Σημεία παρέμβασης

Θάνου Μωραΐτη

Γραμματέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ

στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή «Πρωϊνή Ζώνη»

με τους δημοσιογράφους Γιώργο Δαράκη και Νίνα Κασιμάτη

Στις εξελίξεις στην κεντροαριστερά μετά τη συνάντηση Γεννηματά – Παπανδρέου αναφέρθηκε ο Γραμματέας Επικοινωνιακού Σχεδιασμού Θάνος Μωραΐτης, μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ζώνη» της ΕΡΤ. Συγκεκριμένα τόνισε ότι:

«Για μας υπάρχει μια νέα μέρα για τη Παράταξη όπως και για το πολιτικό σκηνικό. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πήρε μια γενναία πρωτοβουλία πριν από ένα χρόνο για την ανασύνταξη της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Στην πολιτική όλα κρίνονται από τις πράξεις και το αποτέλεσμα. Η Φώφη Γεννηματά απέδειξε ότι αυτό που έλεγε το εννοούσε, το πίστεψε, το πάλεψε το κατάφερε και χθες είχαμε το πρώτο μεγάλο βήμα για την ανασύνταξη του χώρου με την συμμετοχή  του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών και του Γιώργου Παπανδρέου».

Για το ρόλο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στο πολιτικό σκηνικό

«Απέναντι σε μια δεξιά που ανασυγκροτείται και στον βαλκανικό νεοφιλελευθερισμό του κ. Μητσοτάκη θα σταθεί η μεγάλη δημοκρατική συμπαράταξη. Αυτό δεν μπορεί να το κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ που καταρρέει».

Για τη διαμόρφωση μιας νέας προοδευτικής ατζέντας

«Έχουμε πάρει συγκεκριμένες αποφάσεις σε όλα τα όργανα και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ. Ο πρώτος στόχος ήταν, είναι και θα είναι να δημιουργήσουμε έναν προοδευτικό πόλο για την χώρα. Γιατί αυτό μας ζητούν οι πολίτες που ασφυκτιούν από την πλαστογράφηση που δέχεται μια ιστορική  παράταξη από τον λαϊκίστικο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι θέμα προσώπων. Δεν μας ενδιαφέρει απλά να προστεθούν στελέχη. Μας ενδιαφέρει να διαμορφώσουμε μια προοδευτική ατζέντα, να μπορέσει η παράταξή μας να μιλήσει ξανά για τους πολλούς. Μέσα σε ένα δύσκολο περιβάλλον να συνδεθούμε ξανά με τις κοινωνικές ομάδες που πορευτήκαμε επί δεκαετίες. Να διαμορφώσουμε και πλατιά κοινωνική και πολιτική συμμαχία και να καταθέσουμε στις επόμενες εκλογές ένα ολοκληρωμένο προοδευτικό σχέδιο αλλαγών για την χώρα. Θέλω όμως να επισημάνω το θετικό ρόλο των άλλων εταίρων μας, της ΔΗΜΑΡ και του πρόεδρου της Θ. Θεοχαρόπουλου αλλά και των Κινήσεων Πολιτών σε αυτό το εγχείρημα. Αυτή τη στιγμή συζητάμε και με αλλά κόμματα, κινήσεις και συλλογικότητες . Στόχος είναι το κοινό τραπέζι σύμπλευσης και συμπόρευσης. Και η ΔΗΜΑΡ όπως και οι κινήσεις πολιτών συμβάλλουν θετικά σε αυτό το στόχο. Στους κακοπροαίρετους – αν υπάρχουν – λέμε πως δεν έχει καμία σχέση η χθεσινή πρωτοβουλία με ό, τι γίνεται στο ευρύτερο χώρο».

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ανέφερε ότι:

«Bρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή. Γίνονται βήματα προς μια θετικότερη κατεύθυνση και βεβαίως πρέπει να βρούμε μια βιώσιμη λύση, με σεβασμό στους κανόνες του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όχι όμως λύση στο Κυπριακό με παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων. Η Κύπρος έχει στα χέρια της αρκετά χαρτιά, είναι μέλος της Ευρωζώνης, και η Ευρώπη πρέπει να σταθεί δίπλα στην Κύπρο».