Η εκλογική επιδίωξη σας είναι να αποτελέσετε τον τρίτο εναλλακτικό πόλο ο οποίος θα εγγυηθεί τη σταθερότητα της χώρας και της κυβέρνησης. Αυτό το επιχείρημα το χρησιμοποιήσατε σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις χωρίς τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Τι πιστεύετε ότι θα είναι διαφορετικό αυτή τη φορά;

Η δημιουργία ενός ισχυρού πολιτικού φορέα στο χώρο μεταξύ της συντηρητικής ΝΔ και της ιδεοληπτικής, λαϊκίστικης δήθεν αριστεράς που εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν είναι μια ευκαιριακή εκλογική επιδίωξη.

Είναι ανάγκη για τη χώρα. Αποτελεί αίτημα ενιαίας πολιτικής έκφρασης ενός ρεύματος που θα είναι ξανά πλειοψηφικό. Περιλαμβάνει τις δυνάμεις του Ριζοσπαστικού Κέντρου, του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και της μεταρρυθμιστικής ανανεωτικής Αριστεράς.

Η εκλογική συμπαράταξη δυνάμεων αυτού του χώρου, είναι ένα πρώτο σημαντικό βήμα σε αυτή τη κατεύθυνση.

Η ενισχυμένη εκλογικά, πολιτικά και κοινοβουλευτικά επιρροή του θα είναι αποφασιστικός παράγοντας πολιτικής σταθερότητας και κυβερνητικής αποτελεσματικότητας.

Πως θα πείσετε τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν ξανά ΠαΣοΚ; Ιδίως όσους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι εσείς εκφράζετε το παλαιό σύστημα και ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να μην τα κατάφερε αλλά πάλεψε με τους εταίρους;

Η προεκλογική δημαγωγία και η πρωτόγνωρη μετεκλογική αντίληψη και πρακτική δεν επιτρέπουν στον κ. Τσίπρα να αυτοπροσδιορίζεται πια, ως το «νέο» στην πολιτική ζωή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν ήταν για τη χώρα και όσους τον πίστεψαν, η αρχή του νέου αλλά το τέλος του παλιού.

Ο μύθος της σκληρής διαπραγμάτευσης, επίσης, έχει καταρρεύσει.

Είναι κωμικό να το ισχυρίζεται σήμερα κανείς αυτό, όταν έχουν αποκαλυφθεί   οι ερασιτεχνικοί χειρισμοί, τα τυχοδιωκτικά «παίγνια» και κυρίως τα καταστροφικά για τη χώρα αποτελέσματα τους.

Εμείς. ζητάμε ψήφο μίας νέας αρχής. Μίας νέας αρχής για τη παράταξη μας. Με αξιόπιστο και σύγχρονο λόγο, με νέα ικανά πρόσωπα και με την ωριμότητα των εμπειριών μας.

Αλλά κυρίως μιας νέας αρχής για τη χώρα.

Για να συμβάλλουμε θετικά στην αποτελεσματική εφαρμογή όλων των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων. Χρειάζονται τομές και ρήξεις στο κράτος, στο παραγωγικό μοντέλο, στο κοινωνικό κράτος, που έχουμε τη δύναμη και την αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε.

Σας ανησυχεί η διαφαινόμενη πόλωση ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ, που ενδεχομένως να συρρικνώσει τα μικρότερα κόμματα;

Οι τεχνητές πολώσεις και τα ψεύτικα διλήμματα είναι παλιά ξεπερασμένα πολιτικάντικα κόλπα. Αναντίστοιχα με τις σημερινές πολιτικές συνθήκες και τις ανάγκες της χώρας.

Η χώρα χρειάζεται πολιτική συνεννόηση και κοινωνική συναίνεση, που θα εκφρασθεί με μια ισχυρή κοινοβουλευτικά κυβέρνηση. Η χρήσιμη ψήφος είναι η ψήφος στο ΠΑΣΟΚ και τη Δημοκρατική Παράταξη που μπορεί να εγγυηθεί λύσεις

Ο κ. Τσίπρας λέει ότι δεν θέλει συνεργασία μετά τις εκλογές με τα συστημικά κόμματα στα οποία περιλαμβάνει και το ΠαΣοΚ. Τι απαντάτε;  

Ο κ. Τσίπρας λέει ταυτοχρόνως τα εξής.

Ότι είναι ο μόνος που διαπραγματεύτηκε για να φέρει τελικά μια συμφωνία που παραδέχεται ότι είναι κακή αλλά τη θεωρεί επιτυχία και παρότι δεν την πιστεύει, δεν συνεργάζεται με κανέναν για την εφαρμόσει και να τη βελτιώσει.

Ο αντιφατικός αυτός τρόπος σκέψης, με υπερβαίνει.

Το Ποτάμι κινείται περίπου στον ίδιο χώρο με το ΠαΣοΚ και επίσης αποκλείει τη συνεργασία μαζί σας…

Το Ποτάμι δεν έχει σχέση με την Σοσιαλδημοκρατία.

Θέλει να γίνει μπαλαντέρ στο πολιτικό σύστημα με αυτοσκοπό να κυβερνήσει. Χωρίς συγκεκριμένες προτάσεις, χωρίς στόχους, χωρίς περιεχόμενο.

Σε ότι αφορά τις συνεργασίες, αυτές οφείλουν να στηρίζονται σε δεσμευτικό προγραμματικό πλαίσιο. Όποιος πραγματικά πιστεύει στη δύναμη των συνεργασιών οφείλει να επιδιώκει την ευρύτερη δυνατή συνεννόηση. Οφείλει να επιδιώκει τη μεγαλύτερη δυνατή κοινωνική συναίνεση και λαϊκή υποστήριξη. Σε αντίθετη περίπτωση απλώς επιδιώκεις να γίνεις μια ακόμη κυβερνητική ουρά.

Το προσκλητήριο που κάνατε για συσπείρωση των δυνάμεων του χώρου σε ποιους απευθύνεται;

Στην πολιτική και κοινωνική βάση του ΠΑΣΟΚ και της ευρύτερης Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης. Ιδιαίτερα σ’ αυτούς που έχουμε συμπορευτεί και έχουμε δώσει μαζί κοινωνικούς, πολιτικούς, εθνικούς αγώνες. Που βαδίσαμε χρόνια πολλά μαζί, που μεγαλώσαμε μαζί, που ονειρευτήκαμε μαζί, που αλλάξαμε την Ελλάδα μαζί και τους λέμε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα το δικό τους σπίτι.

Αλλά και σε όλα τα κόμματα , τις πρωτοβουλίες και τις κινήσεις του χώρου που οριοθετείται ανάμεσα στη βαρβαρότητα του νεοφιλελευθερισμού και στις παραπλανητικές υποσχέσεις του αριστερού λαϊκισμού.

Με στόχο την ανάδειξη ενός Τρίτου Εναλλακτικού Πόλου με αυτόνομο λόγο και αυτοδύναμη στρατηγική που θα απαντά με καταλυτικό τρόπο στην καρικατούρα δικομματισμού ανάμεσα στην ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και στην κοινή αυταπάτη τους για αυτοδυναμία.

Η πρωτοβουλία αυτή υπερβαίνει τις εκλογικές στοχεύσεις και σκοπιμότητες και απευθύνεται σε κάθε δημοκρατικό προοδευτικό πολίτη.

Αισθάνεστε ότι ο Γιώργος Παπανδρέου ανήκει στο ΠαΣοΚ; Πιστεύετε ότι αν το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών κατέλθει αυτόνομα  στις εκλογές θα το αντέξει ο χώρος;

Τα ερωτήματα αυτά θα πρέπει να τα απευθύνετε στον ίδιο. Όσο με αφορά δούλεψα από την πρώτη στιγμή για την ενότητα της παράταξης και του προοδευτικού χώρου. Τώρα δίνουμε τη μάχη με όσους στηρίζουν αυτή την προοπτική για το ΠΑΣΟΚ, την Δημοκρατική Παράταξη. Πάνω από όλα για τη χώρα και τους δημοκρατικούς πολίτες. Δεν υπάρχει περιθώριο για προσωπικές στρατηγικές. Εξάλλου κάθε μέρα όλο και πιο πολλά στελέχη και ψηφοφόροι, πυκνώνουν τις τάξεις μας.