Σημεία Ομιλίας Εύης Χριστοφιλοπούλου κατά την κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα: «Η κοινωνική διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης & οι πολιτικές κοινωνικής συνοχής»

Είναι φανερό, μετά και την πρόσφατη εξέλιξη του βρετανικού δημοψηφίσματος, ότι η ΕΕ διέρχεται κρίση ταυτότητας και συλλογικής αυτοσυνειδησίας. Το αφετηριακό ευρωπαϊκό όραμα για μια Ευρώπη ειρήνης με κοινή προοπτική, κοινό μέλλον και συλλογική οικονομική και κοινωνική πρόοδο, επισκιάζεται πλέον από επικίνδυνες λαϊκίστικες εξάρσεις, εθνικιστικές τάσεις, και έναν ισχυρό οικονομικό βολονταρισμό. Όλες αυτές οι δυνάμεις είναι εξίσου καταστροφικές από όποιο κομμάτι του πολιτικού φάσματος και αν προέρχονται.

Έχουμε χρέος να δείξουμε αποφασιστικότητα, και στην θεωρία, αλλά και στην πράξη. Οι γενικόλογες θεωρίες είναι καλές, αλλά η Ευρώπη δεν έχει καταφέρει να επιτύχει πραγματική κοινωνική ενσωμάτωση.

Η μεγάλη σύγχρονη πρόκληση είναι το ευρωπαϊκό κοινωνικό κράτος.  Καλό το  «τριπλό Α» στην Κοινωνική Ευρώπη του κ. Γιούνκερ, δεν μπορεί όμως να μην παρατηρήσει κανείς πως αυτά που λέγονται για τον κοινωνικό πυλώνα είναι διακηρυκτικού χαρακτήρα, γενικόλογα και αφηρημένα.

Σε μια χώρα που έχει πληγεί όσο καμία άλλη από την κρίση χρέους και την ανεργία έχουμε ανάγκη από συγκεκριμένες προτάσεις. Ο καλός φίλος του κ. Τσίπρα, κ. Γιούνκερ, να το ακούσει αυτό. Ενδεικτικά αναφέρω ορισμένες προτάσεις τις οποίες επεξεργαστήκαμε και στα πλαίσια της Συνδιάσκεψης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης:

• Ρήτρα απασχόλησης σε κάθε ενωσιακή δράση ή πρωτοβουλία. Κάθε ενωσιακή χρηματοδότηση πρέπει να συνοδεύεται από την ρητή απαίτηση της δημιουργίας θέσεων εργασίας. Αυτό αφορά όχι μόνο χρηματοδοτήσεις μέσω του ΕΚΤ (όπου είναι αυτονόητη προτεραιότητα), αλλά και των λοιπών διαρθρωτικών Ταμείων, όπως το ΕΤΠΑ. Μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις, όπως π.χ. στις ήπιες μορφές ενέργειας, αλλά πρέπει να είναι αυστηρά οριοθετημένες.
  • Πρώτη ευκαιρία στην απασχόληση για όλους. Κάθε άνεργος ή νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας πρέπει να έχει μία τουλάχιστον ευκαιρία απασχόλησης, μαθητείας ή κατάρτισης εντός 4 μηνών αφότου δηλώνει την επιθυμία του να εργαστεί. Είναι καιρός αυτή η πρωτοβουλία, που προήλθε από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα, να εφαρμοστεί οριζόντια σε όλη την ΕΕ.
  • Ευκαιρία στην απασχόληση για τους μακροχρόνια ανέργους. Η εγγύηση απασχόλησης πρέπει να επεκταθεί, πέρα από τους νέους, και στους μακροχρόνια ανέργους, που σε συνθήκες οξείας ύφεσης, έχουν ελάχιστες προοπτικές απασχόλησης.
  • Παροχή υπηρεσιών εξατοµικευµένης προσέγγισης για τις ανάγκες των ανέργων, στις οποίες περιλαμβάνονται ειδικά διαμορφωμένα (tailor-made) προγράµµατα απόκτησης δεξιοτήτων. Οι δεξιότητες πρέπει να συνδυάζονται με τις ανάγκες της αγοράς. Ο ΟΑΕΔ πρέπει να έχει τις αντένες του ανοικτές στην αγορά εργασίας.
  • Ανοικτά προγράμματα για την ενίσχυση της απασχόλησης, χρηματοδοτούμενα από το ΕΚΤ. Η τεχνολογία προσφέρει την δυνατότητα για να δημιουργηθούν με διαφάνεια, ανοικτά προγράμματα απασχόλησης. Έτσι, θα πάψουμε να επιβαρυνόμαστε με περιττή γραφειοκρατία, η οποία ενώ γίνεται για λόγους διαφάνειας, εν τέλει επιτρέπει να παρεισφρήσουν μικρά ή μεγαλύτερα συμφέροντα.
  • Κοινωνικές Επιχειρήσεις. Πρέπει να διευκολυνθεί η ένταξη στην αγορά εργασίας μέσω της Κοινωνικής Οικονομίας και να θεσμοθετηθεί οικονομική ενίσχυση ειδικής μορφής Κοινωνικής Επιχείρησης για τα ΑμεΑ. Ο θεσμός των ΚοινΣΕπ, που εισήχθη στη χώρα μας το 2011, πρέπει να διευρυνθεί, έτσι ώστε να ενθαρρυνθούν οι πρωτοβουλίες ίδρυσης ΚοινΣΕπ σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.