Κατ’ αρχάς θα ήθελα το σχόλιό σας για τα αποτελέσματα του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών. Σας ικανοποιούν;

Τα αποτελέσματα δεν με ικανοποιούν ούτε ως νέο άνθρωπο που ασχολείται με τα κοινά, αλλά πολύ περισσότερο ως Έλληνα πολίτη που βλέπει ότι η Κυβέρνηση, ενόσω η κοινωνία βρίσκεται σε κατάσταση σοκ, συνεχίζει τα επικοινωνιακά τερτίπια εμπλέκοντας μάλιστα σ’ αυτά και τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα.

 

Τι περιμένατε να ακούσετε από τον πρωθυπουργό και τελικά δεν ειπώθηκε;

Από έναν άνθρωπο που βρίσκεται στην ηλικία μου και βλέπει τη γενιά του να μεταναστεύει, παλαιούς συμφοιτητές του να βρίσκονται στην ανεργία ή στην υποαπασχόληση θα περίμενα να λειτουργεί με περισσότερη υπευθυνότητα και λιγότερη αλαζονεία και καιροσκοπισμό. Θα πρέπει να καταλάβει ότι το κοινοβούλιο δεν είναι φοιτητική συνέλευση και οι αποφάσεις που λαμβάνονται έχουν αντίκτυπο στη ζωή εκατομμυρίων Ελλήνων. Η πολιτική ζωή του τόπου δεν προσφέρεται για επαναστατική γυμναστική και μέχρι σήμερα ο Πρωθυπουργός δυστυχώς αρέσκεται σ’ αυτή.

 

Πιστεύετε ότι μετά και την πραγματοποίηση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης;

Επιβάλλεται να υπάρξει, αλλά όχι με όρους αναλογικής κατανομής δημοσίων αξιωμάτων. Ο κόσμος, όπως φαίνεται και από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, δεν ενδιαφέρεται πια για στείρες αντιπαραθέσεις και για άκριτες εναλλαγές στους κυβερνητικούς θώκους. Ζητάει λύσεις στα προβλήματά του, προοπτική γι’ αυτόν και τα παιδιά του. Οι Έλληνες πολίτες δείχνουν να έχουν καταλάβει ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, όμως ξέρουν ότι λύσεις υπάρχουν. Κι οι λύσεις πρέπει να αναζητηθούν μέσα από την διαμόρφωση προγραμματικών συγκλίσεων επί των πολιτικών που προκρίνει εκάστη κοινοβουλευτική ομάδα, σύμφωνα με την δύναμη που της έδωσε με την ψήφου του ο Ελληνικός λαός στις 20 του Σεπτέμβρη. Πρωτίστως λοιπόν, την ευθύνη για την υποβολή συγκεκριμένων θέσεων και προτάσεων έχει η κυβερνητική πλειοψηφία. Αυτούς επέλεξαν οι ψηφοφόροι, βάσει των προγραμμάτων που έθεσαν στην κρίση τους τα κόμματα στις πρόσφατες εκλογές, για να κυβερνήσουν τον τόπο. Αν νομίζουν ότι το πρόγραμμά τους είναι ανεφάρμοστο, τότε δεν έχουν παρά να βγουν δημόσια και να το πουν.

 

Ποια θεωρείτε ότι θα πρέπει να είναι η στάση του ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα εντός της Βουλής, δεδομένου ότι έρχονται «καυτά» νομοσχέδια;

Το ΠΑΣΟΚ οφείλει να υπηρετήσει το ρόλο που του έδωσε ο Ελληνικός λαός κατατάσσοντάς το κόμμα της ελάσσονος αντιπολιτεύσεως. Από τη θέση αυτή οφείλει να ασκεί γόνιμη αντιπολίτευση, να στηλιτεύει τα κυβερνητικά κακώς κείμενα και να στηρίζει τυχόν προοδευτικές επιλογές. Σήμερα η ευθύνη του ιδεολογικού χώρου που εκπροσωπούμε είναι να διαμορφώσει και να προτείνει στους Έλληνες πολίτες ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα για τη μετά μνημόνιο εποχή. Ένα πρόγραμμα που θα ενσαρκώνει τις ελπίδες του λαού για πρόοδο και ευημερία και θα ξεφεύγει απ’ τη μίζερη διαχειριστική λογική των μνημονίων. Αυτό πράττουμε σήμερα και το πραγματοποιούμε μαζί με τις κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες, οι οποίες είναι αποδέκτες των κυβερνητικών πολιτικών. Η αποσπασματική αξιολόγηση των κυβερνητικών νομοθετημάτων δεν οδηγεί πουθενά. Π.χ. Οι προτεινόμενες πολιτικές για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι αποκομμένες από το εργασιακό περιβάλλον που επιθυμείς να διαμορφώσεις, από το φορολογικό σύστημα, το βάρος που δίνεις στις διάφορες παραγωγικές δραστηριότητες. Το προοδευτικό ή συντηρητικό πρόσημο της διακυβέρνησης μιας Χώρας δεν ορίζεται ανά τομέα πολιτικής, αλλά από το σύνολο των εφαρμοζόμενων πολιτικών. Και σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μέσα από τις κυβερνητικές του επιλογές, δείχνει ότι έχει πάρει «διαζύγιο» με τη λέξη πρόοδο.

 

Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για νέα σενάρια «αριστερής παρένθεσης». Το σχόλιό σας;

Ακούγεται οξύμωρο η βασική κυβερνητική συνιστώσα να αναθερμαίνει αυτοβούλως σενάρια «αριστερής παρενθέσεως». Εκτός αν οι κυβερνώντες αναφέρονται στο γεγονός ότι οι προεκλογικές τους διακηρύξεις ήταν η παρένθεση των αριστερών τους λόγων, μπροστά στις ακραίες συντηρητικές πολιτικές που σήμερα εφαρμόζουν.

 

Πόσο πιθανό θεωρείτε το ενδεχόμενο νέας πρόωρης προσφυγής σε εθνικές εκλογές;

Από ένα Πρωθυπουργό που, χωρίς να σκέφτεται το συμφέρον της πατρίδας και του λαού, από το Γενάρη το μόνο που κάνει είναι εκλογές, όλα να τα περιμένεις…..