ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΚΑΙ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟ ΣΤΑΘΜΟ ΤΟΥ «ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ» 104,6

ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ ΚΑΙ ΝΙΚΟ ΦΕΛΕΚΗ

 

Για την μεγάλη συμμετοχή και στον 2ο γύρο.

Ήμουν αισιόδοξη ότι ο κόσμος της παράταξης θα έδινε το παρόν και τη δεύτερη Κυριακή. Από όλες τις περιοδείες και τις επαφές που είχα σε όλη την Ελλάδα με τους προοδευτικούς πολίτες, ήταν φανερό πως η πρώτη Κυριακή δεν ήταν συγκυριακή. Υπάρχει ουσία, περιεχόμενο και δύναμη σε αυτή τη φωνή.

Νομίζω ότι ήταν η πρώτη οργανωμένη κοινωνική αντίδραση σε αυτό που συμβαίνει, στον κατήφορο της κυβέρνησης και τις συντηρητικές πολιτικές.

Ήταν μια πράξη αντίστασης πολύ συνειδητή που μας γεμίζει με ακόμα μεγαλύτερη ευθύνη για την επόμενη ημέρα.

 

Η αναγέννηση της προοδευτικής παράταξης είναι προϋπόθεση για την  ανασυγκρότηση της χώρας.

Πήρα αυτή την πρωτοβουλία γιατί υπηρετώ εξ αρχής ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο για την αναγέννηση μιας ενωμένης   προοδευτικής παράταξης ως προϋπόθεση για την  ανασυγκρότηση της χώρας.

Αυτό το πολιτικό σχέδιο δεν θα μπορούσε ένα εξελιχθεί να είμαστε εδώ που φτάσαμε σήμερα, εάν δεν έπαιρνα την πρωτοβουλία και την απόφαση να θέσω και τον εαυτό μου στην κρίση της παράταξης.

Πορευτήκαμε ένα χρόνο αποφασιστικά, με σίγουρα βήματα και όχι άλματα στο κενό, με συνεννόηση, με ομόφωνες αποφάσεις. Έχουμε δείξει ότι μπορούμε να λειτουργήσουμε δημοκρατικά, αλλά και αποφασιστικά και έτσι θα συνεχίσουμε και τα επόμενα βήματά μας.

Έχω πει πάρα πολλές φορές ότι το βάρος θα πέσει στο νέο ενιαίο φορέα, εκεί θα παίρνονται οι αποφάσεις από εκλεγμένα όργανα και σιγά – σιγά τα κόμματα που συμμετέχουν θα κάνουν ένα βήμα προς τα πίσω.

Το χρονοδιάγραμμα που είχα θέσει ήταν γνωστό από το Συνέδριο σε όλους. Είχαμε μιλήσει για Συνέδριο του νέου φορέα το Δεκέμβριο, αλλά καταλαβαίνετε ότι δεν προλαβαίνουμε να οργανώσουμε, εφόσον καθυστέρησαν οι εκλογές και φτάσαμε πια σχεδόν στα τέλη Νοεμβρίου.

Γι’ αυτό θα κουβεντιάσω με όλους τους συμμετέχοντες για να συναποφασίσουμε και να καθορίσουμε την ημερομηνία του συνεδρίου στο οποίο θα εκλεγούν και τα όργανα.

Ξεκινάει μια νέα μέρα, μια νέα δυναμική πορεία για την παράταξη για να αλλάξουμε τους πολιτικούς συσχετισμούς. Για να δημιουργήσουμε μια αξιόμαχη παράταξη που θα χαράξει νικηφόρα πορεία.  Γι’ αυτό έγινε όλο αυτό το εγχείρημα, για να μπορέσουμε να δώσουμε πραγματική ελπίδα και προοπτική στην Ελλάδα.

 

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Σοσιαλδημοκρατία

Ο κ. Τσίπρας δεν έχει καμία σχέση με την Σοσιαλδημοκρατία, ούτε με τις υπόλοιπες προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης. Τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης δεν στηρίζουν τον κ. Τσίπρα αλλά την Ελλάδα. Και το κάνουν μετά από δική μας πολύ μεγάλη προσπάθεια από το 2015, όταν με τις τυχοδιωκτικές πολιτικές και το δημοψήφισμα φτάσαμε με την πλάτη στον τοίχο, λίγο πριν την έξοδο από το ευρώ και την Ε.Ε.

Σε ότι αφορά το εσωτερικό, είναι επιλογή του να συγκυβερνά με μια ακροδεξιά απόφυση και να υλοποιεί τις πιο συντηρητικές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που του επέβαλαν οι ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι των εταίρων, ακριβώς γιατί είχε πλήρη αδυναμία να διαπραγματευτεί σωστά με ένα τεκμηριωμένο σχέδιο.