Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κυρίες και κύριοι στο σημείο αυτό θα καλωσορίσουμε στο στούντιο του ΣΚΑΪ την Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, την κα Φώφη Γεννηματά, καλώς ήρθατε κα Πρόεδρε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Καλησπέρα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να πω προκαταβολικά ότι είναι τυχαίο το πράσινο, γιατί έχω φάει πολύ δούλεμα σήμερα, οι μισοί μου λένε ότι το έχω φορέσει για σας και οι άλλοι μισοί για τον Παναθηναϊκό.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Για όποιο λόγο κι αν το φορέσατε είναι πάρα πολύ ωραίο χρώμα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Σας αρέσει, ευχαριστώ! Ευχαριστώ πολύ.

Λοιπόν κα Γεννηματά θέλω να αρχίσω από την ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το ΠΑΣΟΚ με αφορμή τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού. Λέει λοιπόν ότι «για μία ακόμη φορά ο Τσίπρας επιχείρησε να αποκοιμίσει το λαό».

Και θέλω να σας ρωτήσω αν τελικώς θεωρείτε ειλικρινή αυτή τη μεταστροφή που έχει κάνει ο Πρωθυπουργός και την προσήλωσή του στην κακή, όπως και ο ίδιος την έχει χαρακτηρίσει αυτή, συμφωνία για να παραμείνει η χώρα στο ευρώ ή όχι ή έχετε υποψίες;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία Κοσιώνη θέλω να σας μιλήσω με απόλυτη ειλικρίνεια.

Δεν πιστεύω ότι έχει κάνει στροφή στο ρεαλισμό ο κ. Τσίπρας και θέλω να σας υπενθυμίσω ότι το Μάιο του 2014 είχε γράψει στην εφημερίδα το «Έθνος» σε μία συνέντευξή του ότι «θα σκίσει τα μνημόνια και θα είναι μέρα μεσημέρι και ότι αυτό θα γίνει την πρώτη ημέρα που θα αναλάβει η Κυβέρνηση της Αριστεράς».

Τι είπε σήμερα γι’ αυτό; Είπε σήμερα ότι «δεν το είπε ποτέ και ότι αυτά είναι απίστευτος λαϊκισμός και δημαγωγία». Αυτό είναι ένα πρώτο δείγμα του κατά πόσο είναι ειλικρινής και κατά πόσο μπορεί κανείς να πιστέψει αυτά που λέει.

Έρχομαι όμως στα επόμενα, που αφορούν την ουσία. Ξέρετε, ανησυχώ πάρα πολύ ότι το grexit όπως είπα στη Βουλή είναι εκεί παρκαρισμένο στην αυλή μας και πρέπει να είναι πάρα πολύ προσεκτική η χώρα και κυρίως η Κυβέρνηση έρχεται λοιπόν ο κ. Τσίπρας και τι μας λέει;

«Ναι στο ευρώ, αλλά αυτή η συμφωνία είναι και προϊόν εκβιασμού, όχι στο grexit αλλά δεν έχει την ιδιοκτησία και την πατρότητα της συμφωνίας αυτής» που διαπραγματεύθηκε συμφώνησε υπέγραψε, έχει την υπογραφή του.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα δεν τον πιστεύετε κα Γεννηματά, αυτό μου λέτε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ταυτόχρονα λέει ότι «είναι ανοησίες όλα αυτά και όποιος ισχυρίζεται ότι υπάρχει κάποια άλλη λύση, όμως την ίδια στιγμή θα αποφασίσουν λέει και θα πάρουν τις οριστικές τους αποφάσεις από κοινού στο ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά, γιατί πάνω απ’ όλα είναι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ». Για άλλη μία φορά η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ είναι πάνω από τη χώρα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Είπε πάντως σήμερα ο Πρωθυπουργός ότι «τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ δε θα τα αφήσει να γίνουν προβλήματα της χώρας» και ήθελα να σας ρωτήσω αν διαβάζετε όλα αυτά που μας περιγράφετε πίσω από τα λόγια ενός ανθρώπου που εμφανίζεται σήμερα να είναι έτοιμος ακόμη και να συγκρουστεί με τα σπλάχνα του κόμματός του.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, επειδή έχουμε ακούσει πάρα πολλά όλα αυτά τα χρόνια, όχι μόνο το προηγούμενο εξάμηνο αλλά και τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε δύσπιστοι. Δεν είμαστε δύσπιστοι γιατί δε θέλουμε να τον εμπιστευθούμε, είμαστε δύσπιστοι γιατί ακόμα και αυτή τη στιγμή βλέπουμε ότι δεν παραδέχεται τις αλήθειες, αυτή τη στιγμή θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός να διαψεύσει κατηγορηματικά πριν από όλα τον κ. Βαρουφάκη.

Θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή να απαντήσει στην ερώτησή μου κα Κοσιώνη και ή να τον διαψεύσει κατηγορηματικά και να τον διαγράψει από την Κοινοβουλευτική του Ομάδα ή να απολογηθεί στον ελληνικό λαό για το τρίτο μνημόνιο, τα 14 δις το τεράστιο αυτό κόστος που έχει ανεξίτηλη την υπογραφή του κ. Τσίπρα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Περιμένατε λοιπόν κάτι να ακούσετε και για το περίφημο σχέδιο plan-b, ομολογώ κι εγώ, ομολογώ όλοι μας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία Κοσιώνη δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τους Υπουργούς του, ποιος τους επέλεξε; Ποιος επέλεξε τους Υπουργούς, ποιος τους όρισε σε αυτή τη θέση, ποιος χάραξε τη στρατηγική, ποιος την υιοθέτησε, ποιος την ακολούθησε, ποιος κατηύθυνε όλους αυτούς τους έξι μήνες;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δε μετανιώνει πάντως ο Πρωθυπουργός γι’ αυτή τη στρατηγική, άρα γιατί να την αναιρέσει κα Γεννηματά, γιατί να αποκαθηλώσει αυτή τη στρατηγική;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το ερώτημα λοιπόν παραμένει, είναι πρώτη επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ και της Κυβέρνησης η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ;

Θα πρέπει λοιπόν να ξεκαθαρίσει τη στάση του, να διαψεύσει τον Υπουργό του για όλα όσα έχουν καταγραφεί πλέον να λέει και να πει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει plan-b, ήρθε αντιμέτωπος με την άβυσσο, με την άτακτη χρεοκοπία και ο μόνος τρόπος να ξεπεράσει η χώρα την κρίση είναι μέσα από την ισότιμη συμμετοχή της στην Ευρώπη και στην Ευρωζώνη και γι’ αυτό το σκοπό αξίζει να παλέψουμε.

Εμείς ως Αντιπολίτευση σηκώνουμε αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο βάρος, ένα βάρος το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτό που μας αναλογεί.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ξέρετε, εξακολουθώ να μην καταλαβαίνω γιατί δεν μπορείτε να διακρίνετε πίσω από έναν Πρωθυπουργό ο οποίος έχει κάνει μία πολύ σοβαρή μεταστροφή, έχει αναλάβει πολιτικό κόστος και συγκρούεται ξαναλέω με το κόμμα του το οποίο βρίσκεται στα όρια της διάσπασης, την ειλικρινή του πρόθεση για την παραμονή στο ευρώ. Έχετε κάτι παραπάνω και το λέτε ή είναι αυτό που πολύ απλά λέμε φοβάστε, φοβάστε να τον εμπιστευθείτε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Όχι, όσο δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του, όσο δε λέει ξεκάθαρα ότι πρέπει να τελειώσουν τα ψέματα με τη δραχμή, με ένα εθνικό νόμισμα..

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Το είπε σήμερα, δεν το είπε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με ένα εθνικό νόμισμα υποτιμημένο, όσο δεν ξεκαθαρίζει και μιλάει και έτσι κι αλλιώς και πατάει σε δύο βάρκες, δεν αισθάνομαι καθόλου ασφαλής. Κι επειδή ο κίνδυνος δεν έχει εξαφανιστεί, έχει ευθύνη να το πράξει.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα όταν πετάει το γάντι σε όσους μιλούν για δραχμή και για χαρτάκια IOUs όπως έκανε πριν λίγες μέρες, δεν το κάνει αυτό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Την ίδια στιγμή κα Κοσιώνη που τα λέει αυτά εξακολουθεί να αφήνει υπονοούμενα ότι η συμφωνία είναι προϊόν εκβιασμού, ότι παρόλο που έχει την υπογραφή του δεν ευθύνεται αυτός γι’ αυτή τη συμφωνία, ότι δεν την πιστεύει, οι Υπουργοί του λένε άλλα πράγματα, μιλούν για ιδιωτικοποιήσεις..

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, θεωρείτε λοιπόν ότι δεν το έχει ξεκαθαρίσει επαρκώς.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Λέω λοιπόν πολύ καθαρά ότι εξακολουθεί να μιλά με δύο γλώσσες, εξακολουθεί να πατά σε δύο βάρκες κι είναι πάρα πολύ κρίσιμες οι ώρες, δεν πρέπει να επιτραπεί να υπάρχουν ξανά ψευδαισθήσεις.

Αναρωτιέμαι, μήπως αναζητά τελικά έναν άλλο χρόνο για να βρει τα λιμάνια τα ασφαλή που νόμιζε ότι υπάρχουν και δε βρήκε; Όλα αυτά λοιπόν θα πρέπει να είναι πάρα πολύ ξεκάθαρα.

Έλεγα πριν κα Κοσιώνη ότι εμείς αναλάβαμε ως Αντιπολίτευση ένα πολύ μεγάλο βάρος, μια πολύ μεγάλη ευθύνη. Μας ζητήθηκε σχεδόν η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι οι διαπραγματεύσεις, να καθίσει η Ελλάδα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Και χρειάστηκαν 251 Βουλευτές..

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι και βάλατε πλάτη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Για να πάρει την εξουσιοδότηση και να προχωρήσει να φτάσει σε αυτή τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής. Θέσαμε λοιπόν κάποια ζητήματα, προϋποθέσεις όχι για να στηρίξουμε την Κυβέρνηση, γιατί εμείς δε στηρίζουμε την Κυβέρνηση αυτή τη στιγμή, εμείς στηρίζουμε την προσπάθεια της χώρας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στηρίζοντας την Κυβέρνηση!

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέσαμε λοιπόν προϋποθέσεις για να επιτύχει όλη αυτή η προσπάθεια και να μην ξαναβρεθούμε μετά από λίγους μήνες αντιμέτωποι με μία χειρότερη πλέον προοπτική για τη χώρα, γιατί δεν ξέρω αν θα έχουμε άλλη ευκαιρία.

Θεωρώ λοιπόν ότι θα έπρεπε ο Πρωθυπουργός να σταματήσει την εκλογολογία, να εξασφαλίσει την πολιτική σταθερότητα, να συμφωνήσει με τις πολιτικές δυνάμεις που στηρίζουν αυτή την προσπάθεια, έναν οδικό χάρτη, τι γίνεται από δω και πέρα, πως εξασφαλίζεται η σταθερότητα προκειμένου να φτάσουμε..

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Βεβαίως είναι εκείνος που είναι Πρωθυπουργός και εκείνος που μπορεί να πάρει αυτή την απόφαση για εκλογές ή όχι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ναι, ναι βεβαίως, όλοι κρινόμαστε.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κι εσείς γιατί το βρίσκετε τόσο δραματικό το να γίνουν εκλογές κα Γεννηματά; Γιατί το έχετε χαρακτηρίσει “καταστροφικό σενάριο” αυτή τη στιγμή και μπορεί κανείς να σας αντιτείνει αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή να κυβερνά ο Τσίπρας με μία Κυβέρνηση μειοψηφίας κι εσείς να στηρίζετε a la cart, γιατί δεν ξέρω αν θα τα στηρίξετε και όλα. Ας πούμε έρχεται το θέμα της φορολογίας των αγροτών, αυτό άραγε θα το ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ; Αυτό είναι υγιές, είναι κανονικό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία Κοσιώνη θεωρώ ότι θα πρέπει να εξασφαλίσουμε ότι η χώρα έχει φτάσει σε ασφαλές και σταθερό έδαφος, δηλαδή να προχωρήσει η πρώτη αξιολόγηση, να ξεκινήσει η συζήτηση για τη διαπραγμάτευση του χρέους για την αναδιάρθρωση του χρέους και από κει και πέρα να μπορούν να συζητηθούν σενάρια εκλογών.

Πιστεύω πως ο Πρωθυπουργός και η Βουλή αυτή, θα πρέπει να εξασφαλίσουν στη χώρα το χρόνο που χρειάζεται για να φτάσει σε αυτό το σταθερό σημείο κι αυτό είναι ευθύνη όλων μας.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Αυτό σημαίνει ότι εσείς ως Πρόεδρος ενός από τα κόμματα της Αντιπολίτευση που μέχρι τώρα έχετε σταθεί δίπλα στην Κυβέρνηση, για να στηρίξετε τη χώρα μέσα στο ευρώ όπως διευκρινίσατε νωρίτερα θα ψηφίζετε τα πάντα μέχρι τότε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δεν έχουμε δώσει λευκή επιταγή στον κ. Τσίπρα. Εξάλλου το δεύτερο σημείο που ζητάμε σε αυτόν τον οδικό χάρτη στα βήματα και στα χρονοδιαγράμματα είναι να υπάρξει σοβαρή διαπραγμάτευση και εξειδίκευση των μέτρων, με τρόπο ώστε να αποφύγουμε πολύ υφεσιακά και άδικα μέτρα που δεν βοηθούν και στην παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα ζητάτε και να συναποφασίζετε με τον Πρωθυπουργό.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Δε ζητάμε να συναποφασίζουμε, εκείνος κυβερνά. Όμως θα πρέπει να πει ποιο είναι το σχέδιό του. Θα πρέπει να δείξει ότι έχει μια αξιόπιστη Κυβέρνηση να υλοποιήσει τη συμφωνία και επιτέλους να κυβερνήσει.

Θα πρέπει λοιπόν να μας απαντήσει σε όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία είναι καίρια όχι για μας και για το αν θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε ή όχι τη συμφωνία που θα φέρει ο κ. Τσίπρας, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την επιτυχία της χώρας, για να μην ξαναβρεθούμε σε χειρότερο σημείο.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και σας επαναφέρω το ερώτημα, μπορεί να κυβερνήσει ο κ. Τσίπρας με 30-35 Βουλευτές του απέναντι και τα κόμματα της Αντιπολίτευσης να του λένε ότι δε σου δίνουμε λευκή επιταγή; Εσείς θα μπορούσατε να κυβερνήσετε στη θέση του;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: 230 Βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο είναι ένας πολύ σημαντικός αριθμός και δεν υπήρξε ποτέ στο παρελθόν. Σας θυμίζω ότι μόλις με 151..

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δε δίνετε έγγραφες εγγυήσεις όμως από την πλευρά σας ότι θα έχει τέτοιους αριθμούς.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εδώ δε δίνει έγγραφες εγγυήσεις ο Πρωθυπουργός ότι θα κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ κα Κοσιώνη, εγώ μπορώ να δώσω λευκή επιταγή σε μια συζήτηση είτε μαζί σας είτε στον ίδιο τον Πρωθυπουργό αν δεν εγγυηθεί για το βασικότερο; Ότι θα υλοποιήσει την εντολή που έχει πάρει από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, που ήταν όχι ρήξη, αλλά συμφωνία;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, έχει πολύ ενδιαφέρον το γεγονός ότι εμφανίζεστε φοβερά καχύποπτη απέναντι στον κ. Τσίπρα και αυτό το είδαμε και στη Βουλή.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί και θέλουμε εγγυήσεις.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Διατηρείτε αυτή την καχυποψία.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλουμε εγγυήσεις και θέλουμε ξεκάθαρες κουβέντες.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θέλω να έρθουμε λίγο το περίφημο plan-b. Έγινε πολύς θόρυβος, έχει ξεσηκωθεί μια πραγματική θύελλα αυτές τις ημέρες και θέλω να μου πείτε πρώτα απ΄ όλα εσείς τι έχετε καταλάβει, από αυτά που έχετε διαβάσει και από αυτά που έχετε ακούσει.

Θεωρείτε πως αυτό ήταν ένα plan-b που καταρτίστηκε μέσα σε σκοτεινά δωμάτια κάτω από μυστηριώδεις συνθήκες και το οποίο είχε στόχο να πετάξει τη χώρα έξω από το ευρώ ή ακούτε και αυτό που λέει ο κ. Βαρουφάκης δίνοντας εξηγήσεις ότι «εμείς ετοιμάζαμε ένα σύστημα κατ’ ουσίαν αμυντικό, δηλαδή αν μας φτάνανε στα άκρα και κάποιοι ετοιμάζονταν να μας πετάξουν απέξω εμείς να είχαμε ένα σύστημα εδώ πέρα να μπορεί να εξυπηρετηθεί ο πολίτης και το κράτος να γίνονται πληρωμές και έτσι να συνεχίσουμε να μπορούμε να διαπραγματευόμαστε».

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, ξαναπιάνω αυτά που είπε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι «όχι επισήμως, όχι με Γενικούς Γραμματείς, Υφυπουργούς, στελέχη του κράτους, συνεργάστηκε σε σκοτεινά δωμάτια, με δικούς του ανθρώπους, προσωπικούς του φίλους, σχεδιάζοντας ένα plan-b» το οποίο δεν ξέρω αν ήταν plan-b ή εξ αρχής το αρχικό σχέδιο και αυτό είναι ένα μεγάλο ερώτημα.

Διότι εάν ήταν απλώς ένα αμυντικό σχέδιο, δεν υπήρχε κανένας λόγος να γίνεται τόσο κρυφά και να καταγράφονται όλα αυτά στους διαλόγους του κ. Βαρουφάκη. Εγώ όμως πηγαίνω ένα βήμα παραπέρα. Το θέμα για μένα δεν είναι τι έκανε ή τι δεν έκανε ο κ. Βαρουφάκης, το κυρίαρχο ζήτημα είναι τι έκανε ή δεν έκανε ο Πρωθυπουργός.

Γιατί ο Πρωθυπουργός επέλεξε τον κ. Βαρουφάκη. Ο κ. Βαρουφάκης λέει ότι ο Πρωθυπουργός του έδωσε τις εντολές, ο Πρωθυπουργός χάραξε τη στρατηγική, παρακολουθούσε την υλοποίησή της και μέχρι σήμερα δεν έχει διαψεύσει τον κ. Βαρουφάκη, δεν έχει απαντήσει ούτε στη γραμμή..

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Πιστεύετε δηλαδή ότι ήταν γνώστης αυτού του σχεδίου-β; Γιατί ο κ. Τσίπρας έχει πει ότι “ζήτησε ένα σχέδιο”. Έχετε κάνει μάλιστα και αίτηση κατάθεσης εγγράφων γι΄ αυτό, ζήτησε ένα σχέδιο για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει ένα grexit στην περίπτωση..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και επίκαιρη ερώτηση.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Στην περίπτωση που μας κλωτσούσαν έξω και όταν το είδε τρόμαξε και το πέταξε. Θεωρείτε ότι είναι το ίδιο πράγμα αυτό που έχει πει ο Πρωθυπουργός με αυτό που περιγράφει ο κ. Βαρουφάκης, ότι είναι διαφορετικά πράγματα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ένα τέτοιο σοβαρό σχέδιο ενημέρωσης του Πρωθυπουργού δεν καταστρώνεται με αυτόν τον τρόπο που περιέγραψε ο κ. Βαρουφάκης. Και από την άλλη μεριά αν απλώς ήθελε ένα αμυντικό σχέδιο για να μπορεί να το απορρίψει στην πραγματικότητα και να πείσει ίσως στο εσωτερικό του, γιατί δεν απαντά, γιατί δεν καταθέτει τα έγγραφα;

Να μας πει ποιοι συμμετείχαν σε αυτή την ειδική Επιτροπή; Πως συγκροτήθηκε, Ποιες είναι οι εισηγήσεις, ποιοι ήταν οι αποδέκτες των εισηγήσεων αυτών και τι λένε τελικά αυτές οι εισηγήσεις; Και γιατί δεν έρχεται να απαντήσει στη Βουλή στην επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσα, σε συνέχεια της αρχικής ερώτησης και της αίτησης κατάθεσης εγγράφων;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Η Κυβερνητική Εκπρόσωπος είπε πως “αν δεν υπήρχε ένα plan-b στην ουσία” κάνω ελεύθερη μετάφραση “θα πέφτατε να τους φάτε γιατί δεν έχουν ένα plan-b”.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, αυτά νομίζω πως είναι τώρα δικαιολογίες, την ώρα που ακριβώς έχουν αρχίσει και αποκαλύπτονται πράγματα και αποκαλύπτονται πράγματα μέσα από το ίδιο τους το κόμμα.

Γι’ αυτό λοιπόν νομίζω πως επειδή είναι πάρα πολύ κρίσιμα τα ζητήματα, είναι πολύ μεγάλες οι ευθύνες, το κόστος αυτής της συμφωνίας είναι τεράστιο και ο κίνδυνος του grexit είναι καταστροφή, νομίζω ότι θα πρέπει ο Πρωθυπουργός να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τους Υπουργούς του και να έρθει στη Βουλή να απαντήσει μέσω της ερώτησης που του έχει τεθεί από μένα στον ελληνικό λαό με σαφήνεια και καθαρότητα για το εάν υπήρχε ένα τέτοιο σχέδιο, πως καταστρώθηκε, ποια ήταν τα συμπεράσματα αυτών των εισηγήσεων και να εξηγήσει εκεί πια οριστικά ότι αυτό το σχέδιο δεν μπορεί να είναι εναλλακτική πρόταση για την Ελλάδα.

Νομίζω πως έχει μια πολύ μεγάλη ευκαιρία να ξεκαθαρίσει τη θέση.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δηλαδή τι μου λέτε τώρα, ότι φοβάστε ότι αν αυτό το πράγμα είναι ολοκληρωμένο και καταρτισμένο ανά πάσα στιγμή, φοβάστε ότι κάποιος μπορεί να πατήσει το κουμπί και να υλοποιηθεί;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Από ότι λέει ο κ. Βαρουφάκης δεν είναι καν σε θέση να το υλοποιήσουν και αυτό. Φοβάμαι όμως και θέλω να είναι ξεκάθαρο ότι η προσπάθεια που γίνεται σήμερα δεν είναι προσχηματική. Οδηγεί στην υλοποίηση της συμφωνίας και στην παραμονή της χώρας στο ευρώ και στην Ευρώπη.

Γιατί ξέρετε κα Κοσιώνη ένα από τα βασικά ζητήματα που τέθηκαν στις συζητήσεις και με τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές όλο το προηγούμενο διάστημα και στις δύο προσυνόδους που συμμετείχα, ήταν πόσο μεγάλη σημασία έχει γεωπολιτικά και γεωστρατηγικά η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρώπη.

Αυτό δεν μπορεί να το αναγνωρίζουν και να το λένε οι Ευρωπαίοι σοσιαλιστές και να μην το αναγνωρίζει και να μην το θέτει ως πρώτο στην ιεράρχηση των ζητημάτων η Ελληνική Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός. Και για να ολοκληρώσω για τους Ευρωπαίους σοσιαλιστές, εμείς κινητοποιηθήκαμε πάρα πολύ έγκαιρα, κάναμε μεγάλες προσπάθειες να αλλάξουμε το κλίμα, γιατί δεν ήταν και θετικό εξ αρχής κα Κοσιώνη το κλίμα στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κάθε άλλο, ναι.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Υπήρξαν όμως οι μοναδικοί μας σύμμαχοι, πολύ μεγάλοι σύμμαχοι, ήταν καταλυτική η στήριξή τους στη Σύνοδο Κορυφής. Δεν είδα τον Πρωθυπουργό μέχρι σήμερα, παρόλο που το έθεσα το θέμα στη Βουλή, να τους ευχαριστεί δημόσια, ενώ ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης έχει ευχαριστήσει τους Αμερικάνους.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα. Τελευταία ερώτηση για το plan-b, εάν πιστεύετε ότι σωστά αναζητώνται ποινικές ευθύνες και τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει η Βουλή; Πιστεύετε ότι πρέπει να αρθεί η ασυλία του κ. Βαρουφάκη να πάμε σε σύσταση μιας Εξεταστικής, μιας Προανακριτικής Επιτροπής;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία Κοσιώνη αυτό θα το δούμε, εγώ λέω κατ’ αρχήν το πολύ απλό:

Το ΠΑΣΟΚ μέσω του Ανδρέα Λοβέρδου ζήτησε να κληθεί ο κ. Βαρουφάκης στην Εξεταστική για το μνημόνιο. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο απλό, το πιο εύκολο και το πιο γρήγορο. Κι επειδή το θέμα δεν είναι να ποινικοποιούμε την πολιτική ζωή, αυτό που πρωτεύει είναι να απαντηθεί το πολιτικό ζήτημα, ποια ήταν η επιλογή η πρώτη της Κυβέρνησης και η κατεύθυνσή τους;

Ήταν η παραμονή στην Ευρώπη και στο ευρώ ή σκοπίμως χάσαμε έξι μήνες, καταστράφηκαν άνθρωποι, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες στενάζουν αυτή τη στιγμή γι’ αυτό πήραμε και τις πρωτοβουλίες έτσι ώστε να υπάρχει παράταση για την πληρωμή των επιταγών και των συναλλαγματικών και των γραμματίων;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Κυρία Γεννηματά, μιας που φτάσαμε στη Βουλή, είδαμε τον κ. Τσίπρα να εμφανίζεται σήμερα σκληρός απέναντι στην Πρόεδρο της Βουλής στην κα Κωνσταντοπούλου. Εσείς η ίδια τον είχατε καλέσει να αναλάβει ο ίδιος προσωπικά πρωτοβουλίες. Δεν φαίνεται ότι είναι διατεθειμένος να το πράξει, εσείς από την πλευρά σας ως ΠΑΣΟΚ έχετε σκοπό να δρομολογήσετε κάποιου είδους εξελίξεις;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κυρία Κοσιώνη όπως ξέρετε εμείς έχουμε 13 Βουλευτές, δεν έχουμε 50.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εντάξει, μπορείτε να συμμαχήσετε με άλλα κόμματα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχουμε όμως ήδη στείλει επιστολή, έχω στείλει προσωπική επιστολή στον κ. Τσίπρα που του ζητώ να λύσει αυτό το ζήτημα.

Διότι υπάρχει και ένα ζήτημα εύρυθμης λειτουργίας της Βουλής, υπάρχει όμως κι ένα δεύτερο ζήτημα διότι πια η Πρόεδρος της Βουλής εκφράζει προσωπικές της απόψεις και δεν τις εκφράζει μόνο μέσα στο Κοινοβούλιο που έχει απόλυτο δικαίωμα και κανένας δεν μπορεί να της το στερήσει και να της το αρνηθεί.

Αλλά εκφράζει αυτές τις απόψεις της δημόσια, με επιστολές της σε ομολόγους της και προσπαθεί να εκφράσει μέσα από αυτές τις επιστολές το σύνολο των Βουλευτών. Δεν μας αντιπροσωπεύουν και αυτό είναι ένα θέμα που πρέπει να λύσει ο κ. Τσίπρας, είναι ένα πρόβλημα ακόμα που πρέπει να λύσει εκείνος.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δε θα αναλάβετε εσείς κάποια πρωτοβουλία λοιπόν, μάλιστα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς αν τεθεί αυτό το ζήτημα ξέρουμε τι θα κάνουμε, αλλά έχουμε μόνο 13 Βουλευτές.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα, κατανοητό. Για το τέλος κάποιες ερωτήσεις για το ΠΑΣΟΚ. Παρότι το αρνείται κατηγορηματικά ο Πρωθυπουργός και το έκανε και σήμερα στη συνέντευξή του στο Κόκκινο, πολλοί λένε ότι ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ υπό τον κ. Τσίπρα μπορεί να έρθει να πιάσει χώρο στο ευρύτερο φάσμα της Κεντροαριστεράς, άρα δε θα υπάρχει και πολύς χώρος για το ΠΑΣΟΚ. Εσείς το πιστεύετε αυτό ή μάλλον το φοβάστε ότι μπορεί να γίνει;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάξτε, θεωρώ ότι όπως σας είπα πριν δεν έχει γίνει καμία στροφή του κ. Τσίπρα, ούτε στο ρεαλισμό, ούτε στην Κεντροαριστερά. Αυτή τη στιγμή ο χώρος..

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δεν του αναγνωρίζετε τίποτα πάντως κα Γεννηματά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μα δε βλέπω καμία μεταρρυθμιστική διάθεση.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μα εδώ θα πάει να υπογράψει μνημόνιο ο κ. Τσίπρας.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εδώ παλεύουμε κα Κοσιώνη να πείσουμε ότι δεν πρέπει να έρχονται νομοσχέδια τα οποία είναι αντιμεταρρύθμιση, όπως για παράδειγμα το νομοσχέδιο για την παιδεία που μας γυρνάει 33 χρόνια πίσω και δίνουμε αγώνα για να πείσουμε την Κυβέρνηση ότι δεν πρέπει να γίνει αυτό και ότι δεν πρέπει να λειτουργεί με μία πλειοψηφία άλφα κρατώντας τη χώρα στην Ευρώπη και με μία πλειοψηφία βήτα για να περνάει αντιμεταρρυθμίσεις και να συσπειρώνει το κόμμα του. Είναι αυτό που σας έλεγα, δεν έχει αποφασίσει ακόμα που πατάει και που βρίσκεται και κυρίως που θέλει να πάει τη χώρα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα δεν το φοβάστε.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εμείς λοιπόν κάνουμε μια μεγάλη προσπάθεια αυτή τη στιγμή ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, ανασυγκρότησης και διεύρυνσης και με νέους ανθρώπους και με νέα πρόσωπα και με πρωτοβουλίες και με έναν πάρα πολύ καθαρό λόγο, καθαρά μηνύματα, οριοθέτηση και από τη Νέα Δημοκρατία και από το ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι και δε θα γίνει ουρά κανενός.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα σε περίπτωση εκλογών θα κατεβείτε αυτόνομοι, θα αναζητήσετε άλλες συνεργασίες;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Το σύνθημά μας και το μήνυμά μας είναι «τρίτος πόλος, αυτόνομος ρόλος και αυτοδύναμος λόγος». Είναι ένα πολύ ξεκάθαρο μήνυμα.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Ναι, πολλοί βεβαίως λένε ότι το ΠΑΣΟΚ πλήρωσε τη διαχείριση της πρώτης φάσης της κρίσης, πλήρωσε για τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και τώρα πάει να ξανακάνει τα ίδια.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Τα ίδια με ποιο τρόπο;

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Να ξαναδιαχειριστεί μία κρίση χωρίς να είναι στην Κυβέρνηση ψηφίζοντας δηλαδή μέτρα και να συμμαχήσει πάλι με έναν εχθρό. Εσείς μου λέτε “δε συμμαχούμε” αλλά..

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω πως αυτό που μπορεί κανείς να συμπεράνει σήμερα που τελειώνει αυτό το πλαστό δίπολο μνημόνιο-αντιμνημόνιο, είναι ότι το ΠΑΣΟΚ ανεξάρτητα από όποια λάθη μπορεί να έγιναν, αδικίες, καθυστερήσεις, μπορούμε να τα αποδεχθούμε όλα αυτά.

Το ΠΑΣΟΚ χάραξε τη μοναδική εθνική γραμμή που υπάρχει ακόμα και σήμερα. Η χώρα μπορεί να ανακάμψει από την κρίση, μόνο μέσα από την Ευρώπη, με την ισότιμη συμμετοχή της στην Ευρωζώνη. Αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να μας αναγνωριστεί. Νομίζω έχουμε αδικηθεί.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Θα ξανακαλέσετε τον κ. Παπανδρέου στο ΠΑΣΟΚ;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θέλω να το ολοκληρώσω αυτό και θα σας πω. Θεωρώ ότι έχουμε αδικηθεί. Το ΠΑΣΟΚ άλλαξε τη μοίρα της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια από το 1981 και μετά. Δεν μπορούμε να ισοπεδώνουμε όλα τα θετικά επειδή υπήρξαν αρνητικά σε αυτή τη διαδρομή.

Ναι, εμείς πρέπει να κάνουμε αυτοκριτική, πρέπει να απομονώσουμε τα αρνητικά αυτής της περιόδου, γιατί κυρίως δεν πρέπει να επαναληφθούν. Όμως έχουμε αλλάξει τη μοίρα του τόπου και στα δύσκολα σταθήκαμε εκεί, γονατίσαμε, δεν το βάλαμε στα πόδια και κρατήσαμε αυτή τη σημαία της εθνικής γραμμής μόνοι, όταν μας πετροβολούσε και η Νέα Δημοκρατία που πρώτη σήκωσε τη σημαία του αντιμνημονίου.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Και πρώτον πετροβολούσαν λοιπόν τον κ. Παπανδρέου, τον οποίο θα καλέσετε πίσω στο ΠΑΣΟΚ;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Θα σας πω. Και ναρκοθέτησε την προσπάθεια τότε η Νέα Δημοκρατία υπονοώντας ότι εμείς έχουμε κάποιους δικούς μας λόγους που δε θέλουμε η χώρα να συνεχίσει να ζει όπως ήταν.

Επειδή δε θέλω να νομίζετε ότι δε θέλω να σας απαντήσω, θα σας πω το εξής: Η ανασυγκρότηση του ΠΑΣΟΚ αυτή τη φορά πρέπει να γίνει από κάτω. Πρέπει να ξανασυναντηθούμε με υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας που στενάζουν και δεν τους εκφράζει κανείς. Με τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, με τους αγρότες, με τις γυναίκες, με τις μητέρες, με τους άνεργους, με τη νέα γενιά.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Εκεί δεν υπάρχει ο Γιώργος Παπανδρέου πάντως.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ήμουν στη Ρόδο πριν από δύο μέρες, μου είχαν πει ότι θα φέρουν 10 νέα παιδιά για να κουβεντιάσουμε και ήρθαν 35, με πολύ μεγάλη αγωνία επί δύο ώρες συζητούσαμε. Θα είναι στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας ανασυγκρότησης και ήδη αυτή τη στιγμή δείχνουμε τι θα πει νέα γενιά και πως τους δίνουμε ρόλο.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Άρα δεν τον χρειάζεστε, κοιτάτε προς τη νέα γενιά.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Κοιτάω προς την κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεθεί με την κοινωνική του βάση, με τους ανθρώπους, που αυτή τη στιγμή υποφέρουν.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Δε μου δίνετε απάντηση πάντως, καταλαβαίνω πως δεν έχετε να μου δώσετε για την ώρα σε αυτό το θέμα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Νομίζω πως είμαι πάρα πολύ καθαρή η απάντησή μου και ήδη η διεύρυνση είναι φανερή. Γραμματέας Επικοινωνίας ανέλαβε ο Θόδωρος Παπαθεοδώρου, ο οποίος προέρχεται από ένα άλλο κόμμα και Εκπρόσωπος Τύπου ο Γραμματέας της νεολαίας. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ είναι ένας πάρα πολύ νέος άνθρωπος που έχει περγαμηνές όμως και στο συνδικαλισμό και στον πολιτικό βίο και έτσι δείχνουμε τι σημαίνει διεύρυνση και ανανέωση στην πράξη.

Σ. ΚΟΣΙΩΝΗ: Μάλιστα. Κυρία Γεννηματά θέλω να σας ευχαριστήσω πολύ γι’ αυτή τη συζήτηση που είχαμε, καλή σας νύχτα.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Εγώ σας ευχαριστώ.