Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός του κ. Τσίπρα, ταπεινώνεται στις ουρές της απόγνωσης. Απέτυχαν, θα έπρεπε ήδη να έχουν παραιτηθεί.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Ένα πρώτο σχόλιο πριν προχωρήσουμε στην πολιτική επικαιρότητα και σε αυτά που είναι πολλά, γιατί έχουμε πολλές διεργασίες τις τελευταίες ώρες, μάλλον από χθες το βράδυ, γι’ αυτά που βλέπουμε από το πρωί με τις εικόνες, οι οποίες βέβαια μιλάνε και μόνες τους, αλλά θα ήθελα και το δικό σας σχόλιο.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Ο κυρίαρχος ελληνικός λαός του κ. Τσίπρα ταπεινώνεται στις ουρές της απόγνωσης. Ξημέρωσε μια μαύρη Τετάρτη και έχει υποχρέωση η κυβέρνηση να δώσει λύση, γιατί ο χρόνος της τελείωσε. Έχουμε πει εδώ και αρκετές μέρες, απέτυχαν, θα έπρεπε ήδη να έχουν παραιτηθεί. Είναι ομολογία αποτυχίας και μόνο το ότι έφτασαν στο δημοψήφισμα, πολύ περισσότερο αυτό που ζούμε από χθες. Ο χρόνος κυλούσε αντίστροφα χθες το βράδυ για την Ελλάδα και πρέπει να συνειδητοποιήσει η κυβέρνηση ότι έχει εξαντλήσει το χρόνο της.

Αυτή τη στιγμή είναι υποχρεωμένοι να αναλάβουν πρωτοβουλίες. Πριν απ’ όλα ενημέρωσης των πολιτικών αρχηγών για το τι συμβαίνει, για το πού πηγαίνουμε. Ποια είναι τα περιθώρια για τη χώρα. Θα πρέπει να μιλήσουμε μεταξύ μας. Πρέπει να υπάρξει διάλογος, πρέπει να υπάρξει συνεννόηση, πρέπει να υπάρξει εγρήγορση, αφύπνιση για να σωθεί η Ελλάδα. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να αναλάβει τις δικές του πρωτοβουλίες. Δεν μπορεί να παρακολουθεί απαθής τις εξελίξεις.

 

Είναι αδιανόητο να μη συζητάνε μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή. Είναι αδιανόητο να βγαίνουν στελέχη και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και να μιλάνε για πέμπτη φάλαγγα.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Εσείς κάνατε και μια κίνηση προς το εξωτερικό, ώστε να συγκληθεί μια Σύνοδος Κορυφής;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχω κάνει προσπάθειες όλες αυτές τις ημέρες για να κρατηθούν οι γέφυρες του διαλόγου ανοιχτές και στο εξωτερικό και στο εσωτερικό. Είναι αδιανόητο να μη συζητάνε μεταξύ τους οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας αυτή την κρίσιμη στιγμή. Είναι αδιανόητο να μην προσπαθεί ο καθένας από εμάς να ανοίξει γέφυρες επικοινωνίας, ώστε να μπορέσει να βρεθεί λύση, διέξοδος στο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ελλάδα.

Έστειλα επιστολή σε όλους τους ηγέτες, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και σε όλους τους σοσιαλιστές και σοσιαλδημοκράτες ηγέτες που έχουν οποιαδήποτε θέση ή ρόλο και διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο αυτή τη στιγμή στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Έκανα έκκληση δημόσια και ενημέρωσα και τον Πρωθυπουργό, είναι αδιανόητο να βγαίνουν στελέχη του και βουλευτές να μιλάνε για πέμπτη φάλαγγα. Πέμπτη φάλαγγα στο ΠΑΣΟΚ; Σε εμάς που πασχίζουμε να έχουμε στήριξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο; Να υπάρχει κάποιος που να στηρίζει τη φωνή του Έλληνα για σταθερότητα, για ζωή, για ελπίδα;

Πήγα και μίλησα μέσα στην αίθουσα στην Ολομέλεια των ευρωβουλευτών, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και ζήτησα να υπάρξει βιώσιμη συμφωνία που να έχει μέσα τη δέσμευση που έχει αναλάβει το Eurogroup του 2012 για αναδιάρθρωση του χρέους, χρηματοδότηση της ανάπτυξης, χρηματοδότηση της κοινωνικής συνοχής. Να στηριχθεί η αντιμετώπιση της φτώχειας, της ανθρωπιστικής κρίσης.

Και μας κατηγορούν γιατί υπερασπιζόμαστε τη χώρα μας; Αυτό που έπρεπε να έχουν κάνει εκείνοι για να μη φτάσουμε στο και πέντε; Έκανα δημόσια έκκληση και ενημέρωσα τον Πρωθυπουργό να υπάρξει έκτακτη Σύνοδος Κορυφής, παράταση του προγράμματος ώστε να φτάσουμε στη βιώσιμη λύση έτσι όπως σας την περιέγραψα. Και στήριξη των ελληνικών τραπεζών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, για να μην ζήσει ο ελληνικός λαός αυτό που ζει σήμερα, αυτή την αγωνία, αυτή την ταπείνωση.

Αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση έχει βαρύτατες πολιτικές ευθύνες και δεν εξαιρείται κανείς. Δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από το δάχτυλό τους από μικροδιαφωνίες αποχρώσες στις διατυπώσεις τους ή στις εκφράσεις τους.

Ούτε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός μπορεί πια να κρυφτεί πίσω από τις αστοχίες, τα λάθη, την αλαζονεία και το ναρκισσισμό του υπουργού Οικονομικών που διατηρεί στη θέση του.

 

Οδεύουμε σε ένα δημοψήφισμα παράνοια που δεν έχει περιεχόμενο.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Είμαστε εκτός προγράμματος. Δεν πληρώσαμε το ΔΝΤ. Είμαστε στο δρόμο που έχει χαράξει η Ζιμπάμπουε, η Σομαλία. Μπορούμε να γυρίσουμε τώρα; Υπάρχει δρόμος επιστροφής, ή τι άλλο μας περιμένει;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μπορούμε να γυρίσουμε πίσω, αρκεί να σοβαρευτούμε. Αρκεί να έχουμε μια ενιαία εθνική φωνή. Εγώ γι’ αυτό ζητώ να υπάρξει διάλογος, να υπάρξει επικοινωνία, να υπάρξει ενημέρωση. Ποια είναι αυτή τη στιγμή η εθνική γραμμή; Τι ζητάει η Ελλάδα; Οδεύουμε σε ένα δημοψήφισμα παράνοια που δεν έχει περιεχόμενο. Ποια είναι η πρόταση που καλεί ο πρωθυπουργός τον ελληνικό λαό να απαντήσει εάν τη θέλει ή όχι; Δεν υπάρχει πια αυτό το πρόγραμμα. Έληξε χθες. Δεν υπάρχει πρόταση.

Τι ζητάει αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός από τον Έλληνα; Να πάει την Κυριακή να πει όχι και να ταυτιστεί η ελληνική φωνή με τη φωνή του Σόιμπλε, των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων και των νεοναζί;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτή η πρόταση που προωθείται τώρα κυρία Γεννηματά για μια νέα συμφωνία με 29 δισεκατομμύρια ευρώ που φαίνεται ότι ζητάμε εμείς από την άλλη πλευρά και μια αναδιάρθρωση του χρέους, όπως λέγαμε και νωρίτερα. Εσείς πώς τη βλέπετε;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με ποιον όρο; Να ψηφίσει ο ελληνικός λαός πρώτα όχι; Σε τι; Να ταυτιστεί; Τι ζητάει αυτή τη στιγμή ο Πρωθυπουργός από τον Έλληνα; Να πάει την Κυριακή να πει όχι και να ταυτιστεί η ελληνική φωνή με τη φωνή του Σόιμπλε, των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων και των νεοναζί; Των ακραίων νεοφιλελεύθερων κύκλων που θέλουν την Ελλάδα εκτός ευρώ και εκτός Ευρώπης; Που μας θέλουν υποβαθμισμένους σε μια νοτιοανατολική Μεσόγειο που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο επίκεντρο του φονταμενταλισμού των ακραίων ισλαμιστών;

Εγώ θέλω να κάνω έκκληση αυτή τη στιγμή στον ελληνικό λαό. Πρέπει να δημιουργηθεί ένα κίνημα στο ναι. Ναι στην ελπίδα. Ναι στην Ελλάδα. Ναι στην Ελλάδα μέσα στο ευρώ, μέσα στην Ευρώπη. Είναι αδιανόητο να μην υπάρξει κίνημα αυτή τη στιγμή στα social media από τα νέα παιδιά.

Τους καλώ να σηκωθούν και να πάρουν την υπόθεση του μέλλοντός τους στα χέρια τους. Κανένα όχι δεν πρέπει να υπάρχει στα social media από νέο άνθρωπο. Όχι στην ίδια φωνή με το Σόιμπλε. Όχι στην ίδια φωνή με τους νεοναζί. Δεν είναι ώρα ούτε για μπάνια, ούτε για καναπέδες.

Αυτό είναι το πρόβλημα.

 

Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση της Κυβέρνησης; Η δραχμή; Η απομόνωση; Η χρεοκοπία; Το περιθώριο;

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχουν καταλάβει τι σημαίνει το όχι; Τι σημαίνει το ναι; Τι έρχεται την επομένη;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Προσπαθεί η κυβέρνηση να εγκλωβίσει τον ελληνικό λαό στη λογική ότι το όχι ενισχύει τη διαπραγμάτευση της χώρας. Δεν είναι αλήθεια. Μας το έχουν πει σε όλους τους τόνους. Προσπαθούμε να κρατήσουν διαφορετική οι σοσιαλδημοκράτες με προσωπικές επαφές, με αλλεπάλληλα τηλέφωνα, με αλλεπάλληλες επιστολές.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Τι κλίμα εισπράττετε; Αφού είστε σε ανοιχτή επικοινωνία και εντός και εκτός.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Έχετε δει και εσείς από τις δηλώσεις τους ότι διαφοροποιούνται από τη σκληρή γραμμή. Αλλά πρέπει και εμείς να στηρίξουμε τον εαυτό μας. Και δεν φτάσαμε ως εδώ από μια θεομηνία. Φτάσαμε ως εδώ γιατί επί πέντε χρόνια επικράτησε η δημαγωγία, η θεωρία της συνωμοσίας, υπονομεύθηκε η εθνική συνεννόηση, δεν κατανοήσαμε τη σοβαρότητα της κατάστασης. Πιστέψαμε ότι μπορεί να υπάρχει ένας εναλλακτικός δρόμος. Πού είναι αυτή η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Η δραχμή; Η απομόνωση; Η χρεοκοπία; Το περιθώριο; Γιατί μόνο αυτό έχω δει.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Για να δούμε και την άλλη πλευρά. Θα μπορούσε αυτό το δημοψήφισμα, κατά την δική σας άποψη, το καταλαβαίνω, αλλά θέλω να είναι πιο ολοκληρωμένο, να γίνει διαπραγματευτικό χαρτί;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Με ένα ισχυρό ναι. Με μια φωνή η Ελλάδα πρέπει να πει ότι θέλει να παραμείνει στην Ευρώπη. Δεν είμαστε ο παρίας κανενός. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη. Κι αυτή τη στιγμή ποια είναι η διαπραγματευτική δύναμη της χώρας; Μπορεί να θέσει όρους; Θα ανοίξουν οι τράπεζες την Δευτέρα;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δευτέρα δεν ανοίγουν ούτως ή άλλως. Την Τρίτη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Πρέπει να το απαντήσει η κυβέρνηση αυτό.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Η κυβέρνηση είπε ότι θα ανοίξουν την Τρίτη.

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Άκουσα να λέει ο Πρωθυπουργός ότι είναι διασφαλισμένες οι καταθέσεις των Ελλήνων στις τράπεζες. Πώς; Από πού; Θα πληρωθούν;

 

Υπήρχε πλήρης ερασιτεχνισμός. Πλήρης

 

Α- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αυτό ήθελα να σας ρωτήσω. Πιστεύετε ότι πήγαμε από μπλόφα σε μπλόφα; Ή υπήρχε ένα σχέδιο που οδηγηθήκαμε ως εδώ σήμερα;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Είναι σαφέστατο ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη τάση μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύει ότι η λύση είναι η δραχμή και η απομόνωση; Και από την άλλη πλευρά υπήρχε πλήρης ερασιτεχνισμός. Πλήρης. Εγώ ρωτώ λοιπόν θα ανοίξουν την δευτέρα οι τράπεζες; Θα πληρωθούν οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί, οι εργαζόμενοι στον δημόσιο τομέα σε λίγο θα παίρνουν χαρτάκια. Οι αγρότες θα χάσουν το 50% του εισοδήματός τους. Κόβονται οι επιδοτήσεις. Κάποιοι από αυτούς θα χάσουν το 70% οι κτηνοτρόφοι, όσοι ασχολούνται με τα σιτηρά, με το βαμβάκι, η ελληνική ύπαιθρος θα χάσει 30 δις. Τα 20 αφορούν τις επιδοτήσεις των αγροτών και τα 10 αφορούν υποδομές. Υποδομές στην ελληνική περιφέρεια. Το ΕΣΠΑ θα καταρρεύσει. Πώς θα ζήσουν οι ελληνικές επιχειρήσεις;

Και όταν μιλάμε για επιχειρήσεις, μιλάμε για ανθρώπους. Δύο εκατομμύρια εργαζόμενοι και το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων ελπίζει να βρει δουλειά μέσα από την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων. Ποια είναι η απάντηση της κυβέρνησης σε όλα αυτά; Ποιος είναι ο δρόμος του ευαγγελίζεται; Ποια είναι η εναλλακτική πρόταση; Ποια είναι η ελπίδα που δίνει στον ελληνικό λαό μέσα από το όχι;

Γιατί εγώ το μόνο όχι που ξέρω ….

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Δηλαδή το δημοψήφισμα μετάθεση ευθυνών δηλαδή;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως είναι μετάθεση ευθυνών. Φοβήθηκαν να πάρουν αποφάσεις δύσκολες, δεν θέλησαν να διχάσουν το ΣΥΡΙΖΑ, διχάζουν τον ελληνικό λαό και μεταθέτουν τις ευθύνες που έπρεπε να αναλάβουν στις πλάτες του ελληνικού λαού. Αλλά την διέξοδο οφείλει να τη δώσει σήμερα η κυβέρνηση. Οφείλει να κυβερνήσει. Έστω και τώρα πρέπει να δώσει λύση. Δεν έχει άλλο χρόνο.

 

Το συμβούλιο αρχηγών πρέπει να ενημερωθεί. Να ξέρουμε πού πηγαίνουμε.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Και στα κανάλια και στο δημόσιο λόγο οι τόνοι έχουν ανέβει, η πόλωση έχει ανέβει, η όξυνση είναι απίστευτη. Αυτή τη στιγμή μόνο το ΠΑΣΟΚ με όλες δυνάμεις του έχουν απομείνει, προσπαθεί να διατηρήσει ένα επίπεδο διαλόγου για να υπάρξει εθνική γραμμή, να υπάρξει εγρήγορση και αφύπνιση γιατί πρέπει να παρθούν πρωτοβουλίες.

Το συμβούλιο αρχηγών πρέπει να ενημερωθεί. Να ξέρουμε πού πηγαίνουμε. Δεν έδωσε κανένας την εντολή σε αυτή την κυβέρνηση να οδηγήσει τη χώρα στη χρεοκοπία και στην απομόνωση. Η εντολή που πήρανε ήταν βελτιώστε τους όρους και τις προϋποθέσεις με τους οποίους βρισκόμαστε εντός ευρώ, εντός Ευρώπης, εντός ευρωζώνης.

Το 36% του ελληνικού λαού που τους ψήφισε δεν τους είπε ότι οδηγήστε μας στη χρεοκοπία. Δεν τους είπε αφήστε μας στις ουρές να ψάχνουμε να βρούμε τα λεφτά που δουλέψαμε για να τα πάρουμε όλη μας τη ζωή.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Έχετε μιλήσει με τον Πρωθυπουργό;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως ζήτησα ενημέρωση και όχι μόνο ενημέρωση. Ζήτησα να δω τι μπορώ να κάνω, πώς μπορώ να προσφέρω, πώς μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι μέσω των Σοσιαλδημοκρατών, για να στηρίξουμε την ελληνική πρόταση.

Γ- ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Λάβατε απάντηση;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Μιλήσαμε. Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία και με τον Πρωθυπουργό και με όλους τους αρχηγούς. Συνάντησα όλους τους αρχηγούς, γιατί δεν πιστεύω στα μέτωπα. Δεν πιστεύω στην πόλωση και στο διχασμό. Είναι αδιανόητο την Δευτέρα να βλέπω τα παιδιά μου, τους φίλους τους να κοιτάζονται μεταξύ τους περίεργα. Έχω 4 παιδιά. Είναι δυνατόν να κοιτάνε το φίλο τους λοξά; Ποιος είσαι εσύ; Γιατί λες το όχι; Με ποιους είσαι;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Οδηγεί στο διχασμό δηλαδή;

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Βεβαίως οδηγεί στο διχασμό. Είναι η ώρα των αποφάσεων, των υπεύθυνων αποφάσεων. Κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πίσω από το δάχτυλό του.

 

Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει έναν έντιμο συμβιβασμό. Και αυτό πρέπει να το επιβάλει ο ελληνικός λαός.

 

Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ: Η κυβέρνηση πρέπει να κάνει έναν έντιμο συμβιβασμό. Και αυτό πρέπει να το επιβάλει ο ελληνικός λαός. Το ναι πρέπει να είναι συντριπτικό την Κυριακή. Κίνημα πρέπει να δημιουργηθεί από σήμερα. Εγώ απευθύνομαι σε όλες τις γυναίκες, σαν γυναίκα, σαν μητέρα, σε ποια χώρα θέλετε να ζήσουν τα παιδιά σας;

Σε ένα εκκρεμές ανάμεσα στη Δύση και στην Ανατολή. Εκτεθειμένη χώρα απέναντι σε προκλήσεις; Γνωρίζουμε όλοι πού βρισκόμαστε. Γνωρίζουμε όλοι ποια είναι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας. Η Ευρώπη είναι η μόνη ασφαλής επιλογή με δυσκολίες, με προβλήματα, με αδικίες. Αλλά η φωνή μας πρέπει να είναι ξεκάθαρη και δυνατή. Κι αυτό μόνο ο ελληνικός λαός μπορεί να το επιβάλει.