ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΣΚΑΙ

ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΚΑΛΗΜΕΡΑ»
ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ Γ. ΑΥΤΙΑ

 

Η κατάσταση της χώρας είναι πολύ δύσκολη, δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικισμούς 

Ναι, όπως είπατε και εσείς κ. Αυτιά, ξεπεράστηκαν τα όρια στη Βουλή. Αλλά τις απόψεις μου τις υπερασπίζομαι με πάθος και θα συνεχίσω να το κάνω. Η κατάσταση στη χώρα είναι πολύ δύσκολη. Δεν υπάρχουν περιθώρια για τακτικισμούς. Το πολιτικό σύστημα της χώρας θα έπρεπε επιτέλους να έχει κατανοήσει ότι είμαστε σε ένα ιστορικό μεταίχμιο, εξαιρετικής γεωπολιτικής ρευστότητας, μετά από 6 χρόνια κρίση και τον ελληνικό λαό κουρασμένο, γονατισμένο που δεν βλέπει ελπίδα από πουθενά. Δεν είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνονται ότι έχει έρθει η ώρα να συνεννοηθούμε για τα στοιχειώδη. Παίζουν με τους θεσμούς και με τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα. Εμείς δεν είπαμε όχι στις αλλαγές. Εμείς είπαμε: ελάτε να συμφωνήσουμε σε ποιες αλλαγές πρέπει να προχωρήσουμε, ποιες αλλαγές πρέπει να στηρίξουμε όλοι. Καταθέσαμε μια πρόταση που θα μπορούσε να αποτελέσει τη βάση συνεννόησης για να συμφωνήσουμε στα επόμενα βήματα. Έστησαν έναν χορό δήθεν δικομματισμού προσπαθώντας να μιμηθούν τις παλιές εποχές που Ν.Δ. & ΠΑΣΟΚ είχαν πολύ υψηλά ποσοστά. Τα τελευταία χρόνια, σε 4 διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις, που προκάλεσαν η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ – και αυτό ας μην το ξεχνάμε –  η απάντηση του ελληνικού λαού είναι: «βρείτε τα, συνεννοηθείτε, κάντε κυβερνήσεις συνεργασίας». Είναι δυνατόν μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας, να μην αντιλαμβάνονται αυτό το τόσο καθαρό μήνυμα του ελληνικού λαού; Όπου σταθώ και όπου βρεθώ σε όλη τη χώρα με ρωτούν: γιατί δεν κάθεστε γύρω από ένα τραπέζι να συνεννοηθείτε όπως έκαναν όλοι οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι σε χώρες με μνημόνια και οικονομική κρίση;

Όταν σέβεσαι την αυτονομία των κομμάτων πρέπει να σέβεσαι και τη διαφορετική άποψη

Είμαστε μαζί και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τον Θ. Θεοχαρόπουλο. Θα προτιμούσα να μην υπήρχε αυτή η διαφωνία. Αλλά είμαστε Συμπαράταξη και σεβόμαστε την αυτονομία των κομμάτων. Όταν σέβεσαι την αυτονομία των κομμάτων πρέπει να σέβεσαι και τη διαφορετική άποψη. Έτσι προχωράνε οι συνεργασίες.

Ο κ. Τσίπρας βρίσκεται τώρα σε κατολίσθηση

Ο κ. Τσίπρας είναι τώρα σε κατολίσθηση.  Οι Έλληνες αντιλαμβάνονται ότι εξαπατήθηκαν και μάλιστα από μια ανίκανη κυβέρνηση. Μια ανίκανη κυβέρνηση που αδυνατεί να επιλύσει προβλήματα που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησε και προκάλεσε η ίδια στη χώρα. Ο κ. Τσίπρας ψάχνει τώρα να βρει τι καπέλο θα φορέσει, τι φορεσιά θα βάλει. Έτσι όπως έχει πάρει φόρα θα τον καλέσει η κ. Μέρκελ στο Λαϊκό Κόμμα, δεν έχει αφήσει τίποτα να υλοποιήσει ο κ. Μητσοτάκης. Ο κ. Τσίπρας που έταζε «λαγούς και πετραχήλια», υλοποιεί τις πιο ακραίες δεξιές πολιτικές.

Αμφίβολο αν ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρθηκε ποτέ πραγματικά για την απλή αναλογική

Εμείς δεν βάλαμε στη ζυγαριά τον εκλογικό νόμο με τη λογική του πώς θα μπορούσαμε να βγάλουμε  περισσότερους βουλευτές. Εμείς σκεφτήκαμε πώς μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα που δίνει κυβερνησιμότητα και συνεργασίες. Ούτε αποσπασματικό, ούτε μιας χρήσης, που να λύνει το μεγάλο θέμα των περιφερειών και να δίνει τη δυνατότητα στους ομογενείς να ψηφίζουν, αλλά και σε όσους έφυγαν τα τελευταία χρόνια λόγω της κρίσης από την Ελλάδα να μπορούν ψηφίζουν. Βεβαίως όλα αυτά δεν τα προσέφερε ο κ. Τσίπρας. Και ενώ στην πρώτη μας συνάντηση μου συζητήσαμε για 5 σημεία αλλαγών στο εκλογικό σύστημα (ψήφος ομογενών και κατοίκων εξωτερικού, ψήφος στα 17, διατήρηση του 3%, σπάσιμο περιφερειών και το μικρότερο bonus βάσει του οποίου μπορούσε να υπάρχει συνεννόηση και με τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και με το Ποτάμι αλλά και με τη Ν.Δ.). Φεύγοντας από εκεί του είπα ότι πρέπει να έχουμε μια ενιαία, επίσημη, δημόσια πρόταση για όλα τα παραπάνω. Αυτή η πρόταση δεν ήρθε ποτέ. Αναρωτιέμαι αν ποτέ ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρθηκε πραγματικά για την απλή αναλογική και  τις αλλαγές στο εκλογικό σύστημα, ποιοι είναι οι στόχοι του τελικά, πώς σκέφτεται και πώς κινείται. Μια βδομάδα μετά τη συνάντησή μας, ήρθε στη Βουλή ένας αποσπασματικός νόμος με 2 άρθρα, ένας «νόμος φερετζές». Ποτέ δεν επεδίωξε να υπάρξει ουσιαστικός διάλογος & συνεννόηση. Και ο Κ. Σκανδαλίδης επανέφερε την πρότασή μας και τα 5 σημεία, ζητώντας το πάγωμα της διαδικασίας, τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής να κουβεντιάσουμε. Γιατί ντε και καλά έπρεπε μέσα στο καλοκαίρι να ψηφιστεί ο εκλογικός νόμος; Όταν μάλιστα ο  κ. Κουρουμλπής διέδιδε παντού ότι η πρόταση που θα φέρει, θα είναι με ένα μικρότερο bonus και θα συμπεριελάμβανε και το σπάσιμο των μικρών περιφερειών.

Άλλη λύση πέρα από την εθνική γραμμή, δεν υπάρχει

Η θέση μου είναι ξεκάθαρη, διαυγής και αφορά την ανάγκη να υλοποιηθεί μια εθνική γραμμή.  Δεν υπάρχει άλλη λύση, η χώρα χρειάζεται σταθερότητα. Αν υποθέσουμε ότι αποφασιστεί νέα αναδιάρθρωση του χρέους, αν δεν αντιμετωπίσουμε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος και τις στρεβλώσεις σε οικονομία και κράτος πολύ σύντομα θα βρεθούμε στο ίδιο σημείο. Να παραχθεί πλούτος, να γίνει δίκαιη αναδιανομή του και  να διορθώσουμε τις μεγάλες αδικίες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια με προτεραιότητα το ΕΚΑΣ.

Ο κ. Τσίπρας έχει την απόλυτη ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις από εδώ και πέρα

Αν γίνει ποτέ πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, θα έχει γίνει από την πολιτική και την ανικανότητά του κ. Τσίπρα αλλά και γιατί  δεν προσπάθησε να βρει τρόπους επικοινωνίας   και συνεννόησης με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις για ένα αναλογικότερο σύστημα, ένα σύστημα απλής αναλογικής. Έχει απόλυτη ευθύνη ο κ. Τσίπρας για τις πολιτικές εξελίξεις από εδώ και πέρα. Από την άλλη ο  κ. Μητσοτάκης έκανε μεγάλο λάθος: ταμπουρώθηκε πίσω από το bonusτων 50 εδρών. Λέει «έγινες εσύ 2 φορές πρωθυπουργός με το bonus θα γίνω και εγώ». Αυτά δεν λέγονται ούτε από μικρά παιδιά. Πρώτος ο κ. Μητσοτάκης (που υποτίθεται κρατά τη σημαία του μεταρρυθμιστή) έπρεπε να πει «έρχομαι στο τραπέζι του διαλόγου για να βρούμε αναλογικότερο σύστημα». Ξεκαθάρισα στη Βουλή ότι όπως δεν αθροιστήκαμε «χθες» στους 200 για μεμονωμένες αλλαγές μιας χρήσης, έτσι δεν θα αθροιστούμε & «αύριο» στους 200 για την επαναφορά του bonus των 50 εδρών. Δεν θα κάνουμε τη χάρη σε κανέναν από τους δυο, θα πιέζουμε για να βρεθούν λύσεις που θα εξυπηρετούν τη χώρα και όχι το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός.

Απομένει η διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη για να προχωρήσουμε μαζί

Είμαστε στον χώρο της Κεντροαριστεράς, ευρύτατος χώρος ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη Ν.Δ. Ο χώρος αυτός χωρά και το προοδευτικό κέντρο, το οποίο εκφράζει ο κ. Θεοδωράκης. Η Επιτροπή Διαλόγου ολοκλήρωσε τη δουλειά της και αυτή τη στιγμή εκκρεμεί να συνεννοηθούμε με τον κ. Θεοδωράκη για τα επόμενα βήματα, να συμφωνήσουμε στη διαμόρφωση ενός οδικού χάρτη και εφόσον υπάρξει αυτή η συμφωνία μεταξύ μας, ναι, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί.

Να τελειώνει το παραμύθι «για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ», παραμύθι που εξυπηρετεί Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Όταν γίνονταν περικοπές τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν 35 δις έλλειμμα που έπρεπε να εξαλειφθεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, γιατί δεν δόθηκε ποτέ χρόνος να γίνει η εξάλειψη του ελλείμματος. Όταν ανέλαβε ο κ. Τσίπρας και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ η χώρα είχε πλεόνασμα, μικρό αλλά πλεόνασμα & με δική τους ευθύνη άνοιξε η ψαλίδα, αναγκαστήκαμε να πάρουμε μέτρα. Έρχονται τώρα και κόβουν χαμηλές συντάξεις και κόβουν το ΕΚΑΣ. Πρώτη φορά τόση βιαιότητα με την περικοπή χαμηλών συντάξεων. Και τολμούν να πουν ότι αυτό είχε ψηφιστεί και από το ΠΑΣΟΚ. Κατέθεσε ο Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος είχε χειριστεί το θέμα, το αγγλικό κείμενο το οποίο λέει ότι εμείς δεν αποδεχθήκαμε ποτέ την περικοπή του ΕΚΑΣ. Εμείς δημιουργήσαμε το ΕΚΑΣ, το ΠΑΣΟΚ. Και να τελειώνουν λοιπόν τα παραμύθια ότι για όλα φταίει το ΠΑΣΟΚ. Παραμύθι που εξυπηρετεί & τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ & τη ΝΔ. Φ. Δεν μπορείς να κόβεις το ψωμί του ανθρώπου που παίρνει 660 ευρώ. Πρέπει να βρεθεί λύση. Γι αυτό «φωνάζαμε» και χτυπούσαμε το καμπανάκι πριν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση με αυτόν τον τρόπο, με τον κόφτη και τη μόνιμη επιτροπεία. Μιλούσα τότε στη Βουλή για κυβέρνηση μεγάλης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που να έχει τη δύναμη να πει στους εταίρους: αυτό το σχέδιο μεταρρυθμίσεων μπορούμε να υλοποιήσουμε ως αντάλλαγμα ελάτε να δούμε τη συμφωνία, τους στόχους για τα πλεονάσματα και την αναδιάρθρωση του χρέους. Έχει άλλη αξιοπιστία το πολιτικό σύστημα αν υπάρχει ενότητα γύρω από ένα εθνικό σχέδιο.

Εφαρμογή των κανόνων δικαίου

Η χώρα πρέπει να είναι σε διαρκή εγρήγορση. Είμαστε κράτος-μέλος της ΕΕ και υπάρχουν διεθνείς συνθήκες και συμβάσεις, υπάρχουν διαδικασίες ασύλου, υπάρχουν διαδικασίες που οφείλουμε να σεβαστούμε. Εδώ βλέπουμε γιατί είναι τόσο σημαντική η ισότιμη  παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη στην πρώτη γραμμή. Γιατί μας λένε κάποιοι γιατί στηρίξαμε τον Τσίπρα πέρυσι το καλοκαίρι. Στηρίξαμε τη χώρα μας για λόγους ασφάλειας και εθνικής στρατηγικής. Γι αυτό επιμείναμε και βάλαμε πλάτη για να είμαστε στην Ευρώπη και να είμαστε ασφαλείς.