Συνέντευξη Στέφανου Ξεκαλάκη, Γραμματέα ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ στην εφημερίδα «Καρφί» και στο δημοσιογράφο Χρήστο Δρούζια:

 

Το 2015 είχατε πάρει απόφαση για ιδρυτικό συνέδριο. Για ποιους λόγους έχει καθυστερήσει; Μιλάτε για συνέδριο Δημοκρατικής Συμπαράταξης ή παράταξης με τη συμμετοχή όλων;

Η συνεργασία με τη ΔΗΜ.ΑΡ. και τις Κινήσεις, η πρόσκληση προς τις άλλες συγγενείς ιδεολογικά συλλογικότητες και αυτόνομες προσωπικότητες, αλλά κυρίως οι ενέργειες για την επαναπροσέγγιση της κοινωνικής μας βάσης γίνονται με γνώμονα την απόφαση του 10ου συνεδρίου.

Κατακλείδα αυτής της προσπάθειας θα είναι το συνέδριο, η σύνθεση του οποίου φιλοδοξούμε να αντιστοιχίζεται στην κοινωνική μας βάση, η οποία, όπως έχουν δείξει και οι πρόσφατες αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες πανελλαδικής εμβέλειας (Τ.Ε.Ε., Ο.Ε.Ε.), είναι πολλαπλάσια της κομματικής.

Ζητούμενο η διεξαγωγή ενός συνεδρίου ανοικτού, δημοκρατικού, πολυπληθούς, αντιπροσωπευτικού και ουσιαστικού, χωρίς κανένα αποκλεισμό και κανενός τύπου τεχνητές αλλοιώσεις της βούλησης της βάσης.

 

Πριν το «διαζύγιο» με το Ποτάμι συμμετείχατε σε όλες τις συναντήσεις των αντιπροσωπειών μεταξύ των δύο κομμάτων. Τι πιστεύετε ότι έφταιξε και δεν υπήρξε τελικά «γάμος»;

Η συνεργασία μας με τα στελέχη του Ποταμιού ήταν άψογη και οι όποιοι προβληματισμοί εντάσσονταν στη βάση της αναζήτησης των προϋποθέσεων που θα καθιστούσαν τη διαδικασία μαζική.

Το να αποδίδουμε ευθύνες στην πλευρά του Ποταμιού κι αυτοί σε εμάς, μικρή σημασία έχει για τους πολίτες που είχαν εναποθέσει τις ελπίδες τους στην υπεραξία και στην προοπτική που θα προσέδιδε στο χώρο η όλη διαδικασία.

Αλλά, δεν έχει νόημα να μένουμε στο χθες. Η αναζήτηση λύσεων από τα κάτω, εκεί που οι ματαιοδοξίες υποτάσσονται στην παραταξιακή συνείδηση, μπορεί να συμβάλει στην ανασυγκρότηση – ενδυνάμωση της Παράταξης, ώστε να εκπληρώσει τον ιστορικό της ρόλο και το πατριωτικό της καθήκον.

 

Πως σχολιάζετε τις φήμες για δημιουργία νέου κόμματος από πρώην στελέχη του χώρου σας; Πιστεύεται ότι μια τέτοια εξέλιξη μπορεί να σας δημιουργήσει πρόβλημα;

Η Παράταξή μας έχει διαχρονικά πληρώσει τον κατακερματισμό των δυνάμεών της. Οι φιλοδοξίες εκάστου στελέχους είναι θεμιτές, αλλά για να είναι ωφέλιμες για το κοινωνικό σύνολο πρέπει να εντάσσονται σε ένα συλλογικό σκοπό. Τότε μόνο έχουν προστιθέμενη αξία.

Αν στόχος μας είναι η συγκρότηση μιας ισχυρής Προοδευτικής Παράταξης που θα επηρεάσει τις επικείμενες πολιτικές εξελίξεις, τότε οι προτάσεις μας, ως προς τις προγραμματικές θέσεις και το πολιτικό στίγμα, το οργανωτικό μοντέλο και την πολιτική λειτουργία, τις πολιτικές και κοινωνικές μας συμμαχίες, το ρόλο που θα έχει καθένας εξ ημών, πρέπει να κατατεθούν και να κριθούν από το σώμα ενός ανοιχτού συνεδρίου.

Καλώ λοιπόν όποιον πιστεύει στο χώρο και τον θέλει και πάλι πρωταγωνιστή να έρθει και να συμμετέχει στο συνέδριο αυτό, που φιλοδοξούμε να αποτελέσει ορόσημο για την αναγέννηση της Προοδευτικής Παράταξης κι όχι απλά της Συμπαράταξης.

 

Σε κρίσιμες ψηφοφορίες – επίδομα συνταξιούχων, τροπολογία Παππά – είδαμε το ΠΑΣΟΚ να έρχεται πιο κοντά στο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρείτε ότι αυτό μπορεί να σημαίνει κάτι ως προς τις μελλοντικές εξελίξεις και συνεργασίες;

Η θέση μας για την αδειοδότηση των καναλιών και το Ε.Σ.Ρ. ήταν ίδια από τότε που ξεκίνησε το θέμα. Από τη Χίο η Πρόεδρος διακήρυξε τη θέση μας για κατάργηση της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά που δοκιμάζονται απ’ το προσφυγικό.

Άρα, μάλλον ο ΣΥΡΙΖΑ διολισθαίνει σταθερά και έρχεται στις δικές μας θέσεις. Όσο για το θέμα των συνεργασιών, με αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουμε απλά πολιτικές, έχουμε πολιτισμικές διαφορές.

 

Όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα για τη ΝΔ. Αν δεν επιτύχει αυτοδυναμία και ο ΣΥΡΙΖΑ αρνηθεί τη συμμετοχή του, θα αναλάβετε την ευθύνη να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες κάλπες; Αν όχι, υπό ποίες προϋποθέσεις θα δίνατε στήριξη. 

Όποιος στη μάχη πάει για να πεθάνει στρατιώτη μου για πόλεμο δεν κάνει“. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι πως θα ανασυγκροτήσουμε την Παράταξη και θα την καταστήσουμε πρωταγωνίστρια των πολιτικών εξελίξεων, έτσι ώστε να ανακαταλάβουμε τη θέση στον αριστερό προοδευτικό πόλο διακυβέρνησης, που λάθρα με ψέματα και δημαγωγίες κατέλαβε το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ, και να αποτελέσουμε το ανάχωμα στη δημοσκοπικά διαφαινόμενη παλινόρθωση της δεξιάς, που θα σηματοδοτήσει τον πολιτικό εξαγνισμό της από την καταστροφική διακυβέρνηση της περιόδου Καραμανλή.