Ο Υπεύθυνος της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές, Γιάννης Μανιάτης, απαντά:

Τι θυμήθηκαν και τι «ξέχασαν» για το περιβάλλον και την ενέργεια

δυο χρόνια μνημόνια Τσίπρα

1. Ακυρώθηκε με τον Ν.4389/2016 ο μνημονιακός νόμος που αποσκοπούσε στη συρρίκνωση της ΔΕΗ, με την πώληση του 30% της Επιχείρησης. Αντικαταστάθηκε με τη θεσμοθέτηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και η πρώτη δημοπρασία έγινε τον Οκτώβριο του 2016.

Η μόνη αλήθεια τους. Δυστυχώς, τραγική για τη χώρα. Ακυρώθηκε ο νόμος για το 30% που θα έδινε ρευστότητα 2 δις € στη ΔΕΗ κι επενδύσεις άλλα 3 δις € στη Δυτ. Μακεδονία. Συνολικά 5 δις € στην εθνική οικονομία. Αντικαταστάθηκε με το μνημόνιο Τσίπρα (ΝΟΜΕ), με το οποίο υποχρεωτικά και χωρίς κανένα απολύτως αντάλλαγμα, η ΔΕΗ πρέπει τα επόμενα 3 χρόνια να χάσει το 40% της σημερινής αγοράς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και το 40% των πελατών. Με μηδέν αντάλλαγμα!!! Η ΔΕΗ καταρρέει και μαζί της κινδυνεύει όλη η εθνική οικονομία από την εγκληματική διαπραγμάτευση Τσίπρα.

1. Αποτράπηκε η εκχώρηση του εθνικού δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Η διαχείρισή του παραμένει στον έλεγχο του δημοσίου, με τη νομοθετική κατοχύρωση του 51% του ΑΔΜΗΕ στο ελληνικό δημόσιο.

Και ψέμα και αυταπάτη. Εκχώρησαν το 24% του ΑΔΜΗΕ σε στρατηγικό επενδυτή και το 25% στο χρηματιστήριο. Το υπόλοιπο 51% το έχουν εκχωρήσει στο Υπερταμείο αποικιοκρατίας Τσίπρα- Σόιμπλε.

1. Προωθήθηκε νομοθετική παρέμβαση για τη βιωσιμότητα του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση.

Με απόλυτη αδιαφορία για τους 28 Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών που αφορούν το 30% της συνολικής έκτασης της χώρας. Τους παραδώσαμε ομόφωνο πόρισμα όλων των φορέων για έτοιμο νομοσχέδιο διαχείρισης, αξιοποίησης, χρηματοδότησης (Ιαν. 2015). Για δύο χρόνια το έχουν στα συρτάρια τους.

1. Ξεκίνησε η κατασκευή του αγωγού TAP, με όρους βελτιωμένους για το δημόσιο συμφέρον, στο πλαίσιο ενός συνολικότερου σχεδιασμού ενεργειακών έργων.

Κλαυσίγελος. Αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν τη σύμβαση για τον TAP που εμείς φέραμε για κύρωση στη Βουλή. Πολέμησαν λυσσαλέα το έργο και διεθνώς και στις τοπικές κοινωνίες. Τώρα περηφανεύονται για ξένα κατορθώματα χωρίς αιδώ…

Ήταν απέναντί μας όταν προωθούσαμε τους αγωγούς Ελληνοβουλγαρικό (IGB), Ελληνοκυπριακό (EastMed).

1. Προωθείται χωρίς καθυστέρηση η κτηματογράφηση της χώρας μέσα από το πρόγραμμα «ΚΤΙΜΑ_16».

Όχι μόνο δεν προχωρούν τίποτα, αλλά αντίθετα αναστέλλουν τις διαδικασίες κατακύρωσης του διαγωνισμού για το υπόλοιπο της χώρας μέχρι να διορίσουν τους πάνω από 800 ιδιωτικούς υπαλλήλους υποθηκοφυλακίων σε δημόσιο φορέα που θέλουν να δημιουργήσουν.

1. 150 Δήμοι της χώρας ενισχύθηκαν με 9 εκ. ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο, οργανισμό εποπτευόμενο από το Υπουργείο Ενέργειας.

Αντίθετα το 2014, ενισχύσαμε 197 Δήμους της χώρας με 22,5 εκ. ευρώ, από το Πράσινο Ταμείο, οργανισμό εποπτευόμενο από το ΥΠΕΚΑ.

1. Καταργήθηκε ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Μόνο για κάποιες επιχειρήσεις. Όχι βέβαια για τα νοικοκυριά και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αντίθετα, αύξησαν τον Ε.Φ.Κ. στο πετρέλαιο κατά 24% (όταν εμείς τον είχαμε μειώσει κατά 30%). Κάθε νοικοκυριό θα πληρώσει το 2017 350€ παραπάνω για πετρέλαιο θέρμανσης. Κατάφεραν να κάνουν πιο ακριβή τη βενζίνη στην Αμοργό από την τιμή της  Γενεύης – Ελβετία.

Ούτε κουβέντα για τα 700.000 φτωχά νοικοκυριά στα οποία δώσαμε φθηνό ηλεκτρικό ρεύμα κατά 40% (Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο – ΚΟΤ). Ακύρωσαν και διέκοψαν το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον» που μείωσε κατά 42% (πάνω από 400€ το χρόνο) το ενεργειακό κόστος σε 50.000 αδύναμα νοικοκυριά.

1. Ολοκληρώθηκαν το Εθνικό και τα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων.

Ακύρωσαν τα ρεαλιστικά κι εγκεκριμένα Σχέδια (Εθνικό και Περιφερειακά) που τους παραδώσαμε. Τα δικά τους περιλαμβάνουν εξωπραγματικούς στόχους, πολύ πιο πάνω από τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις.