ΣΗΜΕΙΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΣΤΟ «ΒΗΜΑ F.M.» ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ ΝΟΤΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟ και ΒΑΣΙΛΗ ΧΙΩΤΗ

Για την πρόταση ενότητας και ανασύνταξης της κεντροαριστεράς

Η πρότασή μου λέει τα εξής: Έχει έρθει η στιγμή ο χώρος αυτός, της Κεντροαριστεράς, της Σοσιαλδημοκρατίας, του ριζοσπαστικού Κέντρου, του δημοκρατικού Σοσιαλισμού, της ανανεωτικής Αριστεράς, της Οικολογίας να ενωθεί και πάλι. Είναι κατακερματισμένος, είναι διάσπαρτος, εγώ λοιπόν προτείνω να βρεθούμε σε μια μεγάλη προγραμματική Συνδιάσκεψη όπου όλοι εμείς θα καταθέσουμε τις προτάσεις μας, ένα νέο προγραμματικό πλαίσιο, μια νέα διακήρυξη γι’ αυτό που χρειάζεται σήμερα η χώρα.

Στη συνέχεια να εκλεγεί επικεφαλής αυτής της Παράταξης από τη βάση, από τους Έλληνες πολίτες που θεωρούν ότι εκφράζονται από αυτό το χώρο. Θα κρατήσουμε την αυτονομία, την ανεξαρτησία και την οντότητα των Κομμάτων που συμμετέχουν και απαρτίζουν αυτή την Παράταξη και το κυριότερο είναι ότι σε όλη αυτή την πορεία θα ξεκινήσει η αυτοοργάνωση, θα δημιουργηθούν πυρήνες σε όλη την Ελλάδα που θα στηρίξουν αυτό το εγχείρημα.

Γιατί αυτό το εγχείρημα πρέπει να είναι μια κίνηση βάσης, ακριβώς για να ξεπεράσουμε τις καχυποψίες που είπατε πριν.

Ποιοι θα συμμετέχουν

Όλοι εφόσον το επιθυμούν, βεβαίως και θα συμμετέχουν στη συνδιάσκεψη. Όπως θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, των Επιμελητηρίων, των Συνδικάτων, των επιστημονικών φορέων γιατί εμείς θέλουμε να συμμετέχει στη Συνδιάσκεψη και η κοινωνία.

Θα υπάρξει μια οργανωτική Επιτροπή της συνδιάσκεψης που εγώ προτείνω να ξεκινήσει να είναι το κεντρικό συντονιστικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης που υφίσταται και στην πορεία όποιος δηλώνει ότι επιθυμεί να συμμετέχει σε αυτή τη συνδιάσκεψη θα προστίθεται με εκπροσώπους του στην οργανωτική Επιτροπή. Με απόλυτο σεβασμό και στα Κόμματα και στις κινήσεις και στις αυτόνομες προσωπικότητες.

Σε πρώτο στάδιο προτείνω να είναι κατά το πρότυπο όπως είπατε του ΣΥΡΙΖΑ για να καταλαβαινόμαστε, δηλαδή να κρατηθεί η οντότητα και η ανεξαρτησία των Κομμάτων. Το αν θα υπάρξει επόμενο στάδιο κ. Παπαδόπουλε που με ρωτάτε, θα το αποφασίσουν όλοι αυτοί που θα συμμετέχουν, ανάλογα με τη συγκυρία και τη δυναμική που θα αναπτύξει. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλλει σε Κόμματα να αυτοδιαλυθούν για να συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια.

Νομίζω πως ένα τέτοιο αίτημα θα ήταν απολύτως διαλυτικό και αποτρεπτικό και θα ήταν σα να λέμε ότι δεν θέλουμε να προχωρήσουμε.

Η συνδιάσκεψη θα πάρει τις αποφάσεις για τη διακήρυξη, το προγραμματικό πλαίσιο, το όνομα και τα σύμβολα. Η συμμετοχή στη συνδιάσκεψη των Κομμάτων θα είναι σύμφωνα και με τα αποτελέσματα των προηγούμενων εκλογών, γιατί με κάποιο τρόπο θα πρέπει να υπάρξει μια αναλογία συμμετοχής. Χωρίς να υπάρχει πλειοψηφία κάποιου για να μπορεί να καπελώσει τελικά τις εξελίξεις και να τις ελέγξει.

 

Εκλογή επικεφαλής από τη βάση

Δεν παραιτούμαι από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Λέω, ότι δεν θεωρώ ότι αυτοδίκαια ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είμαι και επικεφαλής αυτής της Συμπαράταξης. Πιστεύω πως η βάση που θα διαμορφωθεί και θα στηρίξει αυτή την προσπάθεια, θα πρέπει να επιλέξει ποιος θα είναι ο επικεφαλής όλης αυτής της Παράταξης, της μεγάλης, προοδευτικής, ευρωπαϊκής, δημοκρατικής, μεταρρυθμιστικής Παράταξης.

Βεβαίως σε αυτή τη διαδικασία θα μπορεί όποιος το επιθυμεί να είναι υποψήφιος, είναι απολύτως ανοιχτό. Έχει μεγάλη σημασία να μην υπάρξουν αποκλεισμοί σε αυτή την προσπάθεια.

Θα ψηφίσει ο κόσμος. Αυτή είναι η πρότασή μου, είναι τελείως ανοιχτή.

Αν η βάση της Παράταξης θεωρεί ότι κάποιο άλλο πρόσωπο είναι ικανό να ενώσει αυτό το χώρο και να τον προχωρήσει παραπέρα και τον επιλέξει, θα είναι σεβαστή αυτή η απόφαση. Εγώ δίνω τη μάχη μου και κάνω αυτή την προσπάθεια. Έκανα πρώτα την προσπάθεια να συγκρατήσω τις δυνάμεις του Κόμματός μου να είναι μέσα στο Κοινοβούλιο από το 2,5 πήγαμε στο 6,5% μέσα σε μια ακραία πόλωση και σε μια προεκλογική περίοδο μόλις τριών εβδομάδων, χωρίς οργάνωση, χωρίς δυνατότητες.

Έγινε η Δημοκρατική Συμπαράταξη που το θεωρώ κορυφαίο βήμα, πιστεύω ότι άλλαξε τα δεδομένα προεκλογικά και έδωσε την πρώτη δυναμική που χρειαζόμασταν. Αλλά τώρα είναι φανερό ότι πρέπει να κάνουμε και το δεύτερο βήμα. Δεν μπορεί κανείς να μένει στατικός και να λέει «εντάξει, έφτιαξα το σπιτάκι μου, είμαι και Πρόεδρος, ας κάτσω τώρα εδώ και ας συνεχίσω να παραμένω βουλευτής του ελληνικού Κοινοβουλίου».

 

Να εκφραστεί η κοινωνία

Εδώ είναι φανερό ότι ολόκληρες κοινωνικές ομάδες δεν εκφράζονται και πρέπει να τις εκφράσουμε. Και όχι μόνο να τις εκφράσουμε, να τις προστατεύσουμε. Δεν προστατεύονται. Επιστήμονες, νέοι επιστήμονες, ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες αυτή τη στιγμή οδηγούνται στην εξόντωση. Ποιος θα μιλήσει γι’ αυτούς;

Θα πρέπει να συνδέσουμε την προσπάθεια που κάνουμε με αυτό που βιώνει σήμερα η ελληνική οικογένεια. Δεν πρόκειται για μια κίνηση στελεχών, αυτό προσπαθώ να αποφύγω.

Και αν θέλετε να μιλήσουμε για την Ελιά που είπατε πριν. Έγιναν πολύ σημαντικές προσπάθειες το προηγούμενο χρόνο για την επανένωση του χώρου. Και πολύ σημαντικοί άνθρωποι ασχολήθηκαν με όλη αυτή την υπόθεση. Ποιο ήταν το πρόβλημα και γιατί πιστεύω ότι δεν προχώρησε. Το πρόβλημα πιστεύω πως ήταν ότι αυτή η συζήτηση παρέμεινε σε κλειστά γραφεία σε επίπεδο κορυφής και στελεχών. Δεν μπορείς να δημιουργήσεις το νέο, είτε αυτό είναι Παράταξη είτε είναι αργότερα ένα Κόμμα αν κανείς αποφασίσει να κάνει το τρίτο βήμα, αν αυτό δεν αφορά την κοινωνία.

Η εκλογή από τη βάση νομίζω ότι ανατρέπει όλα τα δεδομένα και δείχνει πως εδώ δεν υπάρχει σημαδεμένη τράπουλα, δεν υπάρχουν προαπαιτούμενα. Δεν προσπαθεί κάποιος να κάνει ηγεμονικές κινήσεις, δεν προσπαθούμε να κάνουμε το ΠΑΣΟΚ plus. Προσπαθούμε να ενώσουμε ξανά δυνάμεις της κοινωνίας, που είτε στράφηκαν σε άλλα Κόμματα και ζήτησαν εκεί έκφραση, είτε αποστασιοποιήθηκαν πλήρως. Είναι πολύ μεγάλο το ποσοστό της αποχής στις τελευταίες εκλογές και πρέπει να μας προβληματίσει.

Χρονοδιάγραμμα

Έχουμε θέσει ένα χρονοδιάγραμμα. Λέμε ότι μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου πρέπει να γίνουν όλες οι προεργασίες, να οργανωθεί σωστά, να παρθούν όλες οι πρωτοβουλίες. Πρώτη προτεραιότητα όπως σας είπα είναι οι κινήσεις της βάσης. Γι’ αυτό θα επιδιώξω το επόμενο διάστημα να υπάρξουν πρωτοβουλίες από όλους τους κλάδους που σας ανέφερα πριν και θεωρώ ότι υπάρχει ενδιαφέρον και υπάρχει ήδη ανταπόκριση.

Βεβαίως το πρώτο στάδιο είναι να ολοκληρώσουμε και ένα κύκλο συνεδριάσεων στο Κόμμα. Χτες συνεδρίασε το Πολιτικό Συμβούλιο, αύριο συναντιόμαστε το Κεντρικό Συμβούλιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέσα στις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου μέσα στο 1ο δεκαήμερο θα συνεδριάσει και η Κεντρική τ του ΠΑΣΟΚ.

Στη συνέχεια θα υπάρξουν οι επαφές με τους φορείς που σας είπα πριν και τέλος θα υπάρξει συνομιλία με όλους τους μεμονωμένους ή τις κινήσεις ή τα Κόμματα που θεωρούν ότι εκφράζουν αυτό το χώρο.

Για τον Γιώργο Παπανδρέου

Ο κ. Παπανδρέου δεν ήθελε να επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ προ των εκλογών, όταν υπήρξαν οι σχετικές συζητήσεις. Η πρωτοβουλία που παίρνω τώρα είναι μία διαφορετική πρωτοβουλία, ξεπερνά το ΠΑΣΟΚ και όταν θα έρθει η ώρα, θα συνομιλήσω με όλους».

Β. ΧΙΩΤΗΣ: Αν δεν κάνω λάθος χτες στο Πολιτικό Συμβούλιο κάποια στελέχη σας είπαν ότι ίσως αυτό είναι λίγο βιαστικό τέλος Φεβρουαρίου, ίσως θα χρειαζόταν παραπάνω χρόνος.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είμαι αρνητική και κανείς δεν μπορεί να πει σε αυτή την προσπάθεια ότι υπάρχει άσπρο – μαύρο. Θεωρώ ότι στην πορεία αυτή και μέχρι την Κεντρική Επιτροπή θα πρέπει να φτιάξουμε ένα οδικό χάρτη και ένα επιχειρησιακό σχέδιο και να τα συνεκτιμήσουμε όλα. Το χρονοδιάγραμμα που θέτουμε, θα πρέπει να συνδυαστεί και με το τι συμβαίνει στη χώρα. Δεν είμαστε ανεξάρτητοι και δεν λειτουργούμε μέσα σε μια γυάλα.   Άρα όλα αυτά θα πρέπει να τα δούμε συνδυαστικά.

 

Ριζικές οι διαφορές με τη Δεξιά

Υπάρχουν ριζικές, διαχρονικές πολιτικές διαφορές ανάμεσα στο κόμμα μου, στην ευρύτερη παράταξή μου και στη δεξιά. Και αυτό δεν είναι κάτι που αλλάζει, επειδή εκλέγεται ένας νέος αρχηγός.

Πιστεύω πραγματικά και έχουμε δει όλα τα προηγούμενα χρόνια, ότι η δεξιά δεν αλλάζει επειδή αλλάζει ο επικεφαλής της. Είναι συγκεκριμένη. Δεν έρχεται από παρθενογένεση. Συμμετείχε όλα τα προηγούμενα χρόνια. Επομένως εγώ θεωρώ ότι οι διαφορές μας είναι πάρα πολύ μεγάλες. Κι αυτό δεν μας εμπόδισε.

Κοιτάξτε να δείτε, γιατί έχω ακούσει να λέγονται διάφορα. Εσείς συγκυβερνούσατε. Βεβαίως. Συγκυβερνήσαμε γιατί ήταν εθνική ανάγκη τότε, γιατί η χώρα δεν μπορούσε να πάει σε τρίτες εκλογές. Σας θυμίζω ότι είχαν προηγηθεί δυο εκλογές το 2012 με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή δεν ήθελε να αναλάβει τότε το βάρος να συμμετέχει στην διακυβέρνηση του τόπου. Και στην πορεία η ΔΗΜΑΡ που στην αρχή συμμετείχε στο σχήμα εγκατέλειψε αυτή την προσπάθεια για δικούς της λόγους και βεβαίως μείναμε εμείς και η Ν.Δ. και το πληρώσαμε αυτό πάρα πολύ. Με μεγάλο κόστος.

 

Για τις μεταρρυθμίσεις

Στο ζήτημα του εκσυγχρονισμού και των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, δεν μπορεί να είσαι ό,τι δηλώσεις. Είσαι ό,τι αποδεικνύεις με τις πράξεις σου ότι πρεσβεύεις. Και μένει να κριθεί αυτό. Βεβαίως υπάρχουν και δείγματα γραφής από το προηγούμενο διάστημα.

Είχαμε διαφωνήσει πλήρως με τον τρόπο που προχώρησε ο κ Μητσοτάκης την αξιολόγηση στο δημόσιο. Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο αυτό το μοντέλο και εάν εννοούσατε πριν, ότι εμείς αποτρέψαμε μεταρρυθμίσεις σε σχέση με τον τρόπο που ερχόταν η αξιολόγηση στο κράτος, ναι, είχαμε διαφωνία γιατί πιστεύουμε ότι ήταν σε τελείως λάθος κατεύθυνση. Δεν ήταν μεταρρύθμιση το σχέδιο και η πρόταση που είχε συζητηθεί.

 

Για Εξεταστική Επιτροπή

Έχουμε καταθέσει αυτή την πρόταση και έχουμε ζητήσει απ’ όλα τα κόμματα να τη στηρίξουν, να συνυπογράψουν. Προφανώς δεν αρκούν οι δικοί μας οι βουλευτές για να κατατεθεί η πρόταση. Αποκτά δε ιδιαίτερο νόημα και αξία μετά από τα όσα αποκαλυπτικά είδαμε στη συνέντευξη του κ. Βαρουφάκη. Και πραγματικά εγώ περιμένω να δω πρώτο, τι στάση θα κρατήσει ο κ. Τσίπρας σε σχέση με όλα αυτά και δεύτερο, τι στάση θα κρατήσει ο κ. Μητσοτάκης, διότι εμείς λέμε ότι η Εξεταστική θα πρέπει να εξετάσει όλες τις εξελίξεις από το 2000, από τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα.

Και βεβαίως να εξετάσουμε και πώς υπήρξε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός από το 2004 μέχρι το 2009 που μας οδήγησε στο μνημόνιο και πώς υπήρξε και ο δεύτερος εκτροχιασμός που μας οδήγησε στο τρίτο και σκληρότερο μνημόνιο. Έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε εάν ο κ. Μητσοτάκης θα συνυπογράψει το αίτημά μας για Εξεταστική. Εγώ πιστεύω ότι έχουμε υποχρέωση το πολιτικό σύστημα να φέρουμε όλη την αλήθεια στο φως. Έχουμε υποχρέωση απέναντι στους Έλληνες πολίτες. Να μάθουν τι έγινε σε αυτή τη χώρα.

Η Εξεταστική δεν είναι προανακριτική. Η Εξεταστική είναι μια έρευνα και θεωρώ ότι θα πρέπει να κλείσουμε αυτή τη μεγάλη ιστορική περίοδο από τη στιγμή που μπήκαμε στο ευρώ μέχρι σήμερα, αποτυπώνοντας την πραγματικότητα, την αλήθεια, τα ιστορικά γεγονότα και να μάθει ο ελληνικός λαός τι έγινε. Και εάν προκύψουν ευθύνες, βεβαίως να διερευνηθούν από εκεί και πέρα.

Σας θυμίζω ότι το καλοκαίρι, επειδή αναφερθήκαμε στο ζήτημα της Εξεταστικής, είχα κάνει ερώτηση στον Πρωθυπουργό, ο οποίος είχε έρθει στη Βουλή να απαντήσει και μάλιστα τότε μας είχε ειρωνευτεί και είχε πει πως όλος αυτός ο σχεδιασμός είχε γίνει μεν με την εντολή του, αλλά ήταν μια αμυντική προσπάθεια.

Εδώ προκύπτει ότι υπάρχει συζήτηση και σχεδιασμός από το 2012 για το γεγονός ότι η δραχμή θα μπορούσε να είναι ένας ασφαλής εναλλακτικός δρόμος για τη χώρα και το πραγματικό ερώτημα που προκύπτει είναι γιατί εφόσον ήταν ένα αμυντικό σχέδιο, κρατήθηκε κρυφό, δεν έγινε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες κανονικά στα γραφεία τους όπως θα έπρεπε και όπως θα έπραττε οποιαδήποτε κυβέρνηση εάν σχεδίαζε ένα αμυντικό plan b. Και εδώ προκύπτει επίσης ότι εν γνώσει τους ότι θα κλείσουν οι τράπεζες και θα επιβληθούν capital controls προχώρησαν στη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Ένα δημοψήφισμα που δεν είχε ερώτημα, δεν είχε περιεχόμενο, ήταν απολύτως διχαστικό και πολωτικό για τον ελληνικό λαό και οδήγησε πάρα πολύ πίσω την οικονομία, γιατί ανακόπηκε όλη η προσπάθεια που είχε φτάσει στα πρωτογενή πλεονάσματα και στους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Και σήμερα έρχεται ο λογαριασμός. Σήμερα έρχεται ο λογαριασμός, το 1,8 δις που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ότι θα περικοπεί από το ασφαλιστικό, είναι ο λογαριασμός της διακυβέρνησής της. Δεν ήταν νομοτέλεια να συμβούν όλα αυτά.

Εγώ δεν είμαι αυτή που θα κρίνει εάν υπάρχουν ποινικές ευθύνες. Υπάρχουν τεράστιες πολιτικές ευθύνες και ηθικής τάξεως ζητήματα και αυτό που λέω εγώ είναι ότι θα πρέπει να υπάρξει Εξεταστική να διερευνήσει εάν υπάρχουν και ευθύνες πέρα από τις πολιτικές και τις ηθικές.

Δεν είναι η επιλογή μου η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής. Θεωρώ όμως ότι έχουν ευθύνη τα άλλα κόμματα, να ανταποκριθούν στην πρωτοβουλία μας. Πρέπει να υπάρξει Εξεταστική. Πρέπει να μάθει ο ελληνικός λαός τι ακριβώς έγινε.

 

Για τους αγρότες

Οι αγρότες δεν λένε ότι δεν πρέπει να πληρώσουν. Ούτε κι εμείς λέμε ότι οι αγρότες δεν πρέπει να συνεισφέρουν στην εθνική προσπάθεια. Αυτό όμως που φέρνει η κυβέρνηση δεν είναι απλώς συνεισφορά των αγροτών στην προσπάθεια που κάνει η χώρα, όπως όλοι οι άλλοι επαγγελματικοί κλάδοι. Είναι η εξαφάνισή τους. Είναι η εξόντωσή τους.

Το 70% έως 80% του εισοδήματός τους θα πηγαίνει σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Απλά δεν μπορούν να ζήσουν. Όπως ακριβώς γίνεται και με τους επιστήμονες ελεύθερους επαγγελματίες που πολλές φορές σε αυτούς μάλιστα ξεπερνά το 100% του εισοδήματός τους αυτό που πρέπει να πληρώσουν. Είναι σαν να τους λέει η κυβέρνηση δεν με ενδιαφέρει τι θα γίνεται, δεν ανήκετε στην δική μου πελατεία, αδιαφορώ για το εάν θα συνεχίσετε να υπάρχετε.

Και το θέμα δεν είναι εάν λειτουργεί με πελατειακές λογικές αυτή η κυβέρνηση. Το θέμα είναι ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι σπρώχνονται στην ανεργία και η ανεργία επιβαρύνει την ύφεση και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται και δεν υπάρχει λύση για τη χώρα.

 

Για το ασφαλιστικό

Εμείς κάναμε δημόσιο διάλογο (για το ασφαλιστικό) και καλέσαμε όλους τους κοινωνικούς εταίρους να τοποθετηθούν και παρουσιάσαμε το πλαίσιο της πρότασής μας, πολύ πριν παρουσιάσει η κυβέρνηση την δική της πρόταση. Από εκεί και πέρα δεν είναι ευθύνη της αντιπολίτευσης να δώσει λύση στα προβλήματα που δημιούργησε η κυβέρνηση με την πολιτική της. Εμείς έχουμε καταθέσει προτάσεις στο δημόσιο διάλογο και ειδικά ….

Υπήρχαν πάρα πολλά προβλήματα διαχρονικά στο ασφαλιστικό. Και τα προβλήματα αυτά επιβαρύνονται κυρίως από την ύφεση, τη μείωση του ΑΕΠ και την ανεργία. Μετά τη μεταρρύθμιση του 3863, η τρόικα είχε αποδεχτεί ότι δεν χρειάζονται νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό. Πότε άρχισε να ζητάει νέες παρεμβάσεις; Όταν ξαναμπήκαμε στον κύκλο της ύφεσης και όταν δημιουργήθηκε δημοσιονομικό πρόβλημα.

Εδώ η κυβέρνηση ψάχνει να εισπράξει χρήματα για να βάλει στα ταμεία και επιλέγει να τα εισπράξει από το ασφαλιστικό και έρχεται και κάνει υποτίθεται μια μεταρρύθμιση με την οποία αποδομεί πλήρως τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης, τιμωρεί όσους δηλώνουν υψηλά εισοδήματα, αδικεί όσους πλήρωναν για πάρα πολλά χρόνια μεγάλες εισφορές, γιατί αυτοί έχουν τις μεγαλύτερες μειώσεις και στην πραγματικότητα ωθεί τους Έλληνες πολίτες στη φοροδιαφυγή και στην εισφοροδιαφυγή. Άρα μετά από πολύ λίγα χρόνια στο αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρξει η ανάγκη για νέες και πολύ πιο επώδυνες παρεμβάσεις γιατί δεν θα υπάρχουν έσοδα στα ταμεία.

Παράλληλα εξοντώνει συγκεκριμένους κλάδους. Επιλέγει συγκεκριμένους κλάδους να τους φορτώσει όλο αυτό το βάρος του 1,8 δις και τους εξοντώνει κυριολεκτικά. Από εκεί και πέρα βεβαίως δεν πρέπει να κλείνει η Ελλάδα, γιατί αυτή τη στιγμή η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα είναι σε πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση και συντηρεί το ΑΕΠ της χώρας.

Όλη αυτή η αντίδραση που βλέπουμε και από τους αγρότες και από τους επιστήμονες, είναι το αποτέλεσμα του άλλα λέω προεκλογικά και άλλα κάνω. Αυτός ο λαϊκισμός είναι ο μεγάλος μας αντίπαλος.

Για τον εκλογικό νόμο

Είχαμε ζητήσει την αλλαγή του εκλογικού νόμου από το 2012. Στη συνέχεια καταθέσαμε πρόταση νόμου για την κατάργηση του bonus των 50 εδρών. Δεν ψηφίστηκε, δεν έγινε αποδεκτή, δεν μπόρεσε να περάσει. Μέσα στο 2015 έγινε αυτό. Στη συζήτηση που είχαμε με τον Πρωθυπουργό τον Αύγουστο, όταν τα πέντε κόμματα συμφώνησαν και υπήρξε τότε η μεγαλύτερη συνεννόηση των τελευταίων ετών, του είχαμε ζητήσει να φέρει στην προηγούμενη Βουλή την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Και του είχα πει τότε προσωπικά, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα ο τόπος. Δεν πρέπει να οδηγηθούμε σε εκλογές.

Να προχωρήσουμε με τη συνεννόηση των πέντε κομμάτων τουλάχιστον μέχρι την πρώτη αξιολόγηση, αν όχι μέχρι το τέλος του προγράμματος. Αν όμως οπωσδήποτε οδηγήσεις τα πράγματα σε εκλογές, γιατί δεν είναι στο χέρι μας να τις αποφύγουμε, της αντιπολίτευσης εννοώ, φέρε τώρα την αλλαγή του εκλογικού νόμου, γιατί έχει υποχρέωση η παρούσα Βουλή που μπόρεσε να συνεννοηθεί να εξασφαλίσει ότι η χώρα θα κυβερνηθεί μετά από τις εκλογές με ασφάλεια και σταθερότητα και δεν το έπραξε.

Εμείς δεν μπορούμε να πάμε πίσω από τις αρχές μας. Κάνουμε αντιπολίτευση αρχών. Θεωρούμε ότι το εκλογικό σύστημα πρέπει να αλλάξει. Και βεβαίως όχι μόνο ο εκλογικός νόμος, θα πρέπει να σπάσουν οι μεγάλες περιφέρειες και να συζητήσουμε μια σειρά από αλλαγές που αφορούν συνολικά το πολιτικό σύστημα.

Αλλά έστω η αλλαγή του εκλογικού νόμου είναι ένα πρώτο βήμα.