Δημοσιογράφος: Τι σας ανησυχεί περισσότερο από την κατάσταση;

Δ. Καρύδης: Μας ανησυχεί όλη αυτή η αβεβαιότητα που αντί να μειώνεται, μεγεθύνεται, όλο αυτό το μπρος πίσω, λόγω του στρατηγικού αδιεξόδου του ΣΥΡΙΖΑ. Για παράδειγμα σήμερα, στα ΜΜΕ βλέπουμε να υπάρχουν δύο γραμμές, η μία γραμμή υπέρ της συμφωνίας και από την άλλη πλευρά όλοι οι άλλοι που την πυροβολούν και θέλουν ρήξη. Υπάρχει μια τεράστια αμφιθυμία. Ο υπουργός Οικονομικών – που έλεγε χθες στις καθαρίστριες του ΥΠΟΙΚ ότι δεν ξέρω αν θα είμαστε κυβέρνηση το Γενάρη- σήμερα στο συνέδριο του Economist είπε ότι το ζήτημα δεν είναι να πάρουμε τη δόση αλλά τι θα γίνει στο μέλλον. Επίσης, όταν όλη η κυβέρνηση το προηγούμενο διάστημα έλεγε θέλουμε πολιτική λύση και δεν έχουν σημασία τα τεχνικά θέματα τελικά αποφάσισε το κυβερνητικό συμβούλιο μετά από μαραθώνιες συνεδριάσεις να γίνουν αναλυτικές συζητήσεις στο BG ώστε να υπάρξει σύγκλιση απόψεων και σήμερα ο υπουργός Οικονομικών το πετάει στην άκρη.

Δημοσιογράφος: Όταν μια χώρα επί 5 χρόνια παρακαλάει για τις δόσεις ,είναι ένα βαρέλι δίχως πάτο, δεν έχει μια λογική η άποψη ότι το θέμα δεν είναι η δόση  αλλά να συμφωνηθεί ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που θα οδηγήσει στην έξοδο από την κρίση;

Δ. Καρύδης: Ποιο είναι όμως αυτό; Δυστυχώς δεν υπάρχει ούτε αυτό που λέτε. Η χώρα τον περασμένο Δεκέμβριο είχε βρει μια διαφορετική περπατησιά. Είχαμε φτάσει στο τέλος μια διαπραγμάτευσης, ώστε να ολοκληρωθεί η 5η αξιολόγηση και στη συνέχεια να βγούμε στις αγορές. Αντίθετα  η κυβέρνηση όλο αυτό το διάστημα ενώ διατυμπάνιζε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να συζητήσουμε για αξιολόγηση, τελικά το συμφώνησε μετά τον ορισμό της νέας διαπραγματευτικής ομάδας εδώ και 15 μέρες. Άρα το πρόβλημα είναι αυτή η τεράστια αμφιθυμία, γιατί επί 5 χρόνια γινόταν μια αγωνιώδης προσπάθεια να είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις, κατά το δυνατόν, κοιτάξτε τώρα τι γίνεται και πόσα μπρος-πίσω, πόσες αλλαγές και στροφές έχουν υπάρξει αυτό το τετράμηνο που βαφτίστηκαν σκληρή διαπραγμάτευση αλλά στην ουσία δεν ήταν διαπραγμάτευση.

Δημοσιογράφος: Το επιχείρημα κυβερνητικών στελεχών είναι ότι δε θέλουν να υπογράψουν μια συμφωνία όπως-όπως, δέχονται πιέσεις και σας κατηγορούν πως αν ήσασταν εσείς στην κυβέρνηση θα είχατε υπογράψει ήδη. Λένε δηλαδή ότι ήσασταν εξαιρετικά ενδοτικοί.

Δ. Καρύδης: Αυτά είναι εφευρήματα, για εσωκομματικούς λόγους όπως αυτό περί εχθρών εναντίον του για τα άλλα κόμματα που ασκούν αντιπολίτευση ενώ αυτό δε συμβαίνει. Εμείς τα περισσότερα νομοσχέδια που έχουν φέρει στη Βουλή, ακόμη και αυτά που δεν είναι στην προεκλογική τους λογική και ρητορεία αλλά είναι κάποια βήματα, τα ψηφίζουμε. Σας θυμίζω ότι αυτοί όλα αυτά τα χρόνια δεν είχαν ψηφίσει το παραμικρό ούτε καν τη Διαύγεια και την άρση του τραπεζικού απορρήτου, δηλαδή βασικά θέματα που έδωσαν μια μεταρρυθμιστική πνοή στη χώρα

Δημοσιογράφος: Η φράση του κ. Βενιζέλου ότι δε θα βγάλουμε εμείς την κυβέρνηση από τη δύσκολη θέση δεν προϊδεάζει για υπερψήφιση της συμφωνίας

Δ. Καρύδης: Είπε δε θα διευκολύνουμε. Θα σας εξηγήσω γιατί το είπε. Η κυβέρνηση και όλη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, όχι μόνο ο κ. Τσίπρας, πρέπει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, όχι οι μισοί για να χαϊδεύουν αυτιά κάποιων να λένε εμείς δεν ψηφίζουμε και παραμένουμε σ΄ αυτά που λέγαμε προεκλογικά ενώ είναι ηλίου φαεινότερον ότι το πρόγραμμα της Θεσ/νίκης έχει πάει πλέον στα σκουπίδια.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει πάνω από όλα ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην κάνουν εύκολες και ανέξοδες δηλώσεις. Σας θυμίζω ότι ο κ. Βενιζέλος έχει καταθέσει τρεις επίκαιρες ερωτήσεις προς τον κ. Τσίπρα και το έχει πει πάρα πολλές φορές σε δηλώσεις του, ότι θέλουμε μια ουσιαστική και σε βάθος ενημέρωση η οποία δεν έχει γίνει ποτέ στη Βουλή, λέγοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια επαφή με τους πολιτικούς αρχηγούς, με όποιον τρόπο ο ίδιος επιλέξει. Ο κ. Τσίπρας ή στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να μιλούν στα όργανα του κόμματός τους γιατί στο κόμμα εκτιμούν ότι είναι το πρόβλημα και δεν ενδιαφέρονται να ενημερώσουν ουσιαστικά τον ελληνικό λαό και τη Βουλή.

Ρωτήστε έναν πολίτη αν ξέρει που πηγαίνει η χώρα, υπάρχει τεράστια σύγχυση, πράγμα που καταγράφεται στις έρευνες κοινής γνώμης όπου η ανησυχία σε σχέση με την ελπίδα έχει αυξηθεί πάρα πολύ το τελευταίο διάστημα. Εμείς κτυπάμε αυτό ακριβώς το καμπανάκι, ότι θέλουμε μια σταθερή πορεία της χώρας, επιτέλους να πάρουν τις αποφάσεις που πρέπει ώστε να οδηγηθεί η χώρα σε μια διαφορετική προοπτική, στην ανάπτυξη, γιατί διαρκώς χάνουμε ευκαιρίες. Ήταν κάτι το αμίμητο η δήλωση ότι κάναμε μια συμφωνία στις 20 Φεβρουαρίου αλλά δεν είχαμε εξασφαλίσει καμία χρηματοδότηση και ο πρώτος που το είπε ήταν ο κ. Τσακαλώτος!

Δημοσιογράφος: Το παραδέχθηκε ο πρωθυπουργός ο ίδιος ότι ήταν λάθος

Δ. Καρύδης: Αλλά αυτό το λάθος είναι κομβικό, σήμερα η χώρα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και καταφεύγει σε τρικ  όπως αυτό με τον ειδικό λογαριασμό του ΔΝΤ για να πληρώσει τη δόση στο Ταμείο και δεν ξέρουμε αν στο τέλος του μήνα θα πληρωθούν οι συντάξεις και οι μισθοί. Γίνονται πολύωρες συζητήσεις στα κυβερνητικά συμβούλια αλλά δεν υπάρχει καμία υπεύθυνη ενημέρωση, κυκλοφορούν μόνο τα non papers που μόνο στόχο να  χαϊδέψουν αυτιά.

Ας πάμε στα φορολογικά θέματα. Έγινε η ρύθμιση με τις 100 δόσεις

μετά ήρθε μια Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορούσε τις οφειλές πάνω από 1 εκατομ – ήρθε ενώ μόλις λίγες μέρες πριν η Βουλή συζητούσε τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις – και απάλλαξε από φορολογικά βάρη, πρόστιμα, προσαυξήσεις, ποινές διάφορους φοροφυγάδες οι οποίοι χρωστούσαν υπέρογκα ποσά. Επρόκειτο για φοροφυγάδες, δε μιλάμε για πολίτες οι οποίοι λόγω της σημερινής δύσκολης περιόδου δε μπορούσαν να πληρώσουν μία δόση. Έπρεπε να είχε κτυπηθεί η φοροκλοπή και η φοροδιαφυγή, τα μηνύματα που φτάνουν δεν είναι προς προοδευτική κατεύθυνση. Όπως και αυτή η συζήτηση για καταβολή ποσοστού 20-30% σε όσους έχουν βγάλει έξω αδήλωτα χρήματα και κλείνει το θέμα.

Κάντε τη σύγκριση με αυτά που έλεγαν προεκλογικά, ότι πρέπει να κατασχεθούν οι λογαριασμοί, ότι θα υπάρξει βαρύ τίμημα κλπ Όταν φτάνεις στην οικονομική ασφυξία καταφεύγεις στη λογική ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του.

Δημοσιογράφος: Για την επίθεση της κυβέρνησης στον κεντρικό τραπεζίτη τον κ Στουρνάρα. Κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης λένε πως είναι όργανο της προηγούμενης κυβέρνησης και αυτό μας δημιουργεί προσκόμματα

Δ. Καρύδης: Πρόκειται για μια τεράστια υποκρισία. Ξεκίνησε από ένα e-mail – νομίζω πως όλοι οι δημοσιογράφοι έχετε τα στοιχεία της οικονομικής πορείας της χώρας και δε χρειάζεται να τα μάθετε από ένα e-mail – και κατέληξε σε μια λυσσαλέα επίθεση κατά του κεντρικού τραπεζίτη της χώρας ενώ όλοι γνωρίζουμε ότι η Τράπεζα της Ελλάδος είναι ανεξάρτητη έχει απευθείας σχέση με την ΕΚΤ. Εγώ λοιπόν θα σας πω, πώς εάν ισχύουν όλα αυτά που λέει ο Λαφαζάνης , ένας κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης, γιατί όταν εξελέγη ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έθεσε το ζήτημα στην ΕΚΤ; Να πει δηλαδή ότι έχουμε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει κάνει αυτά και αυτά εναντίον του εθνικού συμφέροντος και δε μπορεί να παραμένει στη θέση του κεντρικού τραπεζίτη; Αντίθετα, όλο αυτό διάστημα των 4 μηνών ο κ. Στουρνάρας συνεργάζεται αρμονικότατα με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και συντονιστή του οικονομικού επιτελείου, τον κ. Δραγασάκη, με τον κ. Τσακαλώτο και με όλους του οικονομικού επιτελείου. Υπάρχουν, δηλαδή, κάποιοι που είναι κάθε μέρα μαζί του και κάποιοι άλλοι που τον χτυπούν με ανηλεή τρόπο.

Πρέπει σ΄αυτή τη χώρα επιτέλους  αυτά τα πράγματα να τα ξεκαθαρίσουμε και να μη ανοίγουμε μάχες που στην ουσία πρόκειται για σκιαμαχίες και εκθέτουν τη χώρα στο εξωτερικό .

Δημοσιογράφος: Για τα εσωκομματικά σας . Ακούσαμε  τον κ. Βενιζέλο, στην εκδήλωση των συνδικαλιστών του ΠΑΣΟΚ στον ιδιωτικό τομέα, να λέει πως θέλει τη νέα γενιά στην ηγεσία.

Δ. Καρύδης:  Κατ’ αρχήν πρέπει να περιμένουμε να εκδηλωθούν επισήμως οι υποψηφιότητες. Αυτό που είπε ο κ. Βενιζέλος στα συνδικαλιστικά στελέχη αλλά και στη συνέντευξη στον κ. Χατζηνικολάου ήταν ότι έφερε ένα χρόνο πριν το συνέδριο για να λήξει η θητεία του στην ουσία και από κει και πέρα να πάμε σε εκλογή Προέδρου από τη βάση. Πολιτικά είπε ότι είναι υπέρ της ανανέωσης, αυτό δεν το έχει πει πρώτη φορά ,το έχει πει πολλές φορές σε ομιλίες και σε συνεντεύξεις. Από κει και πέρα, τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα πάρουν μέρος σ΄ αυτές τις διαδικασίες και κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, 5-7 Ιουνίου και κατά την εκλογή του νέου Προέδρου από τη βάση του Κινήματος που θα γίνει στις 14 Ιουνίου, προφανώς θα εκλέξουν το καταλληλότερο στέλεχος για να μπορέσει να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ, τη Δημοκρατική Παράταξη, σε μια πορεία  ανάκαμψης και ανασυγκρότησης.