Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έχουμε μαζί μας την κ Φώφη Γεννηματά. Καλημέρα σας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σας βλέπω, εσείς δεν έχετε μουστάκι, έχω εγώ, αλλά αν ήσασταν άντρας θα γελάγανε και τα μουστάκια σας. Πήγατε καλά χτες.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πήγαμε πολύ καλά εχτές έτσι είναι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είχατε κόσμο πράγματι, ήταν πετυχημένη η συγκέντρωσή σας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είχαμε πολύ κόσμο, είχαμε νέους ανθρώπους, είδα χαρούμενα πρόσωπα και επηρεάζομαι θετικά. Είμαστε αισιόδοξοι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Λέτε και ξαναλέτε ότι δώστε μας τη δυνατότητα να είμαστε η τρίτη δύναμη, για να είμαστε οι ρυθμιστές. Να είσαστε οι ρυθμιστές ανάμεσα στους δύο μεγάλους διεκδικητές, τους μεγάλους αριθμητικά, έτσι; Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δε θέλω απλά να είμαστε ο ρυθμιστής, θέλουμε να εγγυηθούμε ότι θα υπάρξει μία Κυβέρνηση τετραετίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μπορείτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι μπορούμε. Η χώρα δεν μπορεί κ. Παπαδάκη να ξαναπεράσει άλλες εκλογές, άλλη αστάθεια, άλλη αβεβαιότητα. Η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν τη χώρα σε τέσσερις εκλογικές αναμετρήσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν είχατε κι εσείς ευθύνες γι΄ αυτό; Συμμετείχατε σε μια Κυβέρνηση.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δύο εκλογικές αναμετρήσεις το 2012 η Νέα Δημοκρατία κυνηγώντας την αυτοδυναμία, άλλες δύο το 2015 ο ΣΥΡΙΖΑ κυνηγώντας πάλι την αυτοδυναμία, η οποία είναι μια αυταπάτη, είναι η νέα παραπλάνηση. Ακόμα κι αν μπορούσε να επιτευχθεί, που δεν μπορεί, δεν μπορεί να δώσει απαντήσεις. Γιατί ένα κόμμα, μόνο του, δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος να βγει η χώρα από την κρίση. Πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, όλοι όσοι πιστεύουμε ότι η χώρα έχει μόνο έναν ασφαλή δρόμο κι αυτός είναι μέσα στην Ευρώπη. Αυτό πρέπει να κάνουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αυτό δεν το συζητάμε, η συντριπτική πλειοψηφία αυτό πιστεύει.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το δοκιμάσαμε, το κάναμε τον Αύγουστο όταν φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού με τη φοβερή διαπραγμάτευση που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την αναξιοπιστία που είχε πλέον η Κυβέρνηση αυτή απέναντι στους εταίρους.

Είχαμε 220 Βουλευτές που στήριζαν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας και πέντε κόμματα. Σήμερα με ευθύνη του κ. Τσίπρα αναζητούμε 151 Βουλευτές και ψάχνουμε να βρούμε αν θα καταφέρουμε να έχουμε μία Κυβέρνηση τετραετίας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Να βάλουμε τα πράγματα όμως στη θέση τους; Θα ψηφίζατε τους εφαρμοστικούς νόμους της συμφωνίας η οποία ψηφίστηκε τον Αύγουστο; Γιατί εδώ είναι το μεγάλο ζήτημα. Ήδη από τη Νέα Δημοκρατία ακούστηκε εμμέσως πλην σαφώς κι από σας ότι “δε θα ψηφίζαμε” και σου λέει ο άλλος τώρα οι δικοί μου, μου φύγανε, καμιά 30αριά και κάνανε τη Λαϊκή Ενότητα, η Φώφη και ο Βαγγέλης μου λένε ότι “κοίταξε να δεις, δεν είμαστε σίγουροι και δεδομένοι, δεν έχω λοιπόν και την πλειοψηφία, κάτσε να πάω για εκλογές. Όχι ότι τον δικαιολογώ, το λέω για να σας δώσω τη δυνατότητα να απαντήσετε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλά, εκλογές κάνει γιατί βιάζεται να μην καταλάβει ο ελληνικός λαός ότι του έρχεται λογαριασμός 14 δις, γιατί ακόμα δεν έχει αρχίσει να πληρώνει…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Που τα ψηφίσατε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως τα ψηφίσαμε, διαφωνώντας με κάθε άρθρο και κάθε λέξη αυτού του μνημονίου. Διότι διαφορετικά η χώρα ήταν αντιμέτωπη με την άτακτη χρεοκοπία. Διότι κατέρρευσαν οι μύθοι και για τη Ρωσία και για την Κίνα που θα μας βοηθούσαν και θα μας εξασφάλιζαν τα κονδύλια για να συνεχίσει να υπάρχει η χώρα. Επομένως όταν έχεις να επιλέξεις ανάμεσα στην άτακτη χρεοκοπία, την απομόνωση, την περιθωριοποίηση στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, με το ISIS, με τον φονταμενταλισμό, με όλη αυτή την κατάσταση που υπάρχει γύρω μας, προφανώς αναγκάζεσαι να ψηφίσεις κάτι με το οποίο διαφωνείς πλήρως. Αυτό είναι το ζήτημα.

Γιατί του είχαμε πει από τότε ότι εμείς δε θα ψηφίσουμε τους εφαρμοστικούς νόμους, εκ των προτέρων δε σου δίνουμε το πράσινο φως; Διότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά, που τα έχει ανοίξει το μνημόνιο Τσίπρα, δεν τα έχει κλείσει όμως.

Επομένως εάν δεν υπάρχει μία σοβαρή Κυβέρνηση, ισχυρή κι όταν λέω ισχυρή εννοώ και απέναντι στους εταίρους, με διαπραγματευτική δύναμη, να μπορέσει να εξειδικεύσει αυτά που συμφώνησε ο Τσίπρας και ο Καμμένος στην προηγούμενη Κυβέρνηση κινδυνεύουμε τα ζητήματα αυτά στους εφαρμοστικούς να γίνουν χειρότερα, να γίνουν σκληρότερα, από ότι μέχρι σήμερα συζητάμε στο δημόσιο διάλογο.

Άρα το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει αυτή η Κυβέρνηση είναι να εξειδικεύσει τα ζητήματα του ασφαλιστικού και του εργασιακού που είναι ανοιχτά αλλά όχι κλεισμένα, με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι όσο γίνεται λιγότερο επώδυνα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε τα περιθώρια όμως να αλλάξετε αυτούς τους νόμους; Γιατί μέσα στο μνημόνιο είναι συγκεκριμένες οι διατάξεις.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Προσέξτε γιατί υπάρχουν δύο πράγματα και θέλω να γίνει αυτό απόλυτα κατανοητό, γιατί υπάρχουν ζητήματα που το μνημόνιο ανοίγει, αλλά δεν τα κλείνει και χρειάζεται να εξειδικευθούν. Αυτά πρέπει να εξειδικευθούν με προσοχή, μέσα σε αυτά είναι το ασφαλιστικό και το εργασιακό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τεράστια ζητήματα για τα οποία δεν έχουν δοθεί απαντήσεις και έρχονται άμεσα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα έχουν μείνει ορθάνοιχτα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τον Οκτώβριο το ασφαλιστικό πρέπει να έχει τελειώσει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Βέβαια.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ποιος θα τα εξειδικεύσει, ποιος θα τα κλείσει; Αυτό είναι το πρώτο ζήτημα λοιπόν για την επόμενη Κυβέρνηση. Δεύτερη ενότητα, υπάρχουν όροι πάρα πολύ σκληροί, οι οποίοι δεν είναι απλώς ισοπεδωτικοί για κάποιες κατηγορίες ανθρώπων γύρω μας, είναι ισοπεδωτικοί για τη δυνατότητα να ανακάμψει η οικονομία. Για παράδειγμα η φορολόγηση των αγροτών. Εμείς δε λέμε να μην πληρώνουν οι αγρότες, όλοι θα σηκώσουμε βάρη, το θέμα είναι ότι ισοπεδώνουμε τον πρωτογενή τομέα από τον οποίον περιμένουμε να ανακάμψουμε. Υπάρχουν τρία-τέσσερα θέματα τα οποία θεωρούμε ότι πρέπει να αλλάξουν. Οι ομαδικές απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα. Εμείς λέμε να υπάρχει το Ανώτατο Συμβούλιο Απασχόλησης, το οποίο με πρωταρχικό ρόλο των κοινωνικών εταίρων θα συζητάει..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για μισό λεπτό όμως, αυτό είναι ένα θέμα το οποίο δε λύσατε και το είχατε αφήσει σε ανοιχτή εκκρεμότητα όταν ήσαστε κι ήσασταν κι εσείς στην εξουσία, έτσι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Από το email Χαρδούβελη ήταν αυτό.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ένα λεπτό, για να είμαστε ακριβείς. Δεχθήκαμε μεγάλες πιέσεις για να το υλοποιήσουμε, το σταματήσαμε, το παγώσαμε, δεν το δεχθήκαμε, δεν εφαρμόστηκε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το παγώσατε.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δεν το είχαν δεχθεί και οι άλλοι όμως.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και δεν εφαρμόστηκε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το είχαν δεχθεί οι άλλοι, δηλαδή θα το έχουμε πάλι μπροστά μας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν εφαρμόστηκε κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να πω κάτι άλλο για να σας δώσω την ευκαιρία να απαντήσετε συνολικά. Θέλω να μου πείτε σε τι άλλαξε το ΠΑΣΟΚ και σε τι καινούριο εσείς ως η καινούρια επικεφαλής ή η καινούρια Πρόεδρός του μπορεί να ξαναφέρει το ΠΑΣΟΚ εκεί που ήταν, όχι στα ποσοστά αυτά γιατί σαν σήμερα αν και είχε χάσει τις εκλογές το 2007 είχε πάρει 38,1% και τότε κλαίγανε στο ΠΑΣΟΚ γιατί πήραν 38,1% και τώρα παλεύει να είναι τρίτο κόμμα με 7-8%, 9-10% σας εύχομαι εγώ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Γονατίσαμε όλα αυτά τα χρόνια που διαχειριστήκαμε την κρίση κ. Παπαδάκη. Τώρα όμως ο ελληνικός λαός ξέρει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θέλω να σας πω και κάτι άλλο όμως, φέρατε το πρώτο μνημόνιο, συμμετείχατε στο δεύτερο, ψηφίσατε το τρίτο. Όλα αυτά έδωσαν σε σας τη δυνατότητα αυτοκριτικά να δείτε ότι και το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται, έχει ένα μεγάλο ποσοστό ευθύνης όχι μόνο για την κατάρρευσή του, αλλά και για την κατάρρευση της χώρας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν υπάρχει περίπτωση να μην αντιλαμβανόμαστε και το αντιλαμβάνομαι η ίδια πάρα πολύ καλά, ότι υπήρχαν ευθύνες στο ΠΑΣΟΚ, διαφορετικά δε θα φτάναμε σε αυτό το σημείο. Έχουμε κάνει πολύ μεγάλη αυτοκριτική όλο αυτό το διάστημα, έχουμε φτάσει στο σημείο να «αυτομαστιγωνόμαστε» αν θέλετε.

Και ξέρουμε πολύ καλά ότι από τη μία μεριά κρατήσαμε την Ελλάδα όρθια μέσα στην Ευρώπη και στο ευρώ, τα πρώτα χρόνια μόνοι μας, όταν όλοι υπόσχονταν τα πάντα στα Ζάππεια και στη Θεσσαλονίκη και Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ. Όμως από την άλλη μεριά γνωρίζουμε πάρα πολύ καλά ότι το τίμημα ήταν πολύ βαρύ, οι Έλληνες πολίτες έχουν γονατίσει, έχουν σηκώσει ένα τεράστιο βάρος.

Φτάσαμε πάρα πολύ κοντά στην έξοδο το Δεκέμβριο του 2014, αγγίξαμε την πιστωτική προληπτική γραμμή, φτάσαμε στα πρωτογενή πλεονάσματα, φτάσαμε να είναι περισσότερες οι προσλήψεις από τις απολύσεις, με όλα αυτά τα προβλήματα που έχουμε ζήσει. Και όλα αυτά τα ξαναχάσαμε μέσα από τα χέρια μας για ιδεοληψίες.

Σήμερα λοιπόν όλοι ξέρουν. Όπως σας είπα, εμείς έχουμε κάνει αυτοκριτική, ξέρουμε πως ήταν λάθος που δώσαμε την εντύπωση ότι ταυτιζόμαστε με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να το αντέξει και να το δικαιολογήσει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Τώρα το λέτε όμως.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δώσαμε την εντύπωση αυτή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μέχρι προχτές δεν το λέγατε, μέχρι προχτές η ρητορική του ΠΑΣΟΚ ήταν ίδια…

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ ήμουνα από αυτούς που έκανα πολύ σκληρή κριτική το προηγούμενο διάστημα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Όχι τώρα, όχι τώρα σήμερα, δεν το λέω για σήμερα, έτσι;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έκανα πολύ σκληρή κριτική το προηγούμενο διάστημα, το ξέρετε αυτό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι βεβαίως, αλλά τώρα το λέτε κι εσείς.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πάθαμε και μάθαμε, με λίγα λόγια κ. Παπαδάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά παθαίνουμε και μαθαίνουμε στην πλάτη του ελληνικού λαού κα Γεννηματά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πάνω απ’ όλα έπαθε ο ελληνικός λαός.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι αυτό κάνουν, το παραδέχονται, αλλά ποιος την πληρώνει είναι το θέμα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς όμως δεν κλείσαμε τις Τράπεζες, δεν επιβάλλαμε capital controls, δεν είχαμε 18.000 απολύσεις σε ένα μήνα μόνο ως συνέπεια των capital controls, δεν στήσαμε τους συνταξιούχους στην ουρά των ΑΤΜς, δεν κινδυνέψαμε να χρεοκοπήσουμε ατάκτως. Βεβαίως έγιναν λάθη, το παραδέχομαι αυτό που λέτε αλλά από την άλλη μεριά ποτέ δεν φτάσαμε σε αυτή την ακρότητα και σε αυτό το σημείο αναξιοπιστίας της χώρας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είπατε κάτι χτες, βλέπω από την ομιλία σας ότι «… είναι βαθιά συντηρητικός ο λαϊκισμός που καλλιέργησε και καλλιεργεί αυταπάτες για επαναφορά στην πρότερη προβληματική κατάσταση και μάλιστα χωρίς δύσκολες αλλαγές». Θα συμφωνήσω μαζί σας, αλλά έχω την εντύπωση ότι λαϊκισμός ήταν και παραμένει αυτό το οποίο έγινε όλο αυτό το διάστημα. Ποιο δηλαδή; Στο όνομα του να αποφύγουμε τα λάθη του παρελθόντος να ισοπεδώσουμε τις αδύνατες ομάδες. Το να χτυπήσουμε τον κόσμο, ο οποίος δεν είχε καμία ευθύνη στη συμμετοχή του «μαζί τα φάγαμε». Γιατί ο χαμηλόμισθος, ο χαμηλοσυνταξιούχος αυτός ο οποίος ήταν συνεπής στη φορολογία του δεν τα έφαγε μαζί με αυτόν τον οποίο ψάχνουμε να δούμε τώρα σε ποια λίστα είναι και αν είναι στην πραγματική λίστα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω το εξής: τα τελευταία χρόνια η λέξη μεταρρύθμιση έγινε «καραμέλα», έγινε «μόδα» και ταυτίστηκε με ό,τι έχει αίμα εργαζόμενου, με ό,τι φέρνει πόνο.

Θέλετε να σας πω κάτι; Σε κάποιο βαθμό στη μικρογραφία αυτού που είχα να διαχειριστώ, εγώ το έκανα πράξη. Δηλαδή όταν ήρθε η τρόικα και είπε: «θα κλείσουμε τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα, λουκέτο οπωσδήποτε τώρα» και στο δρόμο θα μπορούσαν να βρεθούν όλοι οι εργαζόμενοι εγώ κάθισα κι έφτιαξα ένα σχέδιο ανασυγκρότησης της εταιρείας, για το πώς η εταιρεία θα αρχίσει να έχει κέρδη, να σταματήσει να παράγει ελλείμματα και πως με ένα πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, θα μπορούσαν να φύγουν αναίμακτα γιατί έπρεπε να είναι λιγότεροι οι εργαζόμενοι. Έχουμε πολλές στρεβλώσεις, απλώς πρέπει να βρούμε τους τρόπους για να φτάσουμε στον στόχο που θέλουμε.

Έγραψαν μια ταμπέλα τότε οι εργαζόμενοι «Ούτε μια σταγόνα αίμα στα ΕΑΣ». Υπάρχει ένα μοντέλο λοιπόν, υπάρχει ένα πρότυπο. Καθίσαμε γύρω από ένα τραπέζι μαζί με τους εργαζόμενους, στην αρχή ήταν μια δύσκολη συζήτηση γιατί δεν πίστευαν ότι μπορούμε να φτάσουμε στο τέλος της διαδρομής με αυτό τον τρόπο, όμως το κάναμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κάποιος που είχε έρθει χτες στη συγκέντρωσή σας και έμαθε ότι σήμερα θα είστε εσείς εδώ, μου είπε να σας ρωτήσω: πως συμβιβάζεται να ακούγεται χτες κάτω από τον κόσμο που ήταν συγκεντρωμένος, το γνωστό ΠΑΣΟΚικό σύνθημα όταν ζούσε και ο Γιώργος Γεννηματάς «Ο λαός δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά» …

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατάλαβα τι λέτε, γι’ αυτό χαμογελάω…

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Με αυτή τη Δεξιά, τη Νέα Δημοκρατία δηλαδή με την οποία συμπορευτήκατε. Με αυτή τη Νέα Δημοκρατία, που σας αποκάλεσαν το δεκανίκι της. Με αυτή τη Νέα Δημοκρατία, που πολλοί είπαν ότι σε ένα βαθμό σας απορρόφησε. Τώρα, ο κόσμος αυτός σας εγκαλεί: ή λάθος είναι το σύνθημα ή λάθος κάνατε εσείς εκείνο το διάστημα, χωρίς να σημαίνει ότι η Νέα Δημοκρατία είναι ένα δεξιό και συντηρητικό Κόμμα που έχει καταστρέψει την Ελλάδα. Σας μιλάω για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τι λένε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αναγκαστήκαμε να κάνουμε ένα μεγάλο συμβιβασμό.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ακούστηκε το σύνθημα αυτό ή δεν ακούστηκε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως ακούστηκε!

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και έχω την εντύπωση ότι αν ήσασταν από κάτω θα το φωνάζατε κι εσείς. Για σας είμαι σίγουρος τουλάχιστον επειδή σας ξέρω.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα το σύνθημα ήταν απάντηση σε αυτά που έλεγα στην ομιλία μου, κ. Παπαδάκη.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ναι αλλά δεν τους επαναφέρατε στην τάξη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι απλώς δεν τους επανέφερα στην τάξη, τους είπα ότι θα πρέπει αυτό να φανεί με την ψήφο των Ελλήνων πολιτών την Κυριακή.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην συμφωνούσαν που ακουγόταν το σύνθημα αυτό και να έλεγαν «σσσσσσ».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, για να βάλουμε τα πράγματα στην θέση τους.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Κι εγώ θέλω να λέω τα πράγματα ….!

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι πολύ καλά κάνετε, το χαίρομαι. Οδηγηθήκαμε σε ένα συμβιβασμό το 2012. Γιατί; Γιατί είχαν προηγηθεί δυο εκλογές, ήταν έτοιμη η χώρα αντιμέτωπη με το Grexit τότε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δεχόταν να μπει στην Κυβέρνηση εμείς λέγαμε από τότε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μέσα, αλλά δεν ήθελαν να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά. Τι θα κάναμε; Θα αφήναμε τη χώρα να πάει σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση προσπαθώντας τότε η Νέα Δημοκρατία να πετύχει την αυτοδυναμία; Και αυτό θα ήταν μια καλύτερη εξέλιξη για την Ελλάδα; Και από εκεί και μετά το λάθος ήταν ότι δεν υλοποιήσαμε την προγραμματική συμφωνία γι’ αυτό σήμερα μιλάω για δεσμευτική προγραμματική συμφωνία που θα έχει συγκεκριμένους στόχους σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Γιατί πάθαμε και μάθαμε, όπως σας είπα πριν. Δεν αντέχουμε να το ξαναπεράσουμε αυτό. Είναι ένα πράγμα να συμβιβάζεσαι να κάνεις κάποια βήματα πίσω και εσύ για να μπορείς να συνυπάρχεις και να έχεις μια δυνατή Κυβέρνηση απέναντι στους εταίρους και άλλο να εξαφανίζεσαι να αφομοιώνεσαι και να δίνεις την εντύπωση ότι τελικά είσαι ουρά κάποιου άλλου, ή γίνεσαι δεκανίκι.

Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ξαναγίνει ούτε ουρά, ούτε δεκανίκι ούτε του ΣΥΡΙΖΑ ούτε της Νέας Δημοκρατίας.

ΔΙΑΛΕΙΜΜΑ

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μαζί μας είναι η Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Βέβαια η ΔΗΜΑΡ συμμετέχει αλλά..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και οι Κινήσεις Πολιτών.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και οι Κινήσεις Πολιτών και έχουν την αυτονομία τους οι κινήσεις αυτές, Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ όμως είναι η κα Γεννηματά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κρατάμε την αυτονομία μας όλοι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Σίγουρα τρίτη δύναμη θέλει να είναι το ΠΑΣΟΚ, για να μπορέσει δυναμικά να παρέμβει με τις θέσεις του, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ξεφύγουμε από την κρίση. Τι θα σας βόλευε περισσότερο για να υλοποιηθεί αυτή η συνεργασία και να έχει αποτέλεσμα; Μια Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή μια Κυβέρνηση με Πρωθυπουργό τον Μεϊμαράκη;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι οι δύο όψεις του ιδίου νομίσματος κ. Παπαδάκη.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Ναι;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μαζί σκίζανε τα μνημόνια στις πλατείες το 2010, μαζί μιλούσαν για θεωρίες συνωμοσίας, μαζί υπόσχονταν τα πάντα στους πάντες, ο ένας στα Ζάππεια ο άλλος στη Θεσσαλονίκη, μαζί οδήγησαν τη χώρα τέσσερις φορές σε εκλογές κυνηγώντας την αυτοδυναμία, μαζί υπέγραφαν τα μνημόνιά τους, 8 δις ο ένας, 14 δις ο άλλος.

Γι΄ αυτό, αυτό που λέμε εμείς είναι ότι όσο λιγότερη δύναμη έχουν αυτοί οι δύο το βράδυ της Κυριακής, τόσο πιο εύκολα θα καθίσουν σε ένα τραπέζι και θα συνεννοηθούν. Αυτό που λέω λοιπόν είναι καταψηφίστε τους την Κυριακή, αναδείξτε το ΠΑΣΟΚ τρίτη δύναμη, για να είμαστε ο καταλύτης της συνεργασίας και ο εγγυητικής της σταθερότητας.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Προσέξτε όμως, υπάρχει και κάτι άλλο. Υποχρεωτικά θα συνεργαστείτε με έναν εκ τους δύο; Οπωσδήποτε με τον πρώτο γιατί αυτός θα πάρει και το μπόνους των 50 εδρών, που δεσμευτήκατε εχτές στην ομιλία σας την κεντρική στην Αθήνα ότι θα παλέψετε για την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και να σας εξηγήσω γιατί πρέπει να αλλάξει;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Γιατί; Γιατί είναι άδικο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν είναι μόνο άδικο, δεν είναι μόνο ότι δεν εκφράζει αυτή τη στιγμή το λαϊκό αίσθημα, τη λαϊκή βούληση.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δε θέλω να γίνομαι απρεπής, αλλά δημοσιογραφικά επιβάλλεται να πω ότι όταν έπρεπε να τον καταργήσετε κι εσείς ως ΠΑΣΟΚ σας βόλευε και τον διατηρήσατε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα εγώ είχα διαφωνήσει. Ως Υπερνομάρχης σας θυμίζω από το 2004 μιλούσα για την απλή αναλογική, μαζί τότε με το Νίκο Κωνσταντόπουλο σε μία ημερίδα του Συνασπισμού.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το θυμάμαι. Αλλά ως ΠΑΣΟΚ κεντρικά το ήθελε το μπόνους των 50 εδρών.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από το 2012 μιλάμε για την αλλαγή του εκλογικού νόμου και γιατί πρέπει να αλλάξει. Θέλουν τα μικρότερα κόμματα να μπουν στη Βουλή, να μπουν στην Κυβέρνηση και γι΄ αυτό θέλει να γίνει η αλλαγή; Όχι δεν είναι αυτό, εάν δεν σταματήσει ο δεύτερος να δραπετεύει από τις ευθύνες του, να είναι απέναντι και να πυροβολεί, δε θα γλιτώσουμε ποτέ από το λαϊκισμό, τα ψέματα, τη δημαγωγία και το πελατειακό κράτος και τις πελατειακές σχέσεις.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Πέρα και από την εφαρμογή του νόμου που σε μία περιφέρεια μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη η δύναμη ενός κόμματος.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτό είναι το μεγάλο θέμα. Αλλοιώνει πλήρως τη βούληση του λαού.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και στη Μεσσηνία με τη Νέα Δημοκρατία που ήταν πρώτη και το ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο κι έβγαλε περισσότερους Βουλευτές.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κι έβγαλε περισσότερους Βουλευτές, είναι λάθος.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Για να μας πείτε όμως κάτι άλλο, δεδομένη την έχουν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να το λένε, τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Σου λέει εντάξει το ΠΑΣΟΚ το έχουμε, πάμε παρακάτω.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τι θα πει “δεδομένη”;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Υπάρχει πιθανότητα να μη δώσετε ψήφο εμπιστοσύνης, να μη συνεργαστείτε εάν δε συμφωνήσουν σε αυτά που θα πείτε; Γιατί όταν αρχίσει η διαδικασία των διερευνητικών εντολών το πρώτο κόμμα θα σας καλέσει και θα πει Φώφη ή κα Γεννηματά, αν και μεταξύ σας μιλάτε έτσι και φιλικά, μιλάτε για τα παιδιά τι κάνουν.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έτσι δεν πρέπει να γίνεται;

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι πρέπει να είναι κανονικά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να σας πω κάτι, έτσι πρέπει να γίνεται.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αφού εγώ κρατιέμαι να μη σας πω σκέτο Φώφη, αλλά επιβάλλεται.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όλη η Ελλάδα Φώφη με λέει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Το ξέρω.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αλλά δεν πειράζει, ίσα-ίσα χαίρομαι.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Αλλά τι είναι αυτό που θα σας κρατήσει και θα πείτε όχι Αλέξη, όχι Βαγγέλη, δεν μας έχεις δεδομένους, δε δίνουμε ψήφο εμπιστοσύνης.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς δεν πηγαίνουμε σε ένα ραντεβού στα τυφλά, θέλουμε συγκεκριμένες δεσμεύσεις για συγκεκριμένα πράγματα. Σας είπα πριν, υπάρχουν αυτά που έχουμε να κάνουμε μπροστά μας, η εξειδίκευση της συμφωνίας, οι αλλαγές των πολύ δύσκολων όρων και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν, που θα έπρεπε να τις κάνουμε είτε έχουμε τους εταίρους απέναντι, είτε δεν τους έχουμε.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Νομίζω σε αυτά θα συμφωνήσετε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν μπορούμε να κάνουμε..

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Θα ζητήσετε και συμμετοχή στην Κυβέρνηση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα τα δούμε αυτά και θα εξαρτηθούν όλα και από το αποτέλεσμα.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Δεν το αποκλείετε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι άκαιρο να μιλήσουμε τώρα γι αυτό κ. Παπαδάκη. Πρέπει να δούμε το αποτέλεσμα, πρέπει να εκφραστεί ο ελληνικός λαός και ανάλογα να σεβαστούμε το αποτέλεσμα αυτό, να το αξιολογήσουμε και να τηρήσουμε και την αντίστοιχη στάση.

Όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρη, αποφύγαμε το grexit, είναι όμως εκεί ακόμα στην αυλή μας, πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. Δεν μπορούμε να τάζουμε λαγούς με πετραχήλια, τα πράγματα είναι δύσκολα μπροστά μας, είναι περιορισμένα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, αλλά όσο μεγαλύτερη δύναμη έχει αυτή η Κυβέρνηση και όσο μεγαλύτερη λαϊκή υποστήριξη έχει αυτή η Κυβέρνηση τόσο πιο αποτελεσματική μπορεί να είναι.

Να νοιώσει ασφάλεια ο ελληνικός λαός, να εκπέμψουμε μηνύματα σταθερότητας και εμπιστοσύνης, να έρθουν επενδύσεις. Οι επενδύσεις θα φέρουν δουλειές. Εμείς θέλουμε δουλειές, αυτός είναι μεγάλος εχθρός.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Μάλιστα κα Γεννηματά να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ και να σας ευχηθούμε καλή επιτυχία.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Και από Δευτέρα εδώ θα είμαστε για να τα πούμε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ευχαριστώ πολύ.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Είτε θα είσαστε Υπουργός, είτε όχι. Αν κι εγώ σας βλέπω και με ένα Υπουργείο, εδώ που τα λέμε, γιατί το ΠΑΣΟΚ δεν αρνείται ότι είτε συνεργαστεί με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε με τη Νέα Δημοκρατία, δεν αρνείται αν γίνουν δεκτά αυτά που θα πει τη συμμετοχή στην Κυβέρνηση.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το αποτέλεσμα μετράει.

Γ. ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ: Έτσι είναι. Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που ήσασταν μαζί μας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να είστε καλά, ευχαριστώ.