Βασικά Σημεία Ομιλίας Γ. Αρβανιτίδη για τον Προϋπολογισμό του 2017, Ειδικός Εισηγητής Δημοκρατικής Συμπαράταξης

Α) Για την απόφαση του Eurogroup για το χρέος:
– Το θέμα των ημερών είναι η απόφαση του EUROGROUP για το χρέος, η οποία αυτή τη φορά είναι καλή, όχι σαν το «καταραμένο» PSI. Έτσι δεν είναι;
– Είναι προκλητικό να μας ζητάτε να ζούμε, για όσο σας βολεύει, τη «Μέρα της Μαρμότας», όπου το μοτίβο λέει πως όλα τα δεινά συνέβησαν πριν από εσάς και όλα τα καλά συμβαίνουν μετά από εσάς.
– Να λέτε ότι «δεν πειράζει που χύσαμε την καρδάρα με το γάλα», τώρα πρέπει να είμαστε χαρούμενοι που πήρατε πίσω ένα ποτήρι.

Β) Υπογράψτε για εξεταστική στην οικονομία, να δούμε ποιος φόρτωσε τα βάρη στον ελληνικό λαό
Υπάρχει τρόπος να κάνουμε την πραγματική συζήτηση.

Αν, όντως, θέλετε:
– να μάθουμε και να μάθει ο ελληνικός λαός την αλήθεια για το πώς φτάσαμε ως εδώ,
– να τελειώνουμε με τους μύθους που κάποιοι εσκεμμένα καλλιεργούν για να θολώσουν τα νερά,
– να έχουμε πραγματική κάθαρση και απόδοση ευθυνών,
δεν έχετε παρά να συνυπογράψετε την πρόταση που έχουμε καταθέσει οι Βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, για εξεταστική επιτροπή στην οικονομία, από την είσοδο της χώρας στην Ο.Ν.Ε..
Και τότε θα κάνουμε πραγματικό ταμείο.
– Τότε το πολιτικό σύστημα θα έχει κάνει ένα αποφασιστικό βήμα για να επανακτήσει τη χαμένη του αξιοπιστία.
– Τότε θα μπορούμε να πούμε, καθαρά και ξάστερα, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι.
– Τότε η συζήτηση για το χθες και το σήμερα θα αποκτήσει ουσία και, ίσως υποχρεωθούν κάποιοι να απολογηθούν για τη ζημιά που έκαναν, ίσως κάποιοι άλλοι ζητήσουν συγγνώμη για τον τρόπο με τον οποίο πολιτεύτηκαν.
– Τότε θα ξέρουμε στα σίγουρα τι δεν πήγε καλά, τι έφταιξε, ποια λάθη έγιναν και πως φτάσαμε εδώ που φτάσαμε.

Γ) Φορτώνετε βάρη στον ελληνικό λαό που είχε καταφέρει να πετάξει από τις πλάτες του
Αν η Κυβέρνηση θέλει πράγματι να πει όλη την αλήθεια στον ελληνικό λαό, πρέπει να εξηγήσει γιατί η χώρα βρίσκεται ακόμα μετέωρη πάνω σε τεντωμένο σκοινί.
– Να εξηγήσει γιατί από την οριακή ανάπτυξη της οικονομίας το 2014 επιστρέψαμε στην ύφεση το 2015 και το 2016.
– Γιατί η Κυβέρνηση κόβει το ΕΚΑΣ και τις συντάξεις, αφού παρέλαβε μια οικονομία χωρίς ελλείμματα.
– Γιατί το ελληνικό κράτος έχασε έσοδα 6 δις € από τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων.
– Γιατί η χώρα δεν βρίσκεται ήδη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, στο οποίο είχε εξασφαλίσει τη συμμετοχή της από το 2014 με την προληπτική γραμμή στήριξης των 11 δις €.
– Γιατί τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βρέθηκαν ξαφνικά με τη θηλιά των capital controls.
– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ συνεχίζουν να συκοφαντούν το PSI με το οποίο η χώρα μείωσε το χρέος της κατά 138 δισ. €, όταν οι ίδιοι αυτές τις μέρες υποτίθεται ότι έδωσαν μια παρόμοια μάχη στις Βρυξέλλες.
Μια μάχη που θα μπορούσε να έχει πολύ σημαντικά αποτελέσματα για τη χώρα, αν είχε δοθεί πάνω σε μια εθνική γραμμή, όπως επιτάσσει το πατριωτικό μας καθήκον.
Μια εθνική γραμμή και συνεννόηση για την οποία η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Φώφη Γεννηματά δίνουν μάχη εδώ και καιρό, αλλά φαίνεται δυστυχώς ότι στο πολιτικό σύστημα δεν αρκούν 7 χρόνια μνημόνιο για να ξεπεράσει τις παιδικές του ασθένειες.
– Γιατί από το περίφημο «mail Χαρδούβελη» με μέτρα 1 δις €, φτάσαμε στο 3ο μνημόνιο με μέτρα 12,5 δις € και παραχώρηση του συνόλου της δημόσιας περιουσίας στους δανειστές για 100 χρόνια. Και σήμερα είμαστε αντιμέτωποι ακόμα και με 4ο μνημόνιο.
– Γιατί οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δημοσίου προς τρίτους από 3,7 δις € το 2014, έφτασαν τα 7,6 δις € το 2015, και το Σεπτέμβριο του 2016 βρίσκονταν στα 6,2 δις €.
– Γιατί πανηγυρίζετε για ένα πλεόνασμα 2% που θα έρθει – αν έρθει – ως αποτέλεσμα εξαντλητικής φορολόγησης και όχι ως αποτέλεσμα ανάπτυξης.
– Γιατί, αντί για δίκαιη κατανομή των βαρών, από τα επιπλέον 2.5 δις € που φορτώνει στους πολίτες ο προϋπολογισμός, το 94% είναι φόροι και μόλις το 6% περικοπές δαπανών.
– Γιατί, σε τελευταία ανάλυση, φέρατε έναν προϋπολογισμό που διαμοιράζει τη φτώχεια, παίρνοντας λεφτά από τους φτωχούς για να τα δώσετε στους ακόμα φτωχότερους.

Δ) Να αυξήσουμε την παραγωγή. Όχι να στοχεύουμε επαγγελματικούς κλάδους για να πληρώσουν τα σπασμένα
– Το 2015 είχαμε ένα ΑΕΠ κοντά στα 175 δις €, στο οποίο συνέβαλαν περίπου 100 κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας από τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα.
– Αν προσθέσουμε τα ποσοστά όλων των κωδικών του πρωτογενή τομέα, με τους υπόλοιπους κωδικούς που περιέχουν τη λέξη «παραγωγή», θα δυσκολευτούμε να περάσουμε το 8%.
– Από αυτό το ποσοστό, περίπου το μισό προέρχεται από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους και τους αλιείς. Μας ικανοποιεί το ποσοστό αυτό; Μας ικανοποιεί, μια χώρα όπως η Ελλάδα, που η γη της παράγει τα πάντα και σε εξαιρετική ποιότητα, να παίρνει από τη διαδικασία αυτή μόλις το 4%;
– Το πρώτο πράγμα που έπρεπε να κάνει η Κυβέρνηση είναι να δει πώς συντίθεται το ΑΕΠ της χώρας, στο σύνολο, ανά κλάδο και ανά γεωγραφική περιοχή.
– Αν πάρουμε ως παράδειγμα τον πρωτογενή τομέα, θα έπρεπε να δούμε: ποια είναι τα προβλήματα και οι προοπτικές του έλληνα αγρότη, ποιες είναι οι ανάγκες της εσωτερικής και της εξωτερικής αγοράς, πως θα ενθαρρύνουμε συνέργειες μεταξύ των παραγωγών ώστε να πετυχαίνουν καλύτερη τιμή για τα προϊόντα τους, πως θα συμβάλουμε στη σύνδεση του πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και τις τοπικές οικογενειακές επιχειρήσεις λιανικής και εστίασης, πως εν τέλει θα μετατρέψουμε τον κόπο και τον ιδρώτα των κατοίκων της υπαίθρου σε μια λειτουργική παραγωγική αλυσίδα που θα αυξάνει τον πλούτο της χώρας, το εισόδημα του πολίτη, τα έσοδα για το κράτος.

Ε) Η Κυβέρνηση «έκαψε» αναπτυξιακά εργαλεία και τσάκισε την παραγωγή και την επιχειρηματικότητα
– Αφού αρχικά «έκαψε» το αναπτυξιακό χαρτί των συνεταιρισμών, με ένα νόμο που θεωρεί ότι οι συνεταιρισμοί είναι κάτι σαν αποκεντρωμένες δομές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έρχεται το Υπουργείο Εργασίας και τριπλασιάζει τις εισφορές στον ΟΓΑ και στη συνέχεια έρχεται το Υπουργείο Οικονομικών και «βρέχει» φόρους.
– Μου θυμίζετε στελέχη επιχειρήσεων με βαρύγδουπους τίτλους και ζηλευτά βιογραφικά, που όταν δεν τους βγαίνουν τα νούμερα προτείνουν απολύσεις. Λες κι αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο οποιοσδήποτε, ακόμα κι αν δεν έχει διοικήσει ποτέ στη ζωή του επιχείρηση.
– Η ίδια εικόνα επικρατεί και στους υπόλοιπους κλάδους της οικονομίας. Μια επιχείρηση ή ένας ελεύθερος επαγγελματίας μπορεί να φτάσουν να καταβάλουν ακόμα και το 60% των εισοδημάτων τους στο δημόσιο.

ΣΤ) Ανέφικτος ο στόχος για τις αποκρατικοποιήσεις
– Από τα 2 δις € έσοδα που έχετε προϋπολογίσει για το 2017, ήδη μετά το φιάσκο στον ΔΕΣΦΑ πρέπει να αφαιρέσετε 188 εκατ. €.
– Αν κρίνουμε από τα πεπραγμένα σας στον τομέα αυτό, μάλλον πρέπει να κρατάμε πολύ μικρό καλάθι. Θα θυμίσω μόνο ότι το 51% των μετοχών του ΟΛΠ πουλήθηκε για 280 εκατ. € τη στιγμή που η συνολική συμφωνία για το λιμάνι της Λεμεσού – ένα λιμάνι πολύ μικρότερης δυναμικότητας από αυτό του Πειραιά – έφτασε τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ και μάλιστα για 25 και όχι για 36 χρόνια παραχώρησης, όπως έγινε με τον Πειραιά.
– Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός φέρεται να είπε σε σύσκεψη που έγινε πρόσφατα με φορείς της Θεσσαλονίκης για το λιμάνι, ότι το ενδιαφέρον της Κυβέρνησης εστιάζεται στο θέμα των επενδύσεων και όχι στο ύψος του τιμήματος, γιατί αυτό θα πάει στη «μαύρη τρύπα» του χρέους.