ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ, ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΤΙΚΟ

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η πρόταση Γιούνκερ ακούγεται και είναι στο τραπέζι, από το βράδυ μετά την κήρυξη του δημοψηφίσματος και μάλιστα ειπώθηκε με ένα τρόπο, σαν να μας έλεγαν ότι η πρόταση που έχει μπει από την Κυβέρνηση στο δημοψήφισμα, δεν ήταν η τελική πρόταση των εταίρων και άρα σε ποια πρόταση συζητάτε.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και άρα είναι στον αέρα το δημοψήφισμα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το δημοψήφισμα είναι στον αέρα, το δίλημμα είναι παραπλανητικό διότι η διαπραγμάτευση δεν είχε ολοκληρωθεί με ευθύνη της Κυβέρνησης γιατί αποχώρησε από αυτό το τραπέζι των συναντήσεων.

Η προσπάθεια που έκανα εγώ από την πρώτη στιγμή ήταν να κρατήσω τις γέφυρες της διαπραγμάτευσης ανοιχτές. Έστειλα επιστολή στους Ευρωπαίους σοσιαλδημοκράτες, σε συνέχεια της επίσκεψής μου και τους ζητώ να αναλάβουν πρωτοβουλίες έμπρακτης αλληλεγγύης απέναντι στον ελληνικό λαό. Εμπράκτη αναγνώριση των προσπαθειών που έχουν γίνει, προκειμένου να υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, εύλογο διάστημα παράτασης για να μπορέσουμε να φτάσουμε σε συμφωνία και βεβαίως στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Δεν μπορούμε να κλείνουμε την πόρτα στη διαπραγμάτευση και στη συνέχεια της ελπίδας. Διότι τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε εάν την κλείσουμε αυτή την πόρτα οριστικά; Εάν έχουμε ένα τοίχο από την πλευρά της Κυβέρνησης, θα συμβούν δυο πράγματα.

Το πρώτο θα είναι ότι η χώρα θα χρεοκοπήσει, ο ελληνικός λαός θα χρεοκοπήσει …

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Μα σου λένε ήδη έχουμε χρεοκοπήσει παιδιά, έτσι που είμαστε τώρα τι άλλο να πάθουμε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι με συγχωρείτε πάρα πολύ, δεν είναι καθόλου το ίδιο. Διότι τη Δευτέρα δεν ξέρουμε πως θα ανοίξουν οι Τράπεζες, δεν ξέρουμε πως θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι, πως θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι, θα παίρνουν υποσχετικές και χαρτάκια. Οι αγρότες θα χάσουν αυτόματα το 50% του εισοδήματός τους και κάποιοι που ασχολούνται με σιτηρά, βαμβάκια και κτηνοτροφία θα χάσουν το 70% του εισοδήματός τους.

Περίπου 30 δις που πέφτουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και στην ελληνική Περιφέρεια θα σταματήσουν αμέσως, θα χαθούν και είναι 20 περίπου δις οι επιδοτήσεις των αγροτών και 10 με 11 δις τα χρήματα του ΕΣΠΑ που προορίζονται για υποδομές και ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας. Επιχειρήσεις που στηρίζονται στο ΕΣΠΑ γιατί δεν έχουν από πουθενά αλλού πόρους αυτή τη στιγμή, για κεφάλαιο κίνησης για εξέλιξη για ανάπτυξη, θα γονατίσουν οριστικά και σημαίνει ότι θα απολύσουν τους υπαλλήλους που έχουν.

Αυτή τη στιγμή ήδη όσοι είναι στον ιδιωτικό τομέα είναι σε απελπισία, καταστρέφονται.

Η ΑΝΤΙΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ 8 ΔΙΣ ΦΟΡΟΥΣ

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ποιο είναι αλήθεια το διακύβευμα; Ποια είναι η αντιπρόταση; Η αντιπρόταση είναι τα 8 δις της Κυβέρνησης; Είναι τόσο μεγάλη η διαφορά ανάμεσα στην πρόταση των δανειστών; Και δεν έχουν ευθύνη που από εκεί που διαπραγματευόμασταν για 1 δις και οι εταίροι μας μιλούσαν για 1,7 φτάσαμε να υπογράφει ο Πρωθυπουργός, σε πρόταση που κατέθεσε 8 δις; Ποιος διπλασίασε τη φορολόγηση των αγροτών; Ποιος έβαλε στη φορολογία τις επιδοτήσεις για πρώτη φορά; Η Κυβέρνηση τα έκανε αυτά με την πρότασή της.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι, σου λέει, είπε και χτες το βράδυ στη συνέντευξη ότι δεν είναι βιώσιμο αυτό το σχέδιο, δηλαδή πάλι μέσα στη δίνη θα γυρίζουμε και μέσα στο ίδιο πρόβλημα θα είμαστε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δηλαδή την πρότασή τους γιατί την κατέθεσαν εφόσον δεν ήταν βιώσιμη; Γιατί έβαλε την υπογραφή του ο κ. Τσίπρας την περασμένη εβδομάδα?

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Αυτά που θέλουν να μας επιβάλλουν –λέει- δεν είναι βιώσιμα. Όχι το δικό του.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μια στιγμή, γιατί δεν ξέρουμε ποιες είναι οι διαφορές των δύο προτάσεων, είναι ελάχιστες. 8 δις μέτρα γιατί κατέθεσε ο Πρωθυπουργός και ήρθε μετά …

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Κυρία Γεννηματά πείτε μου κάτι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, ένα λεπτό κ. Καμπουράκη. Γιατί κατέθεσε την πρότασή του για 8 δις συνάντησα εγώ τους Ευρωπαίους και έλεγε ο κ. Μοσχοβισί «έχουμε στην άκρη των δακτύλων μας τη συμφωνία», τα στελέχη της Κυβέρνησης και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έλεγαν ότι «είναι πλέον βέβαιο ότι συμφωνούμε» και ξαφνικά έρχονται και λένε ότι «δεν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση της χώρας».

Μα πείτε μου σας παρακαλώ πολύ πέντε μήνες τι διαπραγματεύονται; Την πρόταση με τα 8 δις την κατέθεσαν σε ποια βάση;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Το αφήγημά σας είναι το ανάποδο από του Τσίπρα. Το ανάποδο. Ο Τσίπρας λέει «παιδιά κατέθεσα και μόλις τους έδινα 8, μου ζήταγαν 10. Αν τους έδινα 10, θα μου ζήταγαν 14, αν τους έδινα 14 θα μου ζητάγανε 28. Δε θέλουν συμφωνία» αυτό λέει.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σας ρωτάω κάτι κ. Καμπουράκη: καταθέτεις μια πρόταση 8 δις με τρομερή φορολογία και δεν έχεις εξασφαλίσει ότι είναι καλυμμένες οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας; Αφού πας στην πρόταση με τα 8 δις και κάνεις τόσο μεγάλη υποχώρηση σε σχέση με το πρόγραμμά σου, ανακαλύπτεις ότι δεν καλύπτονται οι ανάγκες της χώρας σου;

 

ΕΑΝ ΟΙ ΕΤΑΙΡΟΙ ΕΛΕΓΑΝ ΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΘΑ ΤΗΝ ΕΦΕΡΝΕ ΓΙΑ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ;

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Να σας ρωτήσω κάτι ανάποδο κα Πρόεδρε. Εάν αυτοί οι απ’ έξω δέχονταν την πρόταση αυτή του Τσίπρα, θα είχαμε λύσει το πρόβλημα; Θα το λύναμε; Θα ήμασταν σε καλό δρόμο; Πως θα την κρίνατε εσείς τη συμφωνία; Υποπτεύομαι ότι στη Βουλή πάλι θα την καταχεριάζαμε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Να σας ρωτήσω εγώ κάτι άλλο. Εάν οι εταίροι έλεγαν «ναι» στην πρόταση του κ. Τσίπρα θα την έφερνε για δημοψήφισμα για να ενισχύσει την πρότασή του απέναντι στον ελληνικό λαό, για να πάρει έγκριση από τον ελληνικό λαό;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Όχι.

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Εγώ νομίζω όχι,.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι λέτε. Τώρα λοιπόν γιατί το βάρος της απόφασης που πρέπει να πάρει ο ίδιος τη μεταθέτει στην πλάτη του ελληνικού λαού;

 

Η ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΑΙΖΕΤΑΙ ΣΤΑ ΖΑΡΙΑ.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΣΦΑΛΙΣΗ ΟΤΙ ΜΕ ΕΝΑ ΟΧΙ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η χώρα δεν μπορεί να παίζεται στα ζάρια. Ποια είναι η διασφάλιση ότι με ένα ΟΧΙ τη Δευτέρα θα συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ο Τσίπρας λέει ότι «θα συνεχίσω», οι ξένοι θα πουν «όχι δεν δεχόμαστε»;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πως μπορεί ο Πρωθυπουργός να το εγγυηθεί αυτό στον ελληνικό λαό. Αυτή τη στιγμή ζούμε σκηνές που ταπεινώνουν τους Έλληνες, με τους Έλληνες στην ουρά στα ΑΤΜς να εισπράττουν μέχρι 60 €. Ποια είναι η εγγύηση ότι τη Δευτέρα θα συνεχίσει να υπάρχει τραπέζι διαπραγματεύσεων; Ποιος το εγγυάται αυτό;

 

ΤΟ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΔΙΕΥΚΟΛΥΝΕΙ ΤΟΥΣ ΚΥΚΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΕ ΠΟΥ ΚΑΛΛΙΕΡΓΟΥΝ ΚΛΙΜΑ GREXIT

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Οδηγούμαστε σε ένα δημοψήφισμα το οποίο διευκολύνει ποιους; Διευκολύνει τους κύκλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήθελαν πάντα την Ελλάδα εκτός ευρώ και καλλιεργούσαν το κλίμα του Grexit, είναι βούτυρο στο ψωμί όλων των κύκλων και των ανθρώπων εκείνων στην Ευρωπαϊκή Ένωση που έχουν έλεγαν ότι «κακώς η Ελλάδα είναι μέσα».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Λέτε να πέσαμε στην παγίδα τους; Μας έλεγε ο Παντελής Μπαλασόπουλος προηγουμένως ότι ο Σόιμπλε δεν κρύβει πια τη χαρά του, ότι έγινε αυτό που κατά βάθος επιθυμούσε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κατά τη δική μου άποψη το όχι την Κυριακή, ενισχύει τη θέση του Σόιμπλε. Αυτή είναι η άποψή μου.

Κατά τη γνώμη μου αυτό το δημοψήφισμα οδηγεί είτε στη χρεοκοπία είτε στο διχασμό του ελληνικού λαού, πρέπει να γίνει υπέρβαση.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Εσείς λέτε να μη γίνει δημοψήφισμα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: θα σας πω κ. Οικονομέα το εξής: οι πρωτοβουλίες που έχω πάρει για να υπάρξει αυτή η γέφυρα και να συνεχιστεί η διαπραγμάτευση, στην ουσία ακυρώνουν και τις ακραίες θέσεις και τις εμμονές των δανειστών, γιατί πρέπει να ακυρωθούν, αλλά και αυτό το δημοψήφισμα που δεν μας οδηγεί πουθενά.

 

ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΟΥ ΕΓΩΙΣΜΟ;

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Ναι αλλά μπορεί να κάνει πίσω όμως τώρα ο Τσίπρας, κατά τη γνώμη σας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι θέμα προσωπικού εγωισμού;

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Δεν ξέρω, πολιτικό είναι το θέμα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δηλαδή αυτή τη στιγμή εξαρτάται το μέλλον των παιδιών μας και το θέμα που θα πρέπει να απαντήσω εγώ, είναι αν ο Πρωθυπουργός πρέπει να κάνει πίσω στον προσωπικό του εγωισμό και στη δική του αξιοπρέπεια;

 

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟΣΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΕΙ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το πνεύμα από τη μεριά μου γιατί μπορώ να μιλήσω μόνο γι’ αυτά που είπα εγώ, είναι ότι το βάρος της ευθύνης είναι τόσο μεγάλο που δε μπορεί να το σηκώσει ένα κόμμα μόνο του. Αυτή είναι η θέση του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό είμαστε εδώ, γιατί δε μπορεί ν’ αναλάβει την απόφαση, το βάρος της απόφασης. Αισθάνεται ότι θα συνθλιβεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι όμως Πρωθυπουργός, δεν είναι ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή. Για να μη χρεοκοπήσει το κόμμα του θα πρέπει να χρεοκοπήσει η χώρα;

Δ. ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ: Ας υποθέσουμε ότι ψηφίζει ο κόσμος ΝΑΙ και ξεκαθάρισε ο Τσίπρας χτες ότι παραιτείται, το έχει η «Αυγή» πρωτοσέλιδο για όποιον δεν κατάλαβε, ΟΧΙ ή εκλογές. Άρα πάμε σ’ εκλογές, στις 2 Αυγούστου λογικά, πάμε σ’ εκλογές. Τι θα γίνει;

 

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΝΑ ΕΞΑΝΤΛΗΣΕΙ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ. ΓΙ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ πάω ένα βήμα πιο πριν. Πρώτον, θεωρώ ότι πρέπει να εξαντληθεί ο χρόνος μέχρι την Κυριακή. Δεύτερον, θεωρώ ότι έχει υποχρέωση ο Πρωθυπουργός να εξαντλήσει τις δυνατότητες να δώσει λύση, γιατί γι’ αυτό είναι Πρωθυπουργός. Είναι Πρωθυπουργός γιατί υποσχέθηκε ότι έχει μια εναλλακτική πρόταση –δεν την είδαμε ούτε την πρόταση ούτε εναλλακτική υπήρξε. Έχει υποχρέωση να δώσει λύση. Η ευθύνη του κι η υποχρέωσή του δεν είναι να βάζει εκβιαστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό ότι «εγώ παραιτούμαι».

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Είναι κακό δηλαδή να ζητήσω τη γνώμη του λαού για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Τι απαντάτε εσείς; Σου λέει γιατί είναι τόσο κακό, γιατί σ’ ενοχλεί εσένα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δε μ’ ενοχλούν καθόλου οι δημοκρατικές διαδικασίες και η δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού, όμως αν θέλετε να μπούμε και στην ουσία, εγώ δεν ήθελα να μπω στην ουσία αυτού του δημοψηφίσματος γιατί θεωρώ ότι είναι πολύ δευτερεύον ζήτημα σε σχέση μ’ αυτό που διακυβεύεται. Τι να συζητήσουμε τώρα; Ότι δεν υπήρχαν οι προθεσμίες, ότι έφεραν πράξεις νομοθετικού περιεχομένου για να μπορέσουν να σταθούν έστω υποτυπωδώς στα μάτια του κόσμου, για να μην είναι παράνομα αυτά που γίνονται γιατί δε μπορούσε να υλοποιηθεί ο νόμος; Ότι δόθηκε μόνο μια εβδομάδα για να υπάρξει διάλογος και ενημέρωση;

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η προσπάθεια που κάνω είναι να ξαναβρεθούν στο τραπέζι του διαλόγου, άρα στην πραγματικότητα ακυρώνονται, όπως σας είπα πριν και η προοπτική του δημοψηφίσματος αλλά και οι ακραίες θέσεις των δανειστών. Δεν θεωρώ ότι έχει ευθύνη μόνο η κυβέρνηση. Έχει τεράστιες ευθύνες η κυβέρνηση, δεν το συζητώ, σας το είπα και πριν. Όλα λάθος τα έκανε το τελευταίο πεντάμηνο. Με ευθύνη της κυβέρνησης μεγάλωσε το κόστος αυτής της συμφωνίας. Αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι και αυτό το πρωτεύον.

 

Η ΕΥΡΩΠΗ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, ΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΚΟΣΜΟΣ

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Αυτή τη στιγμή η χώρα μας περιτριγυρίζεται από ακραίο φονταμενταλισμό, από μεγάλη αστάθεια και θεωρώ ότι ειδικά σε αυτή τη συγκυρία είναι αδιανόητο η Ελλάδα να επιλέξει να βρεθεί εκτός της ευρωπαϊκής προοπτικής. Εγώ σας θυμίζω αν θέλετε και την περίφημη ομιλία του Ανδρέα Παπανδρέου για το Μάαστριχτ, ήξερε πως ήταν ένας μεγάλος συμβιβασμός, αλλά ήξερε επίσης και το είχε πει δημόσια ότι ήταν η μοναδική προοπτική που υπήρχε για τη χώρα μας. Έπρεπε να μπούμε και να συνεχίσουμε να παλεύουμε.

Ναι, δεν είναι ο ιδανικός κόσμος, δεν είναι ιδανική η Ευρώπη, αλλά είναι ο καλύτερος κόσμος και ο πιο ασφαλής που υπάρχει αυτή τη στιγμή για την Ελλάδα, για τους Έλληνες, για τις Ελληνίδες και για τα παιδιά μας. Και αυτό είναι το διακύβευμα, είναι πάρα πολύ μεγάλο για να μπει σε μια ζυγαριά με το κόστος που πρέπει να πάρει ένας Πρωθυπουργός, με το κόστος που πρέπει ν’ αναλάβει ο Πρόεδρος ενός κόμματος, με το κόστος που πρέπει ν’ αναλάβει ένα κόμμα. Επιτέλους πρέπει να μπει η Ελλάδα πάνω από τα κομματικά συμφέροντα. Πέντε χρόνια βασανιζόμαστε γι’ αυτό το πράγμα.

 

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΟΥ ΔΙΑΛΟΓΟΥ ΜΕ ΕΝΩΜΕΝΗ, ΔΥΝΑΤΗ, ΙΣΧΥΡΗ ΦΩΝΗ

 

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Οπότε κα Πρόεδρε, μπορείτε να μας πείτε για όσους άνοιξαν τώρα την τηλεόρασή τους, εσείς τι προτείνετε, τι ζητάτε, τι λέτε στον Τσίπρα; Τις κρίσιμες αυτές μέρες με κλειστές τις Τράπεζες, θυμίζω.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Του λέω να ανταποκριθεί στη μεγάλη ανάγκη να κρατήσει ανοιχτή τη γέφυρα του διαλόγου με τους Ευρωπαίους. Το ΟΧΙ δεν εξασφαλίζει τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης και θα σας πω πάρα πολύ απλά γιατί: Τι ισχυρίζεται ο κ. Τσίπρας; Ότι θα υπάρχει μια βούληση του ελληνικού λαού η οποία θα πρέπει να γίνει σεβαστή. Μάλιστα. Ακριβώς αυτό μας είχε πει και στις εκλογές, ότι οι Ευρωπαίοι θα σεβαστούν τη βούληση του ελληνικού λαού για αλλαγή στον τρόπο διαμόρφωσης της συμφωνίας του πακέτου και των βαρών που πρέπει να σηκώσουν οι Έλληνες.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Απ’ ό,τι είχαμε καταλάβει, πρώτα θα σεβαστούν τη βούληση του ελληνικού λαού σε κάθε περίπτωση και δεύτερον, θα σεβαστούν ή θα λάβουν υπ’ όψιν τους ότι θα πάθουν κι αυτοί τεράστια ζημιά, εκτός από εμάς.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, δεν τους είδαμε να χορεύουν ούτε πεντοζάλη ούτε κανέναν άλλο χορό. Οι αγορές δεν κατέρρευσαν όπως κάποιοι πίστευαν. Αντιθέτως κινδυνεύει να καταρρεύσει η χώρα. Ας προσγειωθούμε όλοι στην πραγματικότητα και στον ρεαλισμό, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας στο πολιτικό σύστημα, να ενισχύσουμε την πίεση ο καθένας προς το χώρο του, εμείς στους σοσιαλδημοκράτες, οι άλλοι στο λαϊκό κόμμα, ο Πρωθυπουργός στις κυβερνήσεις των άλλων χωρών, για να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε μια βιώσιμη λύση, ολοκληρωμένη λύση για την Ελλάδα που έχει υποφέρει πάρα πολύ όλα αυτά τα χρόνια. Αυτή είναι η πρότασή μου.

Γ. ΟΙΚΟΝΟΜΕΑΣ: Και σε ποια βάση θα γίνει ο διάλογος που εσείς προτείνετε; Μας ρωτάνε οι τηλεθεατές μας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχω προτείνει τρία πολύ συγκεκριμένα πράγματα γραπτά και τα έχω απευθύνει στους Ευρωπαίους ηγέτες και στους σοσιαλδημοκράτες. Έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, παράταση για εύλογο διάστημα μέχρι να φτάσουμε στη βιώσιμη συμφωνία που πρέπει να συμπεριλαμβάνει την αναδιάρθρωση και απομείωση του χρέους και τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης και τη κοινωνικής συνοχής και στήριξη του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

Πρέπει να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου με αυτές τις προϋποθέσεις, με ενωμένη, δυνατή, ισχυρή φωνή όλου του πολιτικού συστήματος.