ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ «MEGA»: «ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΩΡΑ MEGA»

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ

ΓΙΩΡΓΟ ΟΙΚΟΝΟΜΕΑ ΚΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗ

 

Τα σπίτια των ανθρώπων, η πρώτη κατοικία για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, παύει να προστατεύεται.

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Η κα Φώφη Γεννηματά, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι κοντά μας. Καλημέρα σας.

Κυρία Πρόεδρε έχετε κάποια πληροφόρηση τι έχει γίνει απόψε τη νύχτα, τι συμφωνία έχουμε κάνει; Έκλεισε λέει η συμφωνία, θα έρθει αυτό το νομοσχέδιο και θα ψηφιστεί την Πέμπτη..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δυστυχώς δεν έχω εικόνα σε βάθος αυτή τη στιγμή, η μόνη πληροφορία που έχω που είναι ιδιαίτερα ανησυχητική είναι ότι η προστασία για τα σπίτια πέφτει περίπου στο 25%. Αυτό σημαίνει ότι τα σπίτια των ανθρώπων, η πρώτη κατοικία για πρώτη φορά μετά από 5 χρόνια, παύει να προστατεύεται.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Λένε όμως ότι υπάρχει κι ένα δεύτερο στάδιο που πιάνει μέχρι το 60% που δεν είναι απόλυτη προστασία..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οι πληροφορίες που έχω είναι ότι σ’ αυτό το στάδιο μπαίνουν πάρα πολλές προϋποθέσεις στις οποίες πολύ δύσκολα θα μπορούν ν’ ανταποκριθούν οι ενδιαφερόμενοι. Εγώ λοιπόν θυμάμαι αυτά που έλεγε προσωπικά ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ, «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη» και βλέπω ότι μετά από 5 χρόνια, που το ΠΑΣΟΚ προστάτευσε τα σπίτια των ανθρώπων γιατί δεν υπάρχει νόμος Κατσέλη, υπάρχει νόμος ΠΑΣΟΚ, να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους…

 

Αυτή δεν είναι Αριστερά, αυτή είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη, αναποτελεσματική, που δέχεται άνευ όρων ό,τι της ζητείται

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Μα δεν το είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ τότε ούτως ή άλλως.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως δεν το είχε ψηφίσει. Μετά λοιπόν από 5 χρόνια που υπήρχε η προστασία, ερχόμαστε σήμερα και δεν υπάρχει καμία προστασία για μεσαία και φτωχά νοικοκυριά. Ένα μόνο 25%. Σας λέω μόνο ότι ενώ το όριο εισοδήματος σε ετήσια βάση ήταν 35.000 καθαρό οικογενειακό εισόδημα και 200.000 η αξία του ακινήτου, σήμερα το 35.000 καθαρό πέφτει στα 8.000 μικτό και φτάνει στα 20.000 για μια οικογένεια με δυο παιδιά.

Λοιπόν, είναι δραματική αυτή η εξέλιξη κι εγώ το μόνο που έχω να παρατηρήσω είναι πως αυτή δεν είναι Αριστερά, αυτή είναι μια κυβέρνηση συμβιβασμένη, αναποτελεσματική, που δέχεται άνευ όρων ό,τι της ζητείται. Θέλω εδώ να πω και τις ευθύνες των εταίρων γιατί θέλω να είμαι απολύτως δίκαιη και καθαρή. Αλλά οι εταίροι αυτοί ήταν πάντα. Αυτή ήταν η στάση τους πάντα. Ήταν πιεστικοί.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Κυρία Πρόεδρε όμως, αυτό που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εσύ τα ψήφισες το καλοκαίρι». Στα κόμματα της αντιπολίτευσης το λέει.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, θα έρθω και θα σας τα πω όλα αναλυτικά τί ψηφίσαμε και τί δεν ψηφίσαμε και γιατί ψηφίσαμε και ποιες είναι οι ευθύνες του που είμαστε σήμερα εδώ.

Εγώ θέλω να πω ότι στις συναντήσεις που είχα και με το Σουλτς και με το Μοσχοβισί, μετ’ επιτάσεως τους έβαλα το θέμα της κατοικίας και τους εξήγησα ποια είναι η ιδιαίτερη σχέση των Ελλήνων με το σπίτι τους, με την ιδιοκτησία. Είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται ένας γονιός όταν αποκτά ένα παιδί, πώς θα του εξασφαλίσει το σπίτι του, τη στέγη του. Δεν υπάρχει αυτή η αντίληψη σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, που έχει ο Έλληνας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ναι, η αλήθεια είναι αυτή. Και δεν το καταλαβαίνουν κιόλας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γι’ αυτό και δε μπορούν εύκολα να το κατανοήσουν. Προσπάθησα να τους το εξηγήσω και τους το έβαλα το θέμα μετ’ επιτάσεως. Έρχομαι τώρα σ’ αυτό που είπατε κ. Οικονομέα. Το ότι τα ψηφίσαμε κι εμείς.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν το είπα εγώ, ο ΣΥΡΙΖΑ το λέει.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πολύ καλά κάνετε και κάνετε αυτή τη διάκριση. Το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάτι πρέπει να βρει να πει, να δικαιολογηθεί για όλα αυτά που έχει δημιουργήσει.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, σου λέει, ψήφισες μια συμφωνία που μας έλεγες να τη φέρουμε και η συμφωνία αυτή τα προέβλεπε λίγο πολύ αυτά, όλα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ψηφίσαμε τη συμφωνία το καλοκαίρι διότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το grexit, με απόλυτη ευθύνη της κυβέρνησης, των χειρισμών της, της διαπραγμάτευσης που έκανε, του χρόνου που έχασε, των χρημάτων που απώλεσε η χώρα, του αυτογκόλ που έβαλε με το δημοψήφισμα και ψηφίσαμε τη συμφωνία για ν’ αντιμετωπίσουμε το grexit.

Και του είπαμε τότε: «Αξιοποίησε τους 220 Βουλευτές που έχεις και σε στηρίζουν εδώ, αξιοποίησε την κοινωνική συναίνεση που έχει εξασφαλιστεί από τους κοινωνικούς εταίρους, φτιάξε μια ισχυρή διακομματική ομάδα διαπραγμάτευσης, για να βελτιώσει ή και ν’ αλλάξει τους βαρύτατους όρους αυτής της συμφωνίας, γιατί αυτό το μνημόνιο είναι το 3ο και σκληρότερο όλων.

Και δε μας άκουσε. Γύρισε την πλάτη και στους 220 Βουλευτές και στην εθνική συνεννόηση που πετύχαμε, και στην κοινωνική συναίνεση που εξασφάλισε γιατί; Για να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό του τοπίο, για μικροκομματικά οφέλη, για να πάρει σε εκλογές και να ξεκαθαρίσει τα δικά του θέματα.

Έχει λοιπόν απόλυτη ευθύνη, οδήγησε τη χώρα μετά τις εκλογές με μια κυβέρνηση που είχε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά και μειονεκτήματα με την προγενέστερη, των προηγούμενων 7 μηνών και οδηγεί αυτή τη στιγμή την Ελλάδα σ’ ένα διαρκές αδιέξοδο κάνοντας συνεχώς υποχωρήσεις ακριβώς γιατί δεν έχει την ικανότητα, δεν έχει τα στελέχη, δεν έχει τη γνώση, δεν έχει σοβαρή επεξεργασία, είναι αδαής, είναι αναποτελεσματική και υποχωρούν διαρκώς και κάνουν συμβιβασμούς που φέρνουν σε όλο και χειρότερη θέση την Ελλάδα.

Εγώ λοιπόν θέλω να θέσω δυο ζητήματα: Εκτός από το υπόλοιπο περιβάλλον το διεθνές και το ευρωπαϊκό, το grexit είναι παρκαρισμένο στην αυλή μας, ο κίνδυνος είναι εκεί και παραμένει και πλέον είναι φανερό ότι υπάρχει σοβαρότατος κίνδυνος με όλες αυτές τις εξελίξεις και τις διαρκείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης, να έχουμε κοινωνικές εντάσεις.

Είναι απολύτως υπεύθυνος ο κ. Τσίπρας προσωπικά και η κυβέρνησή του και για τα δύο. Και θέλω να τονίσω πόσο επικίνδυνα είναι και τα δύο μέσα σε αυτό το κλίμα με τον ISIS απέναντι, με την ισλαμική τρομοκρατία και με την κατάσταση τη συνολική που επικρατεί αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη.

Όταν φωνάζαμε και ψηφίσαμε αυτή τη συμφωνία, την ψηφίσαμε για έναν κύριο λόγο: Για να διατηρήσουμε το ευρωπαϊκό κεκτημένο που το θεωρούμε ένα ιστορικό κεκτημένο. Κι όταν τα λέγαμε αυτά μας κοιτούσαν λίγο λοξά κι έλεγαν «τώρα τι λένε αυτοί;». Σήμερα όμως όλο και περισσότερο κάθε ελληνική οικογένεια συνειδητοποιεί τη σοβαρότητα του κεκτημένου αυτού, την ασφάλεια που δημιουργεί.

Σκεφτείτε μόνο πώς θα ήμαστε αν ήμαστε εκτός των συνόρων της ευρωπαϊκής οικογένειας και αν μόνοι μας έπρεπε ν’ αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε τους τελευταίους μήνες. Και το συνδέω και με όλα αυτά που βλέπουμε. Βλέπετε ότι αρχίζουν ξανά οι φωνές, οι εντάσεις, οι αγανακτισμένοι. Γιατί η κοινωνία αρχίζει και εξαντλεί τις αντοχές της και την ανοχή της.

 

Με τα σενάρια συνωμοσίας δε θα λύσουμε τα ζητήματα της χώρας

 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τώρα κι εσείς δε νομίζω να μπείτε σε κινήματα αγανακτισμένων όπως τα ξέραμε..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς δεν πυροδοτήσαμε ποτέ το κλίμα, εμείς μιλούσαμε πάντα για εθνική συνεννόηση, για εθνική ενότητα, για κυβέρνηση εθνικής ενότητας, για εθνικό σχέδιο και τώρα περισσότερο..

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εντάξει, λένε «κύκλοι του εξωτερικού και του εσωτερικού τα θέλουν αυτά, τ’ απεργάζονται για να με διώξουν από την εξουσία». Αυτό λένε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εντάξει με τα σενάρια συνωμοσίας δε θα λύσουμε τα ζητήματα της χώρας και με αδύναμες κυβερνήσεις.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς μιλάτε ακόμα για κυβέρνηση εθνικής ενότητας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το λέγαμε προ των εκλογών και πιστεύω και σήμερα κ. Οικονομέα ότι η λύση για τη χώρα ήταν και παραμένει ένα εθνικό σχέδιο και μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη ευρύτερη δυνατή συμμετοχή των δημοκρατικών προοδευτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική αυτής της χώρας.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μόλις ζοριστεί εννοώ θα σας καλέσει στην κυβέρνηση.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τι θα πει αυτό;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μόλις ζοριστεί θα σας καλέσει στην κυβέρνηση. Κι εσάς και το Ποτάμι. Εδώ θα είμαστε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τι θα πει «μόλις ζοριστεί»;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Άμα ζοριστεί και έχει θέμα.

 

Ή υπάρχει εθνικό σχέδιο και το υπηρετούμε όλοι μαζί, ή διαφορετικά εμείς δεν πάμε να γίνουμε κανενός το μπαστουνάκι

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς δεν είμαστε ούτε δεκανίκι ούτε ρεζέρβα κανενός. Ή υπάρχει εθνικό σχέδιο και το υπηρετούμε όλοι μαζί, ή διαφορετικά εμείς δεν πάμε να γίνουμε κανενός το μπαστουνάκι επειδή του έσπασε το προηγούμενο. Γιατί η χώρα δε χρειάζεται αυτή τη στιγμή ευκαιριακές συμφωνίες και συνευρέσεις.

Δεν έχουμε καμία διάθεση να γίνουμε συνυπεύθυνοι σ’ αυτό που παρακολουθούμε σήμερα. Μετά από λίγους μήνες να βρεθούμε σ’ ένα νέο αδιέξοδο. Ή θα υπηρετήσουμε ένα εθνικό σχέδιο όλοι μαζί και θα συμφωνήσουμε ποιες είναι οι επενδύσεις…

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Τι λέτε δηλαδή; Ότι μπορεί το Μάρτη να ξαναβρεθεί το grexit μπροστά μας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ποιες είναι οι επενδύσεις; Το grexit δεν έχει φύγει κ. Καμπουράκη, εκεί παραμένει. Εδώ τώρα κάνει όλο αυτόν τον αγώνα η κυβέρνηση για να πάρει μια υποδόση των 2 δις, το έχουμε αντιληφθεί αυτό; Και όλα αυτά τα πέτυχε ενώ παρέλαβε τη χώρα με πρωτογενή πλεονάσματα. Και όλα αυτά που σήμερα αποδέχθηκε σε αυτή τη συμφωνία, είναι όσα δε δέχονταν οι προηγούμενες κυβερνήσεις που δήθεν δε διαπραγματεύονταν, όταν είχαν τερατώδη ελλείμματα πρωτογενή. Και όμως, κατάφεραν να τ’ αντιμετωπίσουν και να μην τα αποδεχθούν και τα αποδέχθηκε σε μια συμφωνία στην οποία ξεκίνησε τη διαπραγμάτευση με πρωτογενή πλεονάσματα. Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία αυτό που συμβαίνει.

 

Η κυβέρνηση έχει αποτύχει παταγωδώς. Η δημαγωγία και ο λαϊκισμός και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Άρα λέτε ότι απέτυχε παταγωδώς.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως έχει αποτύχει παταγωδώς. Αλλά η δημαγωγία και ο λαϊκισμός και τα ψέματα έχουν κοντά ποδάρια. Και σιγά-σιγά αρχίζουν οι Έλληνες και αντιλαμβάνονται ποια είναι η πραγματικότητα, η οποία πλέον πραγματικότητα τους αγγίζει, αγγίζει όλο και περισσότερα σπίτια, αγγίζει σκληρά τη μεσαία τάξη και οι απελπισμένοι βλέπουν ότι δεν υπάρχει προοπτική, δεν εξασφαλίζεται προοπτική.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, αλλά αν απέτυχε όμως παταγωδώς, πες ότι δημιουργήθηκε μια κυβέρνηση έτσι, πώς θ’ αλλάξει το κλίμα; Με δεδομένα αυτά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με συγχωρείτε, εσείς οι ίδιοι ένα μήνα μετά από τις εκλογές έχετε ξεκινήσει τη συζήτηση για το πού θα απευθυνθεί για την επόμενη κυβέρνηση ο Πρωθυπουργός.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εμείς; Σενάρια επί σεναρίων υπάρχουν.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ένα μήνα μετά τις εκλογές η δημόσια συζήτηση είναι αυτή. Αυτό από μόνο του φανερώνει το μεγάλο πρόβλημα και το μεγάλο αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγήσει τα πράγματα η κυβέρνηση και ο κ. Τσίπρας προσωπικά.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Σύμφωνοι, επειδή όμως η χώρα έχει δεσμευτεί μ’ αυτή τη συμφωνία την καταραμένη την οποία ψήφισαν κι άλλα κόμματα εκτός από το ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι, πώς θα το ανατρέψετε αυτό το κλίμα εσείς; Πέστε ότι αυτή η συμφωνία ήταν αποτέλεσμα παταγώδους αποτυχίας. Τι μας σώζει δηλαδή τώρα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας επαναλαμβάνω ότι ψηφίστηκε αυτή η συμφωνία διότι ήταν αναγκαία για να εξασφαλίσει η χώρα χρηματοδότηση που δεν τη βρήκε πουθενά αλλού. Είδατε την απάντηση που πήρε η κυβέρνηση και από τη Ρωσία και από την Κίνα και από παντού.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Συμφωνώ, αλλά αυτή η συμφωνία συμπεριλαμβάνει συγκεκριμένες δεσμεύσεις. Πώς θ’ αντιστραφεί αυτό το κλίμα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γι’ αυτό αυτή η συμφωνία έπρεπε να αλλάξει και να βελτιωθεί από μια ισχυρή τότε το ζητούσαμε εμείς, ομάδα διαπραγμάτευσης. Δεν το θέλησε, γύρισε την πλάτη, μας είπε ότι έχει παράλληλα προγράμματα, ότι μπορεί ο ίδιος να φέρει ισοδύναμα και να τ’ αλλάξει όλα αυτά..

 

Η συζήτηση για το χρέος κάποια στιγμή θα ανοίξει και πρέπει ν’ ανοίξει.

 

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Συζήτηση για το χρέος θα γίνει λέτε εσείς; Τι καταλάβατε εσείς από την Ευρώπη, από τις επαφές που έχετε; Γιατί είναι βασικό κι αυτό..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η συζήτηση για το χρέος κάποια στιγμή θα ανοίξει και πρέπει ν’ ανοίξει. Είχε ειπωθεί ότι θ’ ανοίξει μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Όμως εδώ υπάρχουν δυο ζητήματα. Το ένα αφορά το χρέος και το γεγονός πως επειδή μειώθηκε το ΑΕΠ υπάρχει πάλι θέμα και πρέπει να προχωρήσουμε σε νέα αναδιάρθρωση του χρέους, υπάρχει όμως και το ζήτημα της δημιουργίας ελλειμμάτων. Αυτό είναι που μας βασανίζει καθημερινά, η δημιουργία των ελλειμμάτων.

Διότι με την προηγούμενη συμφωνία για το χρέος έχουμε και πολύ χαμηλά επιτόκια και περίοδο χάριτος. Όλα αυτά δε μπορεί κανείς να τα αποσιωπήσει. Το ερώτημα είναι τι γίνεται με τα ελλείμματα που παράγονται, γιατί αυτά τα ελλείμματα δεν είναι διατεθειμένος να μας τα χρηματοδοτήσει κανείς. Θα πρέπει να φτάσουμε λοιπόν ξανά στα πρωτογενή πλεονάσματα για να μπορούμε ν’ αποφασίζουμε για τα επόμενα βήματα, για τη δικαιοσύνη, για την ανακατανομή, ν’ αρχίσουμε να παράγουμε πλούτο.

Και εδώ δε γίνεται τίποτα για να παρθούν πρωτοβουλίες για τις επενδύσεις. Γιατί πώς αλλιώς θα υπάρξει ανάπτυξη και άρα δημιουργία θέσεων εργασίας; Θα πρέπει λοιπόν να καθίσουμε κάτω να προβληματιστούμε ποιες πρέπει να είναι αυτές οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν στη χώρα, να υπάρξει μια συμφωνία, να μην υπάρχουν κοινωνικές αντιδράσεις γύρω απ’ αυτές, να δώσουμε ένα μήνυμα ότι είμαστε μια χώρα φιλοεπενδυτική και εν πάση περιπτώσει, και κάποια πράγματα που μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ και να έχουν αποτελέσματα και δημοσιονομικά, ας προχωρήσουν.

Από το 2010 υπάρχουν προγράμματα που αφορούν την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και θα μπορούσαν να φέρουν περίπου 3 δις σύμφωνα με άρθρο του κ. Δριμιώτη, δεν τα λέω εγώ αυτά. Περίπου 3 δις στη χώρα, δηλαδή ποσό μεγαλύτερο από την υποδόση και δεν προχωρούν, από το 2010. Γιατί κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση δε στηρίζεται στη δουλειά της προηγούμενης, τα μελετά ξανά από την αρχή γιατί δεν εμπιστεύεται τους προηγούμενους. Έτσι δεν πάμε πουθενά.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Σας ευχαριστούμε πολύ.