ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ

ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΣΤΟ ΡΑΔΙΟΦΩΝΟ ΤΟΥ «REAL»

ΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΚΑΤΙΑ ΜΑΚΡΗ

 

 

Κ. ΜΑΚΡΗ: Καλό μεσημέρι κα Πρόεδρε. Τι κάνετε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλό μεσημέρι κα Μακρή.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Είχατε την επικοινωνία λίγο νωρίτερα με τον Πρωθυπουργό, βεβαίως για το θέμα της σύσκεψης κορυφής αύριο στις 12 το μεσημέρι. Μαθαίνω ότι είχατε και έναν έντονο διάλογο με τον κ. Τσίπρα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν έχει σημασία αν ήταν έντονος ή όχι, η ουσία του διαλόγου είναι αυτή που παίζει ρόλο, γιατί νομίζω ότι είναι πολύ κρίσιμη η στιγμή για τη χώρα και για τις ευθύνες όλων.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Για πείτε μας την ουσία και γιατί εσείς ουσιαστικά διαφωνείτε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η ουσία είναι ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιούνται οι θεσμοί με αυτό τον τρόπο. Δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, δεν μπορούμε να χρησιμοποιούμε το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να υποκαταστήσουμε τις ευθύνες της Κυβέρνησης για ζητήματα που αμιγώς αφορούν την κυβερνητική πολιτική.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Από την άλλη βεβαίως ο κ. Τσίπρας αυτός που λέει είναι ότι το ασφαλιστικό είναι ένα μεγάλο θέμα, μια πολύ μεγάλη μεταρρύθμιση που θα συνοδεύει για πολλές γενιές την Ελλάδα, άρα δεν μπορεί να αποφασίσει μόνος του και θέλει να υπάρχει μια κόκκινη γραμμή και απέναντι στους δανειστές, αλλά και στο εσωτερικό της χώρας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και η παιδεία είναι ένα μεγάλο ζήτημα που αφορά τις επόμενες γενιές και δεν δίστασε να διαλύσει μια μεταρρύθμιση που ψηφίστηκε από 200 βουλευτές τα προηγούμενα χρόνια, σας υπενθυμίζω κα Μακρή. Δεν έδειξε την ίδια ευαισθησία.

Δεν μπορεί να έχουμε δυο μέτρα και δυο σταθμά. Και εν πάση περιπτώσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών όλα τα προηγούμενα χρόνια χρησιμοποιήθηκε στην πραγματικότητα μόνο όταν δεν υπήρχε δυνατότητα σχηματισμού Κυβέρνησης και σε ελάχιστες εξαιρέσεις για ζητήματα που αφορούσαν εθνικά θέματα και βεβαίως και ζητήματα της οικονομίας.

Σας υπενθυμίζω ότι το προηγούμενο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών το καλοκαίρι διενεργήθηκε όταν έφτασε η χώρα αντιμέτωπη με το Grexit, εξ αιτίας της επτάμηνης διακυβέρνησης της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και όταν χωρίς τη συνεννόηση των Πολιτικών αρχηγών και την εξουσιοδότηση της ελληνικής Βουλής δεν μπορούσε να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους, λόγω της αναξιοπιστίας της Κυβέρνησης.

Τότε όχι απλώς πήγαμε στο διάλογο -και σήμερα θα πάμε, φυσικά εγώ δεν λέω ποτέ όχι στο διάλογο ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε η Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά με ποιους όρους, για ποια θέματα, με ποιες προϋποθέσεις και σε πιο επίπεδο κάθε φορά- τότε λοιπόν πήγαμε στη συνάντηση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ….

Κ. ΜΑΚΡΗ: Αμέσως μετά το δημοψήφισμα είχε γίνει, την επόμενη μέρα για να το θυμίσουμε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως. Όχι απλώς πήγαμε, αλλά αναλάβαμε ευθύνες περισσότερες από αυτές που μας αναλογούσαν, βοηθήσαμε, βάλαμε πλάτη στην κυριολεξία για να μπορέσει να σταθεροποιηθεί η χώρα, να μην βρεθεί περιθωριοποιημένη και μάλιστα σε μια συγκυρία με τον ISIS απέναντι και τον ακραίο φονταμενταλισμό, γιατί κυρίως για λόγους γεωστρατηγικούς, γεωπολιτικής και ασφάλειας θα πρέπει η χώρα να παραμείνει ως ισότιμο μέλος στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη.

Και του έθεσα τότε προσωπικά το ζήτημα της δέσμευσης –στον Πρωθυπουργό εννοώ- σε ένα οδικό χάρτη για τα επόμενα βήματα. Του είπα «εντάξει εμείς συμφωνούμε, εμείς είμαστε εδώ, εμείς θα βάλουμε πλάτη θα στηρίξουμε, θα δώσουμε την εξουσιοδότηση, όμως θέλουμε από εσένα συμφωνία στα επόμενα βήματα».

Διότι εδώ έρχεται μια πολύ δύσκολη συμφωνία, η δυσκολότερη από όλες που πρέπει και να βελτιωθεί σε ακραία υφεσιακά και αντιπαραγωγικά μέτρα και θα πρέπει και να εξειδικευτεί με τρόπο από κατάλληλους ανθρώπους και ειδικούς και γνώστες, ώστε να μη γίνει χειρότερη μέσα από τους εφαρμοστικούς νόμους, από αυτή που ήδη έχει φέρει.

Όχι μόνο δεν δεσμεύτηκε ποτέ, αλλά πέταξε στο καλάθι των αχρήστων το κεκτημένο της συνεννόησης του καλοκαιριού, προχωρώντας σε εκλογές. Σήμερα υπάρχει Κυβέρνηση, είναι πολύ πρόσφατη η εντολή η ετυμηγορία του ελληνικού λαού, έχει τη δεδηλωμένη η Κυβέρνηση και οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της να διαχειριστεί τα ζητήματα Κυβέρνησης πολιτικής.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ακούω με προσοχή. Είπατε ότι διάλογος και σύσκεψη αρχηγών γίνεται για τα μεγάλα εθνικά θέματα. Μεγάλο εθνικό θέμα όμως δεν είναι μόνο το Κυπριακό και το ασφαλιστικό θεωρείται ένα μεγάλο εθνικό θέμα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι ένα μεγάλο ζήτημα που πρέπει να διαχειριστεί η Κυβέρνηση και αν πράγματι πίστευε στο διάλογο κα Μακρή, όλο αυτό το διάστημα, εδώ και ένα μήνα, μπορούσε να έχει καλέσει τους Πολιτικούς Αρχηγούς να ακούσει την άποψή τους, να ακούσει τις προτάσεις, να ακούσει την άποψη όλων μας για το πώς θα μπορούσε να οργανωθεί αυτός ο διάλογος, όχι τώρα που είναι ειλημμένες οι αποφάσεις να γίνεται ένας προσχηματικός διάλογος. Δεν πρόκειται να παγιδευτούμε στα επικοινωνιακά τους κόλπα.

Εμείς λέμε ναι στο διάλογο τον ουσιαστικό, στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να συζητήσουμε για τα εθνικά θέματα, να ενημερωθούμε για τη Σύνοδο, να ενημερωθούμε για το προσφυγικό, για την τρομοκρατία, για το αποτέλεσμα του ταξιδιού του στην Τουρκία, αν υπάρχει κανένα. Βεβαίως και θα πάμε, βεβαίως και δεν αρνούμαστε τον διάλογο από εκεί και πέρα όμως η Κυβέρνηση έχει ευθύνη να παρουσιάσει στη Βουλή την πρότασή της για το ασφαλιστικό, όπως και για το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης. Είναι πάγια τακτική να παρουσιάζουν στη Βουλή τις προτάσεις τους τα Κόμματα και η σύνθεση –γιατί είναι μια συνθετική διαδικασία και έτσι πρέπει να συνεχίσει να είναι- να γίνεται στο επίπεδο της Βουλής.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ακούω αυτό που λέτε ότι ποτέ ο ίδιος δεν επεδίωξε τη συναίνεση, όσες φορές κι εσείς ως Κυβέρνηση την προηγούμενη περίοδο τη ζητήσατε δεν την έδωσε, ότι σας αιφνιδίασε με τις εκλογές, αλλά ξέρετε, επειδή είναι πάρα πολύ μεγάλα τα προβλήματα και τα θέματα που έχουμε μπροστά μας, κάποια στιγμή αυτή η εθνική συνεννόηση δεν πρέπει να ξεκινήσει; Υπάρχει πολύ κακό παρελθόν, συμφωνώ απόλυτα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι αλλά κανείς δεν μπορεί να το λέει αυτό σε εμάς και σε εμένα προσωπικά, όταν λίγες μέρες ακόμη μόλις είχα γίνει Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήγα στη συνάντηση των Πολιτικών αρχηγών και πολύ έμπρακτα και αποτελεσματικά στήριξα την εθνική συνεννόηση και την εθνική προοπτική.

Σήμερα θα πρέπει να το διαχωρίζουμε. Τα ζητήματα που αφορούν την Κυβέρνηση και την ικανότητά της να τα διαχειριστεί ή όχι και κρίνεται γι’ αυτό και τα ζητήματα στα οποία πρέπει να υπάρχει συναίνεση, στο επίπεδο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν χρειάζεται για να σας το πω με απλά λόγια κα Μακρή, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας για να συζητήσουν οι Πολιτικοί Αρχηγοί ζητήματα όπως το ασφαλιστικό. Εάν αισθάνεται ότι αυτό τον ξεπερνά τον κ. Τσίπρα, ή ότι δεν μπορεί να το διαχειριστεί η Κυβέρνησή του, να μας το πει. Είναι άλλης τάξης θέμα.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ θέλω να ρωτήσω το εξής, γιατί πολλή συζήτηση γίνεται και για μια ενδεχόμενη κυβερνητική διεύρυνση, ακριβώς γιατί η πλειοψηφία πλέον της Κυβέρνησης δεν είναι πολύ μεγάλη, είναι αναιμική είναι 153.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με αυτή την πλειοψηφία κα Μακρή έχουν πορευτεί Κυβερνήσεις επί μακρόν.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα λέτε ότι δεν υπάρχει λόγος διεύρυνσης.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχει την πλειοψηφία. Αν δεν την έχει, να μας το πει. Αν αισθάνεται ότι δεν την έχει, αν αυτός είναι ο σκοπός της συνάντησης να μας το πει.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εγώ θέλω λοιπόν να ρωτήσω: αν σε μια κρίσιμη στροφή του δρόμου αυτή η πλειοψηφία κινδυνεύσει και κληθείτε εσείς να βάλετε πλάτη για να μην πάει η χώρα στον γκρεμό, τι θα κάνετε κα Γεννηματά;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η θέση μας είναι πολύ καθαρή δεν έχει αλλάξει ούτε σε ένα κόμμα, ούτε σε ένα τόνο από την περίοδο προ των εκλογών. Η άποψή μας είναι σαφής και ξεκάθαρη: η Ελλάδα χρειάζεται πριν απ’ όλα ένα εθνικό σχέδιο, μια προοδευτική προγραμματική συμφωνία, αλλαγές στο πολιτικό σύστημα και μια Κυβέρνηση όλων των δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρας, ικανή να υλοποιήσει αυτό το σχέδιο και αυτή την προγραμματική συμφωνία.

Όλες οι άλλες οι συναντήσεις οι ευκαιριακές και οι συνεργασίες βλέπετε που οδηγούν. Εμείς δεν θα γίνουμε συνυπεύθυνοι στο να βρεθεί ξανά η χώρα σε ένα αδιέξοδο.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Άρα λέτε ότι μόνοι σας ως ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν πάτε με τον κ. Τσίπρα, πρέπει να είναι όλοι μαζί αυτή τη στιγμή.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, λέω ότι πρέπει να υπάρξει μια συμφωνία πριν απ’ όλα. Πριν απ’ όλα πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο γι’ αυτή τη χώρα. Να αποφασίσουμε επιτέλους ποιες επενδύσεις πρέπει να γίνουν και να στηρίξουμε όλοι, πως θα πάρει μπροστά το …

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αλλά αυτό το σχέδιο μπορεί να είναι και μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύετε κα Μακρή ότι μπορεί να υλοποιηθεί ένα τόσο δύσκολο σχέδιο και σύνθετο με τη μισή Ελλάδα απέναντι στην άλλη μισή; Αυτές οι ιστορίες με δήθεν ευρωπαϊκά μέτωπα από τη μία και δήθεν προοδευτικά μέτωπα από την άλλη, είναι απολύτως διχαστικά και δεν οδηγούν πουθενά.

Δεν θα πάρουμε όλοι επιτέλους μαθήματα από το τι γίνεται αυτά τα πέντε χρόνια;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Ναι, αυτό περιμένουμε και εμείς οι πολίτες αλλά προφανώς δεν το παίρνετε κα Γεννηματά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι κα Μακρή σας παρακαλώ μην το απευθύνετε αυτό σε εμένα. Γιατί εγώ στην πράξη έχω αποδείξει πως καταλαβαίνω τη συνεννόηση. Το έκανα και το κάναμε ως Κόμμα ήδη μια φορά, με αποτέλεσμα για τη χώρα. Με αποτέλεσμα, να σταθεί η χώρα όρθια, ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια πάρα πολύ κρίσιμη ιστορικά στιγμή και σε σχέση και με τις διεθνείς εξελίξεις.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Εμείς οι πολίτες είτε έτσι είτε αλλιώς αυτό που παρατηρούμε πάντως και το αποτέλεσμα είναι ότι ούτε εθνικό διάλογο έχουμε, ούτε συναίνεση έχουμε, και τελικά βρισκόμαστε πάντα στο ίδιο σημείο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι προσέξτε, κάποια στιγμή θα πρέπει να αποδίδονται οι ευθύνες. Όταν ο διάλογος που επιχειρεί η Κυβέρνηση είναι προσχηματικός, γίνεται με καθυστέρηση αφού έχουν ληφθεί οι αποφάσεις, δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης ότι δεν μπορεί αυτός ο διάλογος να έχει τα αποτελέσματα που θα έπρεπε.

Και κάποια στιγμή θα πρέπει και εσείς που τα παρακολουθείτε είτε ως πολίτης είτε ως δημοσιογράφος, να αποδώσετε την πραγματικότητα και την αλήθεια. Έτσι δεν είναι κα Μακρή;

Κ. ΜΑΚΡΗ: Τώρα φαντάζομαι ότι αυτό όλο που μου περιγράφετε καταλήγει και το ότι και στη Βουλή δεν πρόκειται να ψηφίσετε τίποτε από όλα αυτά, τουλάχιστον τα οποία στηλιτεύετε τώρα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς δημόσια έχουμε πει τι ψηφίζουμε και τι δεν ψηφίζουμε από την προεκλογική περίοδο και έχουμε ανοίξει το διάλογο για το ασφαλιστικό κι έχουμε καταθέσει τις προτάσεις μας.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Θέλω και το πολιτικό σας ένστικτο και κριτήριο: πιστεύετε ότι θα οδηγηθούμε εκ των πραγμάτων σε πολιτικές εξελίξεις τους επόμενους μήνες ενδεχομένως ή θα αντέξει η Κυβέρνηση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό που έχει σημασία είναι η χώρα να προχωρήσει, να μην ξαναβρεθεί σε ένα νέο αδιέξοδο και απέναντι σε αυτό η μεγάλη ευθύνη είναι της Κυβέρνησης.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Περιμένουμε το Συμβούλιο Αρχηγών για να δούμε τι θα γίνει και εκεί πίσω από τις κλειστές πόρτες. Σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη την κα Γεννηματά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κ. Τσίπρας ξέρετε κα Μακρή, είχε το καλοκαίρι 220 βουλευτές να τον στηρίζουν, πέντε Κόμματα και όλους τους κοινωνικούς εταίρους που συνάντησα τουλάχιστον τρεις φορές κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και έλεγαν ότι «είμαστε μαζί σας, μη διαλύσετε αυτή την συνεννόηση».

Επέλεξε να πάει στις εκλογές, επέλεξε να σχηματίσει αυτή την Κυβέρνηση ήταν μια απόφαση που είχε λάβει πριν ακόμη πάει στις εκλογές να συνεχίσει δηλαδή με την ίδια σύνθεση ακριβώς και την ίδια οριακή πλειοψηφία που είχε και πριν από τις εκλογές. Άρα έχει την απόλυτη ευθύνη να μην οδηγηθεί ξανά η χώρα στο ίδιο αδιέξοδο.

Κ. ΜΑΚΡΗ: Σας ευχαριστώ πολύ, καλό σας μεσημέρι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γεια σας.