναι το μόνο κόμμα που έχει κάνει σκληρή αυτοκριτική. Όμως δεν αισθανθήκαμε ποτέ ενοχικά, αισθανθήκαμε και αισθανόμαστε ότι πράξαμε το εθνικό μας καθήκον απέναντι στη χώρα και τον Ελληνικό λαό. Ενοχικά θα πρέπει να αισθάνονται όσοι έφεραν την Ελλάδα στα πρόθυρα χρεοκοπίας το 2004-2009 και όλοι όσοι, στη συνέχεια, πούλησαν στην κοινωνία «φύκια για μεταξωτές κορδέλες», όσοι έβαλαν το κομματικό τους συμφέρον πάνω από το κοινό καλό, όσοι έχτισαν πολιτικές καριέρες με το ψέμα, τις συκοφαντίες και τις «αυταπάτες». Ενοχικά πρέπει να αισθάνονται όσοι έσπειραν τον διχασμό, οι κάθε λογής λαθρέμποροι ιδεών και οι «πραματευτάδες της ψεύτικης ελπίδας».