Κυρία Γεννηματά, ποιο είναι το διακύβευμα αυτών των εκλογών; Τι ακριβώς κρίνεται στις 20 Σεπτεμβρίου;   

Το Διακύβευμα είναι να βγει η χώρα από την κρίση. Το αν μετά τις εκλογές, με την ψήφο του Ελληνικού λαού, θα μπορέσει   να σχηματιστεί μια κυβέρνηση της ευρύτατης δυνατής πλειοψηφίας των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική σταθερότητα για να αντιμετωπίσει κινδύνους που είναι , δυστυχώς, ακόμα υπαρκτοί. Μετά από πέντε πολύ δύσκολα για το λαό μας χρόνια, η κατάσταση επιβαρύνθηκε από τους οκτώ μήνες καταστροφικής διακυβέρνησης από τον κ. Τσίπρα και τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Η Ελλάδα έπεσε πλαγιομετωπικά στον τοίχο της καταστροφής και είναι πολυτραυματίας. Έχει ανάγκη από συνεννόηση, συναινέσεις, σχέδιο και σκληρή δουλειά.

Θεωρείτε ότι θα μπορούσαν να αποφευχθούν οι εκλογές;

Το είχαμε πει από την αρχή και επιμείναμε μέχρι την τελευταία στιγμή. Από την προηγούμενη Βουλή μπορούσε να σχηματιστεί μια κυβέρνηση ευρύτατης πλειοψηφίας με την στήριξη των κομμάτων της φιλοευρωπαϊκής αντιπολίτευσης. Ο κ. Τσίπρας αρνήθηκε επίμονα και επέλεξε να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές, την ώρα που χρειαζόταν σταθερή κυβέρνηση άμεσης δράσης, νομίζοντας ότι έτσι θα λύσει τα εσωκομματικά του προβλήματα.

Μετά την υπογραφή του τρίτου μνημονίου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ισχύει ο διαχωρισμός «μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί;». Και πού θα βάζατε εσείς τη διαχωριστική γραμμή πλέον;

Αν το 2010 που η χώρα βρέθηκε με την πλάτη στο τοίχο και το πιστόλι στο κρόταφο μετά την δημοσιονομική κραιπάλη της περιόδου Καραμανλή,   επικρατούσε κλίμα συνεννόησης και συνεργασίας των πολιτικών δυνάμεων σήμερα τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Αυτό εξάλλου αποδεικνύεται από την εξέλιξη των πραγμάτων στις άλλες χώρες του Ευρωπαϊκού νότου που αντιμετώπισαν ανάλογο πρόβλημα και σήμερα είναι εκτός μνημονίων και έχουν βρει το δρόμο τους. Στην πατρίδα μας όμως με ευθύνη αρχικά της ΝΔ διαμορφώθηκε μια δήθεν αντιμνημονιακή ατζέντα για μικροκομματικούς λόγους. Πάνω σε αυτή τη βάση ο κ. Τσίπρας οικοδόμησε τον ψευδεπίγραφο διαχωρισμό «μνημονιακοί – αντιμνημονιακοί», αποθέωσε το πολιτικό τυχοδιωκτισμό, τη δημαγωγία και το λαϊκισμό. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πολιτική απάτη στην ιστορία του τόπου.

Ο κ. Τσίπρας αφού αποκόμισε τεράστια προσωπικά και κομματικά πολιτικά οφέλη, βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπος με το  τέρας που ο ίδιος δημιούργησε. Τώρα πλέον που τα παραμύθια τελείωσαν, δυστυχώς με τεράστιο κόστος, όλοι αντιλαμβάνονται ότι αυτός ο διαχωρισμός δεν ισχύει και δεν ίσχυε ποτέ. Οι πραγματικές διαχωριστικές γραμμές ήταν και είναι ανάμεσα στη πρόοδο και την συντήρηση, ανάμεσα στην υπευθυνότητα και την ανευθυνότητα, ανάμεσα στη θέληση και την δυνατότητα να εφαρμόσεις ένα προοδευτικό ρεαλιστικό εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης και την ανικανότητα, τον λαϊκισμό και τις ιδεοληψίες.

Οι εκλογές φαίνεται ότι θα είναι ένα ντέρμπι ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Τι προβλέπετε;

Το μόνο που θέλει ο ελληνικός λαός είναι να σταματήσει η αβεβαιότητα και η αστάθεια, να αναλάβει επιτέλους ο πολιτικός κόσμος τις ευθύνες του. Να προχωρήσουν οι αναγκαίες για τη χώρα αλλαγές πέρα και έξω από προαπαιτούμενα και μνημόνια, ώστε με την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας, να βελτιωθούν δυσβάσταχτοι όροι του 3ου μνημονίου που υπέγραψε ο κ. Τσίπρας.

Περίπτωση αυτοδυναμίας κάποιου κόμματος είναι φανερό σε όλους πως δεν υπάρχει. Η βασική προεκλογική και επικοινωνιακή γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ έχει καταρρεύσει.

Το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης, θα συμβάλλει μετά τις εκλογές, στον σχηματισμό μιας Κυβέρνησης ευρείας προγραμματικής συνεργασίας.

Ο δικός σας εκλογικός στόχος ποιος είναι;

Στόχος μας είναι η διαμόρφωση του Τρίτου εναλλακτικού προοδευτικού πόλου στην πολιτική ζωή. Ένα Πατριωτικό και Ευρωπαϊκό Δημοκρατικό Προοδευτικό Ρεύμα, με αναφορές στο Δημοκρατικό Σοσιαλισμό, την Κεντροαριστερά, την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία. Ένας ισχυρός πολιτικός φορέας στο χώρο μεταξύ της συντηρητικής ΝΔ και της ιδεοληπτικής αριστεράς του ΣΥΡΙΖΑ.

Η κοινή κάθοδος μας στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ και άλλες πολιτικές κινήσεις και προσωπικότητες από τον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς, με το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι το πρώτο βήμα. Ζητάμε από τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να μας στηρίξουν.

Ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι εάν δεν πάρει καθαρή εντολή δεν θα είναι πρωθυπουργός σε κυβέρνηση συνεργασίας με το παλιό σύστημα. Πώς το εκλαμβάνετε;

Οι καθαρές εντολές και οι αυτοδυναμίες ανήκουν πια στο παρελθόν. Αν ο κ. Τσίπρας όμως ψάχνει άλλοθι για να δραπετεύσει δεν θα το βρει, ούτε από εμάς ούτε πολύ περισσότερο από τον ελληνικό λαό. Μια νέα προσφυγή στις κάλπες, εξαιτίας του, θα είναι ολέθρια για τον τόπο. Τα περί παλαιού συστήματος είναι ένα νέο τέχνασμα για την συσπείρωση του εναπομείναντος τμήματος του κόμματος του.

Στην προεκλογική ρητορική σας είστε πολύ προσεκτική. Να υποθέσω ότι δεν σας εκφράζουν χαρακτηρισμοί του τύπου «ψευταράκος» ή «αυτοφωράκιας»;

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ κάνουν προεκλογική αντιπαράθεση με επικοινωνιακού τύπου «εξυπνάδες» και μαγκιές. Διαμάχη κατώτερη των περιστάσεων, τη στιγμή που η ελληνική οικονομία και οι παραγωγικές τάξεις βιώνουν τεράστιες δυσκολίες και ενώ μέσα στους επόμενους μήνες οι συνέπειες προβλέπονται δραματικές, όταν ο λογαριασμός από το μνημόνιο Τσίπρα φθάσει στο σπίτι του καθενός. Καμιά κουβέντα για το τι θα κάνουν τα κόμματα τους για να αντιμετωπίσουν την αναμενόμενη «καταιγίδα» του χειμώνα, καμιά σοβαρή συζήτηση για το πώς θα αποφευχθεί οριστικά ένας νέος κίνδυνος Grexit, που δυστυχώς ακόμη παραμονεύει στη γωνία.

Αλήθεια, έτσι όπως πάει η αντιπαράθεση μπορούν ο κ. Τσίπρας και ο κ.  Μεϊμαράκης να βρεθούν στην ίδια κυβέρνηση;

Δυστυχώς οι κκ Τσίπρας και Μεϊμαράκης θωρούν ακόμα ότι η προεκλογική περίοδος “σηκώνει” και μερικές κουβέντες παραπάνω. Μην ανησυχείτε. Κανείς δεν δικαιούται και δεν θα δραπετεύσει από τις ευθύνες του. Οι πολίτες με τη ψήφο τους θα επιβάλλουν την αναγκαία συνεννόηση. Η δική μας ισχυρή παρουσία στην επόμενη Βουλή θα λειτουργήσει καταλυτικά ώστε να υπάρξουν προϋποθέσεις της αναγκαίας εθνικής συνεννόησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας σας κατατάσσει στο παλιό και φθαρμένο πολιτικό σύστημα. Δεν έχει, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, δίκιο;

Ο κ. Τσίπρας δεν είναι το νέο. Είναι το τέλος του παλιού. Τσιπρας και Μειμαράκης βλάπτουν σοβαρά την Ελλάδα. Επιμένουν σε έναν φθαρμένο δικομματισμό.

Ο κ Τσίπρας μίλησε για βαρίδια και μας ζήτησε πιστοποιητικό αριστεροφροσύνης

Του απαντάμε. Τα πιστοποιητικά φρονημάτων ανήκουν στο παρελθόν. Εμείς τα καταργήσαμε. Και σε μας να προσέχει όταν απευθύνεται. Έξαλλου μας έχει απαλλάξει από τα τελευταία βαρίδια. Τα έχει πάρει όλα στο κόμμα του.

Τι έφταιξε και ναυάγησε η συνεργασία με το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου; Είναι τόσο βαθύ το χάσμα πλέον ανάμεσά σας;

Δεν υπάρχει κανένα χάσμα ανάμεσα σε μας και τον κόσμο που ακολούθησε το ΚΙΔΗΣΟ. Μας συνδέουν μακρόχρονοι κοινοί αγώνες, κοινές ιδεολογικές και προγραμματικές αντιλήψεις. Δεν υπάρχει όμως πλέον χώρος για προσωπικές στρατηγικές. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, πάνω απ΄όλα για το καλό του τόπου.