Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κυρία Γεννηματά, καλή σας μέρα. Κατ’ αρχάς ευχαριστούμε πολύ που ξυπνήσατε νωρίς νωρίς μετά το χτεσινό debate.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλημέρα. Μάλλον δεν κοιμήθηκα καθόλου!

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν κοιμηθήκατε ε?

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ήταν και η υπερένταση φαντάζομαι μετά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βέβαια, μετά από τόσες ώρες.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είστε ευχαριστημένη εσείς από τη διαδικασία ολόκληρη; Πρώτα αυτό και μετά από τη δική σας παρουσία;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από τη διαδικασία, μη λέμε ψέματα, νομίζω ότι κανένας δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος. Είναι πάρα πολύ δύσκολο να μιλήσουν επτά αρχηγοί με έξι δημοσιογράφους με τόσο στενό πλαίσιο σε τόσο χρόνο, αναγκαστικά γίνεται κουραστικό.

Είναι πάρα πολύ δύσκολο σε ενάμιση λεπτό να απαντήσεις πειστικά, να δώσεις όλο το σχέδιό σου για τα θέματα. Οι κύκλοι ήταν τεράστιοι, δηλαδή, όταν ένας κύκλος είναι παιδεία και υγεία μαζί και υπάρχει μια ερώτηση και πρέπει να απαντήσεις σε ενάμιση λεπτό και μάλιστα μπορεί να είναι και εξειδικευμένη, καταλαβαίνετε ότι δεν γίνεται να παρουσιάσεις την πρότασή σου, την άποψή σου, να επικοινωνήσεις με τον ελληνικό λαό, να τον πείσεις γι’ αυτά που λες. Είναι πάρα πολύ δύσκολο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι γεγονός αυτό και το καταλαβαίνει και ο κόσμος.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από την άλλη μεριά δεν μπορείς να πεις «όχι» στο διάλογο. Δεν μπορούμε να πούμε ότι επειδή είναι κάτι κουραστικό και δύσκολο δεν θα το κάνουμε. Άρα κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Και η ουσία πού κρίνεται; Δηλαδή είχαμε την αίσθηση οι τηλεθεατές ότι πήγατε για να παίξετε άμυνα όλοι σας, να μη χαλάσετε την εικόνα σας, να μην κάνετε το λάθος που μπορεί να σας κοστίσει. Αυτό είχατε στο μυαλό σας όταν απαντούσατε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο στόχος ο δικός μου ήταν να προσπαθήσω να φέρω στη συζήτηση και στο τραπέζι αυτό που είπα στο τέλος. Ότι καταλαβαίνω ότι σε μια προεκλογική περίοδο θα υπάρχει και η αντιπαλότητα και η πόλωση και η όξυνση, αλλά επειδή πια έχουμε ωριμάσει κι έχουμε περάσει πολλά, όλοι αναρωτιούνται τι θα γίνει την επόμενη μέρα.

Μπορούμε να δεσμευτούμε οι πολιτικοί αρχηγοί απέναντι στον ελληνικό λαό ότι θα υπάρχει μια Κυβέρνηση με την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων των φιλοευρωπαϊκών; Αυτός ήταν από την αρχή ο στόχος μου.

Το έθεσα στη συζήτηση, στο τέλος που μου δόθηκε η ευκαιρία να πω αυτά που ήθελα εγώ, αλλά δυστυχώς κανένας δεν ανταποκρίθηκε, κανένας δεν δεσμεύτηκε και πραγματικά αναρωτιέμαι γιατί. Γιατί πριν από ένα μήνα το  πετύχαμε αυτό. Είναι απορίας άξιο. Πέντε κόμματα, 220 βουλευτές στήριξαν την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη. Μπορούσε να είχε σχηματιστεί Κυβέρνηση από την προηγούμενη Βουλή, βεβαίως αν το ήθελε αυτό ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τώρα οδηγούμαστε σε εκλογές και ψάχνουμε μια Κυβέρνηση που πρέπει να έχει τουλάχιστον 151. Κάναμε ένα βήμα τον Αύγουστο με τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών και τη συμφωνία τότε για να ξαναρχίσει η διαπραγμάτευση και να ολοκληρωθεί με την ψήφιση στην Βουλή και τώρα έχουμε κάνει πέντε βήματα πίσω. Αυτό ήθελα να θέσω και νομίζω ότι αυτή είναι και η μεγάλη αγωνία του ελληνικού λαού.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πάντως σας άπλωσε και χείρα βοηθείας και σας άνοιξε δρόμο ο κ. Τσίπρας, κοιτάει προς το μέρος σας για την επόμενη μέρα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πιστεύω ότι όλοι πρέπει να κοιταχτούμε στα μάτια και όλοι μαζί να κοιτάξουμε και στα μάτια τον ελληνικό λαό. Όπου πηγαίνω -κι έχω κάνει πάρα πολλές περιοδείες- ένα πράγμα μου λένε: «Δεν μπορείτε επιτέλους να συνεννοηθείτε, όπως έχουν κάνει σε άλλες χώρες που αντιμετώπιζαν αντίστοιχα προβλήματα και ακριβώς, επειδή έγκαιρα υπήρξε η συνεννόηση, σήμερα έχουν αντιμετωπίσει τα Μνημόνια και βγαίνουν από την κρίση;».

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μπορείτε να συνεννοηθείτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ λέω ότι μπορούμε, λέω ότι επιβάλλεται και λέω ότι το χρωστάμε στον ελληνικό λαό. Διότι όλα αυτά τα χρόνια συζητάμε για το κόστος των Μνημονίων. Θα αρχίσουμε να συζητάμε και πρέπει να το κάνουμε για το κόστος του αντιμνημονίου. Γιατί ζήσαμε σε αυτούς τους ρυθμούς επί πέντε χρόνια …

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Για το επτάμηνο λέτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, επί πέντε χρόνια.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Για το κόστος αυτό, της αντιπολίτευσης των πέντε χρόνων δηλαδή.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως της αντιπολίτευσης και της λογικής αντιμνημόνιο. Ότι υπάρχει δήθεν ένας άλλος δρόμος, ότι υπάρχει  μια εναλλακτική πρόταση.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Έπαψε αυτό να υφίσταται τώρα κα Γεννηματά; Δηλαδή η Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις εκλογές αυτές θα είναι μια Κυβέρνηση που δεν θα έχει τέτοιου είδους αγκάθια στο δρόμο της; Δεν θα έχει ισχυρή αντιπολίτευση αντιμνημονιακή;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν πρέπει να έχει ισχυρή αντιπολίτευση, αν θέλουμε να έχουμε Κυβέρνηση τετραετίας που θα προχωρήσει τα πράγματα, που θα προχωρήσει στην αναδιάρθρωση του χρέους. Θα ξαναδεί πολύ δύσκολους όρους του Μνημονίου -σας άκουσα προηγουμένως να συζητάτε για το θέμα του ΦΠΑ στην εκπαίδευση που είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο αγκάθι- θα προχωρήσει μεταρρυθμίσεις, γιατί; Για να κερδίσει αξιοπιστία και να φέρει επενδυτές, αλλά και να μπορέσει να βελτιώσει τους πολύ δύσκολους όρους που περιλαμβάνει αυτή η συμφωνία.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μιας και αναφερθήκατε τώρα στο θέμα του ΦΠΑ που είναι ένα θέμα που καίει πολλούς γονείς και καίει γονείς οι οποίοι προσπαθούν να στείλουν τα παιδιά τους με το υστέρημά τους σε σχολεία καλύτερα, να γλιτώσουν λίγο την όποια παραπαιδεία υπάρχει και τα λοιπά.

Δεν είναι λίγο υποκριτικό να μιλάμε για αναστολή της επιβολής ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία; Θέμα που θα το ξαναδούμε από Οκτώβρη δηλαδή μετά τις εκλογές; Είναι σα να μας λέει κάποιος «αφού ξέρουμε ότι ισοδύναμα όποτε ψάχνουμε σε αυτή τη χώρα, δεν βρίσκουμε και όταν βρούμε δεν περνάνε, δεν γίνεται να εφαρμοστούν στην πράξη». Άρα θα το πληρώσουν το ΦΠΑ. Πρέπει να γίνουν οι εκλογές και μετά να πληρώσουμε το μάρμαρο;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι προφανές ότι η υπηρεσιακή Κυβέρνηση δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος της ευθύνης να πάρει την απόφαση αυτή. Εγώ δεν είμαι βέβαιη ότι δεν μπορούμε να βρούμε λύσεις.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μπορεί να βρεθεί δηλαδή το ισοδύναμο;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είπα δεν είμαι βέβαιη. Χρειάζεται δουλειά, χρειάζεται επεξεργασία γιατί αυτό που είδα το προηγούμενο διάστημα ήταν ότι η Κυβέρνηση πήγε εντελώς απροετοίμαστη, έριξε λευκή πετσέτα μετά από την αλλοπρόσαλλη διαπραγμάτευση των επτά μηνών, δεν πήγε με συγκεκριμένες προτάσεις δεν είχε αντιπροτάσεις, άρα θεωρώ ότι πρέπει να επισημάνουμε τρία – τέσσερα ζητήματα όχι πάρα πολλά. Δεν μπορούμε να λέμε ψέματα στον ελληνικό λαό. Πρέπει να ιεραρχήσουμε ποια είναι τα δυσκολότερα, που αμέσως μετά τις εκλογές, μια ισχυρή Κυβέρνηση θα μπορέσει να τα  ξανασυζητήσει. Συγκεκριμένους όρους.

Γι’ αυτό λέω ότι χρειάζεται η Κυβέρνηση που θα προκύψει μετά τις 20 Σεπτέμβρη να έχει μεγάλη δύναμη, δηλαδή τις περισσότερες δυνάμεις που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή πορεία της χώρα. Γιατί έτσι αυξάνεται και η διαπραγματευτική ισχύς. Είδαμε ότι όταν καθίσαμε οι πέντε σε ένα τραπέζι και φτιάξαμε την ανακοίνωση υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξεκίνησε αμέσως η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Μας εμπιστεύτηκαν. Γιατί η αξιοπιστία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είχε φτάσει στο ναδίρ.

Άρα πρέπει να κερδίσουμε αξιοπιστία. Πως κερδίζουμε αξιοπιστία και εμπιστοσύνη; Με την ένωση των δυνάμεών μας. Αυτό πρέπει να κάνουμε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Να ξαναγυρίσω λίγο στο χτεσινό debate. Σας είπα στην αρχή ότι οι δικές σας ατάκες είναι αυτές που ξεχώρισαν, δηλαδή το «χρυσό βατόμουρο». «Αν υπήρχε χρυσό βατόμουρο στην πολιτική θα πρέπει να το δώσουμε στον κ. Τσίπρα», η «επιστροφή στο σπίτι» καλέσατε τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ να επιστρέψουν πίσω στο σπίτι τους.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: «Το τρενάκι του τρόμου»!

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είστε δηλαδή από τους ανθρώπους που κέρδισαν τις εντυπώσεις χτες, δεν είστε από τους χαμένους για να το πω διαφορετικά.

Πιστεύετε ότι πείσατε περισσότερο κόσμο να γυρίσει σπίτι του, όπως ζητήσατε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ελπίζω κα Τσαπανίδου.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Πόσο θέλετε να ανέβει το ποσοστό σας για να πείτε ότι για σας είναι μια νίκη; Προσωπική νίκη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν θέλω να σταθώ στη χτεσινή μέρα μόνο. Ήταν μια στιγμή. Η προσπάθεια να επιστρέψουν οι άνθρωποι στο χώρο τους, στην κοινή μας κοίτη, έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό.

Πήρα μια εντολή από το Συνέδριό μας: ενότητα, διεύρυνση, ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς. Και από την πρώτη  μέρα που ανέλαβα τα καθήκοντά μου, προσπαθώ να υλοποιήσω αυτή την απόφαση του Συνεδρίου. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν ανταποκριθεί σε αυτό το κάλεσμα σε όλη την Ελλάδα, το βλέπουμε. Δεν είναι μόνο ότι αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις, το βλέπουμε κάθε μέρα.

Εγώ πιστεύω ότι είναι καλύτερα από το ποσοστό που φαίνεται να έχουμε αυτή τη στιγμή και στις δημοσκοπήσεις. Σε όλες τις συγκεντρώσεις μας έρχονται άνθρωποι που είχαν πάρα πολλά χρόνια να εμφανιστούν, υπάρχει άλλη διάθεση, θέλουν να δουλέψουν. Υπάρχει πίστη.

Υπάρχει η πίστη ότι η Κεντροαριστερά μπορεί να είναι ο καταλύτης των εξελίξεων. Γιατί αυτό είναι το ζητούμενο σήμερα: ποιός θα επιβάλλει τη συνεργασία, ποιός θα επιβάλλει τη σταθερότητα, ποιός θα επιβάλλει Κυβέρνηση τετραετίας.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Γεγονός είναι αυτό που λέτε. Με τον κ. Παπανδρέου είναι κομμένες εντελώς οι γέφυρες επικοινωνίας; Πήγατε να κάνετε μια συνεργασία τώρα στις εκλογές και απέτυχε. Κόψατε γέφυρες; Τέλος;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπήρξε επικοινωνία, υπήρξε μεγάλη προσπάθεια από τη μεριά μου. Δεν μπορώ να πω για ποιό λόγο δεν ολοκληρώθηκε αυτή η  προσπάθεια. Το δικό μας κάλεσμα είναι ανοιχτό. Το γεγονός ότι το ΚΙΔΗΣΟ δεν κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές είναι θετική εξέλιξη και ήδη αυτή τη στιγμή πάρα πολλά στελέχη που ήταν και υποψήφιοι με το ΚΙΔΗΣΟ στις προηγούμενες εκλογές, συμμετέχουν στα δικά μας ψηφοδέλτια.

Σήμερα παρουσιάζουμε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας, δεν θα σας πω ακόμη γιατί στις 11.30 γίνεται η παρουσίαση, αλλά υπάρχουν στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ που ήταν στην πρώτη γραμμή των εκλογών του Ιανουαρίου.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα δούμε και τέτοια ονόματα στο ψηφοδέλτιό σας;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα δείτε.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Δεν είναι του χαρακτήρα μου να επιμείνω και να χαλάσω την ημέρα που έχετε ορίσει για να ανακοινώσετε το ψηφοδέλτιό σας, αν και κανονικά θα έπρεπε να επιμείνω πολύ περισσότερο να σας πάρω ένα από τα ονόματα τουλάχιστον.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το εκτιμώ. Λίγο ακόμη υπομονή.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Θα περιμένουμε και θα το δούμε όταν πρέπει στην ώρα του.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όλες οι τάσεις του ΠΑΣΟΚ όλων των ετών εκφράζονται μέσα απ’ αυτό το ψηφοδέλτιο.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Θέλω να δώσω το μικρόφωνο στους φίλους που είναι στο στούντιο κοντά μας. Είναι νέοι άνθρωποι, πριν από λίγο και στη διάρκεια του διαλείμματος κάνοντας τις συνεννοήσεις για τις ερωτήσεις που θα σας απευθύνουν, οι περισσότεροι εξέφραζαν τις ανησυχίες τους για το μέλλον τους. Τί θα κάνουν από εδώ και στο εξής.

Υπήρχε όμως και μια πιο πολιτική ερώτηση, με την οποία θα ήθελα να ξεκινήσουμε. Να δώσουμε το μικρόφωνο στον Ορέστη, για τη διαχείριση της πολιτικής κατάστασης.

Ο. ΤΑΣΙΟΣ: Καλημέρα και από εμένα. Αυτό που θα ήθελα να ρωτήσω την κα Φώφη Γεννηματά θα ήταν πώς θα διαχειριζόταν όλη αυτή την κατάσταση από το Γενάρη μέχρι τώρα, αν ήσασταν στη θέση του κ. Τσίπρα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Τι διαφορετικό θα κάνατε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα είχα ξεκινήσει αμέσως τη διαπραγμάτευση από εκεί που την άφησε η προηγούμενη Κυβέρνηση. Και τον Φεβρουάριο, τότε που έγινε η κατ’ αρχήν συμφωνία του Βαρουφάκη, θα είχε κλείσει μια συμφωνία που θα οδηγούσε τη χώρα στην πιστωτική προληπτική γραμμή.

Γιατί η χώρα τότε ξεκινούσε με πρωτογενή πλεονάσματα και δεν χρειαζόταν να πάει σε νέο Μνημόνιο.  Είναι παγκόσμια πρωτοτυπία το γεγονός ότι  μια χώρα που έχει πρωτογενή πλεονάσματα, ξαναμπαίνει σε Μνημόνιο. Τότε χάθηκε η ευκαιρία –χάθηκαν πολλές ευκαιρίες αυτό το επτάμηνο- να χτίσει αυτή η Κυβέρνηση πάνω σε όλη τη προσπάθεια που είχε κάνει ο ελληνικός λαός τα προηγούμενα χρόνια.

Εξανεμίστηκαν οι θυσίες και βρεθήκαμε σήμερα σε πολύ δυσκολότερη θέση. Τότε θα είχαμε αντιδράσει θα είχα αντιδράσει άμεσα και πιστεύω πως θα ήμασταν ήδη στη σταδιακή έξοδο στις αγορές.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Κυρία Γεννηματά, το μεγάλο πρόβλημα είναι η ανεργία των νέων κι εκεί πρέπει να δώσετε μεγάλη μάχη.

Να δώσω το  μικρόφωνο στον Χρήστο να μας κάνει την ερώτησή του.

Χ. ΤΣΙΚΝΙΑΣ: Κυρία Γεννηματά καλημέρα σας. Θέλω να σας ρωτήσω, είστε ικανοποιημένη από την πρόχειρη εργασία των νέων; Δηλαδή τα πεντάμηνα προγράμματα εννοώ.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Προφανώς δεν είμαι ευχαριστημένη. Αυτή τη στιγμή ο  μεγάλος μας εχθρός είναι η ανεργία, αυτό πρέπει να παλέψουμε. Η προτεραιότητα της επόμενης Κυβέρνησης πρέπει να είναι αυτή.

Η ανεργία πρέπει να αντιμετωπιστεί με δυο τρόπους. Ο ένας τρόπος είναι τα προγράμματα που είπατε, γιατί δεν μπορεί να περιμένει η αγωνία του άνεργου και πρέπει να έχουμε και ανακουφιστικά μέτρα. Αλλά προφανώς τα προγράμματα δεν είναι η λύση. Πρέπει όμως να αξιοποιηθούν. Τους επτά μήνες που πέρασαν, λίμνασαν εκατοντάδες χιλιάδες πόροι, που  μπορούσαν να δημιουργήσουν 140.000 θέσεις εργασίας και δεν αξιοποιήθηκαν.

Ο δεύτερος άξονας στον οποίο πρέπει να κινηθούμε είναι η ανάπτυξη. Μόνο μέσα από την ανάπτυξη θα δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Η ανάπτυξη συνδέεται με την πολιτική σταθερότητα και το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ξεκινάτε από το μηδέν. Εθνικό σχέδιο ανάπτυξης υπάρχει;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Σήμερα το βράδυ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης παρουσιάζουμε τις δικές μας πράσινες γραμμές. Γιατί έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια τις κόκκινες γραμμές που ξεθωριάζουν και συνήθως γίνονται ροζ και δεν τηρούνται από κανέναν, εμείς λοιπόν θεωρούμε ότι μια προγραμματική συμφωνία για την επόμενη Κυβέρνηση, απαιτεί πράσινες γραμμές. Δηλαδή την θετική άποψη του καθενός, τη θετική πρόταση για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η Ελλάδα. Αυτό το παρουσιάζουμε σήμερα.

Θέλω να πω ότι στηριζόμαστε στη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση. Χρειαζόμαστε και τις μεγάλες επενδύσεις, αλλά χρειάζεται να δείξουμε εμείς οι Έλληνες πριν απ’ όλα την εμπιστοσύνη στη χώρα μας για να αρχίσει να αλλάζει το κλίμα. Η αγορά είναι κλίμα.

Αν βάλουμε ένα στόχο κάθε μικρομεσαία επιχείρηση να στηριχθεί, ώστε να δημιουργήσει μια θέση εργασίας, καταλαβαίνετε πόσο διαφορετικό μπορεί να είναι το τοπίο το 2019. Αρκεί μέχρι τότε να μην έχουμε άλλες εκλογικές περιπέτειες, άλλη αστάθεια, αβεβαιότητα και πισωγυρίσματα.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Είναι ανησυχία των παιδιών που είναι εδώ μαζί μας αυτό. Δηλαδή το αν θα μπει η χώρα σε συνεχείς περιπέτειες σε εκλογικές αναμετρήσεις, συνέχεια από τη μια κάλπη άλλη.  Η Εύη θέλει να κάνει μια τελευταία ερώτηση, πάλι για την ανεργία.

Ε. ΜΑΜΟΥΡΙΔΟΥ: Κυρία Γεννηματά, θα ήθελα να σας ρωτήσω σε εμάς που έχουμε περάσει σε κάποια Σχολή της επιλογής μας τί θα γίνει. Θα υπάρξουν νέες θέσεις εργασίας; Θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το πτυχίο μας; Ευχαριστώ.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Ή θα δημιουργηθεί μια νέα στρατιά με πτυχιούχους ανέργους;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είπα και πριν ότι ο μεγάλος μας στόχος είναι  πώς να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας. Γρήγορα μπορούν να δημιουργηθούν μέσα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Υπάρχουν συγκεκριμένοι τομείς, συγκεκριμένοι κλάδοι που μπορούμε, εάν το στηρίξουμε μέσα από τους πόρους του ΕΣΠΑ μέσα από το πακέτο Γιούνκερ που είναι κι αυτό ακόμη ανενεργό, ενώ άλλες χώρες έχουν αρχίσει ήδη και πληρώνουν, εάν αυτά ενεργοποιηθούν θα μπορέσουν γρήγορα να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας. Αρκεί να πάμε στοχευμένα: να μη χάνονται πόροι ξανά, μεταξύ γραφείων Υπουργών και επιτήδειων γραφείων που αξιοποιούν όλα αυτά τα χρήματα.

Γι’ αυτό χρειάζεται το σχέδιο, γι’ αυτό χρειάζεται η συμφωνία. Υπάρχουν τομείς, όπως η ενέργεια, όπως ο τουρισμός, όπως ο πρωτογενής τομέας που μπορούν άμεσα να αποδώσουν.

Π. ΤΣΑΠΑΝΙΔΟΥ: Μάλιστα. Κυρία Γεννηματά σας ευχαριστούμε πολύ που ήσασταν εδώ, καλή επιτυχία εύχομαι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ευχαριστώ πολύ.