Σημεία Ομιλίας
Φώφης Γεννηματά
Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής
για την αναθεώρηση του Συντάγματος στην Ολομέλεια της Βουλής

 

 

 

ΤΟ ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΜΠΛΟΚΑΡΕΙ ΤΑ ΜΙΚΡΟΚΟΜΜΑΤΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΣΤΗΝ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

 

ΣΤΑΘΗΚΑΜΕ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΚΑΙ ΣΤΙΣ  ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΤΙΣ  ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΕΣ ΕΠΙΔΙΩΞΕΙΣ  ΤΗΣ ΝΔ

 

Αποκαλύψαμε και ακυρώνουμε στην πράξη το  «κρυφτό» πίσω από τις συνταγματικές διατάξεις.

 «-Ψηφίζω τα δικά σου. -Όχι δεν μπορείς να ψηφίσεις και τα δικά μου, ψήφισε μόνο τα δικά σου. -Και πού ξέρεις τι θα προτείνω; Μπορεί να μπλοφάρω – Τα βλέπω. Δε με νοιάζει. Πρότεινε ό,τι θες, εγώ θα το κάνω όπως θέλω και χωρίς να έχω κανέναν ανάγκη». Με αυτή τη φθηνή λογιστική, με αυτή τη σχεδόν τζογαδόρικη διάθεση προσεγγίζουν οι πρωταγωνιστές του ψεύτικου δικομματισμού το ιστορικό αναθεωρητικό εγχείρημα.

 

Είναι οι ίδιοι που την περασμένη Άνοιξη υπονόμευσαν  ανοιχτά τις πρωτοβουλίες μας για μια ουσιαστική και συναινετική διαδικασία.

Και τώρα, ο μεν ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί με απαράδεκτες  θεσμικές ακροβασίες να δεσμεύσει την επόμενη Βουλή και η ΝΔ που τότε μιλούσε για «αποχή από κάθε συζήτηση για το Σύνταγμα», με μια εντυπωσιακή «κωλοτούμπα» να ζητάει  την αναθεώρηση σχεδόν όλων των  άρθρων του Συντάγματος προσδοκώντας ότι θα την αξιοποιήσει μονομερώς και κατά το δοκούν μετά τις εκλογές.

 

Η δική μας θέση «καμιά διάταξη προς αναθεώρηση με 180 ψήφους» βάζει φρένο στις μικροκομματικές λογικές τους. Είμαστε οι εγγυητές διασφάλισης των αναγκαίων ευρύτερων πολιτικών συναινέσεων και κοινοβουλευτικών πλειοψηφιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

Δεν θα επιτρέψουμε με την ψήφο μας , η συνταγματική αναθεώρηση να γίνει υπόθεση μίας μόνο πολιτικής δύναμης. Δεν μπορεί να υπάρχει «εν λευκώ» εντολή σε κανένα  για την αναθεώρηση του Συντάγματος. ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ επεδίωξαν να κόψουν και να ράψουν την αναθεώρηση  στα μέτρα τους.

Αναλάβαμε εμείς τον κυρίαρχο, πρωταγωνιστικό ρόλο που δεν θα επιτρέψει ούτε στον κ. Τσίπρα σήμερα να δεσμεύσει την βούληση της επόμενης κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας που θα έχει προέλθει από νωπή λαϊκή εντολή ούτε στον κ. Μητσοτάκη αύριο που νομίζει ότι θα προχωρήσει σε κρίσιμες   συνταγματικές αλλαγές με οριακή μονοκομματική πλειοψηφία.