Επιδιώκετε να αναδειχτεί το ΠΑΣΟΚ ως 3η δύναμη από την κάλπη. Είναι εφικτό; Πώς θα διαχειριστείτε την ψήφο των πολιτών;

Είναι απολύτως εφικτό. Η δυναμική που εμφανίζεται από την αρχή της προεκλογικής περιόδου για το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και τα μηνύματα συσπείρωσης και συστράτευσης παλιών και νέων συντρόφων και φίλων, δημοκρατικών πολιτών της ευρύτερης κεντροαριστεράς, μας κάνουν αισιόδοξους. Ζητούμε από τον ελληνικό λαό την ψήφο του για να είμαστε εμείς και όχι η Χρυσή Αυγή, που θα έχουμε την Τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αν οι δύο πρώτες δεν καρποφορήσουν. Θα διαχειριστούμε την ψήφο των πολιτών με σύνεση και σοβαρότητα ώστε να επιτευχθεί ο σχηματισμός κυβέρνησης συνεργασίας όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων.

Ποια είναι για εσάς μια αποτελεσματική κυβέρνηση την επόμενη των εκλογών;

Αποτελεσματική θα είναι κατά, τη γνώμη μου, μια κυβέρνηση ευρύτατης συνεργασίας, που θα στηρίζεται σε μια προγραμματική συμφωνία με συγκεκριμένους στόχους και χρονοδιαγράμματα, αλλά και πρόσωπα ικανά να τους υλοποιήσουν. Οτιδήποτε άλλο, οποιαδήποτε καθυστέρηση και χρονοτριβή, με νέες άγονες πολιτικές συγκρούσεις, θα είναι πιστεύω καταστροφική για την οικονομία και τους πολίτες. Αρκετός χρόνος χάθηκε, είναι η ώρα για κυβέρνηση άμεσης δράσης και αποτελεσματικότητας.

Με ποιες προϋποθέσεις θα συμμετείχε το ΠΑΣΟΚ σε μια τέτοια κυβέρνηση; Και με ποιόν ρόλο γι’ εσάς;

Το ΠΑΣΟΚ θα συμμετέχει όπως ήδη σας είπα, στη βάση ενός από κοινού συμφωνημένου δεσμευτικού προγράμματος. Για την εφαρμογή των απαραίτητων και συμφωνημένων ήδη με τους δανειστές και ψηφισμένων από την απελθούσα βουλή μεταρρυθμίσεων, που θα μας επιτρέψουν σταδιακά με ανάκτηση της αξιοπιστίας και μετά από τις σχετικές αξιολογήσεις, να έπαναδιαπραγματευτούμε κάποιους από τους πιο επαχθείς, για την κοινωνία και την οικονομία, όρους του 3ου και σκληρότερου μνημονίου Τσίπρα. Στόχος πρέπει να είναι η επανεκκίνηση της οικονομίας, προσέλκυση επενδύσεων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και η κατά το δυνατόν σταδιακή ελάφρυνση των πολιτών. Θα προσέλθουμε με το δικό μας καλά επεξεργασμένο πρόγραμμα, για όλους τους τομείς της κυβερνητικής πολιτικής, με σκοπό να βάλουμε την δική μας, πραγματικά προοδευτική, σφραγίδα σε αυτή την κυβέρνηση.

Ο κ. Τσίπρας στην ΔΕΘ, διαμήνυσε ότι εάν είναι πρώτο κόμμα και του λείπουν δυο-τρεις βουλευτές, για να σχηματίσει κυβέρνηση, θα είναι περίπου μονόδρομος γι’ εσάς, κι άλλα «μικρότερα» κόμματα, να τον στηρίξετε. Τι απαντάτε;

Οι μονόδρομοι του κ. Τσίπρα είναι δρόμοι αδιέξοδοι. Αυτό αποδείχθηκε με τον πιο δραματικό δυστυχώς τρόπο, κατά την περίοδο της διακυβέρνησης του. Θα θυμόσαστε ότι μετά τις προηγούμενες εκλογές, όπου του έλλειπαν δύο βουλευτές για να κάνει κυβέρνηση απευθύνθηκε, μόνο στους ΑΝΕΛ και σχημάτισε μαζί τους την πιο καταστροφική για τον τόπο κυβέρνηση της μεταπολίτευσης. Το ίδιο λέει και τώρα, ότι αν δεν έχει αυτοδυναμία θα σχηματίσει «προοδευτική», άκουσον – άκουσον, κυβέρνηση με τον κ. Καμμένο, αν οι ΑΝΕΛ φυσικά είναι στη νέα Βουλή. Αυτή είναι η κυβερνητική πρόταση Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό. Μια απ’ τα ίδια δηλαδή που δείχνει πως δεν διδάχθηκε τίποτα. Όσα καταστροφικά έγιναν αυτό το χρονικό διάστημα στη χώρα, με δική του ευθύνη, πέρασαν και δεν τα κατάλαβε.

Εμείς δεν πρόκειται να γίνουμε ουρά κανενός ούτε να δώσουμε λευκή επιταγή σε κανέναν και φυσικά πολύ περισσότερο σε μια κυβέρνηση που θα συνεχίσει την εθνική καταστροφή.

Η μόνη λύση για να αντιμετωπισθούν σήμερα τα τεράστια προβλήματα της χώρας, είναι ο σχηματισμός ενός ευρύτατου κυβερνητικού συνασπισμού όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, που θα στηρίζεται σε μια πολύ μεγάλη κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αυτή είναι η δική μας πρόταση και ζητάμε από τους πολίτες την δύναμη για να την επιβάλλουμε.

Μετά από τρία μνημόνια, νομίζετε ότι υπάρχει ζωτικός πολιτικός χώρος για το ΠΑΣΟΚ;

Τώρα όλοι πλέον υιοθετούν την εθνική γραμμή που χάραξε το ΠΑΣΟΚ από το 2010. Αν από τότε με εθνική ομοψυχία και πολιτική συνεργασία των κομμάτων είχαμε προχωρήσει σταθερά και η προσπάθεια αυτή δεν υπονομευόταν από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, από την ΝΔ αρχικά και από τον ΣΥΡΙΖΑ, θα είχαμε βγει προ καιρού από τα μνημόνια. Θα είχαμε επιστρέψει στην κανονικότητα και στην οικονομική ανάπτυξη. Όπως έγινε με τις άλλες χώρες που ήταν σε μνημονιακά προγράμματα , την Ιρλανδία και την Πορτογαλία. Όλοι μιλούν για το κόστος των μνημονίων στον ελληνικό λαό, το κόστος όμως της αντιμνημονιακής υστερίας το έχουμε υπολογίσει; Είναι σίγουρα τεράστιο, ίσως και μεγαλύτερο των μνημονίων. Είναι πλέον η ώρα να σοβαρευτούν όλοι, να συνεργαστούμε, να αφήσουμε στην άκρη τις άγονες αντιπαραθέσεις, να δουλέψουμε, να υλοποιήσουμε τις μεταρρυθμίσεις, για να υπάρξει συγκεκριμένος πια χρονικός ορίζοντας που θα βγούμε από το καταστροφικό σπιράλ της πολύπλευρης κρίσης. Ο ζωτικός χώρος του ΠΑΣΟΚ είναι ο χώρος της κοινής λογικής και του μέτρου.

Με την διαφαινόμενη απόπειρα του ΣΥΡΙΖΑ να εισπηδήσει στον χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, θα υπάρχει ρόλος για το ΠΑΣΟΚ;

Τους τελευταίους μήνες, μετά την υπογραφή από τον κ. Τσίπρα, του 3ου μνημονίου και την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρείται από τον ίδιο και τους πολιτικούς του φίλους, να φιλοτεχνηθεί γι’ αυτόν μια νέα μετριοπαθέστερη εικόνα, ενός δήθεν ευρωπαϊστή – κεντροαριστερού πολιτικού. Φαίνεται όμως πως αυτό το νέο επικοινωνιακό κοστούμι τον στενεύει. Ο νέος του ρόλος δύσκολα μπορεί να αποδοθεί «επί σκηνής» από έναν άνθρωπο που εδώ και πολλά χρόνια έχει γραμμένο στο DNA του τον αντιευρωπαϊσμό, τον λαϊκισμό, εμμονές και ιδεοληψίες ακραίες. Μοιραία όταν βρίσκεται υπό πίεση και βλέπει ότι χάνει τη μάχη επιστρέφει στα γνωστά του μονοπάτια, του πολιτικού και κοινωνικού διχασμού με αποτέλεσμα να γίνεται επικίνδυνος για τον τόπο.

Θα προσέξατε πως το νέο προεκλογικό σύνθημα που χρησιμοποιεί είναι το: « Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Η έφεση του σε διχαστικά εμφυλιοπολεμικά συνθήματα δεν είναι καινούργια. Το 2012 χρησιμοποιούσε το σύνθημα : «ή εμείς ή αυτοί». Τώρα προστέθηκε και το στοιχείο της εξόντωσης των πολιτικών του αντιπάλων. Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί φυσικά να «εισπηδήσει» στη σοσιαλδημοκρατία ως λαθραία πολιτική αίρεση.