ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ «ΤΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΔΕΥΤΕΡΑΣ»

ΣΤΟ Ρ/Σ «ΣΚΑΙ»

ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΠΑΥΛΟ ΤΣΙΜΑ

Αυτού του είδους οι φιέστες που αντί να περιλαμβάνουν μια συγνώμη, ανάβουν ένα φυτίλι ενός νέου διχασμού, οδηγούν μόνο  σε νέα αδιέξοδα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Καλημέρα στην κυρία Φώφη Γεννηματά που είχε την καλοσύνη να είναι στην τηλεφωνική μας γραμμή.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα κ. Τσίμα και σε όσους μας ακούνε.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αν αφήσουμε κατά μέρος τα υπόλοιπα και μείνουμε στον πυρήνα αυτών που είπε χθες ο κ. Τσίπρας στην εκδήλωση για την επέτειο του ενός χρόνου, στην πραγματικότητα έφτιαξε ένα σχήμα, ότι από τη μια μεριά υπάρχει η δεξιά του κ. Μητσοτάκη, από την άλλη μεριά υπάρχει η αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ και ενδιαμέσως δεν υπάρχει τίποτα.

Εσείς σε αυτό το κάδρο πώς τοποθετείστε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σε αυτό το κάδρο υπάρχει μεγάλη ανάγκη να υπάρξει μια ισχυρή προοδευτική, δημοκρατική μεταρρυθμιστική παράταξη κ. Τσίμα και αυτό είναι φανερό, γιατί αυτός ο νέος δικομματισμός που επιχειρεί να στήσει ο κ. Τσίπρας από τη μια μεριά και η δεξιά από την άλλη, δεν οδηγεί σε λύσεις για τη χώρα, οδηγεί σε μια νέα πόλωση, σε ένα νέο διχασμό, σε όξυνση χωρίς περιεχόμενο, διότι δεν έχει να προτείνει καμία απολύτως λύση. Τι μας είπε χθες; Ή τι λύση μπορεί να δώσει στη χώρα αυτό το νέο δίπολο; Μπορεί ξαφνικά η Ελλάδα να κυβερνηθεί από αυτόνομες κυβερνήσεις;

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αμφιβάλω. Αλλά το ερώτημά μου είναι ότι από τη στιγμή που αυτό το δίπολο ….

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα και χρειάζεται συνεννόηση. Χρειάζεται ειλικρινή διάλογο μεταξύ των κομμάτων. Αυτού του είδους οι φιέστες που αντί να περιλαμβάνουν μια συγνώμη, ανάβουν ένα φυτίλι ενός νέου διχασμού, οδηγούν μόνο  σε νέα αδιέξοδα.

Είμαστε σαφέστατα και καθαρά οριοθετημένοι και από το λαϊκισμό της δήθεν αριστεράς του κ. Τσίπρα, αλλά και από τη δεξιά

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ήθελα να σας ρωτήσω, σε αυτό το δίπολο, στο βαθμό που υπάρχει, δηλαδή ανάμεσα στη Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, εσείς, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και αυτό που προσπαθείτε να φτιάξετε και θα ήθελα να μιλήσουμε γι’ αυτό, στέκεται με ίσες αποστάσεις, ή είναι κοντύτερα στον έναν παρά στον άλλον;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι δεν είναι κοντύτερα σε κανέναν από τους δυο. Είμαστε σαφέστατα και καθαρά οριοθετημένοι και από το λαϊκισμό της δήθεν αριστεράς του κ. Τσίπρα, αλλά και από τη δεξιά και όλη αυτή την εικόνα που επιχειρούν να παρουσιάσουν ότι δήθεν ξαφνικά η δεξιά άλλαξε και έγινε κάτι άλλο. Δεν αλλάζει όποιος και αν είναι ο αρχηγός της και αυτό το έχουμε δει στην πορεία όλων των ετών στη χώρα μας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Είναι αλήθεια όμως ότι από τις αρχές του χρόνου, όλοι αισθανόμαστε ότι επειδή υπάρχει ένας καινούργιος αρχηγός και έχει τη φόρα του καινούργιου, επειδή από την άλλη μεριά υπάρχει η κυβέρνηση που βρίσκεται στα πράγματα, δημιουργούνται συνθήκες δύσκολης επιβίωσης ανάμεσα σε δυο πόλους που έχουν κάθε συμφέρον και οι δυο τους να καλλιεργούν πόλωση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καθένας από τους δυο θα προσπαθήσει να ρίξει νερό στο μύλο της πόλωσης. Αυτό που λέμε εμείς όμως είναι ότι αυτού του είδους η στρατηγική δεν βοηθάει την Ελλάδα. Το διαπιστώσαμε αυτό, είδαμε ότι η Ελλάδα προχωράει μόνο όταν περισσότερα κόμματα ενώνουν τις δυνάμεις τους. Σε όλη την Ευρώπη οι χώρες που άφησαν πίσω τους τις δύσκολες στιγμές των μνημονίων και των αδιεξόδων, ή εν πάση περιπτώσει είναι πιο κοντά στην έξοδο, είναι εκείνες στις οποίες οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου τους ενώθηκαν και κατάφεραν να στηρίξουν ένα σχέδιο.

Η χώρα αυτή τη στιγμή χρειάζεται ένα σχέδιο με ιεραρχημένες προτεραιότητες, να συμφωνήσουμε στη διαπραγμάτευση κατ’ αρχήν για το χρέος, την αναθεώρηση πολύ δύσκολων και αντιπαραγωγικών όψεων αυτού του μνημονίου και στη συνέχεια να δούμε ποιες είναι οι μεγάλες αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο κράτος και στο κοινωνικό κράτος για να πετύχουμε επιτέλους την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ένα σύγχρονο, βιώσιμο κοινωνικό κράτος. Αυτά χρειάζεται η Ελλάδα. Χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία γιατί χρειάζεται κοινωνική στήριξη όλο αυτό, που απαιτεί πριν απ’ όλα ένα σχέδιο και μια συμφωνία των πολιτικών δυνάμεων.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Δεν υπάρχει τέτοιο σχέδιο και πολύ περισσότερο δεν  υπάρχει συμφωνία.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να ξεκινήσουμε από το σχέδιο. Εμείς ξεκινήσαμε να δουλεύουμε σε αυτή την κατεύθυνση. Ένα πρώτο μέρος παρουσιάσαμε στην έκθεση της Θεσσαλονίκης. Ήταν όμως πάρα πολύ πυκνός ο χρόνος των εκλογών και όλα αυτά χάθηκαν δυστυχώς μέσα σε τρεις εβδομάδες και μάλιστα τρεις εβδομάδες που προσπάθησαν και πάλι να αναπαράγουν την πόλωση και το διχασμό.

Αυτή τη στιγμή λοιπόν τι λέμε; Προτείνω να γίνει η προγραμματική συνδιάσκεψη στην οποία θα έρθουν τα κόμματα, οι κινήσεις και τα πρόσωπα που αισθάνονται ότι ανήκουν σε αυτό τον κατακερματισμένο σήμερα χώρο και θα μιλήσουν ακριβώς για την πρότασή τους για τη χώρα. Μακριά από λογικές συνεδρίων και μηχανισμών που συγκρούονται μεταξύ τους. Πρέπει να γυρίσουμε την πλάτη σε αυτές τις λογικές. Εδώ πρέπει να προτάξουμε την πολιτική.

Έχει ευθύνη η Κυβέρνηση να ανοίξει ένα ειλικρινή διάλογο και με τους αγρότες και με τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αρχίσαμε μια ενδιαφέρουσα, νομίζω, συζήτηση με την κυρία Φώφη Γεννηματά, την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.

Κυρία Γεννηματά είχαμε αρχίσει να μιλάμε για το δικό σας σχέδιο ανασυγκρότησης αυτού του χώρου, αλλά επιτρέψτε μου να κάνω ένα βήμα πίσω και να σας ρωτήσω, υπάρχει αυτή τη στιγμή και το λέει η κυβέρνηση, αλλά γενικά υπάρχει και ως αίσθηση, ότι βρισκόμαστε σε ένα σημείο ξανά στο χείλος της αβύσσου, εάν αυτή η αξιολόγηση η τρέχουσα δεν ολοκληρωθεί, η Ελλάδα κινδυνεύει να βρεθεί ξανά εκεί που βρισκόταν πέρσι το καλοκαίρι.

Δεν ξέρω εάν συμμερίζεστε αυτή την αγωνία και δεν ξέρω εάν είστε διατεθειμένη να κάνετε κάτι για να βοηθήσετε να τελειώσει αυτή η αξιολόγηση, ή πιστεύετε ότι είναι θέμα της κυβέρνησης;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Συμμερίζομαι την ανησυχία απόλυτα για τη χώρα και θεωρώ ότι δεν θα πρέπει η Ελλάδα να ξαναζήσει αυτό που ζήσαμε τον Αύγουστο του 2015. Το έχω χαρακτηρίσει πολλές φορές ένα ψυχόδραμα του καλοκαιριού.

Έχει ευθύνη η κυβέρνηση όμως να δώσει λύση. Έχει ευθύνη να ανοίξει ένα ειλικρινή διάλογο και με τους αγρότες και με τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες, τους οποίους πραγματικά με τις ρυθμίσεις που φέρνει εξοντώνει. Κατανοώ την αντίδραση απόλυτα, διότι αυτές οι προτάσεις που έχει φέρει η κυβέρνηση δεν δίνουν λύση στο ασφαλιστικό. Δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα στο σύστημα, απλά εξοντώνουν κάποιες κατηγορίες επαγγελματικές, τους ανθρώπους όλους αυτούς τους οδηγεί στην ανεργία και αυτό βαθαίνει την ύφεση και αναπαράγει αυτό το φαύλο κύκλο. Δεν δίνει καμία λύση η πρότασή τους. Δεν είναι αποδεκτό αυτό το σχέδιο.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί μια εναλλακτική λύση. Εσείς έχετε διατυπώσει εναλλακτική λύση για το ασφαλιστικό εγκαίρως. Θυμάμαι σε μια ημερίδα, αλλά φαντάζομαι ότι εάν χρειαστεί να τη βάλετε σε συζήτηση, εννοώ στη Βουλή, στις συναντήσεις των αρχηγών, θα το κάνετε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ’ επανάληψη έχουμε πει ότι ο διάλογος αυτός πρέπει να γίνεται μέσα στη Βουλή, εφόσον αναλυθούν και παρουσιαστούν και οι προτάσεις της κυβέρνησης. Θυμάστε ότι είχα ενστάσεις όταν στήθηκε όλη αυτή η παράσταση που είχε μόνο επικοινωνιακή αξία, προσπαθώντας να εκμεταλλευτεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς τότε που επιχειρήθηκε να του δώσουμε μια ευχή να συνυπογράψουμε ότι ευχόμαστε όλοι να μην υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις.

Και του είπα τότε δεν αρκεί μια ευχή. Χρειάζεται να αξιοποιήσεις τη στάση της αντιπολίτευσης για να διαπραγματευτείς ακόμη πιο σκληρά με τους εταίρους. Δεν το έκανε όμως. Εδώ όλα κινούνται στο πεδίο της επικοινωνίας και των λόγων χωρίς ουσία και περιεχόμενο. Κι αυτό είναι το πρόβλημα. Γι’ αυτό κάθε φορά βρισκόμαστε σε ένα αδιέξοδο, γιατί κανείς δεν φροντίζει να δουλέψει σοβαρά και υπεύθυνα, προκειμένου να μην φτάσουμε σε αυτό.

Είναι απολύτως αναγκαίο να ανασυνταχθεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, για να μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπία στη χώρα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Για να γυρίσουμε στην κουβέντα για τα δικά σας. Αναγγείλατε μια πρωτοβουλία η οποία συζητήθηκε πολύ, δεν ξέρω εάν είστε ικανοποιημένη από την ανταπόκριση που είχε, δηλαδή από τη διαθεσιμότητα συμμετοχής, αλλά προηγουμένως θα ήθελα να μου εξηγήσετε …

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο της διαθεσιμότητας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Δεν είμαστε ακόμα εκεί;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουμε φτάσει στο σημείο της συζήτησης και εάν θέλετε κ. Τσίμα να επισημάνω ένα θέμα. Αυτή η πρωτοβουλία είναι κατά κύριο λόγο μια κίνηση βάσης. Έγιναν πολλές προσπάθειες στο παρελθόν για να ανασυνταχθεί αυτός ο χώρος. Και από πολύ σοβαρούς ανθρώπους. Θεωρώ ότι δεν κατάφεραν να φτάσουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα γιατί παρέμειναν συζητήσεις σε επίπεδο στελεχών στην κορυφή. Αν μια τέτοια πρωτοβουλία δεν την αγκαλιάζει η βάση αυτής της μεγάλης παράταξης, δεν δημιουργηθεί ένα κίνημα βάσης αν θέλετε, δεν θα έχει επιτυχία ούτε και αυτή.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Υπάρχει όμως το ενδεχόμενο να μην δημιουργηθεί ένα τέτοιο κίνημα. Δηλαδή και στην περίπτωση αυτή θα πρέπει να συζητήσετε εναλλακτικές λύσεις, αλλά εξηγήστε μου.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αξίζει να ρισκάρει κανείς και αξίζει να ανοίξει μια τέτοια συζήτηση, γιατί θεωρώ ότι είναι απολύτως αναγκαίο να ανασυνταχθεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, του δημοκρατικού σοσιαλισμού, του προοδευτικού ριζοσπαστικού κέντρου, για να μπορέσει να υπάρξει μια ισορροπία στη χώρα. Να υπάρξει επιτέλους πολιτική σταθερότητα και σοβαρός διάλογος επί των θεμάτων.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Το επόμενο βήμα ποιο είναι; Εσείς απευθύνατε την έκκληση. Το επόμενο βήμα πώς το φαντάζεστε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατ’ αρχήν θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες των κομμάτων. Υπάρχει η Κεντρική Επιτροπή στις 8 Φεβρουαρίου που θα οριστικοποιήσει τις επιλογές αυτές. Αντίστοιχες διαδικασίες υπάρχουν και στη ΔΗΜΑΡ. Κατ’ αρχήν συμφωνήσαμε ότι αυτή είναι η κατεύθυνση στην πρόσφατη συνάντησή μας και στη συνέχεια θα πρέπει να  υπάρξουν συναντήσεις και συζητήσεις και με κόμματα και με προσωπικότητες, αλλά και με ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης και με ανθρώπους από τα επιμελητήρια, επιστήμονες, από τα συνδικάτα.

Θα ξεκινήσει λοιπόν ένα οδοιπορικό. Το οδοιπορικό αυτό καταλήγει στην Προγραμματική Συνδιάσκεψη όπου καλούνται όλοι όσοι θεωρούν ότι ανήκουν σε αυτό το χώρο να καταθέσουν τις προτάσεις τους επί συγκεκριμένων κύκλων που θα έχει διαλόγου. Θα έχουν προηγηθεί οι περιφερειακές προγραμματικές συνδιασκέψεις, στις οποίες επίσης θα καλούνται σε κάθε περιφέρεια της χώρας όλοι όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν σε αυτό το διάλογο. Άνθρωποι που έχουν αποστασιοποιηθεί, άνθρωποι που δεν ήρθαν να ψηφίσουν. Υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ποσοστό αποχής που θα πρέπει να μας ανησυχήσει και να ενδιαφερθούμε γι’ αυτό.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σωστό. Σε αυτό έχετε δίκιο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και βεβαίως νέοι άνθρωποι.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Αυτό το βλέπετε να κρατάει πολλούς μήνες;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νέοι άνθρωποι που δεν έχουν ασχοληθεί με την πολιτική.

Έχω βάλει ένα χρονοδιάγραμμα η προγραμματική Συνδιάσκεψη να διεξαχθεί το Μάρτιο. Βεβαίως όλα αυτά δεν γίνονται απομονωμένα από τις εξελίξεις στη χώρα, επομένως θα πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σωστά. Εάν λοιπό φτάσουμε έως εκεί, η επόμενη μέρα στο μυαλό σας ποια είναι; Συνεχίζουν να υπάρχουν τα επιμέρους κόμματα, όπως τα ξέρουμε σήμερα, απλώς συμμετέχουν σε μια πλατφόρμα ή δεν  υπάρχουν πια και φτιάχνετε κάτι εξ’ αρχής καινούργιο;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τα πρώτα βήματα που εγώ έχω εισηγηθεί είναι να διατηρηθούν τα κόμματα, να έχουν τα κόμματα την ανεξαρτησία τους, την αυτονομία τους, την οντότητά τους. Δηλαδή κατά το πρότυπο που έχουμε σήμερα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Το επόμενο βήμα όμως εφόσον υπάρξει αυτή η συμφωνία, εφόσον υπάρξει το προγραμματικό πλαίσιο, θα αποφασιστεί από όλους όσους συμμετέχουν σε αυτό το εγχείρημα.

Η πρόθεσή μου δεν είναι ούτε να οδηγήσω κάπου τα πράγματα, ούτε να καπελώσει το ΠΑΣΟΚ τα πράγματα, ούτε να γίνουν κινήσεις ηγεμονικές από το μεγαλύτερο κόμμα που βρίσκεται σε αυτό το χώρο αυτή τη στιγμή, προσπαθώ να αναδείξω ότι είναι μια πολύ καθαρή πρόταση χωρίς προαπαιτούμενα.

Γι’ αυτό ακριβώς και θέτω και το ζήτημα της εκλογής του Επικεφαλής από τη βάση της παράταξης. Δεν θεωρούμε ως προϋπόθεση για να υπάρξει συνεργασία ο επικεφαλής να προκύψει από το μεγαλύτερο κόμμα. Όλα είναι στο τραπέζι του διαλόγου για να συναποφασιστούν από αυτούς που θα κάνουν το επόμενο βήμα.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Σε μια τέτοια διαδικασία εσείς, δεν ξέρω εάν το έχετε αποφασίσει, θα ήσασταν υποψήφια;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το έχω δηλώσει ότι θα είμαι υποψήφια.

Η πρόσκληση που κάνω είναι ανοιχτή προς όλους και είναι μια πρόσκληση που ξεπερνά τα όρια του ΠΑΣΟΚ.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Ναι, το έχετε δηλώσει. Παράλειψή μου.

Πρόσωπα, επειδή βλέπω ερωτήσεις ακροατών όσο μιλάμε, ας πούμε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη γνώμη σας έχει θέση σε αυτό; Απευθύνεται και σε αυτόν η πρόσκληση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η πρόσκληση που κάνω είναι ανοιχτή προς όλους και είναι μια πρόσκληση που ξεπερνά τα όρια του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια πρόσκληση που δεν αφορά τα εσωτερικά του ΠΑΣΟΚ. Είναι ευρύτερη και πρέπει να είναι ευρύτερη.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Άρα αφορά και τον κ. Παπανδρέου;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όπως αφορά και τον κ. Θεοδωράκη.

Για παράδειγμα, άκουσα τον κ. Θεοδωράκη πριν από λίγες ημέρες να λέει ότι δεν χρειάζεται η χώρα και η κεντροαριστερά μια αντιπαράθεση μηχανισμών. Βεβαίως και δεν χρειάζεται αντιπαράθεση μηχανισμών.

Γι’ αυτό δεν προτείνω να γίνει συνέδριο, γιατί ξέρετε κ. Τσίμα τι συμβαίνει στα συνέδρια. Οργανώνονται οι μηχανισμοί, συγκρούονται για να δούνε ποιος θα ελέγξει τα όργανα, την Κεντρική Επιτροπή, το Πολιτικό Συμβούλιο και αυτό είναι κάτι που ενοχλεί τον κόσμο και που δεν μπορεί να είναι στο πρώτο στάδιο της συζήτησής μας σε καμία περίπτωση. Γι’ αυτό και εγώ προτείνω Προγραμματική Συνδιάσκεψη, γιατί πρώτα πρέπει να καταλήξουμε στο τι προτείνουμε για την Ελλάδα. Πρέπει να βάλουμε προτεραιότητα τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στο πολιτικό σύστημα και στον εκλογικό νόμο, αλλά δεν αρκεί.

Έχουμε βάλει ως αιχμή τον εκλογικό νόμο, αλλά πρέπει να μιλήσουμε για τις εκλογικές περιφέρειες. Πρέπει να μιλήσουμε για τη διαφάνεια. Πρέπει να μιλήσουμε για το πολιτικό χρήμα. Και βεβαίως πρέπει να δούμε τι αλλαγές χρειάζονται στο κράτος, που ήταν η αχίλλειος πτέρνα της μεταπολίτευσης και όλης αυτής της προσπάθειας.

Π. ΤΣΙΜΑΣ: Συμφωνώ απολύτως.

Τελευταίο ερώτημα. Εάν στο μεταξύ επειδή η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει ενώ εμείς κάνουμε σχέδια για το μέλλον, αν στο μεταξύ στην πορεία αυτή προκύψουν πολιτικές εξελίξεις που τα ανατρέπουν αυτά, προκύψει η ανάγκη σχηματισμού άλλης κυβέρνησης από τη σημερινή Βουλή η δική σας διαθεσιμότητα ποια θα είναι;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Για μένα σε κάθε περίπτωση αυτό που προέχει είναι η συμφωνία πάνω σε ένα σχέδιο για τη χώρα. Των αναγκαίων αλλαγών που πρέπει να γίνουν όπως σας είπα πριν για το κράτος, για το πολιτικό σύστημα, για το κοινωνικό κράτος, για τη φορολογία, για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Πάνω σε αυτά πρέπει να υπάρξει συμφωνία.

Από εκεί πρέπει να ξεκινήσουμε το διάλογο οι πολιτικές δυνάμεις. Και όσοι ανήκουμε στο χώρο της κεντροαριστεράς και της σοσιαλδημοκρατίας για να δούμε τα επόμενα βήματά μας και να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, αλλά και συνολικότερα τα πολιτικά κόμματα για να δούμε πώς θα σταθεροποιήσουν τη χώρα και πώς θα πάρει πια μπροστά η οικονομία για να φτάσουμε στην επιθυμητή από εμάς τους σοσιαλδημοκράτες αναδιανομή.