Κυρία πρόεδρε, είναι εφικτός ο στόχος του ΠΑΣΟΚ για την 3η θέση στις εκλογές του σχήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;

Είναι πιστεύω απολύτως εφικτός. Η δυναμική που εμφανίζεται από την αρχή της προεκλογικής περιόδου για το ΠΑΣΟΚ και την Δημοκρατική Συμπαράταξη αλλά και τα μηνύματα συσπείρωσης και συστράτευσης παλιών και νέων συντρόφων και φίλων, δημοκρατικών πολιτών της ευρύτερης κεντροαριστεράς, μας κάνουν αισιόδοξους. Ζητούμε από τον ελληνικό λαό την ψήφο του για να είμαστε εμείς το Τρίτο κόμμα και όχι η Χρυσή Αυγή, να είμαστε εμείς που θα πάρουμε την Τρίτη εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, αν οι δύο πρώτες δεν καρποφορήσουν.

Όταν αναλαμβάνατε τις τύχες του ΠΑΣΟΚ, που θέλατε να το οδηγήσετε αριθμητικά;

Στόχος μου ήταν από τη πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντα της Προέδρου, η ανασυγκρότηση και ανανέωση της παράταξής μας. Ήταν να ξαναβρεί το ΠΑΣΟΚ  την κεντρική θέση που είχε πάντα στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να γίνει το ΠΑΣΟΚ- Δημοκρατική Συμπαράταξη,  με την ψήφο των πολιτών, η Τρίτη κοινοβουλευτικά πολιτική δύναμη, ο Τρίτος ισχυρός πόλος στην πολιτική ζωή. Το ΠΑΣΟΚ είναι ένα ιστορικό πολιτικό κόμμα δύναμη ευθύνης και σταθερότητας για τον τόπο.  Έχει βάλει ανεξίτηλα την σφραγίδα της προόδου και της δημιουργίας στα 40 χρόνια της μεταπολίτευσης.

Ζητάτε την 3η εντολή αλλά, συγχρόνως, το ΠΑΣΟΚ εμφανίζεται πρόθυμο να συγκυβερνήσει με ένα από τα δύο πρώτα κόμματα ή και με τα δύο μαζί.  Δεν θα βοηθούσε στην πορεία του Κινήματός σας μια άρνηση του κυβερνητισμού, αυτή την περίοδο, που δείχνει εμφανή σημάδια ανάκαμψης;

Εμείς δεν καιγόμαστε να είμαστε στην κυβέρνηση, μπορούμε μια χαρά να ασκούμε και τον ρόλο μιας υπεύθυνης, προγραμματικής αντιπολίτευσης. Η πρότασή μας για συμμετοχή όλων των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων, υπαγορεύεται από την εκτίμησή μας πως όσο μεγαλύτερο είναι το εύρος της συμμετοχής, τόσο το καλύτερο για τον τόπο. Όπως επίσης και από το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη,  μπορεί να αποτελέσει  αντισταθμιστικό παράγοντα  απέναντι στις ιδεοληπτικές  αγκυλώσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την επιχειρηματικότητα και τον παλαιάς κοπής κρατισμό του και απέναντι στην νεοφιλελεύθερη εχθρότητα  και απέχθεια της ΝΔ στο κοινωνικό κράτος και κάθε τι κρατικό. Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βάλει μια πραγματικά προοδευτική σφραγίδα σε ένα νέο κυβερνητικό πρόγραμμα και σχέδιο.

Προτιμάτε Τσίπρα, Μεϊμαράκη ή τρίτο πρόσωπο για πρωθυπουργό;

Προτιμώ πρώτα απ΄όλα την προγραμματική συμφωνία όλων των φιλοευρωπαϊκών πολιτικών δυνάμεων και τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης ευρύτατης συνεργασίας. Με την ειλικρινή δέσμευση όλων αυτών των κομμάτων ότι θα βρουν πεδίο συνεννόησης και κοινής κυβερνητικής δράσης, έχοντας ως  μοναδικό γνώμονα το καλό της πατρίδας και της ελληνικής κοινωνίας. Στο θέμα των προσώπων, αν όλοι προσέλθουν με αυτές τις θετικές σκέψεις είμαι βέβαιη ότι θα βρεθεί λύση, στη βάση της λαϊκής εντολής και του μετεκλογικού συσχετισμού των κομμάτων.

Μετά τις εκλογές θ’ αναλάβετε συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση του χώρου της σοσιαλδημοκρατίας; Χωράει ενιαία πορεία σας με τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου;

Η Συνεργασία μας με τη ΔΗΜΑΡ είναι το πρώτο σημαντικό βήμα προς την ενοποίηση όλων των δυνάμεων της κεντροαριστεράς. Το κάλεσμά που έχουμε κάνει προς κάθε δημοκρατικό, προοδευτικό πολίτη είναι διαρκές. Ανταποκρίνονται ήδη χιλιάδες άνθρωποι σε κάθε γωνιά της χώρας. Η ενότητα του ευρύτερου χώρου της σοσιαλδημοκρατίας είναι ένα αίτημα πιο ισχυρό από ποτέ. Το ΠΑΣΟΚ τη νιώθει αυτή την ανάγκη ανταποκρίνεται και αναλαμβάνει την ευθύνη να κάνει ότι είναι δυνατόν γι’ αυτό. Με τους συντρόφους και φίλους που αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ μας συνδέουν μακρόχρονοι κοινοί αγώνες, κοινές  ιδεολογικές και προγραμματικές  αντιλήψεις. Τους καλούμε να επιστρέψουν στο σπίτι τους στο κόμμα τους. Ήδη στο κάλεσμά μας έχουν ανταποκριθεί χιλιάδες πρώην στελέχη, μέλη και ψηφοφόροι μας και συνεχώς πυκνώνουν τις γραμμές μας. Πρέπει να πάμε όλοι μαζί, να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για τη ισχυροποίηση του ΠΑΣΟΚ και της δημοκρατικής παράταξης, πάνω απ΄όλα για το καλό του τόπου.

Κοιτάζοντας στα μάτια τους ψηφοφόρους του 44% του 2009, τι τους λέτε;

Τους λέω πως μας ενώνουν πολλά. Μας ενώνουν δεσμοί, ιστορικοί, πολιτικοί, ιδεολογικοί. Μας συνδέουν συναισθήματα, αγαπημένα πρόσωπα, βιώματα, κατακτήσεις, αγώνες και αγωνίες. Απευθύνομαι σε όλους και στον καθένα και την κάθε μια ξεχωριστά. και Όλους εσάς που μας γυρίσατε την πλάτη, από τις εκλογές του 2009, που τα τελευταία χρόνια μας αμφισβητήσατε, μας αρνηθήκατε. Για λάθη και αδυναμίες μας, για  συμπεριφορές και παραλείψεις και θέλω να σας πήραμε  το ηχηρό σας μήνυμα.

Έχουμε προχωρήσει σε κριτική και αυτοκριτική έχουμε αποδώσει ευθύνες. Γυρίσαμε σελίδα. Έχουμε κάνει μια νέα αρχή.

Το ΠΑΣΟΚ και η  Δημοκρατική Συμπαράταξη αξίζει την υποστήριξη σας, την ψήφο και την εμπιστοσύνη σας.. Το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη δύναμη χρήσιμη κρίσιμη και Ευρωπαϊκή αξίζει να αναδειχθεί Τρίτη δύναμη

Πάμε πάλι μαζί, ξανά δυνατοί!