Σημεία συνέντευξης

 Φώφης Γεννηματά  Προέδρου του ΠΑΣΟΚ

 στην εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού

 STAR, «ΕΝΙΚΟΣ»

 

Για την αξιολόγηση

Δυστυχώς η κυβέρνηση βλέπουμε ότι ακολουθεί ακριβώς το ίδιο μοτίβο που ακολούθησε το πρώτο εξάμηνο του 2015. Αφήνει το χρόνο να χάνεται, να εξελίσσονται τα πράγματα, να φτάνουν στο απροχώρητο. Κάθε φορά την τελευταία στιγμή ακούμε τον κ. Τσίπρα να λέει θα ζητήσω πολιτική λύση, θα διαπραγματευτώ σκληρά. Κάθε φορά που τον ακούω να λέει ψάχνω για μια πολιτική λύση ανησυχώ για το τι άλλο θα βρει τη χώρα.

Και ξεκινάω κατ΄ αρχήν από το γεγονός ότι ήταν μεγάλο λάθος που άφησε την αξιολόγηση να συρθεί με αυτό τον τρόπο, με όλα τα ζητήματα ανοιχτά μέχρι σήμερα, γιατί; Διότι πήγε στην υπόθεση του προσφυγικού με την πλάτη στον τοίχο κ. Χατζηνικολάου.

Και συνδέονται αυτά τα δυο ζητήματα. Συνδέονται ποικιλοτρόπως.

Να το πούμε απλά για να καταλαβαίνουν και όλοι όσοι μας παρακολουθούν. Πήγε η Κύπρος στη Σύνοδο για το προσφυγικό με κλεισμένα τα θέματα του μνημονίου και τι κατάφερε; Κατάφερε να μην ξεπαγώσουν τα πέντε κεφάλαια που είχε εκείνη διεκδικήσει να παγώσουν το προηγούμενο διάστημα και τα είχε μπλοκάρει.

Πιστεύετε ότι θα μπορούσε να το έχει πετύχει αυτό εάν ήταν ακόμα μέσα στο μνημόνιο και εξαρτιόταν από την αξιολόγηση και από την εξέλιξη από τους εταίρους; Καταλαβαίνετε κάτω από ποιες συνθήκες πήγε ο κ. Τσίπρας στις Συνόδους για το προσφυγικό και γιατί έχουμε τα αποτελέσματα που έχουμε.

Ανησυχώ δε ιδιαίτερα για την πορεία της εξέλιξης από εδώ και πέρα, διότι βλέπω ότι και με το ασφαλιστικό και με το φορολογικό και με το θέμα των αγροτών οδηγεί σε μια εξόντωση της παραγωγικής ….

 

Για την φοροεπιδρομή της κυβέρνησης

Υπάρχουν δυο πολύ επικίνδυνα σημεία στα οποία θέλω να σταθώ. Το ένα είναι ότι η κυβέρνηση φαίνεται να έχει στοχοποιήσει οτιδήποτε είναι παραγωγικό σε αυτό τον τόπο, οτιδήποτε παράγει είναι εχθρός αυτή τη στιγμή, είναι απέναντι.

Άρα αναρωτιέμαι, από πού θα υπάρξει η ανασυγκρότηση της οικονομίας μας; Από πού θα έρθει η ανάκαμψη; Από πού θα έρθει η ανάπτυξη;

Και το δεύτερο είναι πώς ακριβώς επειδή τα βλέπουμε όλα αυτά να εξελίσσονται και να έρχεται ένα βουνό και μια φοροκαταιγίδα προς τα πάνω μας, υπάρχει μια αίσθηση ματαιότητας στον κόσμο, ο οποίος αισθάνεται ότι δεν έχει να περιμένει κάτι. Δεν βλέπει φως από πουθενά. Και σε ένα λαό που είναι κουρασμένος όλα αυτά τα χρόνια από το σταυρό που κουβαλάει. Και από την εξέλιξη του προσφυγικού το μείγμα αρχίζει και γίνεται εκρηκτικό και αισθάνομαι ….

Η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα παρέλαβε στις αρχές του 2015 πρωτογενές πλεόνασμα και οδήγησε τα πράγματα μέσα από την αλλοπρόσαλλη τακτική της του πρώτου εξαμήνου και τη διαπραγμάτευση που ακολούθησε με τον κ. Βαρουφάκη, με τις κλειστές τράπεζες, με τα capital controls, με το ότι φτάσαμε στα πρόθυρα της εξόδου από το ευρώ το καλοκαίρι, οδήγησε ξανά στην ανάγκη να βρεθούμε σε αυτό το σημείο και να πρέπει να παρθούν τέτοια μέτρα, τα οποία είναι προφανές ότι τα παίρνει με μια λογική δήθεν ταξική και εγώ φοβάμαι ότι οδηγεί σε μια φτωχοποίηση, σε μια κατανομή της φτώχειας, σε μια ισοπέδωση προς τα κάτω, ένα απίστευτο χτύπημα στη μεσαία τάξη που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε ένα ταξικό εμφύλιο.

 

Ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης

Πιστεύω ότι μια ισχυρή κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης, μπορεί πριν από όλα να διαπραγματευτεί και να βελτιώσει αυτό το μνημόνιο που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Μπορεί να ανοίξει τη συζήτηση για το χρέος, γιατί στο χρέος αυτό που περιμένουμε είναι παραμετρικές αλλαγές, αυτά που λέγανε τα προηγούμενα χρόνια για κούρεμα του χρέους νομίζω ότι πρέπει να τα ξεχάσουμε. Όμως μπορούμε να πετύχουμε παραμετρικές αλλαγές που θα δώσουν νέα αναπτυξιακή ώθηση στην οικονομία, θα μείνουν χρήματα για να ρίξουμε στην οικονομία, να στηρίξουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που στενάζουν, γιατί αυτή τη στιγμή δεν  υπάρχει ρευστότητα. Πώς αλλιώς θα τις στηρίξουμε;

Και θα δώσουμε και ένα μήνυμα στην ευρύτερη αγορά, ότι εδώ κάτι σταθεροποιείται. Κάτι αλλάζει. Ότι η χώρα αλλάζει πορεία. Θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε ….

Πιστεύω ότι μια κυβέρνηση πρέπει να έχει δύναμη και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό και για να διαπραγματευτεί και για να φτιάξει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων και αλλαγών που χρειάζεται να προχωρήσουν μέσα στη χώρα, γιατί ακόμα και εάν λύναμε ως δια μαγείας και το δημοσιονομικό πρόβλημα και το ζήτημα του χρέους, εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης του κράτους, της παραγωγής, του κοινωνικού κράτους, της δικαιοσύνης, σε λίγα χρόνια θα ξαναβρεθούμε στο ίδιο σημείο από το οποίο ξεκινήσαμε.

Έχουμε καταλάβει πού βρίσκεται η χώρα; Κανένας μόνος του δεν μπορεί. Μόνο όλοι μαζί μπορούμε.

 

Για εξεταστική επιτροπή

Πρωτοτυπήσαμε πραγματικά. Όχι όπως ο κ. Τσίπρας έλεγε τα προηγούμενα χρόνια, ότι θα τηρήσει  όλες τις προεκλογικές του δεσμεύσεις και θα πρωτοτυπήσει και κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Ζητήσαμε Εξεταστική από τη στιγμή που μπήκε η χώρα στην ΟΝΕ μέχρι σήμερα για να εξετάσουμε όλη την περίοδο που η χώρα έχει ευρώ και να καταλήξουμε επιτέλους ποιος έχει ευθύνες, ποιες ευθύνες και εάν υπάρχουν και περίοδοι που πρέπει να διερευνηθούν περαιτέρω από προανακριτική, ας το αποφασίσουμε να προχωρήσουμε.

Αλλά εδώ κανένα από τα άλλα κόμματα δεν ήρθε να απαντήσει ότι δέχεται να το κάνουμε αυτό. Δεν τολμούν.  Και καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης θα έχει ένα εσωτερικό πρόβλημα αν πει ότι θέλει να διερευνήσει την περίοδο 2004 – 2009 που υπάρχουν και μεγάλες ευθύνες για το ότι οδηγηθήκαμε και στην εκτόξευση του ελλείμματος και στην εκτόξευση του χρέους και στο τεράστιο έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.

Από το 2000 μέχρι σήμερα να ερευνηθούν τα πάντα. Το ερώτημα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί δεν θέλει να διερευνήσει τις ευθύνες της κυβέρνησης Ν.Δ.; Και βεβαίως αντιλαμβάνομαι γιατί δεν θέλει να διερευνήσει τις ευθύνες τις δικές του για το πώς εκτροχιάστηκε η οικονομία το 2015.

 

Μεταρρυθμιστικό προσωπείο Μητσοτάκη

Ο κ. Μητσοτάκης παρά το μεταρρυθμιστικό προσωπείο που προσπαθούν να του βάλουν και να τον παρουσιάσουν, να δούνε κάτι διαφορετικό από τη Ν.Δ. που ξέραμε, στηρίχθηκε για να εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ. από τα πιο ακροδεξιά στοιχεία στο εσωτερικό του κόμματός του και αυτό είναι γνωστό και φαίνεται εξάλλου και από τις επιλογές του στην πορεία και φαίνεται και από την ταύτιση που είχε το προηγούμενο διάστημα με τη θέση του κ. Καμμένου στην υπόθεση που ξέσπασε με τον κ. Μουζάλα.

Από εκεί και πέρα, ακριβώς αυτό φαίνεται. Εκτιμώ ότι ο κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. έχουν την τακτική του ώριμου φρούτου. Είναι λίγο βελτιωμένη η έκδοση της τακτικής που είχαν το 2012 όταν οδήγησαν τη χώρα δυο φορές σε εκλογές, επιζητώντας την αυτοδυναμία. Αυτή ήταν η τακτική. Σήκωσαν τη σημαία αντιμνημόνιο το 2010. Σου λέει εντάξει άσε τους άλλους τώρα να τα βρούνε μπαστούνια εδώ και θα έρθουμε εμείς σε λίγο όταν τα πράγματα θα είναι λίγο καλύτερα, όταν θα έχουμε καλύτερο ποσοστό, θα έχουμε τη δυνατότητα να διεκδικήσουμε την αυτοδυναμία. Αυτό έκαναν το 2012 και το επαναλαμβάνουν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο.

Στην ιστορία των μνημονίων έχουν χτιστεί καριέρες. Πολιτικές καριέρες, προσωπικές και κομματικές, αυτό κάποια στιγμή θα πρέπει επιτέλους να τελειώσει και εκτιμώ ότι αυτό είναι το νέο σήμερα. Να μπορέσουμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο με ελληνική σφραγίδα, ένα σχέδιο για το πώς θα ξεφύγουμε από τα μνημόνια και πώς επιτέλους θα βάλουμε μπροστά την οικονομία, έτσι ώστε να δώσουμε διέξοδο και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και στους νέους ανθρώπους που θέλουν να μείνουν στη χώρα τους να δουλέψουν.

 

Για την πρωτοβουλία ενότητας και συμπόρευσης της κεντροαριστεράς

Το Σεπτέμβριο, κάναμε το πρώτο βήμα, μαζί με τη ΔΗΜΑΡ και τις Κινήσεις Πολιτών για τη σοσιαλδημοκρατία, φτιάξαμε τη Δημοκρατική Συμπαράταξη. και τότε μας λέγανε θα μπει το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή; Με ειρωνεύονταν εκείνο το διάστημα και το ΠΑΣΟΚ έγινε στην ουσία το τρίτο δημοκρατικό κόμμα ως Δημοκρατική Συμπαράταξη μαζί με τη Δημοκρατική Αριστερά και τις Κινήσεις Πολιτών.

Μας αρκεί το 6,5% που πήραμε μέσα σε τρεις εβδομάδες και σε συνθήκες απίστευτης πόλωσης; Προφανώς όχι γιατί πιστεύουμε ότι έχουμε πολύ περισσότερα πράγματα να δώσουμε στον τόπο εάν έχουμε τη δύναμη από τον ελληνικό λαό. Και γι’ αυτό πήραμε την πρωτοβουλία να προχωρήσουμε και στη Συνδιάσκεψη, όπου εκεί θα οργανωθούμε ακόμη καλύτερα και πολιτικά και οργανωτικά, αλλά και στο κάλεσμα στις άλλες δυνάμεις του χώρου και κυρίως στο κάλεσμα στη μεγάλη κοινωνική βάση.

Τους λέμε εδώ έχουμε αλλάξει, έχουμε ανανεωθεί. Δουλεύουμε μια πρόταση για την Ελλάδα του μέλλοντός μας που λέγαμε παλιά, για την Ελλάδα του σήμερα και του αύριο πέρα από τα μνημόνια. Δουλεύουν 400 νέοι άνθρωποι αυτή τη στιγμή. Ακούω, ότι αναζητά, λέει ο κ. Μητσοτάκης.

Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη 400 νέους ανθρώπους στις Γραμματείες που εργάζονται και έχουν ήδη παραδώσει την πρώτη δουλειά και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθεί μια ηλεκτρονική πλατφόρμα διαλόγου που θα μπορεί κανείς να παρεμβαίνει και να καταθέτει τις απόψεις του.

Έχουμε ανανεωθεί σημαντικά. Έχουμε μεγάλη εμπειρία από τη διαχείριση της κρίσης αποκομίσει όλο αυτό το διάστημα και από τη διοίκηση, γιατί πρέπει να ξέρεις και από διοίκηση για να είσαι αποτελεσματικός. Η αποτελεσματικότητα μετράει.

Αυτό που λέμε εμείς είναι ότι απευθυνόμαστε στη μεγάλη κοινωνική βάση. Από εκεί και πέρα όμως προφανώς είναι σημαντικό να μπορέσουμε να βρούμε ένα κοινό βηματισμό, μια  κοινή συμπόρευση και  με άλλα κόμματα και κινήσεις του χώρου, γιατί έτσι δεν θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Δεν με ενδιαφέρει η πρόσθεση. Δεν με ενδιαφέρει να πάμε σε μεγαλύτερα γραφεία. Χαριλάου Τρικούπη 50 ήμασταν και θα είμαστε, εκεί στα ιστορικά μας γραφεία. Μας ενδιαφέρει ο πολλαπλασιασμός της δυναμικής. Και  όταν κάποιοι άνθρωποι σε περίοδο κρίσης κάθονται γύρω από ένα τραπέζι και λένε εμείς μπορούμε να συμφωνήσουμε σε ένα σχέδιο για τη χώρα, σε ένα σχέδιο δικό μας που δεν μας το επιβάλει καμία τρόικα και κανένας Ευρωπαίος εταίρος, αυτό από μόνο του δείχνει σοβαρότητα. Δείχνει αποφασιστικότητα και άρα μπορεί να γίνεις πιο ελκυστικός και να σε εμπιστευτούν και πάλι γιατί υπάρχει ζήτημα εμπιστοσύνης σήμερα με την πολιτική ζωή. Κι αυτό είναι που θέλουμε να κερδίσουμε.

Αυτή τη στιγμή με τη συνεργασία που έχουμε πετύχει και τη συνεργασία που επιδιώκουμε μετεξελισσόμαστε, ανανεωνόμαστε. Γινόμαστε πιο ελκυστικοί. Με νέους ανθρώπους, με νέες ιδέες, έμπειροι από τα λάθη.

Πρέπει να βάλουμε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα μέσα στο οποίο θα έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτησή μας και το διάλογο που θα αναπτύξουμε και στο τέλος αυτού του χρονοδιαγράμματος που θα μπορούσε να είναι ίσως δυο μήνες, αλλά αυτό θα το δούμε στο τραπέζι της συζήτησης, θα πρέπει να βάλουμε το στόχο να μπορούμε να πούμε ότι συμφωνήσαμε σε ένα βασικό πλαίσιο προγράμματος για τη χώρα.

Νομίζω ότι θα κριθεί ο καθένας από εμάς, από τη στάση που θα κρατήσει απέναντι σε αυτή την πρωτοβουλία. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία και η πρόσκληση είναι πάρα πολύ ειλικρινής, είναι πάρα πολύ καθαρή. Δεν έχει κανένα προαπαιτούμενο. Λέω, ελάτε να συμφωνήσουμε σε ένα προγραμματικό πολιτικό πλαίσιο για τη χώρα. Δεν χρειάζεται να διαλύσουμε τα κόμματά μας. Χρειάζεται να προχωρήσουμε με μια κοινή δράση και αν αυτό προχωρήσει και συμφωνήσουμε και υπάρχει αυτό το μήνυμα της συμφωνίας, πάμε στη μεγάλη κοινωνική βάση που θα επιλέξει ποιος θα είναι ο επικεφαλής αυτού του σχήματος. Κι αυτό θα δημιουργήσει και μια δυναμική γι’ αυτό το σχήμα.

 

Για το προσφυγικό

Κατ’ αρχήν θεωρώ ότι ήταν θετικό το ότι υπήρχε συμφωνία θα ήταν ακόμη πιο δύσκολα τα πράγματα και για μας στην Ελλάδα, αν τελείωνε η Σύνοδος αυτή χωρίς να υπάρξει συμφωνία.

Έρχομαι τώρα στο περιεχόμενο και στην ουσία. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να υλοποιηθεί η συμφωνία αυτή. Είναι πολλή φιλόδοξη, έχει πάρα πολλές παραμέτρους, θεωρώ ότι θα δυσκολευτούμε πάρα πολύ να την υλοποιήσουμε και φαίνεται μέχρι αυτή τη στιγμή ότι δεν έχει ξεκινήσει να υλοποιείται. Δεν είναι θετικά δηλαδή τα σήματα που έχουμε μέχρι αυτή την ώρα.

Και πράγματι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό, διότι όπως σας είπα και πριν ήδη στην Ελλάδα υπάρχουν τουλάχιστον 50.000 άνθρωποι που έχουν εγκλωβιστεί, που είναι τελείως ασαφές από το περιεχόμενο της συμφωνίας εάν και πότε αυτοί οι άνθρωποι θα αποχωρήσουν από την Ελλάδα, επομένως υπάρχουν ζητήματα και για το πώς θα αποχωρήσουν και αν θα αποχωρήσουν όλοι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Δεν θέλω να καταστροφολογώ. Έχω θέσει όμως ερωτήματα εδώ και πολύ καιρό και έχω χτυπήσει το καμπανάκι για το προσφυγικό εδώ και πολλούς μήνες. Είχα επισκεφθεί τον Πρωθυπουργό και του είχα επισημάνει ότι το ζήτημα αυτό είναι πολύ σοβαρό, έχει εθνικές διαστάσεις, θα πρέπει να διαμορφώσουμε εθνική γραμμή και όταν τον επισκέφθηκα στο Μέγαρο Μαξίμου τότε θυμάμαι αμέσως μετά από τη δική μας συνάντηση είχε μια συνάντηση με τον κ. Κουβέλη και επικοινωνιακά το Μαξίμου προσπάθησε να παρουσιάσει την επικοινωνία μας αυτή ως μια προσπάθεια να γίνει κάτι μεταξύ μας στην Κεντροαριστερά και να υπάρξει μια συνέχεια και μια διεύρυνση της Κυβέρνησής του.

Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα έγκαιρα του χτύπησα το καμπανάκι και η απάντηση ήταν η αξιοποίηση για επικοινωνιακούς λόγους αυτής της συνάντησης. Πήγα και βρήκα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησα συνάντηση μαζί του θεσμικά όπως οφείλω ως επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ζήτησα να μεσολαβήσει κι εκείνος έτσι ώστε να υπάρξει μια συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών υπό την Προεδρία του.

Μετά από αρκετές μέρες και ενώ κάθε μέρα έλεγα ότι «Αφού συμφωνείτε κ. Πρωθυπουργέ και το έχετε πει δημόσια γιατί καθυστερούμε; Εδώ διαμορφώνονται τετελεσμένα. Τι να το κάνουμε να έρθουμε στη συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών όταν όλα θα έχουν προσδιοριστεί; Όταν θα τα έχετε κάνει μαντάρα και θα λέτε ελάτε τώρα να βοηθήσετε να βάλετε πάλι πλάτη;». Αυτό δεν λέγεται εθνική συνεννόηση, κάπως αλλιώς λέγεται.

Εν πάση περιπτώσει πήγαμε σε αυτή τη συνάντηση των πολιτικών Αρχηγών, διαμορφώσαμε μια εθνική γραμμή. Δεν μπορώ να πω ότι το σύνολο των προτάσεων ήταν αυτό που θα περίμενε κανείς, υπήρξε πολλή μεγάλη δυσκολία να πειστεί ο Πρωθυπουργός να μιλήσει για διαχωρισμό προσφύγων και μεταναστών και αυτό θεωρώ ότι ήταν ένα από τα σημαντικότερα λάθη της Κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα γιατί δόθηκαν λάθος μηνύματα.

Σας θυμίζω ότι είχε σηκώσει επανάσταση για τις συνθήκες τότε κράτησης των μεταναστών, άνοιξαν την Αμυγδαλέζα και άφησαν τους ανθρώπους στο κέντρο της Αθήνας πραγματικά στην τύχη τους και στη συνέχεια έλεγαν όχι στα hot spots και στη συνέχεια μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ένα μεγάλο hot spot, όπου χωράνε όλοι και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες και μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κανένας διαχωρισμός.

Θέλω να θυμίσω την ατυχέστατη δήλωση που έχει σχολιαστεί και τόσο πολύ, της Τασίας Χριστοδουλοπούλου στο παρελθόν, που είπε ότι «οι μετανάστες λιάζονται και μετά εξαφανίζονται», η οποία δεν ήταν ατυχής όπως προσπάθησαν να την παρουσιάσουν. Ήταν πραγματικότητα.

Έμπαιναν στη χώρα και έβγαιναν προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Ο βαλκανικός δρόμος ήταν ανοιχτός και έφευγαν προς την υπόλοιπη Ευρώπη. Δόθηκε το μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι «σας τους στέλνουμε» και στους διακινητές «στείλτε τους». Η λογική των ανοιχτών συνόρων επικράτησε τους προηγούμενους μήνες και φτάσαμε στο σημείο που είμαστε σήμερα.

Πολλοί έχουν βάλει το χέρι τους με λάθος τρόπο, αλλά όταν έχεις την ευθύνη και κυβερνάς μια χώρα, πρέπει να κάνεις τα πάντα για να προλάβεις, για να προβλέψεις, να οργανωθείς σωστά και τουλάχιστον να μην είσαι ανοιχτός έτσι ώστε να μπορείς να έχεις συμμάχους και να μπορείς να διεκδικήσεις κι εσύ, επί ίσοις όροις, στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ξέρουμε όλοι πως παίρνονται οι αποφάσεις.

Στη Σύνοδο των πολιτικών Αρχηγών επέμενα πάρα πολύ ότι πρέπει να τεθεί ένας αστερίσκος σε σχέση με την ικανότητα της Κυβέρνησης να υλοποιήσει αυτή την εθνική γραμμή και θυμάστε ότι είχε γίνει μια πάρα πολύ μεγάλη συζήτηση μεταξύ όλων μας τότε και μετά από την επιμονή μου υπήρξε παράγραφος που αναφέρεται στους χειρισμούς της Κυβέρνησης και την αποτελεσματικότητά της.

Δυστυχώς αυτή τη στιγμή δικαιώνομαι – δυστυχώς το λέω δικαιώνομαι  γιατί δεν θα έπρεπε να δικαιωθώ – ότι δεν μπορεί να την υλοποιήσει αυτή τη γραμμή. Κανένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης δεν έχει εξασφαλιστεί, οι συνθήκες είναι δραματικές για τη διαβίωση των προσφύγων, τα δικαιώματα των προσφύγων καταπατώνται αυτή τη στιγμή βάναυσα. Οι εικόνες στην Ειδομένη είναι ντροπή όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για την Ευρώπη, που για άλλη μια φορά δυστυχώς καθυστερεί να πάρει αποφάσεις και δεν είναι η πρώτη φορά που το έχουμε δει.

 

Για την Ειδομένη

Τη συζήτηση αυτή την κάναμε και στη συνάντηση των πολιτικών αρχηγών και μου είπε τότε ο κ. Καμμένος ότι «εμείς έχουμε φτιάξει δομές οι οποίες έχουν 60% πληρότητα γιατί δεν θέλουν να πάνε εκεί» και τον ρώτησα «με συγχωρείτε, υπάρχει κράτος; Ενημερώνονται αυτοί οι άνθρωποι για τις προοπτικές τους; Ενημερώνονται για τις συνθήκες; Ξέρουν ότι υπάρχουν δομές με ανθρώπινες συνθήκες που μπορούν να πάνε; Υπάρχει συνεννόηση; Τους καθοδηγεί κάποιος; Ποιος είναι ο ρόλος των ΜΚΟ; Τι κάνει ο καθένας; Ποιος τους συντονίζει;».

Εδώ κάθε τρεις και λίγο εμφανίζεται ένα νέο συντονιστικό όργανο που σημαίνει ότι το προηγούμενο απέτυχε. Δυστυχώς έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο και ακόμη η Κυβέρνηση δεν μπορεί να συντονίσει και δεν μπορεί καν να ενημερώσει αυτούς τους ανθρώπους.

Τους έλεγα από το Νοέμβριο στη Σύνοδο της Μάλτας ότι πρέπει να υπάρξει μια εκστρατεία με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ύπατης Αρμοστείας για τους πρόσφυγες στα παράλια της Τουρκίας, για να υπάρξει μια ενημέρωση των ανθρώπων αυτών για τις συνθήκες που επικρατούν στο ταξίδι, για τους κινδύνους που υπάρχουν, για το πώς προχωράει το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που δεν προχωράει, για τις δυσκολίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να εκτιμήσουν αν πρέπει να ρισκάρουν τη ζωή τους και τη ζωή των παιδιών τους.

Και τους είχα πει ότι πρέπει να υπάρξει κι ένα πρόγραμμα ασφαλούς μεταφοράς των ευπαθών ομάδων, των ασυνόδευτων παιδιών. Από το Νοέμβριο που τα λέμε αυτά, τώρα άρχισε να τους απασχολεί το τι γίνεται με τα εκατοντάδες παιδιά που είναι στην Ειδομένη μόνα τους και περίπου τα 1.000 παιδιά ασυνόδευτα που βρίσκονται ήδη και ευτυχώς δημιουργήθηκε ειδική δομή γι’ αυτά και ακούω ότι επιτέλους θα υπάρξει ένα ειδικό hot spot για γυναίκες και παιδιά έτσι ώστε να είναι πιο ασφαλής η διαμονή τους όσο χρειάζεται να γίνει η ταυτοποίηση. Αυτονόητα πράγματα που δεν συντονίζει κανείς και δεν οργανώνει κανείς.

 

Για την απόφαση της Συνόδου κορυφής

Θα μπορούσε ήδη από την προηγούμενη Σύνοδο (ο πρωθυπουργός) να έχει διεκδικήσει πριν τα γραπτά συμπεράσματα να υπάρξει γραπτή δέσμευση ότι δεν θα κλείσουν τα σύνορα. Και όχι την επόμενη μέρα στην προφορική συζήτηση όπως έκανε, για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους. Ήρθε στη Βουλή μετά από τη Σύνοδο αυτή και σας θυμίζω …

Σας υπενθυμίζω  ότι ήρθε στη Βουλή και από το βήμα της Βουλής που ήρθε να μας ενημερώσει, μας είπε σας διαβεβαιώ ότι «τα σύνορα της Ελλάδας δεν θα κλείσουν» και του λέω «με συγχωρείτε κ. Πρωθυπουργέ ανησυχώ πάρα πολύ γιατί από αυτό το βήμα πριν από λίγους μήνες λέγατε ότι αυτή η Βουλή δεν θα ψηφίσει Μνημόνιο και ψήφισε το 3ο και σκληρότερο και ανησυχώ πολύ». Δυο μέρες μετά από τη συζήτηση στη Βουλή, έκλεισαν τα σύνορα.  Και επιπλέον αυτή τη στιγμή εγώ ανησυχώ και για ένα ακόμη λόγο ….

Έλεγαν και αριθμούς των προσφύγων που θα εγκλωβιστούν. Και όταν του έθεσα το θέμα αυτό -ήταν άλλη μια έντονη συζήτηση που είχαμε στα πλαίσια της συνάντησης των πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας- και του λέω «τι λέτε τώρα;» μου απάντησε ότι «παρερμηνεύτηκαν οι δηλώσεις των Υπουργών» και λέω «μα είναι σα να παραιτούνται από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης, όταν εμείς είχαμε δεχτεί ότι ένας αριθμός μέχρι 50.000 θα μπορούσε να ανακυκλώνεται και σήμερα λέτε ότι 150.000 μπορεί να μείνουν στην Ελλάδα, παρατείστε από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης».

Το ερώτημα που έθεσα είναι: πως ήξεραν οι Υπουργοί της Κυβέρνησης τότε ότι τα σύνορα θα κλείσουν και θα μείνουν πάνω από 100.000 άνθρωποι εδώ;

Έπρεπε αντί να διαπιστώνουν και να μας προετοιμάζουν γι’ αυτό που θα συμβεί, έπρεπε να έχουν λάβει τα μέτρα τους.

Όπως έπρεπε να έχουν λάβει τα μέτρα τους και για το γεγονός ότι φαίνεται πως ξεκινάει ξανά η συζήτηση της ενταξιακής διαδικασίας για την Τουρκία, χωρίς να υπάρχει επαναβεβαίωση της απόφασης του Συμβουλίου του Ελσίνκι που μιλούσε για τον τρόπο επίλυσης των διασυνοριακών διαφορών.

Και το είχαμε θέσει, είχε κάνει σχετική δήλωση ο κ. Σημίτης πριν από λίγο καιρό, το είχα θέσει και εγώ σε δημόσιες τοποθετήσεις μου, το έθεσα στη σύνοδο των Σοσιαλιστών και ήταν παρών ο κ. Τσίπρας, δεν το φρόντισε.

Ανεξάρτητα από την πορεία και την εξέλιξη, εμείς είχαμε υποχρέωση ως χώρα να ζητήσουμε έστω μια λέξη ότι η απόφαση αυτή, ισχύει και σήμερα. Και δεν το έπραξε η χώρα μας.