Σημεία συνέντευξης Φώφης Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ στην τηλεόραση του  STAR και στην εκπομπή «LIVEU» με την δημοσιογράφο Πόπη Τσαπανίδου:

 

Σχετικά με την αξιολόγηση

Εμείς δεν είπαμε ποτέ «κλείστε άμεσα την αξιολόγηση όπως – όπως», αυτό που έχουμε πει πολλές φορές στην κυβέρνηση, είναι ότι «έχετε τη μοναδική ικανότητα να δημιουργείτε αδιέξοδα και με την πλάτη στον τοίχο πηγαίνετε και τα δίνετε όλα».

Είχαμε προβλέψει και είχαμε πει πως σκηνοθετούν ήδη τη νέα συνθηκολόγηση ηττημένου που θα φέρουν. Δυστυχώς φαίνεται ότι επιβεβαιώνονται τα λόγια μας. Μας έλεγαν «δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα, θα κλείσει η αξιολόγηση χωρίς νέα μέτρα». Στη συνέχεια είπαν «δεν θα υποχωρήσουμε από τις αρχές μας», το μαλάκωσαν και τώρα συμφώνησαν σε όλα.  Δεσμεύουν τη χώρα, για αλλαγές στο αφορολόγητο, στις συντάξεις και στις εργασιακές σχέσεις χωρίς να πάρουν απολύτως τίποτε.

 

Για τα λεγόμενα «αντίμετρα»

Μας έχουν φέρει τις αλυσίδες, μας έχουν δέσει κυριολεκτικά για τα επόμενα χρόνια. Φαίνεται ότι φεύγουμε από το κίνδυνο του Grexit και μένουμε στη διαρκή λιτότητα. Aυτά τα αδιέξοδα που δημιουργούν, μας βάζουν στο διαρκές δίλημμα Grexit ή διαρκής λιτότητα. Τώρα έχουμε πάει από τη Σκύλλα στη Χάρυβδη και φτάνουμε στη διαρκή λιτότητα.

Τα αντίμετρα, κατ’ αρχήν δεν μπορεί να οδηγήσουν σε ουδέτερα δημοσιονομικά μέτρα και το λέω αυτό γιατί. Γιατί ο ελληνικός λαός θα πληρώσει.  Θα πληρώσει μέτρα, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό.

Αυτά που θα δώσουν πίσω, θα εξαρτηθούν από το πόσο θα ξεπεράσουμε το πρωτογενές πλεόνασμα και φαίνεται ότι το 3,5% θα είναι για πολλά χρόνια μετά το ’18. Μόνο το ποσό που θα ξεπερνά το πρωτογενές πλεόνασμα θα δοθεί πίσω και δεν ξέρουμε ούτε πόσο θα είναι, ούτε με ποια κριτήρια θα δοθούν, ούτε σε ποιους θα δοθούν, ούτε τι θα είναι αυτά τα αντίμετρα.

Παραμένουν αόριστες υποσχέσεις. Ένα πράγμα είναι βέβαιο: ότι έρχονται νέα μέτρα. Τρία; Τριάμισι δις;

 

Το πρόβλημα της χώρας έχει να κάνει με την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη

Το πρόβλημα της χώρας έχει να κάνει με την αξιοπιστία της και την εμπιστοσύνη. Η απάντηση στο έλλειμμα αξιοπιστίας και εμπιστοσύνης, είναι μία. Είναι η εθνική συνεννόηση και ένα δικό μας εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο. Ένα σχέδιο μεγάλων ανατροπών στο κράτος στην οικονομία και την φορολογία. Να πείσουμε τους δανειστές ότι υπάρχει πολιτική ομοψυχία και σταθερότητα και για τα επόμενα χρόνια αυτό το σχέδιο θα εφαρμοστεί.

Εμείς το προτείνουμε αυτό από πέρσι. Και αν μας είχαν ακούσει τότε πριν κλείσει η πρώτη αξιολόγηση, αν από τότε είχε σχηματιστεί μια κυβέρνηση Εθνικής Συνεννόησης και υπήρχε αυτή η Εθνική Γραμμή για τη χώρα, σήμερα θα είχαμε κάνει πολλά βήματα. Δεν θα ήμασταν σε νέα αβεβαιότητα. Γιατί βεβαίως καμία πολιτική συμφωνία δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή με τους εταίρους μας, είμαστε σε απίστευτη αβεβαιότητα.

 

Για την Κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

Θα έπρεπε τα δυο πρώτα Κόμματα να ενώσουν τις δυνάμεις τους γύρω από ένα σχέδιο μεγάλων επενδύσεων, μεγάλων μεταρρυθμίσεων. Διότι το έλλειμμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας μόνο με τη συνεννόηση μπορεί να καλυφθεί και γι’ αυτό εμείς το έχουμε κάνει σημαία. Η σημαία μας είναι εθνική συνεννόηση.

Αυτή τη στιγμή τα δυο πρώτα κόμματα είναι φανερό ότι δεν θέλουν. Υπονομεύουν την υπόθεση της συνεννόησης, υπονομεύουν και το μέλλον της χώρας.  Αυτή τη στιγμή τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν την κύρια ευθύνη για να οδηγηθεί η χώρα με ασφάλεια έξω από την κρίση και τα Μνημόνια. Και όλες οι υπόλοιπες χώρες στην Ευρώπη που βγήκαν από τα οικονομικά προβλήματα και τα μνημόνια, το πέτυχαν γιατί μπόρεσαν να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις τους τόπου τους. Αυτό που δεν έχουμε καταφέρει εμείς μετά από επτά χρόνια.

Το δίπολο Νέα Δημοκρατία – ΣΥΡΙΖΑ ή ΣΥΡΙΖΑ – Νέα Δημοκρατία, δεν οδηγεί με ασφάλεια στην έξοδο από την κρίση.

 

Δεν θα ψηφίσουμε νέα μέτρα

Δεν υπάρχει περίπτωση να ψηφίσουμε νέα μέτρα, είμαστε κατηγορηματικοί. Αυτά τα μέτρα, είναι αποτέλεσμα της τυχοδιωκτικής πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της ανικανότητάς τους να φέρουν επενδύσεις, να δημιουργήσουν κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές, να πυροδοτήσουν την ανάπτυξη, να μπορέσουν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι βγήκαν τα αποτελέσματα από την ΕΡΓΑΝΗ για τον Ιανουάριο και δείχνουν ότι για πρώτη φορά  τα τελευταία 16 χρόνια οι απολύσεις  είναι περισσότερες από τις προσλήψεις κατά 30.000.

 

Δεν αρκεί να πεις «δεν παίρνω άλλα μέτρα»

Δεν αρκεί να πεις «δεν παίρνω άλλα μέτρα», χρειάζεται τεκμηρίωση, χρειάζεται δικό σου σχέδιο, σχέδιο με χρονοδιάγραμμα. Έχω προσωπική εμπειρία γιατί διαπραγματεύτηκα με τους δανειστές την περίοδο που ήμουν στην Κυβέρνηση με τη Νέα Δημοκρατία  – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Σε εκείνη την περίοδο λοιπόν είχα απέναντί μου τους δανειστές που έλεγαν «βάλε λουκέτο στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα» και επί έξι μήνες επέμεναν. Στο τέλος υποχώρησαν.

Ξέρετε γιατί υποχώρησαν; Γιατί παρουσιάσαμε ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας και πείσαμε ότι μπορεί αυτή η εταιρεία να είναι βιώσιμη και να συνεισφέρει και στην ανάπτυξη και να διατηρήσει θέσεις εργασίας και να λειτουργήσει και ως διπλωμάτης για τη χώρα. Και τους πείσαμε.

 

Το πρόγραμμα που έχουν συμφωνήσει να βάλουμε σε εφαρμογή δεν βγαίνει

Το λέω από το 2015. Όταν ξεκίνησε ξανά η διαπραγμάτευση και έφτασε ο κ. Τσίπρας σε αυτή τη συμφωνία, του είχα πει τότε «αξιοποίησε αυτή τη συνεννόηση που έχεις και τη στήριξη που δεν είχε καμία άλλη Κυβέρνηση μέχρι σήμερα. Μην πας σε εκλογές, κάνε τώρα εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης» για να πάει να βελτιώσει αυτή τη συμφωνία, η οποία είναι υφεσιακή και αντιπαραγωγική και είναι ένα πρόγραμμα που δεν βγαίνει. Και δεν άκουσε κανέναν.

 

Εμείς δεν είμαστε αντίβαρο κανενός.

Εμείς διεκδικούμε πρωταγωνιστικό ρόλο με την αλλαγή των συσχετισμών των πολιτικών δυνάμεων για να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση. Η γραμμή μας είναι πάρα πολύ καθαρή. Και επειδή ακούγονται πολλές διαφορετικές απόψεις, οι διαφορετικές απόψεις είναι θεμιτές, η γραμμή είναι μία και είναι αποφασισμένη από τα κεντρικά μας όργανα. Δώστε μας τη δύναμη – αυτό λέμε στους Έλληνες πολίτες – να μπορέσουμε να επιβάλλουμε την εθνική συνεννόηση.

Δεν είμαστε πιο κοντά σε κανέναν, ούτε στη ΝΔ ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ.  Είναι αναγκαίες οι υποχωρήσεις και οι συμβιβασμοί, αλλά εγώ απαντώ και σε κάποιους που ανησυχούν για την επόμενη μέρα των εκλογών, ότι πρώτον πρέπει να δούμε τα αποτελέσματα των εκλογών, γι’ αυτό γίνονται για να δούμε την ετυμηγορία του ελληνικού λαού.

Και από την άλλη μεριά γιατί υπάρχει ηττοπάθεια; Γιατί αποκλείει κάποιος να είναι δεύτερη δύναμη η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Εμείς αγωνιζόμαστε σκληρά για να έχουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στις εξελίξεις και να έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε εθνική γραμμή για τον τόπο.

 

Δεν υπήρξε καμία συνέντευξη  με το περιεχόμενο που αποδόθηκε «πρώτα το κόμμα, μετά η χώρα»

Δεν έχω δώσει καμία συνέντευξη που να περιλαμβάνει το περιεχόμενο που μου λέτε ότι βάζουμε «πρώτα το κόμμα, μετά τη χώρα». Σεβαστές οι απόψεις των δημοσιογράφων και οι εκτιμήσεις τους, οι απόψεις όμως οι δικές μου καθορίζονται και αποτυπώνονται από τη γραμμή του Κόμματος και αποτυπώνονται στις συνεντεύξεις που δίνω η ίδια.

Και για να τελειώνουμε, δεν δέχομαι μαθήματα πατριωτισμού από κανέναν. Η Παράταξή μου και εγώ προσωπικά έχουμε βάλει το συμφέρον της χώρας πάνω από το κομματικό συμφέρον, το πληρώσαμε ακριβά, θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και θέλω να πω ένα πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα, εκτός από την πρώτη περίοδο της κρίσης που παλεύαμε μόνοι μας για να μην αντιμετωπίσουμε άτακτη χρεοκοπία.

Το καλοκαίρι του ’15 βάλαμε πλάτη και έβαλα πλάτη προσωπικά ήμουν μόλις ένα μήνα εκλεγμένη Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, για να μη βρεθεί η χώρα έξω από την Ευρωζώνη, κυρίως για λόγους εθνικής ασφάλειας και δευτερευόντως για οικονομικά ζητήματα. Και τότε εγώ δεν ζήτησα κανένα αντάλλαγμα. Δεν ζήτησα να μπω στην Κυβέρνηση, ούτε να γίνω Αντιπρόεδρος.

Το εθνικό συμφέρον είναι πάνω απ’ όλα. Αλλά το εθνικό συμφέρον δεν εξυπηρετείται από το διχασμό και την πόλωση.

 

Για το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη

Το ότι δυναμώνει η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι προφανές ότι ενοχλεί πολλούς. Κατά κύριο λόγο το ΣΥΡΙΖΑ και τη Νέα Δημοκρατία. Τους χαλάμε τη σούπα, για να το πω με λίγα λόγια.

Η δυναμική είναι τέτοια, που νομίζω ότι δεν σταματά και έχουμε υποχρέωση απέναντι σε αυτή τη δυναμική να είμαστε όσο πιο ενωμένοι γίνεται. Ο λόγος μας να είναι όσο πιο κοινός και σταθερός, να μην θολώνουμε το μήνυμά μας, γιατί έχουμε μεγάλη ευθύνη απέναντι στη Δημοκρατική Παράταξη και απέναντι στον τόπο.