Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αμέσως μετά τη λήξη των εργασιών της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες:

 

Επανέλαβα στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές ότι στη χώρα μας

  • η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα
  • το πλεόνασμα του 3,5% θα πνίξει οριστικά την ελληνική οικονομία
  • το χρέος πρέπει να ελαφρυνθεί ουσιαστικά τώρα και ΟΧΙ το 2018

Η Ε.Ε, επίσης,  οφείλει να στηρίξει  την ενιαία ευρωπαϊκή άμυνα και ασφάλεια με δεδομένο ότι η συνθήκη της Λωζάννης, που προκλητικά αμφισβητεί η Τουρκία, αφορά όχι τα ελληνικά αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα. 

Η κοινή ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική επιβάλλει να κρατηθεί ζωντανή η συμφωνία Ε.Ε -Τουρκίας και έχει ως προϋπόθεση όχι την ενεργοποίηση αλλά την αναθεώρηση της συνθήκης  του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ.

 

 

Ακολουθούν αναλυτικά σημεία της παρέμβασης Φώφης Γεννηματά στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος:

Σημεία παρέμβασης

Φώφης Γεννηματά

 Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

και Επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης

στη Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος στις Βρυξέλλες

 

 

Για την Τουρκία:

Είναι εξαιρετικά σημαντικό για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας. Να συνεχιστούν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

 

Για το προσφυγικό:

Πρέπει να παραμείνει ζωντανή η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας.

Η Ελλάδα δεν μπορεί μόνη της. Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας οφείλουν να υλοποιήσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει.

Τις τελευταίες μέρες παρατηρείται πάλι αύξηση μεταναστευτικών ροών  στα νησιά, στο Αιγαίο, στα οποία η κατάσταση είναι πλέον εκρηκτική και απαιτείται άμεση αποσυμφόρηση τους.

 

Η κοινή ευρωπαϊκή προσφυγική πολιτική και η ισοκατανομή των βαρών έχει ως προϋπόθεση την αναθεώρηση και όχι την επανενεργοποίηση του ΔΟΥΒΛΙΝΟΥ.

 

Για το Κυπριακό:

Η πάγια θέση μας είναι ότι η Λευκωσία αποφασίζει και η Ελλάδα στηρίζει, με στόχο μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού κεκτημένου. Η στήριξη των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών σε αυτή την προσπάθεια είναι εξαιρετικά σημαντική ιδιαίτερα σε αυτή τη συγκυρία.

 

Για το Συμβούλιο:

Να υποστηριχθούν οι αποφάσεις του συνεδρίου της ΠΡΑΓΑΣ για τη νεολαία, για τις εργασιακές σχέσεις – κι εδώ θέλω να ευχαριστήσω το Σεργκεϊ για την υποστήριξη του για τις εργασιακές σχέσεις που πλήττονται βάναυσα στην Ελλάδα.

 

Για την κοινή πολιτική άμυνας και ασφάλειας:

Να στηρίξουμε την κοινή ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας, ιδίως τώρα που η Τουρκία αμφισβητεί προκλητικά τη συνθήκη της Λοζάνης, που έχει καθορίσει όχι τα ελληνικά , αλλά τα ευρωπαϊκά σύνορα.

 

Για την Ελλάδα:

  • η κοινωνία δεν αντέχει άλλη λιτότητα

Έχουμε ανάγκη τώρα και ΟΧΙ το 2018

  • να μειωθεί το πλεόνασμα του 3,5%
  • και να ελαφρυνθεί ουσιαστικά το χρέος

Εγώ είμαι αυτή που κάνω σκληρή κριτική στον Τσίπρα για την υπερφορολόγηση που πνίγει την ανάπτυξη, για τις ιδεοληψίες που καθυστερούν τις μεταρρυθμίσεις καθώς και για το βοήθημα, γιατί αφήνει εκτός των δικαιούχων τους άνεργους, τους ανάπηρους και άλλες ευπαθείς ομάδες, όμως οι χθεσινές αποφάσεις ήταν απαράδεκτες.

Η στάση του Σόιμπλε για άλλη μια φορά είναι εναντίον των Ελλήνων πολιτών και πλήττει τη συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι αδιανόητο να μην δοθούν έστω και αυτά τα λίγα χρήματα στους χαμηλοσυνταξιούχους.

 

Η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκεται στο έλεος του λαϊκισμού.

Οι πολίτες απογοητευμένοι από την πορεία της Ένωσης  αναζητούν καταφύγιο στην αγκαλιά της Ακροδεξιάς.

Και οι συντηρητικοί εξακολουθούν να νομίζουν ότι το φάρμακο γι αυτή την άρρωστη κατάσταση είναι η λιτότητα.

Δεν πάμε πουθενά έτσι.

Η μάλλον πάμε: ολοταχώς προς τα πίσω

 

 

Τις αρχές και τις αξίες της Ένωσης ας τις παραδώσουμε στα παιδιά μας ζωντανές. Ας μην τις μετατρέψουμε σε μουσειακά  εκθέματα.