Δήλωση Φώφης Γεννηματά, Προέδρου του ΠΑΣΟΚ με αφορμή την πρόταση της Κυβέρνησης για τον εκλογικό νόμο

 

 1. Είναι γνωστή και σταθερή η θέση μας για την ανάγκη ευρύτερης δυνατής  πολιτικής συνεννόησης  στη βάση μιας  Εθνικής Γραμμής εξόδου από την κρίση και δημιουργίας των πολιτικών , οικονομικών και κοινωνικών προϋποθέσεων για την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα.
 2. Είναι επίσης γνωστό και δεδομένο ότι δυστυχώς τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Μητσοτάκης κωφεύουν και επιμένουν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους αλλά διαγκωνίζονται σε μικροκομματικό καιροσκοπισμό.
 3. Στο πλαίσιο μικροκομματικού τακτικισμού ο  κ. Τσίπρας πρόσφατα εξήγγειλε πομπωδώς , για λόγους επικοινωνιακού αντιπερισπασμού,  αλλαγές για την λειτουργία του πολιτικού συστήματος μέσω της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης και της αλλαγής του εκλογικού νόμου. Λίγες ημέρες μετά η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε ότι η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης πάει περίπατο για το… 2017 και άνοιξε μια προσχηματική συζήτηση μόνο για τον εκλογικό νόμο και μάλιστα με το γνωστό της πρόχειρο, αποσπασματικό και πολιτικά κουτοπόνηρο τρόπο διακινώντας μάλιστα μέσω  υπουργών και στελεχών της πανσπερμία αντικρουόμενων απόψεων ψαρεύοντας για μια ακόμα φορά στα θολά νερά.
 4. Από την δική της πλευρά η αξιωματική αντιπολίτευση, εξυπηρετώντας τις δικές της πρόδηλες σκοπιμότητες , αρνήθηκε εξ’ αρχής κάθε συμμετοχή στο διάλογο και την κατάθεση των δικών θέσεων και προτάσεων. Είναι φανερό ότι η  ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης  για το μόνο που νοιάζονται είναι πως θα καταφέρουν να γίνουν κυβέρνηση μετατρέποντας ένα εκλογικό ποσοστό μειοψηφίας  σε «τεχνητή» κοινοβουλευτική πλειοψηφία με  τις 50 έδρες bonus του ισχύοντος εκλογικού συστήματος. Προαναγγέλλουν μάλιστα  ότι αν και όταν γίνουν κυβέρνηση με το «δώρο» των 50 εδρών, θα καταργήσουν τυχόν νέο εκλογικό νόμο που θα έχει ψηφιστεί. Είναι χαρακτηριστικό ότι ανάλογη ρητή δέσμευση δεν έχουν αναλάβει για κανένα από τα νομοθετικά ασφαλιστικά και φορομπηχτικά τερατουργήματα που έχει ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ.
 5. Εμείς και ως ΠΑΣΟΚ και ως Δημοκρατική Συμπαράταξη έχουμε διατυπώσει έγκαιρα και με σαφήνεια τις θέσεις μας για τις αναγκαίες αλλαγές στην λειτουργία του πολιτικού συστήματος  και του εκλογικού νόμου αλλά έχουμε παράλληλα τονίσει ότι οι θέσεις αυτές συνιστούν την βάση για ένα ουσιαστικό διάλογο και σοβαρή επεξεργασία για την διαμόρφωση  όρων  αναζήτησης ευρύτατων πολιτικών και κοινωνικών συναινέσεων, πολιτικής και κοινωνικής αποδοχής. Γιατί  τότε και μόνο τότε μπορούν να παραχθούν τα ουσιαστικά και σταθερά πολιτικά αποτελέσματα που τόσο έχει ανάγκη η χώρα αυτή την δύσκολη περίοδο.
 6. Η κυβέρνηση μετά από  δυστοκία ημερών και αφού δημιούργησε και τροφοδότησε το κλίμα συναλλαγών πολιτικού παζαριού, δημοσιοποίησε σήμερα μια πρόταση  αποσπασματική με επιμέρους ρυθμίσεις ενώ ήταν γνωστή η θέση μας ότι «εμείς εκλογικό νόμο σε δόσεις δεν πρόκειται να ψηφίσουμε». Είναι φανερό ότι η πρόταση αυτή δεν μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής, πολιτικής και κοινοβουλευτικής  πλειοψηφίας αλλά αντιθέτως αναγορεύει σε κρίσιμο ρυθμιστικό παράγοντα για κρίσιμα πολιτικά ζητήματα το φασιστικό μόρφωμα της Χ.Α.
 7. Με αυτά τα δεδομένα, διατηρώντας ως πάγια θέση αρχής ένα σύστημα απλής αναλογικής αλλά και λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κομμάτων όπως αυτές έχουν διατυπωθεί, πιστεύουμε ότι υπάρχει η δυνατότητα να επιδιώξουμε ως πολιτικό σύστημα, την μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση και να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία στο ζήτημα αυτό, στη βάση μιας πρότασης 5 σημείων ως εξής:

Ι. Πλήρη κατάργηση του bonus με εξαίρεση στην περίπτωση που το 1ο κόμμα ή συνασπισμός κομμάτων λάβει το 42% των ψήφων και άνω όπου θα προβλέπεται ένα μικρότερο bonus 25- 30 εδρών.

 1. ii. Διατήρηση του ορίου εισόδου στη βουλή στο 3%.

iii. Κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών

 1. iv. Ψήφο στα 17
 2. v. Ψήφος Ομογένειας και Ελλήνων κατοίκων εξωτερικού.
 1. Στο πλαίσιο αυτό η Κ.Ο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα αναλάβει άμεσα σχετική πρωτοβουλία.

Καλούμε την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης  αποσπασματικών διατάξεων που  είναι φανερό ότι δεν τυγχάνουν της απαιτούμενης ευρύτερης  αποδοχής .

Επίσης καλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να σοβαρευτεί και να αρθεί στο ύψος του θεσμικού και πολιτειακού της ρόλου και να προσέλθει σε ένα σοβαρό πολιτικό διάλογο με τις θέσεις της που δεν μπορεί βέβαια  να είναι η διατήρηση του σημερινού ληστρικού εκτός τόπου και χρόνου bonus.