Σημεία συνέντευξης Φ. Γεννηματά Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στην εκπομπή «Tatiana Live» στην τηλεόραση του Ε με την Τατιάνα Στεφανίδου

 

1.Πρώτοι οι άνδρες ξέρουν πόσο χρειάζεται σε πολλά πράγματα η ματιά μιας γυναίκας

Δεν το βάζω εύκολα κάτω. Δεν το έβαλα και τότε. Βάζω στόχους στη ζωή μου. Προσπαθώ να ανοίξω δρόμους για τις νέες γυναίκες, να καταλάβουν ότι η πολιτική δεν είναι αποκλειστικά αντρική υπόθεση. Πρέπει να πορευτούμε μαζί με τους άντρες, ας μην τους αδικούμε ούτε να τους «καπελώσουμε»  τελείως. Όμως και οι ίδιοι ξέρουν πόσο χρειάζεται σε πολλά πράγματα η ματιά μιας γυναίκας

 

2.Δεν δέχτηκα να γίνω από Φώφη …Φωτεινή

Δεν θέλω να γίνω το κακέκτυπο ενός άντρα. Άντρες υπάρχουν πολλοί στην πολιτική. Θέλω να είμαι ο εαυτός μου. Όταν πρωτοξεκίνησα μου έλεγαν «ν’ αλλάξουμε το όνομα, δεν είναι καλό το Φώφη, να το κάνουμε Φωτεινή». Λέω παιδιά εγώ είμαι η Φώφη, από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου. Και θα είμαι ο εαυτός μου σε αυτό που κάνω. Και θέλω να έχω αυτή την άμεση σχέση με τον κόσμο να με φωνάζουν με το μικρό μου όνομα και μου αρέσει.

Η σοβαρότητα δεν έρχεται ούτε από το ύφος ούτε από το στυλ ούτε από το όνομα, έρχεται από το περιεχόμενο αυτό που κάνεις κι αν έχεις κάτι να προτείνεις και κάτι να προσφέρεις στον τόπο σου. Η ουσία είναι που μετράει. Αρκετά με την επικοινωνία!

 

 3.Ζω στο κόκκινο κάθε στιγμή. Δεν αφήνω τίποτα να πάει χαμένο.

Διάβαζα χτες μια ανάρτηση που έκανε η Μάγια Τσόκλη η οποία ήταν πραγματικά συγκλονιστική. Με τη Μάγια μας δένουν οι κοινές εμπειρίες από αυτές τις δύσκολες στιγμές, αλλά και αυτό το πάθος που αποκτάς για τη ζωή και λες «θα ζήσω με τα χίλια, θα ζήσω στο κόκκινο». Αυτό κάνω, αυτή τη στιγμή, ζω στο κόκκινο κάθε στιγμή. Δεν αφήνω τίποτα να πάει χαμένο. Ότι με πληγώνει και με ζορίζει πάρα πολύ, προσπαθώ να το αφήνω λίγο πιο πέρα γιατί ξέρω ότι πρέπει να προστατεύσω τον εαυτό μου για να είμαι εδώ, πριν απ’ όλα για τα παιδιά μου και για να είμαι  χρήσιμη για τη παράταξη μας και τον τόπο μας.

 

4.Η λύση του δημογραφικού περνά μέσα από την στήριξη στα νέα ζευγάρια

Πήρα την πρωτοβουλία και ζητήσαμε να γίνει Διακομματική Επιτροπή για το δημογραφικό και το αποδέχτηκαν όλα τα κόμματα και ο Πρόεδρος της Βουλής. Είναι η πρώτη φορά που για το θέμα αυτό γίνεται μια  τέτοια Επιτροπή με τη συμφωνία όλων των κομμάτων. Σημασία βέβαια έχει το αποτέλεσμα και πρέπει πια εκεί να δούμε συγκεκριμένα πράγματα για το πώς θα στηριχτούν τα νέα ζευγάρια. Υπάρχουν πάρα πολλά και σύνθετα προβλήματα στη σύγχρονη εποχή, όλο και περισσότερα ζευγάρια καθυστερούν να πάρουν την απόφαση να κάνουν παιδί, άρα ο χρόνος μετά είναι περιοριστικός. Επίσης πρέπει να προσαρμοστεί το ασφαλιστικό σύστημα ώστε να στηρίξει τα ζευγάρια που δυσκολεύονται για ιατρικούς λόγους να κάνουν παιδιά και μπαίνουν σε μια διαδικασία δύσκολη και ψυχολογικά και οικονομικά. Πρέπει να δει η Πολιτεία πώς θα στηρίξει τα νέα ζευγάρια που επιθυμούν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία και δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν.